שתף קטע נבחר

אילו מזונות מעכבים הופעתם של תסמיני פרקינסון

תותים, אוכמניות, ענבים, בצל ומלפפון התגלו במחקר אמריקני כמפחיתים את תסמיני הפרקינסון. איזה חומרים בהם עושים את העבודה ואיזה מזונות נוספים יכולים להיות רפואיים? ד"ר ברוריה טל מסבירה למוסף "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" איך דיאטה יכולה לעזור גם לרדת במשקל וגם להיות בריאים יותר

האם תזונה יכולה להקל על סימני הפרקינסון? לראשונה מדווח בספרות המקצועית על מקרה שבו פחתו הסימפטומים של פרקינסון בעזרת תזונה ייחודית, שכללה מזונות עשירים ברכיבים טבעיים בשם פיסטין והקסהקוסנול, במקביל לטיפול התרופתי.

 

 

במחקר שנעשה באגף הרפואי של חיל האוויר האמריקאי, מתואר מקרה שבו לקתה אישה בת 53 בשנת 2000 בפרקינסון בעקבות חשיפה לרעלן הפוגע במערכת העצבים. האישה ניסתה במשך תשע שנים דיאטה ייחודית שכללה בעיקר פירות, ירקות, דגנים מלאים ‭,100%‬ שמן זית כתית מעולה, אגוזים, שקדים, זרע עונים, מוצרי חלב דלי שומן, תה, קפה, תבלינים טבעיים, כמות קטנה של שוקולד מריר ופחות מ -25 ג' שומן שמקורו מן החי.

 

עוד כתבות

 

כעבור תשע שנים שבהן לא הופיע שיפור, הגדילה האישה את צריכת המזונות העשירים בפיסטין ובהקסהקוסנול - ותוך שישה חודשים הופיעו אצלה הפחתות דרמטיות בנוקשות השרירים, בעוצמת הרעידות, באיטיות התנועות, ברפיון השרירים, בטלטול ובהליכה הסוסית המאפיינת חולי פרקינסון. הפעם היחידה שסימפטומים אלו חזרו הייתה כאשר היא לא הקפידה על הדיאטה כראוי.

 

החומרים שמשמידים תאים סרטניים

אז מה יש בחומרים האלו? פיסטין הוא תרכובת פלבונואידית הנמצאת באופן טבעי בפירות וירקות רבים, ביניהם תותים, אוכמניות, אפרסמון, ענבים, תפוח עץ, בצל וקליפת מלפפון. כמה מחקרים קודמים הסבירו שדיאטה עשירה בפירות ובירקות יכולה למנוע היווצרות משקע מסוג עמילואיד במוח המזדקן. בנוסף, היא יכולה לסייע בהשמדה מוקדמת של תאים סרטניים על ידי גירוי הפעולה החיסונית הטבעית של הגוף.

 

הפיסטין מגן במיוחד על מערכת העצבים ומסייע בשמירה על תהליכי זיכרון רגילים, בעזרת עיכוב היווצרות משקע סביב שלוחות העצבים המכונות סינפסות. במצבם הטבעי, פירות וירע קות מלאים בדרך כלל בפוליפנולים; הפוליפנולים האלה הינם חומרים ביולוגיים פעילים שפועלים על אזורים ספציפיים בגוף, ומסייעים להם להפחית את המתח והדלקת הגורמים לתהליכי מחלה רבים.

 

הפיסטין גם מסייע במניעת דלקות במוח ומשפר את הזיכרון וההבנה. הוא פועל במסלול ייחודי לשיפור רמות הרכיב גלוטתיון בתאי עצב, כדי להפחית את אחד מהרדיקע לים החופשיים המזיקים ביותר שם, המכונה פראוקסיניטריט. הפיסטין גם מונע הפעלה מוגזמת של תאים המכונים גליאליים במוח, ומסייע בסיכול נזקים דלקתיים לעצבים.

 

הרכיב השני שהוסף לדיאטה, הקסהקוסנול, בנוי מסוג של שומן שעוותי המצוי בשמן נבט חיטה ושמן סובין אורז. שומן ייחודי זה תורם לתפקודה התקין של מערכת העצבים.

 

האפשרות להפחית סימפטומים של פרקינסון בדרך תזונע תית היא מהפכה. הדרך התזונתית החדשה מביאה בשורה לגבי שיפור הבריאות בדרך קלה וזולה בשילוב עם טיפול תרופתי.

  

דור העתיד של הדיאטות

נאמר שיש לכם קרובי משפחה עם בעיות לב מצד האמא, האבא וחלק מבני הדודים. אתם מרגישים גנטית כאילו גורלכם נגזר, נכון? ובכן יש לנו חדשות אופטימיות יותר בשבילכם. אחד הגנים האחראיים לרוב מחלות הלב התורשתיות יכול לשנות את מסלולו בהשפעת תזונה נכונה, ובכך להפחית את הסיכון להתקף לב. כדי שזה יקרה, עליכם ללכת לסופרמרקט הקרוב ולמלא את הסל בפירות, ובמיוחד בירקות טריים, שיהפכו את אותו מגן קשוח ומאיים לגן שקט ונחבא אל הכלים.

 

למרות הפשטות שבדבר, מדובר בהמלצה כללית למדי. בפועל, רבים לא מצליחים לשנות ולשפר את הבחירות התזונתיות על פי ההנחיות. לעומת זאת, הסיכוי לשיפור הרגלי אכילה עולה אם ההנחיות מועברות בצורת "תזונה מותאמת אישית‭."‬

 

מה זה אומר בפועל? צוות חוקרים ממכון הלב ומרכז הליפידים במרכז הרפואי הדסה בירושלים בראשותם של פרופ' ערן לייטרסדורף וד"ר רונן דורסט, בשיתוף פרופ' איריס שי מבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת בן גוריון, בדקו שאלה מעניינת: האם ייתכן כי גנים מסוימים הקשורים לפירוק שומנים וסוכר משפיעים בצורה שונה על תוצאות הדיאטה בקרב בעלי גובה ומשקל זהים.

 

לשם כך נעשתה השוואה בין תוצאות הרזיה של שלושה סוגי דיאטות: דיאטה דלת שומן, דיאטה דלת פחע מימות ודיאטה יםעתיכונית - על 322 נבדקים, שעברו במקביל לדיאטה גם בדיקה גנטית.

 

תוצאות המחקר הראו שהאפיון הגנטי של הנבדקים השפיע בצורה שונה על ההרזיה והשיפור בבריאות. נבדקים עם אותם משקל וממדי גוף שעשו את אותה הדיאטה הורידו משקל בצורה דומה, אך שיפרו את הבריאות בצורה שונה.

 

מסתמן כי בקרוב תעברו אבחון גנטי לפני שאתם מתחילים דיאטה. בנוסף, תקבלו הנחיות ספציפיות לגבי מזונות שיהפכו אתכם בריאים יותר, במשקל תקין יותר. כיום, התזונה המותאמת אישית מתבססת על העדפותיכם התזונתיות, בריאותכם, כמות הספורט שאתם עושים ומידת הנכונות שלכם להשקיע ולשפר את הרגלי האכילה; בעתיד, זה ייראה אחרת לגמרי.

 

  • המחקר הוצג בכנס של האיגוד הקרדיולוגי בישראל שהתקיים ב-  22-23 באפריל בבנייני האומה בירושלים.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, טל הבריאות. המרכז לתזונה נכונה, חברת עמותת הדיאטנים עתיד ‭

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מומלצים