שתף קטע נבחר

מהו המזון החומצי שגורם לכם להשמין?

כשאנחנו צורכים מזון שיש בו רמת חומציות גבוהה אנחנו מכניסים את הגוף שלנו למגננה ולמעשה "עוזרים" לו להשמין. הפתרון הוא פשוט ואפילו יכול לעזור לנו לרדת במשקל בקלות ובלי דיאטה

אנחנו חיים בעידן מודרני בו תעשיית המזון מייצרת שפע של מזונות עשירים בעמילנים, צבעי מאכל, סוכרים, חומרים מלאכותיים ושומנים רווים. במקביל, ישנה ירידה משמעותית באכילת ירקות אורגניים וחומצות שומן הכרחיות (אומגה 3-6-9) וכך האיזון הנכון מבחינת החומציות והבסיסיות בגוף - 80% מזונות עם ph בסיסי ורק 20% עם ph חומצי - מופר לאורך השנים.

 

 

כל חומר בטבע, כולל גופנו, ניתן למדידה בעזרת מדד ה-ph שבודק את היחס שבין חומציות לבסיסיות. המדד נע בספקטרום שבן הספרות 0-14: הספרה 0 מייצגת חומציות חזקה, בעוד שהספרה 14 מייצגת בסיסיות חזקה.

 

נקודת האיזון בן החומציות לבסיסיות היא 7. לכאורה מדובר בפרטים פשוטים, אולם למעשה מדובר במשהו מורכב יותר בגלל העובדה שהמדד הוא לוגריטמי, כלומר הערכים שמפרידים בן יחידה ליחידה לא שווים ובעצם הולכים וגדלים ביחס הבא: פי 10, פי 100 ופי 1000, ביחס למרחק מהנקודה הנייטרלית היא 7.

 

כתבות נוספות בנושא תזונה:

 

לדוגמה: קפה עם ph5 הוא פי 100 יותר חומצי ממים טהורים עם ph7. משקה קולה עם ph2 הוא פי 100,000 יותר חומצי ממים טהורים. שימו לב איך כל תזוזה במספר מקפיצה את רמת החומציות בצורה משמעותית. יש חשיבות עצומה למתמטיקה הזו והיא המפתח להבנת הכימיה של הגוף והקשר בן הבחירות התזונתיות שאנו עושים והשפעתן על יצירת סביבה בריאה או חולה בגופנו.

 

ph נמוך יותר ממים אבל חומציות הרבה יותר גבוהה - קפה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ph נמוך יותר ממים אבל חומציות הרבה יותר גבוהה - קפה(צילום: shutterstock)

 

מה שחשוב לזכור הוא שגופנו מתפקד במיטבו בסביבה שבה ה-ph נע בן 7.35-7.45 (מעט בסיסי), וכל מה שנמצא מחוץ לטווח הזה משפיע לרעה על מצבו. כל תזוזה קטנה לכוון החומציות תורגש בעייפות, כבדות ועוד תופעות גופניות קלות שלעיתים אנחנו לא מייחסים להם חשיבות למרות נורות האזהרה. במקרים אחרים עלולות להופיע תופעות כמו אסידוזיס, ובעברית חמצת יתר. במצבים כאלה הגוף ישאיל מינרלים בסיסיים מהעצמות, במיוחד אם התזונה חסרה במינרלים בסיסיים כמו מגניזיום, סידן וירקות ירוקים - התהליך הזה נקרה אוסטאופרוזיס, דילדול מסת העצמות.

 

החדשות הטובות הן שיש לנו יכולת להשפיע על מידת החומציות של גופנו בעזרת כמה אלמנטים: תזונה שמקורותיה בסיסיים, והרחקה או צמצום של מזונות חומציים, פעילות גופנית, טכניקות להורדת מתחים ואימוץ גישה רגועה לחיים שמעודדת מנוחה, אהבה והתנהלות בקצב הנכון.

 

חומציות יתר = השמנה

ד"ר רוברט יאנג - ד"ר לביולוגיה וכימיה, כמו גם ד"ר לנטורופתיה - הראה ששומן הוא מצב של חומציות יתר - הגוף מייצר תאי שומן כדי לאחסן ולהוביל את הרעלים והחומצות החזקות רחוק מהאיברים החשובים, זהו מנגנון טבעי והישרדותי ששומר על האיברים מפני רעלים. כלומר, השומן מציל חיים והוא תוצאה ותגובה של הגוף למצב קריטי של עודף חומציות. כשאוכלים מזונות חומציים מדי, הגוף מתחיל ליצר פטוגניים שמתפשטים בהדרגתיות בגופנו ויוצרים קהילות של קנדידה ובקטריות אנארוביות, שגם הן מייצרות פעילות חומצית ותורמות להפיכת הסביבה הביולוגית שלנו לעוד יותר חומצית.

 

ד"ר אוטו וורברג - חתן פרס נובל לשנת 1931 על מחקרו העוסק בקשר שבין חילוף החומרים של תאים סרטניים ומידת החומציות ph שלהם - גילה שתאים שהסביבה שלהם היא חומצית ורמת החמצן שלהם נמוכה, הופכים לתאים סרטניים.

