שתף קטע נבחר

צילום: AFP

"אבו מאזן שולט פחות ממה שאסד שולט בסוריה"

שרים בימין הביעו פסימיות בכל הקשור להצלחת המשא ומתן המתחדש בין ישראל לפלסטינים. "אבו מאזן לא שולט בעזה", טען השר כץ לפני ישיבת הממשלה. שטייניץ הדגיש כי "יש מחיר של שחרור אסירים והוא קשה". ביש עתיד אופטימיים: "צעד אמיץ של נתניהו". ראש הממשלה: אם יהיה הסכם הוא יובא למשאל עם

"אבו מאזן שולט בכלל הפלסטינים, פחות ממה שאסד שולט בסוריה". שר התחבורה ישראל כץ (הליכוד ביתנו) ושרים נוספים במפלגתו, הביעו הבוקר (יום א') פסימיות בכל הנוגע להצלחה במשא ומתן המתחדש בין ישראל לפלסטינים. יממה וחצי לאחר שמזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הודיע על חידוש השיחות בין הצדדים, אמר השר כץ לפני ישיבת הממשלה השבועית כי "אבו מאזן לא מייצג את עזה, יש מיליון וחצי פלסטינים שנמצאים תחת שלטון חמאס שמתנגד לתהליך הזה".

 

חידוש המשא ומתן - דיווחים נוספים ב-ynet:

הפלסטינים: קיבלנו מכתב ערבויות מהאמריקנים

לפני חידוש המו"מ: "פרס שכנע את אבו מאזן"

שטייניץ: נשחרר אסירים. ברשימה: מחבלים כבדים

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו שב ואמר בפתח הישיבה כי "אנחנו מחויבים באותה מידה לשלום וביטחון. אנחנו עושים מאמץ עכשיו לחידוש התהליך המדיני, אני רואה בזה אינטרס אסטרטגי חיוני של מדינת ישראל. קודם כל כי אנחנו רוצים בשלום, ולצד זה אני מחויב לשני יעדים, וצריך להבין שהם מה שצריכים להנחות גם את התוצאה, אם תהיה כזאת. קודם כל אם היא תהיה, היא תובא למשאל עם. אני מאמין שזה הכרחי, אני לא חושב שהחלטות כאלה אפשר לקבל אם אכן יושג הסכם, במהלך קואליציוני כזה או אחר, אלא הדבר הזה צריך להיות מובא להכרעת העם".

נתניהו על רקע תמונת בגין, היום (צילום: עמוס בן גרשום לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום לע
נתניהו על רקע תמונת בגין, היום(צילום: עמוס בן גרשום לע"מ)

 

נתניהו אמר עוד כי "עלינו למנוע את היווצרותה של מדינה דו-לאומית בין הידן לבין הים לצד מניעת הקמתה של מדינת טרור נוספת בחסות איראן. השותפים שלנו למשא ומתן יצטרכו לעשות ויתורים שיאפשרו לנו על הביטחון שלנו. אנו נכנסים למשא ומתן ביושר, בכנות ובתקווה שהתהליך זה יתנהל בצורה אחראית, רצינית ועניינית. אני חייב להגיד, זה יגביר את הסיכוי שנגיע לתוצאה".

 

ישיבת הממשלה השבועית נערכת היום במרכז בגין בירושלים, לציון יום הולדתו ה-100 של ראש הממשלה לשעבר מנחם בגין. השר כץ אמר עוד לפני הישיבה כי "כמו שאף אחד לא מעלה ברצינות למסור שטחים לאסד במצב הנוכחי, כך אי אפשר לחשוב ברצינות שאפשר למסור שטחים לפלסטינים. יחד עם זאת, יש מקום לחידוש המשא ומתן – זה משפר את המצב האסטרטגי".

 

בכל מקרה, השר כץ בונה על הבטחת ראש הממשלה לקיים משאל עם עתידי בנוגע לכל הסכם מדיני. לדבריו, "רוב הציבור ספקן בגלל שהוא רואה את מצבו של אבו מאזן ורואה מה קורה באזור. ספק אם זה יוביל לתוצאות. ההתחייבות של נתניהו ללכת למשאל עם אם יהיה הסכם מאפשרת לאדם כמוני המתנגד לתהליך להיות חלק ממנו. זה יהיה חוצה מפלגות ומול העם, אני משוכנע שבניגוד לשרון, נתניהו יעמוד במילתו - אם התהליך אכן יבשיל, מה שיש לי ספק רב לגביו".

