שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    לא לצמחונים בלבד: למה בריא לאכול סייטן
    הוא אחד מתחליפי הבשר הידועים - אך הוא סובל מיחסי ציבור גרועים. הסייטן, שהגיע אלינו מסין, דל קלוריות, עשיר בסידן והיתרון הגדול: הוא סופג טעמים ומתאים כמעט לכל מאכל שתרצו. כל הסיבות לשלב אותו בתפריט

    כשמדברים על "תחליפי בשר", רובנו ישר חושבים על טופו. אבל אני רוצה להכיר לכם את הסייטן - מוצר שמוכר היטב בקרב קהילת הצמחונים והטבעונים, אך טרם זכה לחשיפה לה הוא ראוי.

     

    קיראו עוד על תזונה ללא בשר

     

     

    הסייטן יוצר לראשונה בקרב קהילת הנזירים הבודהיסטים בסין והכנתו מתבצעת על ידי הוצאת העמילן מבצק העשוי מקמח חיטה. בישראל, הסייטן משמש באופן תדיר את קהילת העבריים מדימונה, ומהם התפשט לחנויות הטבע ברחבי הארץ והיום ניתן אף למצוא אותו בחלק מהסופרמרקטים הגדולים.

     

     דומה מאוד במראהו לבשר

    הסייטן עשוי מחיטה ולכן הוא אינו חלבון מלא שכן חסרה לו חומצת האמינו ליזין (כמו בכל דגן אחר). חלבון מלא מתקבל מאכילת סייטן בשילוב עם קטניות (חומוס, שעועית, עדשים) העשירות בליזין (אך דלות במתיונין, שנמצא בשפע דווקא בדגן ובסייטן). חשוב לציין, כי אין חובה לאכול אותם ביחד, אלא הגוף יודע להשלים את הדרוש לו במהלך היום.

     

    לסייטן מרקם סיבי, ומראה וטעם הדומים מאד לזה של בשר. מניסיוני- כמה קרניבורים מושבעים להם נתתי לטעום טורטייה עם שווארמת סייטן, היו בטוחים שהם אוכלים עוף. הסייטן סופג טעמים בקלות, וניתן להכינו במגוון צורות: טיגון, הקפצה, אפיה ובישול.

     

    כיום ניתן לרכוש סייטן במגוון צורות:

    • קפוא (ממש כמו בשר. פחות מוצלח בעיניי)
    • מקורר- חתוך לפרוסות (דמוי צלי/ שניצל)
    • בטעם טבעי
    • מתובל
    • חתוך לחתיכות.

    הסייטן הנמכר בארץ מיוצר ע"י חברת "טבע דלי" ומיוצר ע"י קהילת העבריים מדימונה.

     

    סופג טעמים ומתאים לכל תבשיל שרק תרצו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    סופג טעמים ומתאים לכל תבשיל שרק תרצו(צילום: shutterstock)

     

    עשיר בסידן ודל קלוריות

    הסייטן דל קלוריות, ומכיל 120 קק"ל ל-100 גר' (ממש כמו חזה עוף דל שומן). הוא מכיל 25 גר' חלבון ל-100 גר' סייטן (מי אמר שתזונה אחרי אימון צריכה להיות רק קופסת טונה במים), הוא דל בשומן (פחות מ-1.5%) ובנתרן (10 מ"ג ל-100 גר' בסייטן בטעם טבעי).

     

    בנוסף לכך, הוא מועשר בסידן ומכיל 500-800 מ"ג סידן ב- 100 גר', לעומת בשר אשר לא מכיל כמעט סידן, משתווה ברמתו ואף עובר את כמות הסידן בגבינות שונות.

     

    באילו תבשילים ניתן להשתמש בסייטן?

    התשובה לכך פשוטה - בכולם. להלן כמה רעיונות ומתכון לארוחה מנצחת. ראשית, זכרו להוסיף מעט שמן לתבשיל, שכן הסייטן לא מכיל שומן כמעט בכלל (גם ספריי שמן יספיק). ניתן לצפות פרוסות סייטן בביצה ובפירורי לחם ולטגן כמו שניצל.

     

    ניתן להוסיפו לתבשילי גולאש, להכין ירקות או נודלס מוקפצים ברוטב סויה/ צ'ילי עם רצועות סייטן, שיפודי סייטן עם ירקות, סטייק סייטן ברוטב יין ופטריות, ממולאים, וספגטי וברוטב "בולונז".

     

    הערכים התזונתיים של שווארמת סייטן למתכון

     
    סייטן - ערכים תזונתיים

    סייטן - ערכים תזונתיים
      ל-100 גר' למנה
    קק"ל 140 90
    חלבון (גר') 16 33
    שומן (גר') 6 15
    סידן (מ"ג) 220 620

     

    מתכון עם סייטן

    טורטייה עם שווארמה סייטן בסגנון מקסיקני (4 מנות)

     

    רכיבים:

    1 חבילת סייטן טבע דלי בטעם ברביקיו, חתוך לרצועות דקות.

     

    2 כפות טחינה גולמית משומשום מלא

     

    1 כוס שעועית שחורה מושרית במים במשך לילה ומבושלת

     

    2 אבוקדו בשלים, מעוכים

     

    3 עגבניות בשלות חתוכות לקוביות קטנות

     

    4 טורטיות מקמח מלא

     

    1 בצל קצוץ

     

    1 שן שום כתושה

     

     2 בצלים קצוצים

     

     4-5 גבעולי בצל ירוק קצוצים

     

     1/2 פלפל ירוק חריף ללא גרעינים, קצוץ.

     

    1 כף שמן זית/ קנולה מיץ לימון טרי

     

     4-5 שיני שום קצוצות

     

     מלח, פלפל

     

    2 כפות שמן זית.

     

    כמון ומיץ לימון

     

    2 כפות שמן זית/ קנולה

     

     3 כפות פטרוזיליה/ כוסברה/ נענע קצוצה (לפי הטעם).

      

    ההכנה:

    1. שווארמה סייטן: מחממים את השמן במחבת ומטגנים בצל עד להזהבה. מוסיפים את רצועות הסייטן ומקפיצים את רצועות הסייטן במשך 2-3 דקות.

     

    2. טחינה: לערבב טחינה+ שום+ מיץ לימון ותבלינים, ולהוסיף מים עד לדרגת הסמיכות הרצויה.

     

    3. ממרח שעועית: מחממים במחבת את שמן הזית, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד להזהבה. מוסיפים את השום והשעועית, מתבלים, ומטגנים עוד 4-5 דקות. מעבירים את תערובת השעועית למעבד מזון, וטוחנים עד לקבלת ממרח. ניתן להוסיף מעט מים עד לקבלת המרקם הרצוי.

     

    4. גווקאמולי: מערבבים את כל החומרים.

     

    5. סלסת עגבניות: מערבבים את כל החומרים.

     

    6. הרכבת המנה: מחממים טורטייה משני צדדיה על מחבת יבשה. מורחים טחינה, ממרח שעועית וגוואקמולי- לפי הטעם. מפזרים רבע מהסייטן ומעליו מעט סלסה ומגלגלים את הטורטייה.

     

    • ניתן להשתמש בסייטן בטעם טבעי ולתבלו ברוטב סויה, כמון ופלפל.

     

    אילנית סנדרוביץ, BSC בתזונה, מועדון הולמס פלייס עזריאלי





     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    סייטן. דומה במראהו ובטעמו לבשר
    צילום: דודו אזולאי
    מומלצים