 

המצב משתנה ברגע שאנחנו עושים שינוי משמעותי בתזונה ומתחילים לאכול ירקות, נבטים, פירות, ולצרוך מיצים ירוקים, מינרלים ושומנים כמו אומגה 3-6-9. כשהתאים שלנו שוחים בסביבה בסיסית עשירה בחמצן, הם מתפקדים בצורה אופטימלית והגוף נכנס למנגנון של התחדשות.

 

ירקולת ירוקים טובים לסביבה בסיסית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ירקולת ירוקים טובים לסביבה בסיסית(צילום: shutterstock)

 

אם ברצונכם למדוד עד כמה גופכם חומצי או בסיסי השתמשו בנייר לקמוס כדי למדוד את השתן הראשון בבוקר. במצב נורמלי השתן צריך להיות בין 6.75-7.25. ניתן גם למדוד את הרוק מתחת ללשון כמה פעמים ביום.

 

הסימנים הכללים לעודף חומציות הם: 

  • עייפות
  • כאבי ראש
  • עצירות
  • לחץ דם גבוה
  • סוכרת
  • השמנה
  • קושי בירידה במשקל
  • רגזנות וחוסר מנוחה
  • בעיות גב ופרקים
  • זיעה חומצית 
  • השתנה מרובה 
  • דיכאון

 

זה מה-זה בסיסי

אנטי-אג'ינג אינו מונח שמבטא חוסר הזדקנות, אלא מונח שמבטא איך אפשר להפעיל את הגנים ששומרים על חיוניות והתחדשות הגוף וכך להאט, ואפילו למנוע, את תהליך ההזדקנות.

 

ד"ר גבריאל קאזנס, רופא והומאופת, אומר שאפשר להאט את תהליכי ההזדקנות בכמה דרכים, הראשונה היא ע"י דיאטה עם ערך קלורי מצומצם - קיימים מחקרים רבים שמצביעים על הקשר בן תזונה דלה בקלוריות (אבל עשירה בערכים תזונתיים) והאטת תהליך ההזדקנות. בשנת 1930 הראה פרופסור מקיי (Mckay) מאוניברסיטת קורנל שאורח חייהם של עכברים הוכפל פי שתיים ע"י צמצום הערך הקלורי של תזונתם ב-50% בלבד. יתרה מזאת, מידת הפעילות והחיוניות שלהם גדלה ונמשכה לאורך זמן.

 

מחקרו של ד"ר הקסלי (Huxley), שנעשה בשנות ה-60, מראה כיצד בעזרת צום מיצים תקופתי ותזונה דלת-קלוריות ניתן להאריך את אורך החיים של העכברים. המעניין במחקר הוא שהעכברים בגיל המקביל לגיל 50 אצל בני אדם, שהתחילו שהתנסו בתזונה דלת-הקלוריות, נהנו גם הם מתהליכי התיקון. ברגע ש"מתג" האנטי-אייג'ינג נדלק, הם נכנסו לתהליכי תיקון והתחדשות, מה שהוכיח שאפשר להתחיל בתוכנית אנטיאייג'ינג בכל גיל.

 

ד"ר ספיינדלר (spindler) מאוניברסיטת קליפורניה מחזק את התיאוריות של קודמיו, ומצא שהשינויים של אנטי-אייג'ינג מתרחשים כמה שבועות בלבד לאחר איתחול התזונה דלת הקלוריות (restricted calories diet ). כמו כן, הוא מצא ש-60% מהשינויים בגוף קורים כמה שבועות בלבד לאחר התחלת הדיאטה. כלומר, הפרופיל הגנטי לאנטי-אייג'ינג מתחיל מוקדם מאוד ויש לו יכולת לאתחל את רוב השינויים הפיזיולוגיים הקשורים להזדקנות.

 

לדבריו, התזונה לא רק מונעת את תהליך הריסת התאים (עודף חומציות) אלא גם מחדשת אותם. הזיכרון התאי מצוי בכל כרומוזום בתאינו וכל מה שעלינו לעשות הוא ללחוץ על המתג הנכון כדי לקבל ביטוי של התחדשות. לעומת זאת, לחיצה על המתג הלא נכון תביא להזדקנות. ספיינדלר טוען שאם אנשים ירזו כ-5 קילו בלבד וללא קשר למשקלם העכשווי, רבים מהאלמנטים הפיזיים ישתנו לטובה, כמו: שיפור רמות סוכר וירידה ברמות האינסולין בדם, ירידה בקצב הלב ולחץ הדם, ירידה באחוז השומן ותחושת בריאות והתחדשות כללית (תוצאות המחקר התפרסמו במגזין National academy of Science).

 

לאכול ולהתחדש

תזונה מצומצמת בקלוריות - restricted calories Diet - הכוללת הרבה ירקות, מיצים, ופחות שומנים רווים מן החי, נותנת תוצאות כבר אחרי 4 שבועות, עוזרת להרחיק רעלים מהגוף, להקטין את הגורם הדלקתי בגוף (נטייה טבעית של גוף מזדקן) ולחדש את תפקודי הגוף. 