 

"ספק אם זה יוביל לתוצאות". השר כץ (צילום: פלאש 90) (צילום: פלאש 90)
"ספק אם זה יוביל לתוצאות". השר כץ(צילום: פלאש 90)

 

השר לנושאים אסטרטגיים יובל שטייניץ הצטרף לפסימיות בקרב שרי הליכוד בנוגע להצלחת המשא ומתן ואמר כי הוא "שמח על כך שההתעקשות של מדינת ישראל וראש הממשלה אכן נשאה פירות, זו הייתה עמדתנו שנים. המשא ומתן הזה יתרום לביטחון ישראל בתקופה של טלטלה אזורית. האם אני אופטימי? אבו מאזן לא נראה נלהב למשא ומתן ולא נחוש וחזק לוויתורים מהצד הפלסטיני ולכן לי יש אופטימיות זהירה מאוד".

 

שטייניץ אמר עוד כי "אין לטפח ציפיות כי הצד הפלסטיני בעייתי עם הסתה ואנטישמיות וחוסר נכונות להכיר במדינת ישראל, מעבר לבעיה שאבו מאזן בכלל לא שולט בעזה. אסור לפתח ציפיות שווא, אולי נוכל להגיע לפתרונות ביניים גם אם לא להסכם מלא".

 

בנוגע למחוות האפשריות מצד ישראל במסגרת המשא ומתן אמר השר שטייניץ כי "יש מחיר של שחרור אסירים והוא מחיר קשה, לא חוזרים אמנם לגבולות 67', אבל זה מחיר בהחלט לא פשוט. אם המשא ומתן אכן יתקדם אנחנו נשחרר מספר מאוד מוגבל של אסירים. זה לא מחיר שפוגע בעמדות הפתיחה האסטרטגיות של ישראל במשא ומתן. זה לא הקפאת בנייה ולא גבולות 67'".

 

"שחרור אסירים הוא בהחלט לא פשוט" (ארכיון) (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"שחרור אסירים הוא בהחלט לא פשוט" (ארכיון)(צילום: רויטרס)

 

מנגד, שרי יש עתיד הביעו אופטימיות. שר המדע יעקב פרי אמר כי "הייתי כל הזמן אופטימי, צריך לברך על חידוש המשא ומתן. צפויה דרך לא קלה, לא מבחינת הציבוריות הישראלית ולא מבחינת הפלסטינים. ישראל תצטרך לעשות ויתורים כואבים, וגם הפלסטינים. כל מה שאנחנו יכולים לנסות ולצפות זה שהדברים ילכו עם מינימום תקלות. זה לא סוד שחלק מהממשלה נגד משא ומתן ובוודאי שנגד תנאים. ראש הממשלה יידע להוביל את זה".

 

שר הרווחה מאיר כהן הצטרף לברכות. לדבריו, "זהו צעד אמיץ מאוד של ראש הממשלה ואשמח שבסופו של המשא ומתן נגיע לרגיעה. אין ראוי למדינת ישראל מלהיכנס למשא ומתן ולצאת מהמיתון המדיני. אין תנאים מוקדמים וכך אנו נכנסים לתוך הדבר הזה, יש לגשת בשום שכל. אני משער שגם הליכוד והתנועה וכמובן יש עתיד יהיו בממשלה כדי לתת את הרוב הדרוש למשא ומתן".

 

אורבך: "לא מסתירים מאיתנו מידע" 

השר לענייני גמלאים אורי אורבך (הבית היהודי) הבטיח כי בשלב זה מפלגתו לא מתכוונת לפרוש מן הממשלה. "שחרור מחבלים זה לא מחיר שמשלמים על כניסה למשא ומתן", אמר השר אורבך, "הוא קודם מתחיל ואחר כך נראה איך הוא מתפתח. המשא ומתן לא מתחיל בתנאים מוקדמים, ישראל נכנסת ללא תנאים מוקדמים וללא דיבורים על בסיס קווי 67' והכרזה על הקפאה".

