שתף קטע נבחר

קרב תפילות: חרדים יידו אבנים על נשות הכותל

אלפי חרדיות וחרדים הגיעו לכותל, במטרה להאפיל על התפילה בטליתות של עשרות נשות הכותל. כוחות המשטרה ניסו ליצור חיץ אנושי בין הדבוקות, אבל החרדים היכו את השוטרים, השליכו שקיות זבל ושפכו כוסות קפה. בהמשך יידו אבנים. 3 נעצרו

קרב התפילות בין נשות הכותל לחרדיות הפך למאבק אלים: עשרות "נשות כותל" הגיעו הבוקר (יום ו') לתפילה בכותל המערבי, לאחר שבית המשפט התיר להן לקיים את מנהגן במקום ולהתפלל בטלית. מולן התייצבו אלפי מתפללות חרדיות, שנענו לקריאת הרב עובדיה יוסף ואחרים, במטרה לקיים תפילה המונית ברחבת הכותל ולהאפיל על המניין השוויוני החודשי של נשות הכותל. יחד איתן הגיעו לכותל גם אלפי צעירים חרדים.

 

כוחות המשטרה יצרו חיץ אנושי בין נשות הכותל לבין החרדים והחרדיות, אבל הדבר לא הועיל. עם תחילת התפילה - מעט אחרי השעה 6:30 - החלו כמה מהמתפללים החרדים להכות את השוטרים, להשליך שקיות זבל לעברם ולעבר נשות הכותל ולשרוק במשרוקיות. הם אף קראו קריאות גנאי לעבר השוטרים, השליכו כוסות קפה, כוסות מים וחפצים אחרים, והתיזו מים לעבר נשות הכותל. אחד המפגינים הצליח להסתנן אל תוך חגורת השוטרים המאבטחת את הנשים והורחק, שלושה תלמידי ישיבה שהפרו את הסדר נעצרו. שני שוטרים נפצעו קל וטופלו במקום.

 

הנשים בכותל. אלימות מצד הגברים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הנשים בכותל. אלימות מצד הגברים(צילום: גיל יוחנן)

 

תפילה המונית בראש חודש (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
תפילה המונית בראש חודש(צילום: גיל יוחנן)

 

למקום הגיע מפקד מחוז ירושלים, ניצב יוסי פריינטי, ורב הכותל שמואל רבינוביץ'. חברות הכנסת תמר זנדברג ומיכל רוזין ממרצ הצטרפו לתפילת נשות הכותל, ושוטרים הקיפו אותן ואת נשות הכותל במטרה להגן עליהן מההמון החרדי. בהמשך הוצבו גדרות ברזל בין הדבוקות. "לא הייתי אומרת שהאירוע מלחיץ, מרגש וסוער", אמרה ח"כ זנדברג. "אני חושבת שיש הוכחה שמחפשי הריב והמדון הם אלה שיצאו בקריאה חצופה ופרובוקטיבית להפריע בכל מחיר את תפילת נשות הכותל".

 

בסיום האירוע הודו נשות הכותל למשטרה על ההגנה בגופם מפני הגברים החרדים. הן נשאו תפילה לזכר הנופלים בקרב על שחרור הכותל ויצאו מהרחבה בשירה בליווי שוטרים לעבר שער האשפות. משם הן הוצאו באוטובוס, ובדרך שפכו עליהם צעירים מים וזרקו אבנים. 

 

ח"כ רוזין אמרה כי "החלטת בית המשפט כנראה לא מספיקה למיעוט האורתודוכסי-קיצוני, שהתרגל להיות נותן הטון העיקרי בקביעת פני היהדות. ההמון המוסת שראינו הבוקר לא ירתיע אותנו מלהמשיך ולהיאבק על זכותנו לפלורליזם ושוויון אזרחי". אחת מנשות הכותל טענה כי התפילות מהוות מסר של שלום: "יש לנו זכות גדולה שנשות ישראל הגיעו הבוקר בהמוניהן לתפילת ראש חודש סיון, חודש מתן תורה. המסר שלנו מכאן שנשות ישראל הוכיחו שאפשר ביחד, בשלום ובאחדות זו לצד זו ויש מקום לכולם. נשות הכותל מובילות את שחרור הכותל במטרה להפכו לבית של כולן וכולם".

 

החרדיות חילקו פרחים לנשות הכותל

גם ח"כ מירי רגב, יו"ר ועדת הפנים, הגיעה לכותל: "באתי לפה כדי לעקוב מקרוב אחרי מה שקורה כאן, כפי שציפיתי וכפי שעלה בדיונים המקום רוחש. התפקיד שלנו זה למצוא פתרון ופשרה - כפי שהחרדים והמסורתיים רוצים להתפלל פה בנפרד בכותל, כך גם נשות הכותל רוצות להתפלל כמנהגן. כדי למנוע מחזות כאלה בראש החודש הבא צריך להכשיר מקום שבו תהיה תפילה מעורבת, שכל אחד יוכל להתפלל על פי מנהגו".

 

רב הכותל, שמואל רבינוביץ', כאב את הסיטואציה שהתפתחה בכותל. "זו תמונה כואבת. אני קורא לכל הצדדים לקחת אחריות ולהבין שאי אפשר להכניס את הכותל לפלגנות ולמחלוקת. אנחנו צריכים להבין שבעם ישראל יש משותף גדול יותר", אמר. "הייתה פשרה שהתקבלה על ידי בג"ץ לפני למעלה מעשור והייתה מקובלת על כולם. קבוצה קטנה החליטה לחדש את המחלוקת, ואני פונה לכולם להשאיר את הכותל מחוץ למחלוקת".

