שתף קטע נבחר

"רוצים להפוך את האמנות לשופר שלטוני"

בתיאטרון החאן נדהמים מקריאתו של סגן עיריית ירושלים להפסיק את התמיכה התקציבית בו, בשל המחזה "קוראים לי רייצ'ל קורי". "לא יעלה על הדעת שאדם בתפקיד רשמי בכיר יקרא להפסקת תקציבים על בסיס תכנים", אומר הבמאי ארי רמז

סערה בירושלים: סגן ראש העירייה, דוד הדרי, פרסם אמש הודעה בה הוא קורה לוועדת הכספים לבטל את תקציב תיאטרון החאן, זאת בשל העובדה שתחת אכסניה זו מתארחת ההצגה "קוראים לי רייצ'ל קורי", מונודרמה שהוצגה בבכורה בפסטיבל התיאטרונטו.

הדרי, יו"ר סניף מפלגת "הבית הלאומי", בירושלים, אמר: "נדהמתי לגלות כי החאן מעלה הצגה בנושא התיירת רייצ'ל קורי. מדובר בבחורה שהפגינה נגד מדינת ישראל, חיילי צה"ל והפעילות המבצעית שערך הצבא במטרה להגן על יישובי הדרום מטילים של מחבלים. במילים אחרות, מדובר בשנאת ישראל".

 

הדרי קרא לחברי וועדת הכספים בעירייה "לא לתת יד לתקצוב הצגות מסוג זה" והודיע כי אין בכוונתו לתמוך באישור התקציב. "זו לא הפעם הראשונה שהחאן, שנהנה מתקציב עירוני של מיליוני שקלים, מעלה הצגות בעייתיות אשר בשם האמנות פוגעות בעיר ובמדינה", כתב הדרי.

 

רייצ'ל קורי. לא בירושלים? (צילום: מרב יודילוביץ') (צילום: מרב יודילוביץ')
רייצ'ל קורי. לא בירושלים?(צילום: מרב יודילוביץ')
 

 

בתגובה ראשונה לדברים אומר הבמאי ארי רמז ל-ynet: "מעבר לעובדה שסגן ראש העירייה מגנה הצגה שלא ראה ומציג אותה כהסתה לאלימות, כל העסק הזה פסול. עצם הקריאה להשתמש בכוח שניתן לפוליטיקאים - במקרה הזה תקצוב - מסוכנת, וזה חלק מתהליך שהולך ומתחזק במרחב הדמוקרטי, שלא לדבר על הפגיעה בחופש הביטוי.

 

"מה משמעותם של חיים במדינה שבה המשטר מכתיב לך לעסוק רק בתכנים שמקובלים עליו? מבחינה אמנותית יישארו רק פרופגנדה שלטונית ובידור. התפקיד שלנו, כאמנים, להצליף ביד שמאכילה אותנו. זו משמעות המשפט להציב מראה מול פני החברה. אפשר להסכים או לא עם האידיאולוגיה של רייצ'ל קורי וזה בדיוק העניין - ניהול שיח וקיום מפגש של רעיונות. עושה הרושם שסגן ראש העירייה לא רוצה דיאלוג וכוונתו להפוך את האמנות לשופר שלטוני".

 

תמיכת העירייה השנתית בתיאטרון החאן עומדת על 900 אלף שקל. הקפאת התקציב תפגע אנושות בתיאטרון ועלולה להוביל לקריסתו. בתגובה לדברים אומרים בתיאטרון: "בהתחלה חשבנו שמדובר בבדיחה. ככל שעברו השעות התברר

לתדהמתנו שאכן מדובר במכתב רשמי שיצא תחת ידיו של סגן ראש העירייה. זו מתקפה הזויה.

 

"מעבר לעובדה שמדובר בהצגה מתארחת בלבד, יש חוק במדינת ישראל שמתייחס לחופש הביטוי. התחושה שקיבלנו היא שיש כוונה לעבור עליו בבירור. לא יעלה על הדעת שאדם בתפקיד רשמי בכיר יקרא להפסקת תקציבים על בסיס תכנים. גם אם מדובר בפרובוקציה מכוונת שתעשה רעש לקראת הבחירות המוניציפליות בעוד ארבעה חודשים, מבחינתנו זו חציית גבולות מסוכנת".

 

בתיאטרון ממתינים במתח לדיון הדחוף שתכנס אחר הצהריים וועדת הכספים בעירייה. "אנחנו מקווים שאנשים יתעשתו ושהסיפור ההזוי הזה יסתיים. אנחנו מנסים שלא לחשוב על האופציה השנייה. אסור שהתנהלות שכזו תתקיים במדינת ישראל".

 

גם באיגוד במאי התיאטרון מיהרו להגיב למה שהגדירו כצנזורה פוליטית. "אנחנו רואים בחומרה את חוסר ההבנה של נבחרי ציבור, שאמורים לייצג את כלל הציבור גם זה שאינו תומך בעמדותיהם הפוליטיות, את המושג חופשי הביטוי והיצירה. תפקידו של האמן במדינה דמוקרטית להשמיע את קולו הייחודי, להעלות נושאים שנויים במחלוקת על סדר היום הציבורי ולהעביר ביקורת, לפעמים נוקבת על מצב החברה. 'שמי הוא רייצ'ל קורי' מביאה לצופה תיאטרון מורכב ומזמין למחשבה. לצנזורה פוליטית של יצירות אמנות אין מקום במשטר דמוקרטי והיא מסכנת את טיבו. אנו דורשים שלא לפגוע בתקציב התיאטרון ולאפשר לו להעלות מחזות על פי שיקוליו האמנותיים והדמוקרטיים".

 

מעיריית ירושלים ומלשכתו של ראש העירייה, ניר ברקת, טרם התקבלה תגובה על הדברים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קוראים לירייצ'ל קורי. שנויה במחלוקת
צילום: ז'ראר אלון
לאתר ההטבות
מומלצים