שתף קטע נבחר

מאות-אלפים במירון: "הצפיפות היא חלק מהחוויה"

בחצות ניתן האות - וההילולה בקבר הרשב"י נפתחה, כשהאדמו"ר מבויאן מדליק את המדורה המרכזית. במהלך הלילה הדליקו רבנים בולטים מדורות נוספות במירון, בהשתפות רבבות מאמינים. החניונים מלאים עד אפס מקום, והרכבים מופנים לצפת

כ-200 אלף מאמינים משתתפים מאז אתמול בהילולת ל"ג בעומר המסורתית, הנערכת בקבר רבי שמעון בר-יוחאי (הרשב"י) במירון. עם צאת השבת החלו רבבות מכל רחבי הארץ לעשות את דרכם אל המושב הגלילי, שבו קבור הצדיק הקבלי, שהיה מגדולי התנאים ונודע כמחבר ספר "הזוהר".

 

<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

בתוכנית, כמדי שנה – הדלקת מדורות על ידי רבנים חשובים, טקסי "חלאקה" (תספורת) לבני השלוש - והרבה מוזיקת כלייזמרים מקפיצה.

 

חוגגים במירון הערב (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
חוגגים במירון הערב(צילום: אלי מנדלבאום)

 

האות לפתיחת האירועים ניתן אמש בחצות, בהדלקה המרכזית המסורתית של האדמו"ר מבויאן, רבי נחום דב ברייאר, הנהנה מ"חזקה" של יותר ממאה שנה על הצתת האבוקה הראשונה, אף שחצרו קטנה יחסית ואינה מהמרכזיות בעולם החסידי. אחריו, לאורך הלילה והיום (א'), מדליקים את האבוקה מדי כמה שעות, רבנים ואדמו"רים בולטים אחרים, בהם הרב הראשי שלמה עמאר והאדמו"ר מתולדות אהרון.

 

בכל הדלקה כזו משתתפים אלפים מחסידיו או מתלמידיו של המדליק, ורוקדים את "ניגוני מירון" במשך שעות ארוכות. אחד מהם, זליג, שעזב הערב את ביתו בירושלים ונסע צפונה, מעיד מניסיונו: "קשה להסביר את זה, אבל הדוחק והצפיפות, שבדרך כלל מעיקים, הם חלק מהחוויה בל"ג בעומר. צריך להגיע לרשב"י כדי להבין".

 

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

 

חלק מההדלקות נמכרות על-ידי הגבאים למרבה במחיר, במעין מכרז, כאשר הכסף נתרם למטרות צדקה. ההדלקה והסגולה הגלומה בה נזקפות לזכות הקונה - בדרך כלל "גבירים" שפותחים את הכיס במעמד המיוחד והחגיגי.

 

בזה אחר זה מדליקים אדמו"רים ורבנים חשובים את המדורות במירון (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
בזה אחר זה מדליקים אדמו"רים ורבנים חשובים את המדורות במירון(צילום: אלי מנדלבאום)

 

מוטי גוטפריד, חוגג אחר, מספר כי הוא מגיע להדלקה במירון מידי שנה, מאז שהיה בן שנה - אז הגיע עם אביו. "צריך להיות פה כדי להבין את ההתרגשות הגדולה שיש בכל לב. להרגיש את האור הגדול שיש בכל לב של מי שנמצא כאן בזמן ההדלקה".

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

ישראל שזו השנה ה-29 שלו במירון, אומר כי "מי שלא מגיע לפה לא מבין את זה. זו אווירה של קדושה, כך אפשר להבין איך נראה בשנה הבאה בשמחת בית השואבה", כשהוא רומז לשמחה הגדולה לאחר שייבנה בית המקדש.

 

עשרות פונו לטיפול רפואי

236 משתתפים נזקקו לטיפול רפואי מאז תחילת ההילולה. פרמדיקים של מד"א טיפלו בחוגגים שסבלו מהתייבשויות, מחלות כרוניות וחבלות קלות. 20 מתוכם פונו באמבולנס להמשך טיפול בבית החולים "זיו" בצפת. דובר מד"א, זכי הלר, מוסר כי המטופלים סבלו מהתייבשויות, פציעות קלות, צריכת יתר של אלכוהול ובעיות רפואיות אחרות.

 

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

 

מארגני אירועי החג השונים במירון מעריכים כי בשל העובדה של"ג בעומר חל במוצאי השבת, ולאחריו יהיו שני ימי חופש במערכת החינוך - צפויים להגיע לאתר הקדוש מספר שיא של אנשים.