 

תוצאות התזונה כוללות הארכת תוחלת החיים, צמצום אנטיבודי שפוגעים בפעילות המוח, חיזוק המערכת העצבית, הורדת כולסטרול, שיפור טונוס השרירים וחיזוק השלד, איזון רמות סוכר ושומנים בדם ושיפור בחילוף החומרים. השינויים הפנימיים הללו באים לידי ביטוי גם במראה החיצוני שלנו, הגוף הופך לגמיש וחזק יותר, הקואורדינציה ושיווי המשקל משתפרים והחיוניות במראה ובתפקודים חוזרת אלינו.

 

צמצמו צריכה של שומן רווי מן החי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צמצמו צריכה של שומן רווי מן החי(צילום: shutterstock)

 

אכילת מזונות מקטגוריית הסופר-פוד (Superfood) - מחקרים מראים שמזונות מסויימים יכולים לצמצם את הנזק שנגרם מרדיקלים חופשיים בגופנו, ומאטים את תהליכי ההזדקנות. המדובר במזונות טבעיים אורגניים שלא עברו תהליכי עיבוד, מיצים ירוקים עשירים בכלורופיל וחמצן, מזונות עשירים באינזימים, כמו: נבטים, כרוב חמוץ, שמן פשתן, גרעיני ציאה ויוגורט מוחמץ, וכל מה שמכיל חיידקים פרוביוטיים.

 

תכולת המינרלים במזון הם המפתח למראה צעיר וזוהר, וכשאוכלים נכון קל לספק לגוף את כל המינרלים והשומנים הנחוצים לתפקוד אופטימלי. סיליקון, אבץ וברזל משפרים את מראה השיער, הציפורניים ועור הפנים, ומגניזיום ופוטזיום עוזרים בסילוק רעלים מגופנו ושיפור מדד החומציות. תמצאו אותם במלפפונים, ירקות עליים טריים ולא מבושלים, עשב חיטה, נבטי חמניות ואצות ים.

 

טיפים למראה צעיר ורענן ומתכון למיץ ירוק

  1. הוסיפו משקה ירוק שעוזר בירידה במשקל, לנטרול חומציות ואף מסייע למראה החיצוני.
  2. אכלו 3 מנות של ירקות לא מבושלים (רו-פוד) בכל יום, התחילו כל ארוחה כמו הצרפתים, בסלט טרי ועשיר באינזימים שעוזר לעיכול.
  3. הכינו כרוב חמוץ לפי פרוטוקול מקרוביוטי (ללא חומץ) ואיכלו כמה כפות ביום. הכרוב עשיר באינזימים, חיידקים פרוביוטיים ורכיבים אנטי-סרטניים.
  4. אכלו שומנים לא מבושלים: שקדים, אגוזים, שמן המפ ואחרים. הימנעו משומן מבושל, הוא מזיק ויוצר רדיקלים חופשיים בגופנו ומאיץ תהליכי ניוון והזדקנות.
  5. צומו תקופתית וצירכו מיצים או תזונה טבעונית לא מבושלת לכמה ימים.
  6. בצעו פעילות גופנית לנשמה ולחילוף החומרים.

 

אסיים במשפטו של המדען דה-וריס (Arnold De Vries), שמסכם לדעתי את כל נושא התזונה, הבריאות והאנטי-אייג'ינג: In the final analysis we must regard Beauty, Health and Youth as intimately related - ישנו קשר ישיר בין יופי, בריאות וחיוניות וכל אחד מהם משפיע על השני.

 

ירוק לבריאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ירוק לבריאות(צילום: shutterstock)

 

מיץ ירוק עשיר במינרלים, סיליקה לעור הפנים ועשיר בוויטמינים

המרכיבים:

4 גבעולי קייל או 2 גבעולי ברוקולי

1-2 כוסות נבטי חמניות

3-4 מלפפונים

1 תפוח עץ

1/2 לימון עם הקליפה

חופן עשב חיטה

 

אופן ההכנה:

1. יש לסחוט את הירקות והתפוח במסחטת מיצים.

 

במידה ורוצים להכין שייק ירוק, משתמשים בכל הירקות שמופיעים ברשימה מלבד עשב חיטה. מכניסים את כל הירקות והתפוח למערבל מזון, מפעילים במהירות גבוהה עד לקבלת מחית אחידה. ניתן להוסיף מעט מים אם רוצים לדלל אותה.

 

בתאריכים 30-31 במאי ייערך כנס "אוכלים בריא" 5, לפרטים נוספים היכנסו לאתר

 

ליאורה אקוקה גולדברג - טבעונית מזה 20 שנה, יועצת לתזונה טבעית טיפולי, מרצה בכירה בנושאי תזונה טבעית, איכות חיים וקיימות, בכנס היא תרצה על תזונת ה-ph, בריאות ואנטי אג'ינג

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: mct
עודף חומציות בגוף יכול לבוא לידי ביטוי בצרבת
צילום: mct
ד"ר רק שאלה
מומלצים