שתף קטע נבחר

12 בעיות בגוף שמחרבות את השינה - ופתרונות

חריקת שיניים, שתיית אלכוהול, תנוחת שינה לא מתאימה ותרופות מסוימות עלולות לשבש את הלילה שלנו לחלוטין ולהוביל ליקיצות מרובות, לכאבי ראש וגב ואפילו לסיוטים. אם אתם קמים מותשים בבוקר, בדקו אם מאחורי הפרעת השינה מסתתרת בעיית בריאות חמורה יותר - וכיצד אפשר לטפל בה

לעתים מדובר רק בנחירות של בן (או בת) הזוג שמפריעות לנו לישון היטב בלילה, אבל לפעמים מסתתרת סיבה בריאותית מאחורי התשישות שלנו בבוקר. רובנו מתעוררים כמה פעמים בלילה למשך כמה שניות, מבלי להיות מודעים לכך, כיוון שזו דרכו של הגוף לוודא שהסביבה שבה הוא נמצא בטוחה וכי הוא יכול להמשיך לישון בשלווה.

 

עם זאת, במקרה של גורם מפריע - חיצוני או פנימי - הגוף יעיר אותנו ויקשה עלינו להירדם שוב. לעתים קרובות הדבר קורה בשל בעיה בריאותית ש"מסתתרת" מאחורי הפרעת השינה, כמו סוכרת, התכווצויות שרירים או אסתמה לילית. "כל הכאבים שלנו חמורים יותר בלילה", מסבירה ד"ר דנה פישר, רופאה בכירה בשירותי מרפאות השינה של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה. "בלילה יש פחות גירויים אחרים למערכת העצבים ותחושת הכאב מתעצמת".

 

 

עוד על הפרעות שינה:

 

"כל מחלה לא מאוזנת יכולה לגרום ליקיצה", אומרת ד"ר פישר, "החל מהתקפי לב ששכיחים יותר לפנות בוקר, אי ספיקת לב, דלקות פרקים, כאבי גב ועוד. יש מקרים שבהם צריך לגשת להיבדק במיידי, למשל במקרה שבו מתעוררים עם תחושה קשה של לחץ בחזה, ויש מקרים שבהם צריך לבדוק אם התופעה חוזרת ומה הטריגר שלה, למשל במקרה של נדודי שינה". 

 

הנה כמה מהסיבות המפתיעות לבעיות השינה שאתם סובלים מהן, והטיפולים האפשריים:

 

1. התכווצות בשרירי הרגל

סיבות אפשריות: תזונה עתירת שומן; נטילת סטטינים; הריון; פעילות גופנית.

 

הסיבה להתכווצות שרירים לילית בשוק, בירך או בכף הרגל אינה ידועה, אך נטילת תרופות מסוימות כגון סטטינים עלולה לעורר אותה. במחקר שנערך בארצות הברית התגלה כי אנשים שנוטלים סטטינים סובלים ב-20% יותר מבעיות שרירים, כולל התכווצויות. תיאוריה אחת בנושא גורסת כי הסטטינים משפיעים על רמות האנזימים בתאי השריר, ההכרחיים לתפקודו.

 

"בשינה יש תנועות רגליים מחזוריות", אומרת ד"ר פישר, "וברוב המקרים רק השותף למיטה שם לב אליהן. התכווצויות שרירים יכולות להיגרם גם בגלל חוסר בברזל, במגנזיום ובוויטמין B12, בגלל חוסר איזון בבלוטת התריס או אי ספיקת כליות".  

 

גם הריון או פעילות גופנית מוגזמת עלולים להפחית את רמות הסידן והמגנזיום בגוף, ההכרחיים להתכווצות ולמתיחה תקינים של השריר. התכווצויות שרירים עלולות להיות קשורות גם בבעיות בזרימת הדם, כאשר אספקת הדם לעורקים הפריפריאליים פגומה בשל תזונה עתירת שומן או רמות סוכר גבוהות. ומדוע כל זה קורה דווקא בלילה? למרבה הצער, גם עניין זה עדיין אינו ברור.

 

איך מטפלים: ניתן לעשות אמבטיה חמה לפני השינה ולשתות מים, כדי להפחית את תנועת הרגליים בשעות שלאחר מכן.

 

2. קוצר נשימה

סיבות אפשריות: אסתמה; בעיות לב.