 

כ-130 אלף חוגגים במירון, ועוד רבבות בדרך  (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
כ-130 אלף חוגגים במירון, ועוד רבבות בדרך (צילום: אלי מנדלבאום)
 

 

מהמשטרה נמסר כי בזמן ההדלקה נכחו במתחם הקבר במירון כמאה-אלף חוגגים, והבוקר כבר הגיע מספרם לכ-200 אלף, כשידוע על עוד רבבות העושים את דרכם ממרכז הארץ להילולה.

 

כל החניונים במירון מלאים עד אפס מקום, ונהגים בדרך להילולה מוכוונים לחניוני צפת. משטרת התנועה מוסרת כי בצפת ימתינו לחוגגים אוטובוסים, שייקחו אותם לקבר הרשב"י. כביש 89 נחסם לתנועה.

 

ניגוני מירון - עם הרבה שמחה  (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
ניגוני מירון - עם הרבה שמחה (צילום: אלי מנדלבאום)

 

מכבאות מחוז צפון נמסר כי צוותי כיבוי פרוסים באזור מירון ובחניונים הסמוכים. השר לבטחון פנים יצחק אהרונוביץ' ונציב הכבאות רב טפסר שחר איילון סיירו באזור, ובקרו בחפ"ק המחוזי.

 

במהלך הלילה כיבו שירותי הכבאות של מחוז צפון קרוב ל-30 שריפות שפרצו באזור מירון כתוצאה ממדורות ל״ג בעומר ומנגלים שהדליקו חוגגים. ״השריפות היו במתחם הקבר ובחניונים. אנשים ראו שיש פקק בחניון, אז החליטו להתמקם בינתיים, הדליקו מנגלים או עשו קומזיץ ונדלקו קוצים", סיפר דובר המחוז, נתן בן שימול.

 

עקב מזג האוויר והרוחות הערות תוגברו צוותי הכבאות במקום, וכרגע נמצאים במירון 15 צוותים המונים כ-60 כבאים.

 

הרבנות ביקשה, החרדים התעלמו

במד"א נערכו לאירוע כבר מיום שישי. בבניין ישיבת מירון הוקם מוקד שליטה ומרפאה ראשית, המאויישת ברופאים, פרמדיקים וחובשים. מרפאה נוספת הוקמה בסמוך לתחנת הדלק בצומת מירון. סמוך לקבר עצמו נפרס כוח עתודה רגלי של עשרות צוותי רפואה.

 

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

 

סמוך למתחם הקבר הוקמה נקודת איסוף לילדים אובדים, שתפעל במהלך החג. לילדים מחולקים צמידים אישיים, שעליהם יירשמו פרטיהם האישיים ואמצעי יצירת קשר, כדי להקל על זיהויים במקרה שיאבד הקשר עם ההורה. 

 

לפני כעשרה ימים, הודיעה הרבנות הראשית לישראל כי היא תדחה ביממה את הדלקת מדורות החג, כדי להימנע מחילול שבת הכרוך בהם, אלא שבציבור החרדי בדרך כלל לא נשמעים להנחיות מסוג אלו, ולא משנים מהמנהג המסורתי. עם זאת, גורמים חרדיים כבר טענו כי ההיערכות להילולה במירון (למשל של המשטרה ומד"א) אכן הייתה כרוכה בחילול שבת.

 

עמדות של ספרים לילדי החלאקה

מנהג החלאקה בל"ג בעומר מקובל מאוד בחסידויות רבות - ואף מחוץ להן, בעיקר בקרב בני עדות המזרח. את התספורת (החלאקה) הראשונה לבנים נהוג לעשות בגיל שלוש, שבו מתחיל חינוכם לתורה ולמצוות, וזאת כדי לזכות אותם במצווה ראשונה של גידול הפיאות.

 

האדמו"ר מבויאן ממשיך את ה"חזקה" בת מאה השנים של הדלקת המדורה הראשונה במירון (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
האדמו"ר מבויאן ממשיך את ה"חזקה" בת מאה השנים של הדלקת המדורה הראשונה במירון(צילום: אלי מנדלבאום)

 

עם השנים השתרש המנהג לעשות זאת בקבר הרשב"י, ורבים עושים זאת בהילולת ל"ג בעומר (ובעיקר ילדים שנולדו בימי האבלות של ספירת העומר, שבהם אין מסתפרים).

 

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

 

נהוג שאת השערות הראשונות גוזז רב חשוב וכן בני משפחת הילד, ולאחר מכן הוא נלקח למספרה. ספרים רבים (בעיקר מן המגזר החרדי) מגיעים למירון, ומקימים שם עמדה לטובת ילדי החלאקה.