 

רב הכותל ביקש לשמור על המקום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
רב הכותל ביקש לשמור על המקום(צילום: גיל יוחנן)

כוחות משטרה במקום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
כוחות משטרה במקום(צילום: גיל יוחנן)

 

מארגני המחאה החרדית הנמצאים במקום הדגישו כי הוראת הרבנים היא לשאת תפילה בלבד ולהימנע ממעשי פרובוקציה ואלימות. לנערות הסמינרים קראו: "על כל אחת להשתדל לגרום קידוש שם שמיים בהליכותיה ובהתנהגותה". מרבית האלימות הגיעה מהצד הגברי, בעוד שכמה מהחרדיות דווקא חילקו פרחים לנשות הכותל. בפתק שצורף לפרחים נקראו חברות המניין השוויוני להתארח בשבת בקהילה הדתית של הרובע היהודי בעיר העתיקה.

     

הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית הנמצא במקום, אמר כי "בבוקר הזה ברור מעבר לכל ספק מי מבקש להתפלל ליד הכותל ומי מבקש לחולל מהומות. ראשי הציבור החרדי חיללו את קדושת הכותל וגרמו למראות המתאימים אם בכלל למגרשי כדורגל ולא לאתר תפילה קדוש. הנחמה היחידה באירוע המביש הוא שאלפי נשים חרדיות רואות נשים עטופות טלית מתפללות בדבקות וחשות עצמן שוות ערך מבחינה הלכתית".

 

סגן ראש העיר ירושלים יצחק פינדרוס (יהדות התורה), מיוזמי המחאה החרדית, אמר ל-ynet: "אלפי הנשים שהגיעו הבוקר לכותל המערבי הן נשות הכותל, הן באו עם טליתות כדי להתגרות במתפללים הן נשות הפרובוקציה".

 

"יום היסטורי, עזרת הנשים צבועה בצבעי טליתות"

עו"ד יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית (הקונסרבטיבית), התייחס לאלימות בכותל: "הפגנת החרדים, כשלצידם בנות אולפנה שנקראו לדגל ונוער חרד"לי מגויס, מוכיחה עד כמה המאבק של נשות הכותל הוא מאבק רחב וחשוב. זהו מאבק לא רק על רחבת תפילה אלא על דמותה של מדינת ישראל. אך אין להתבלבל, זהו יום היסטורי. מראה עזרת הנשים צבועה בצבעי הטליתות מרגשת באופן שקשה ממש להכילו, ממחישה מחדש שגם למראה נושן יש רגע של הולדת. עם זאת, עדיין דרך ארוכה לפנינו". הוא הביע תמיכה במתווה שרנסקי לתפילה בכותל. גם לעברו הושלכו אבנים.

 

ח"כ זנדברג עם נשות הכותל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ זנדברג עם נשות הכותל(צילום: גיל יוחנן)

 

עם טליתות ותפילין. "יום היסטורי" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
עם טליתות ותפילין. "יום היסטורי"(צילום: גיל יוחנן)

 

קרב התפילות הגיע לאחר שהשופט משה סובל העניק באופן תקדימי פרשנות מקֵלה לפסיקת בג"ץ בעניינן של נשות הכותל, ולמעשה התיר להן לקיים את מנהגן באתר הקדוש. הן התכוונו לקיים "חגיגת ניצחון" בכותל, אבל הדבר הפך לעימות חזיתי עם החרדים לאחר שמנהיגה הרוחני של ש"ס, הרב עובדיה יוסף, והמנהיג החרדי-ליטאי הרב אהרון לייב שטיינמן הביעו תמיכה בתפילת אלפי תלמידות סמינרים (המוסדות התיכוניים לבנות) מירושלים ברחבת הכותל.

 

ההצעה לקיים את מפגן התפילה של החרדיות בראש חודש סיוון נשמעה כבר לפני כמה ימים, בעקבות ההיתר התקדימי שקיבלו נשות הכותל לקיים את מנהגיהן, ואף נכללה בהחלטות סיעת יהדות התורה בכנסת בישיבתה השבועית. החרדיות הגיעו לכותל בשעה 6:30 בבוקר בהסעות מאורגנות, פילנתרופ חרדי אמריקני השותף לעניין ונמצא כעת בארץ התנדב לממן זאת.

 

שר הדתות נפתלי בנט וסגנו אלי בן-דהן, המקיימים הידברות עם נשות הכותל להרגעת הרוחות, קראו אתמול לציבור להנמיך את הלהבות. בנט אמר כי יפעל בכל כוחו להשגת פשרה בין שני הצדדים כך שתימנע "הטלת גזירות", כלשונו, שכן "הכותל הוא מקום של שלום ולא זירת קרב". בן-דהן הוסיף: "ירושלים שייכת לכל היהודים באשר הם. על כולנו לעשות מאמץ ולהגיע לפשרה". לעומתם, הרב מרדכי נויגרשל, מבכירי המרצים ואנשי ההסברה במגזר החרדי, דווקא ליבה את האש כשקרא לשוטרים לסרב פקודה ולא להגן על נשות הכותל.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אחת מנשות הכותל, היום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים