שתף קטע נבחר

מחאה בתל אביב: "כולנו שרמוטות בפוטנציה"

מאות משתתפים צעדו במטרה "להילחם בתפישה רווחת, שזו אשמתן של נשים שפוגעים בהן". הם מחו על כך ש"אם לא נתלבש לפי קודים מסויימים, אוטומטית יסווגו אותנו כשרמוטות". גילה אלמגור: "זה מחמם את הלב, צריך להקים קול צעקה"

"כנשים כולנו שרמוטות בפוטנציה, בין אם אנחנו פרופסוריות או חברות כנסת". כך הסבירה חברת הכנסת מיכל רוזין (מרצ) שהצטרפה למצעד השרמוטות השנתי התקיים היום (ו') בתל אביב. 400 משתתפים צעדו מכיכר רבין למתחם הבימה, במטרה להוכיח "שנשים יכולות להתלבש איך שהן רוצות ולהתנהג כפי שהן רוצות במרחב הציבורי, מבלי שיהפכו קורבן לאלימות מינית", כך לדברי יוזמת המצעד בישראל, ציפי ערן.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות

לקראת ירי: צפון קוריאה הטעינה משגרים בטילים

מארגן טקס קבלת הפנים לסאדאת מת בגיל 97

 

ח"כ רוזין אמרה: "אם אנחנו לא מתנהגות ומתלבשות בהתאם לקודים החברתיים של מי ילדה טובה ומי לא, אוטומטית אנחנו עלולות להיות מסווגות כשרמוטות. אנחנו לא חופשיות לנהוג בגופנו ובמיניות שלנו על פי דרכנו ועל פי חופש הבחירה שלנו". לפיכך לדבריה, הגיעה למצעד כדי "למחות על תרבות של אונס, תרבות שקובעת שאם את מתלבשת או מתנהגת באופן מסוים, אז מגיע לך להיות מוטרדת. צריך להאשים את התוקף ולא את האישה".

 

הצעדה בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הצעדה בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

לדברי ערן, המצעד "בא להילחם בתפישה רווחת, שזו אשמתן של נשים שפוגעים בהן. כיום, לאחר שאישה נאנסת או מותקפת, היא צריכה להוכיח קודם כל את חפותה לפני שאפשר בכלל לשמוע שהיא ספגה אלימות. אבל הפוקוס צריך להיות על התוקפים. מותר לנשים להיות מיניות וזו זכותן בדיוק כפי שזו זכותו של כל גבר".

 

את שמו של המצעד פירשה ערן: "עצם המילה 'שרמוטה' בשפה העברית באה לדכא נשים מהמיניות שלהן. אנחנו כמובן באות למגר גם את הדעות האלו - לנשים מותר להיות מיניות כמה שהן צריכות - זה לא משהו שעליהן להתבייש בו. המיניות לא יכולה להפוך לביטוי שלילי, ואי אפשר למשטר התנהגות של נשים ולדכא אותן על עצם היותן מיניות. אנחנו מאמצות את המילה הזאת כדי להוציא ממנה את העוקץ".

 

במצעד נטלו חלק נשים וגברים בכל הגילאים, חלקם בלבוש חושפני שאתגר את העוברים ושבים ואת הנורמות המוסכמות לגבי מיניות ומגדר בחברה הישראלית.

 

מוחים במצעד (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מוחים במצעד(צילום: מוטי קמחי)
   

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

 (צילום: בועז פיילר) (צילום: בועז פיילר)
(צילום: בועז פיילר)

 

ציפי ערן. בגנות האלימות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ציפי ערן. בגנות האלימות(צילום: מוטי קמחי)
 

 

אחת המשתתפות הצבעוניות במצעד, אלכסנדרה בוצ'ילוב, ששיערה צבוע היטב, הביעה תקווה "שהצעדה הזאת באמת תקדם משהו בחברה הישראלית. חשוב להיות להיות פה ולומר את מה שיש לנו להגיד, שההתנהגות והנורמות הציבוריות מפריעות לנו". כדוגמה הסבירה כי היא זוכה ל"צעקות והערות על השיער, מטרידים אותי מלא". היא הוסיפה: "הגיע הזמן שגם גברים וגם נשים בכל העולם יבינו שזכותו של כל אחד להתנהג, להתלבש ולהיראות לפי ראות עיניו, לא לפי נורמה דתית, חברתית או סובייקטיבית אחרת של מישהו, שתאפשר לפגוע מילולית או פיזית באנשים אחרים". 

 

בכיכר הבימה הגיבה השחקנית גילה אלמגור למתרחש: "הצעדה הזאת הייתה צריכה להיות ארוכה עוד יותר ממה שהיא, והרבה יותר גדולה. זה מחמם את לבי, כי באמת צריך להקים קול צעקה. לא ייתכן שמישהו ירים יד, יהיה אלים כלפי אישה או כלפי כל מי שחלש ממנו. זו נעשתה ארץ אלימה והזעקה היא כלל עולמית", אמרה והזכירה את המתרחש בהודו. "לא יכול להיות שימשיכו לתת עונשים קלים למי שפוגע בנשים. יש לכל אדם רשות להתלבש איך שהוא רוצה ולהתנהג איך שהוא רוצה. זה ברור ואני בטוחה שנשים שלבושות בלבוש פרובוקטיבי לא יעשו זאת בבית כנסת או בתוך קהילה חרדית, אבל ברחוב, כל אחד זכאי לכך. זה לא מספק לאיש סיבה לאנוס, להטריד או לפגוע במישהו".

 

המאייר דני קרוון הוסיף: "כל החשיבה שלפיה צריך לכסות את האישה כדי שהגבר לא יתגרה, היא טמטום מוחלט. אם גבר מתגרה, זו בעיה שלו ולא בעיה של האישה. זה הוא שצריך לשלוט בעצמו".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צועדים בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
מי הקורבן?
צילום: מוטי קמחי
מומלצים