 

800 סירי צ'ולנט, מאות-אלפי מנות חינם

כמדי שנה נערכו ארגוני החסד להסעות חינם לטובת החוגגים, ולחלוקת מאות-אלפי מנות מזון ושתייה להמונים - בחינם, כמובן.

אחד מהם הוא עמותת "אור הרשב"י" שהכינה עבור החוגגים 4,000 ק"ג פסטות, 2,000 תבניות של מנות קוגל, 800 סירים של צ'ולנט (חמין), 3,500 קילוגרם נקניקיות - שאליהן יתלוו 20 אלף לחמניות. לקינוח, 4,000 ק"ג עוגות ולא פחות מ-34 אלף ליטר מיצים ושתייה מוגזת. בחישוב כולל, יוגשו במקום כ-200 אלף מנות אוכל.

 

"לשמחתי הגדולה הפופולריות של הצדיק, רבי שמעון בר יוחאי, רק הולכת וגדלה עם השנים", אומר המקובל הרב יהודה לב מ"אור הרשב"י", "אני זוכר את האוהל הראשון שהקמנו, לפני שבע שנים, שכלל 50 מקומות ישיבה. בכל שנה המספרים גדלים, והשנה נגיע לשיא של כל הזמנים - אוהל מסעדה, שמאפשר להאכיל למעלה מאלף סועדים בו זמנית".

 

במירון פועלות עוד כמה עמותות, שהמשותף לרובן הוא הסיומת "רשב"י", וכולן עמלות על אוהלי הכנסת אורחים שבהן מוגשות ארוחות ושתייה חינם אין כסף.

 

השנה - יומיים חג

החגיגות נערכו מאז אתמול (מוצ"ש) בנקודות שונות ברחבי הארץ, במיוחד בריכוזים החרדיים - שם, כאמור, לא צייתו לבקשת הרבנות -

והילולות נקודתיות נערכו במאה שערים, בבני ברק וביישובים רבים בשומרון. מחר בערב צפויות להיערך הילולות נוספות ברחבי הארץ, ומכבי האש ערוכים ליומיים של ל"ג-ל"ד בעומר.

 

ל"ג בעומר אינו מוזכר בתורה וגם לא במשנה. לפי המסורת, זה היום שבו נעצרה המגפה שפגעה בתלמידי רבי עקיבא. המנהג להדליק מדורות מקורו בהילולת רבי שמעון בר יוחאי, שעל-פי המסורת נפטר בתאריך זה. הדלקת המדורות וריבוי האור הוא ביטוי לשמחה. כמו כן, נהוג להדליק נרות בבתי הכנסת לזכר רבי שמעון בר יוחאי ולזכרם של צדיקים אחרים.

 

האר"י (רבי יצחק לוריא בן שלמה), גדול מקובלי צפת מהמאה ה-16, נהג לעלות לקברות רשב"י ובנו אלעזר במירון בל"ג בעומר, ובמאה ה-19 נקבע המנהג בסידור התפילה. 

 

חוקרים טענו כי כי הקישור בין ל"ג בעומר למועד פטירתו של רשב"י נעשה לקראת סוף ימי הביניים, שעד אז התמקדה העלייה לרגל למירון - על הטקסים הנלווים אליה - בקברי הלל ושמאי. לפי המקורות ההיסטוריים, מועד העלייה לרגל חל ביום פסח שני (י"ד באייר, ארבעה ימים לפני ל"ג בעומר), אלא שאז החלה להתקבל בעולם היהודי קדושתו של ספר ה"זוהר", וייחוסו לרשב"י הביאה להסטת הטקסים לקברו ולתאריך פטירתו.

 

חסידות חב"ד צפויה לקיים היום (א') את תהלוכות ל"ג בעומר במאות מוקדים ברחבי הארץ, בהשתתפות עשרות-אלפי ילדים, על פי מנהג שייס הרבי מלובביץ', תחת הכותרת "יחד שבטי ישראל".

 

מנהל חדר המיון במרכז הרפואי, ד"ר עמאר, אמר כי לבית החולים הגיעו קטינים בני 16 במצב של שכרות קשה, 2 בני אדם עם שברים בגפיים כתוצאה מנפילות ואדם אחד עם כאבים בחזה, והיתר הגיעו בשל התייבשות. הוא ביקש להזכיר לחוגגים כי מחר צפוי שרב, ולכן יש להקפיד על שתייה מרובה.

 

  • בהכנת הכתבה השתתף אלי מנדלבאום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
האדמו"ר מבויאן מדליק את המדורה
צילום: אלי מנדלבאום
העמותות השונות דאגו למאות-אלפי מנות מזון המחולקות בחינם במירון
חוגגים במירון
צילום: AP
מומלצים