 

אורבך הוסיף כי "לא מסתירים מאיתנו מידע, ודאי שלא על דברים שיתקבלו. מדובר בממשלה חדשה, טרייה ורעננה ואנחנו לא מתכוונים לפרוש. אפשר להתקדם להסדרים מדיניים בלי שאיפות של שלום קוסמי. יש לנו פלסטינים לידנו, אסור לשגות באשליות ואין ללכת שולל אחרי הבטחות, איומים ופיתויים".

 

מכתב ערבויות לפלסטינים? 

אמש מסרו שני בכירים פלסטינים לסוכנות הידיעות AP כי מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי העביר לנשיא הפלסטיני אבו מאזן מכתב ערבויות למשא ומתן על בסיס קווי 67'. "השיחות עם קרי עמדו בפני פיצוץ והמכתב של קרי הגיע כחבל הצלה ברגע האחרון". לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", שהתבסס על ראיון עם עוזר בכיר לנשיא הפלסטיני, העביר ג'ון קרי לאבו מאזן הבטחה מנתניהו ל"הקפאה שקטה" של הבנייה בהתנחלויות, במהלך מרתון השיחות שערך בסוף השבוע עם הצדדים. העוזר הוסיף כי עוד הובטח לאבו מאזן שאסירים ישוחררו לפני הפגישה הראשונה בין הצוותים בוושינגטון.

 

הבכירים הפלסטינים הוסיפו כי במכתב שהגיש קרי התבקשו שני הצדדים להימנע מפעולות חד-צדדיות: על ישראל להימנע מהוצאת מכרזים חדשים לבנייה בהתנחלויות. הפלסטינים, מצדם, יימנעו מנקיטת מהלכים נגד ישראל בזירה הבינלאומית ובראשם הליכה נוספת לאו"ם בחודש ספטמבר. לדיווח בסוכנות AP לא התקבלה תגובה ממחלקת המדינה האמריקנית, אך גורם מערבי הכחיש את טענות הבכירים הפלסטינים לגבי המכתב שהעביר קרי לנשיא הפלסטיני.

 

בזירה הפוליטית נראה כי נתניהו עדיין נהנה מקואליציה יציבה למרות הודעות לוחמניות מצד חלקים ממנה. יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט הביע אמש שביעות רצון מהיעדר תנאים מוקדמים

וקרא להרחקת האירופים מהשיחות. זמן קצר קודם לכן, הכריז שר השיכון אורי אריאל כי הדיווחים על התחייבות ישראלית "שקטה" להקפאת הבנייה בהתנחלויות אינם אלא "טעות קשה" שלא תיושם על ידי משרדו.

 

לדברים התווספה גם הכרזה מדינית פסימית מצד שר החוץ לשעבר, אביגדור ליברמן, שאמר כי "חשוב לנהל משא ומתן וחשוב עוד יותר שמשא ומתן יתנהל על בסיס המציאות וללא אשליות. אמרתי כבר פעמים רבות שהסכסוך הישראלי-פלסטיני אינו ניתן לפתרון, לפחות לא בשנים הקרובות, ומה שכן ניתן וחשוב לעשות הוא לנהל את הסכסוך". ההתפתחויות המדיניות בסוף השבוע הסתיימו עם הבהרה של גורמים מדיניים בירושלים שקבעו כי לא תהיה הקפאת בנייה והמשא ומתן יתחדש ללא כל תנאים מוקדמים. לדברי גורם המעורה בפרטי השיחות בין ישראל לארה"ב, "אין שום הקפאה ולא יהיה שחרור של אף אסיר לפני תחילת השיחות. המשמעות היא שנמשיך בבנייה".

 

בפתח ישיבת הממשלה שנערכה במרכז למורשת בגין, הציג מנהל המרכז הרצל מקוב בפני ראש הממשלה נתניהו והשרים, סקר שבו נמצא נמצא כי מנחם בגין הוא האהוב ביותר מבין ראשי הממשלה. לפי מקוב, בשאלה אחרת בסקר נמצא כי בן גוריון הוא ראש הממשלה המשפיע ביותר ואחריו מנחם בגין. באותה נקודה העיר שר האוצר יאיר לפיד בהומור: "זה לא כולל ראשי ממשלה מכהנים, נכון?".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
לא אופטימי. כץ
צילום: מוטי קמחי
מומלצים