שתף קטע נבחר

 

מדד חופש הנישואים: ישראל בדרג התחתון

ממחקר שמפרסמת עמותת חדו"ש עולה כי ישראל מדורגת במקום הנמוך ביותר במדד חופש הנישואים, לצד מדינות כאיראן, אפגניסטן וערב הסעודית. נכון להיום, כ-300 אלף אזרחים המוגדרים "חסרי דת" אינם יכולים להינשא בישראל

בישראל - כמו ב-44 מדינות נוספות - ישנן מגבלות קשות על חופש הנישואים לאזרחיה, והיא ממוקמת בדרג השלישי והאחרון בעולם בתחום זה – כך עולה ממחקר שמפרסמת עמותת חדו"ש (חופש דת ושוויון) לקראת "עונת החתונות", הנפתחת היום, ל"ג בעומר.

 

<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

     

    בבדיקה מקיפה שנערכה ב-194 מדינות (בהן רוב החברות באו"ם), נמצא כי ב-48% מהן (93 מדינות) נהנים התושבים מחופש נישואין מלא או כמעט מלא, ב-29% (56) ישנן מגבלות חלקיות, וב-23% (45) – ביניהן, כאמור, גם ישראל - מגבלות קשות.

     

    בתוך הכתמים השחורים - ישראל ()
    בתוך הכתמים השחורים - ישראל

     

    מדינת היהודים היא הדמוקרטיה המערבית היחידה ש"זכתה" בציון הנמוך (0 מתוך 2), בעיקר בגלל המונופול הדתי-אורתודוכסי על הנישואין, שבגללו מאות-אלפי אזרחים (כחסרי דת ו"פסולי חיתון") אינם יכולה להינשא.

     

    ישראל: בקבוצת המדינות השלישית

    73% מהמדינות הממוקמות לצד ישראל בדרג הנמוך הן מוסלמיות, בהן כל שכנותיה (כולל הרשות הפלסטינית) וכן איראן, ערב הסעודית, אפגניסטן ואחרות. לעומתן, המדינות הנוצריות והדמוקרטיות המבוססות (וכך רוב מוחלט ממדינות אירופה ואמריקה) מעניקות לאזרחיהן את מירב החופש להינשא.

     

    300 אלף פסולי חיתון בישראל שאינם יכולים להגיע למעמד הזה (צילום: ישראל ברדוגו) (צילום: ישראל ברדוגו)
    300 אלף פסולי חיתון בישראל שאינם יכולים להגיע למעמד הזה(צילום: ישראל ברדוגו)

     

    הממצאים פורסמו על ידי חדו"ש באתר ובאפליקציית "מפת חופש הנישואין בעולם", שהושקו השבוע באנגלית ובעברית,

    בסיוע "הקרן החדשה לישראל". מגוון מקורות נבחנו כדי להגיע לדירוג הסופי המשקף את המצב לאשורו, בהם דו"ח חופש הדת בעולם של משרד החוץ האמריקאי ודו"ח זכויות האדם.

     

    שיטת הניקוד: ציון 2 ניתן בהיעדר הגבלה על הנישואין, ו-0 או 1 - בגלל חקיקה שמגבילה את חופש הנישואים (כמו חוקי השריעה המוסלמיים), וכן כאשר החוק מאפשר חופש נישואין פורמאלי בלבד או מעוות (אפליית נשים בחוקי הנישואים, נישואי ילדים, נישואים בכפייה, פוליגמיה ועוד).

     

    ישראל דורגה בקבוצת המדינות השלישית והאחרונה משום שהחוק בה מאפשר רק נישואין דתיים ולא אזרחיים, ובנוסף לכך יש לזרם האורתודוכסי מונופול על נישואי היהודים. בשל כך, רק מי שמוכרים ככאלה על פי ההלכה האורתודוכסית יכולים להתחתן - ברבנות הממלכתית ובינם לבין עצמם בלבד.

     

    כמו במזרח-אפריקה

    כ-300 אלף אזרחים המוגדרים "חסרי דת" כלל אינם יכולים להינשא בישראל, וכך גם גרים שהצטרפו ליהדות דרך הזרמים הלא-אורתודוכסים (או גוירו על ידי רב שאינו מוכר לרבנות). אליהם מצטרפים לעתים גם אזרחים שיהדותם מוכרת – כהן המבקש לשאת אישה גרושה, ממזרים וכדומה.

     

    סמנכ"ל המחקר וההסברה בחדו"ש, שחר אילן, שערך את הפרויקט, מצביע על "גרעין קשה" של מדינות ללא חופש הנישואין - בצפון, מרכז ומזרח-אפריקה, במזרח התיכון ובמערב ומרכז אסיה - והוא מסומן במרכז המפה ככתם שחור גדול.

     

    הכתמים האפורים הן מדינות באסיה ובדרום ומערב -אפריקה, שבהן מגבלות חלקיות בתחום, וארבע היבשות שצבען לבן הן שתי האמריקות, אוקיאניה ואירופה, שבהן חופש כמעט מלא. באחרונה נמצא כי 44 מתוך 46 המדינות, מעניקות לאזרחיהן חופש נישואים (באלבניה יש מגבלות בינוניות ובוותיקן קשות).

     

    "הזדמנות היסטורית לנישואים אזרחיים בישראל"

    בניתוח נוסף של הנתונים נמצא כי מתוך 120 המדינות שבהן הדת הדומיננטית היא הנצרות, ביותר משני שלישים (82 מדינות)

    יש חופש נישואין ורק ב-8 מגבלות קשות. לעומת זאת, רק 3 מתוך 53 המדינות שבהן דת האסלאם היא הדומיננטית ישנו חופש וב-33 - מגבלות קשות.

     

    מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר כי מדובר במסמך ראשון מסוגו בעולם, הממחיש את מיקומה העגום של ישראל לצד מדינות האסלאם החשוכות - בניגוד למקובל בעולם הדמוקרטי. הוא הביע תקווה כי המפה תביא תועלת לא רק לישראלים, אלא לכל אדם בעולם הפועל לחופש דת ושוויון במדינתו.

     

    רגב מקווה כי פרסום התמונה הקשה יסייע לקדם חופש נישואין מלא בישראל, כמובטח בהכרזה האוניברסלית בדבר זכויות האדם ובמגילת העצמאות. לדבריו, "רוב ברור בציבור הישראלי תומך בכך, והבחירות האחרונות יצרו הזדמנות היסטורית להנהגת נישואים אזרחיים בישראל שאסור להחמיץ אותה".

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    אין פתרון לפסולי החיתון בישראל
    צילום: shutterstock
    שחר אילן
    מומלצים