שתף קטע נבחר

ילדי הפרחים של המגזר הדתי

לציבור הדתי יש "בית ספר למוזיקה" עם מנטור משלו, שמעניק לכל אחד הזדמנות להיות סולן, ומקפיד שלא לחשוף אותם לריקודים מעורבים. הכירו את "פרחי ישראל" - מעבדה לגילוי כשרונות צעירים - עם אלבום חדש ושלושה שירים בבכורה

בעידן של "בית ספר למוזיקה" ומנטורים, יכולים ילדי המגזר הדתי להמשיך ולהגשים את חלומות הבמה שלהם כפי שעשו לאורך ארבעת העשורים האחרונים, עם הקמת מקהלות ה"פרחי". אבל מאיר גבאי, מי שעומד בראש 12 מקהלות נוער, ורושם ברזומה שלו לא פחות מ-50 אלבומים - מאמין שלהיות נער מקהלה זה צעד שדורש המון אומץ, "במיוחד בימינו אלה, של המחשבים והאינטרנט וכל יתר הפיתויים", לדבריו.

 

<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet  >>

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

עשרים ילדים אמיצים, בני 7 עד 15, מתכנסים מדי שבוע במתנ"ס של גבעת שמואל, שרים ביחד מוזיקה יהודית ("על כל גווניה, לא רק חסידית"), ועובדים על אלבומם השני "ושמחת בכל הטוב". לא פעם הם מוזמנים להופיע באירועים ובטקסים רשמיים, בכנסים בחתונות ואף עושים בר-מצוות.

 

"בתהליך העבודה עם הילדים רואים דברים מדהימים". פרחי ישראל ומאיר גבאי (צילום: ארנון גולדברג) (צילום: ארנון גולדברג)
"בתהליך העבודה עם הילדים רואים דברים מדהימים". פרחי ישראל ומאיר גבאי(צילום: ארנון גולדברג)

 

את הלהקה הקימו ארנון גולדברג וגבאי, שהכירו זה את זה משירותם המשותף בלהקת הרבנות הצבאית. "כשהשתחררתי, התחלתי להקים מקהלות נוער, בעיקר בגליל ובצפון", מספר גבאי, שעומד, כאמור, בראש 12 מקהלות נערים (ונערות), בו זמנית. 

 

"ראיתי כמה הוא מצליח, ורציתי שתהיה לנו גם להקה בגבעת שמואל", מספר גולדברג, המנהל האמנותי. "בהתחלה היינו להקה מקומית קטנה, וקראו לנו 'פרחי הגבעה', אבל תוך שנה, התחלנו להופיע הרבה ברחבי הארץ, והפכנו ל"פרחי ישראל".

 

להתאים סולו כמו חליפה לילד

כדי להתקבל ללהקה עוברים הילדים אודישנים, שבוחנים, בנוסף לכישרון השירה, את הרקע והשמיעה מוזיקלית שלהם. "אנחנו לא אוספים כוכבים, אלא מחפשים ילדים מוזיקלים", אומר גולדברג, "ואנחנו עובדים ומפתחים אותם - וברוך השם, יש תוצאות".  

 

"בתהליך העבודה עם הילדים רואים דברים מדהימים", מספר גבאי. "ילדים שבאים בלי טיפת ביטחון להיחשף, ופתאום, אפילו אחרי כמה שנים, הופכים לסולנים". לדבריו, הביטחון העצמי שמקנה השירה, כמו גם העמידה מול קהל, מחלחל גם אל תחומים אחרים בחיים של הילדים. "זה אומץ גדול להתחיל את הצעד הקטן הזה, שאחר כך משפיע גם על החיים מחוץ למקהלה".

 

כדוגמה, הוא מספר על ילד שעלה מצרפת לפני חצי שנה, והצטרף ללהקה לאחרונה. "בהתחלה לא האמנו שהוא יצליח להתגבר על מכשול השפה, אבל באלבום הזה כבר יש לו סולו מדהים עם החזן הצבאי הראשי, שי אברמסון".

 

גולדברג וגבאי מבהירים כי הלהקה חפה מקנאה ומתחרות בין חבריה. לדבריהם, גם בחירת הסולנים לשירים מתקבלת אצל הילדים בהבנה רבה. "אנחנו מאוד מקפידים לחנך את הילדים לאהבה וכבוד אחד כלפי השני. אנחנו מקדישים הרבה שעות, כדי לתת ביטוי לכל אחד מהם, גם אם הוא רק בשנה הראשונה שלו, ועוד לא כל כך מיטיב לשיר", אומר גבאי. 

 

"באלבום יש מגוון של סולנים, אין אצלנו סולן אחד. לכל שיר אנחנו בוחרים את הסולן שמתאים לו, כי כל שיר מתאים לסולן אחר", מוסיף גולדברג. "בלהקות אחרות תמיד בוחרים את הקול הכי מיוחד - ולו נותנים סולו. אצלנו אין כזה דבר. אנחנו מלבישים את הסולו כמו חליפה לילד", אומר גבאי. "הילדים מאוד מפרגנים אחד לשני, אין פה תחרותיות - אם מישהו קיבל – זה מגיע לו. יש ילדים ששלוש שנים לא פתחו את הפה, ופתאום יום אחד הם פורצים".

 

מקפידים לא לחשוף אותם לריקודים מעורבים

גולדברג מבהיר כי הלהקה אינה פועלת רק מתוך אינטרסים עסקיים, וכי מטרתה לקדם ולפתח את הדור הבא של השירה היהודית, כמו גם להנחיל לילדים ערכים אמוניים.

 

לכן, מקפידים השניים להופיע רק באירועים המתאימים לרוח המקהלה. "לפני הופעה אנחנו תמיד מבררים לאן אנחנו הולכים. אחת השאלות שנשאלות כשפונים אלינו היא אתה דתי? אתה מסורתי?"

 

"באירועים שאנחנו מוזמנים אליהם, אנחנו תמיד בודקים קודם את השטח: מי האנשים שהזמינו אותנו, מה המרחק של הבמה מהקהל", מסביר גבאי. "אנחנו מאוד מקפידים לא לחשוף את הילדים לדברים שעדיף שלא ייחשפו אליהם". לכן יופיעו הילדים רק בעת קבלת הפנים או החופה עצמה, "ככה שזה פותר אותי מקטע של ריקודים מעורבים", אומר גולדברג.

 

"אנחנו מופיעים, ומיד נוסעים משם. אין מצב של חיכוך עם הקהל, חשוב לנו שהקהל יהנה מהם, ולא יותר מזה. ואם מראש אנחנו יודעים שהאירוע לא מספיק מכבד את המקהלה – אנחנו מוותרים".

 

המנטור של המגזר

חלק מהמקהלות שמנהל גבאי הן של בנות, אחת מהן "קולות הנשמה" קיימת כבר מזה 19 שנים,

במהלכן הקליטה 14 אלבומים. עד היום, סך האלבומים שהפיק עבור כל מקהלותיו עומד על 50.

 

"אני משתדל לעושת האדרת נשים, ולא הדרת נשים", הוא אומר. עם זאת, לדבריו, הוא "מקפיד מאוד על הקטע ההלכתי - זה שירת מקהלה, ולא שירת סולניות".

 

"השליחות שלי היא ליצור את דור העתיד של הזמרים שיחברו את עם ישראל וכלל ישראל", הוא אומר, ואכן, בין הילדים שהיו חברים בלהקתיו וגדלו להיות זמרים בזכות עצמם - אבישי רוזן ובן סנוף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארנון גולדברג
נערי המקהלה. "פרחי ישראל"
צילום: ארנון גולדברג
מומלצים