 

קימה בלילה בתחושת מחנק יכולה להיגרם בשל אסתמה לילית, אשר יכולה להופיע גם ללא סימנים אופייניים במהלך היום ולהעיר את האדם הישן בשל קשיי נשימה, שיעול ו"צפצופים". בעת השכיבה מצטברת הנזלת בדרכי הנשימה ויוצרת לחץ על הריאות.

 

קשיי נשימה בלילה עשויים להעיד גם על בעיות לב, ואפילו על אי-ספיקת לב. אם הדבר קורה באופן קבוע, יש לפנות לרופא המשפחה לבדיקות מקיפות יותר.

 

איך מטפלים: אין טיפול לאסתמה לילית, אך תרופות מסוימות לפתיחת דרכי האוויר וכן הימנעות משמיכת פוך הממולאת בנוצות יכולות לשפר את המצב.

 

תכירו: האסתמה הלילית שמפריעה לכם לנשום (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
תכירו: האסתמה הלילית שמפריעה לכם לנשום(צילום: shutterstock )

 

3. בלבול

סיבות אפשריות: דום נשימה בשינה.

 

בלבול בשעות הלילה עשוי להתרחש כאשר משהו מעיר אותנו משינה עמוקה ואנו לא מצליחים להיזכר איפה אנחנו נמצאים, כיוון שהחלקים במוח האחראים על המודעות נותרו ישנים גם לאחר שקמנו. גם אם אנו מסוגלים לעמוד או לדבר, אנו לא מודעים לסביבה שבה אנו נמצאים - ונותרים מבולבלים.

 

אם הדבר קורה לעתים קרובות ומלווה בנחירות רמות, ייתכן שזהו סימן לבעיית שינה עמוקה יותר כמו דום נשימה בשינה, תסמונת כרונית שבה מפסיקים לנשום לכמה שניות שוב ושוב במהלך הלילה - ומתעוררים לרגע.

 

"לא כל מי שנוחר סובל מדום נשימה בשינה", מפרטת ד"ר פישר, "אך דום נשימה הוא בהחלט סיבה ליקיצות בלילה מהרבה סיבות, כי הגוף מרגיש מצוקה ומופרש אדרנלין שמעורר אותו".

 

איך מטפלים: אם הדבר מלווה בנחירות רמות, אפשר לנסות להפחית במשקל, להיגמל מעישון, להפחית את לחץ הדם ולשתות פחות.

 

4. כאבי ראש

סיבות אפשריות: חריקת שיניים; כאב ראש מקבצי; דום נשימה בשינה.

 

כאבי ראש בלילה נוטים לתקוף בשעה קבועה, בדרך כלל בין אחת לשלוש לפנות בוקר ובעיקר בקרב בני חמישים ומעלה. כאבי ראש מקבציים, כאלה שבהם מרגישים את הכאב "דופק", תוקפים בדרך כלל גברים והם מורגשים מאחורי אחת העיניים.

 

אם אתם מתעוררים לעתים קרובות בבוקר עם כאב סביב הלסת, כאבי אוזניים או ראש, ייתכן שאתם חורקים שיניים בלילה. "חריקת שיניים גורמת ללחץ במפרק בין הלסת לעצם הטמפורלית", מסבירה ד"ר פישר", מה שמוביל לכאבים, כיוון שכל הלילה אותו אדם 'עבד' כשהוא חרק שיניים. חריקת שיניים קשורה בדרך כלל למתח או למנשך לא תקין, ויש לברר את הגורמים לה.

 

"גם דום נשימה בשינה מעורר כאבי ראש, כי כדי לפתוח את דרכי הנשימה אנשים מותחים את הצוואר לאחור ומתעוררים בגלל כאב ראש עורפי".

 

איך מטפלים: אף כי הסיבה לכאבים עדיין אינה ברורה לחלוטין, דווקא צריכת קפאין בערב עשויה לעזור, וכן שתייה מרובה של מים במהלך היום שתמנע התכווצות של הרקמות סביב המוח. במקרים חמורים במיוחד, ניתן להתייעץ עם הרופא לגבי משככי כאבים.

 

במקרה של חריקת שיניים בלילה, נסו להפחית את צריכת האלכוהול ולהיגמל מסיגריות, במקרה שאתם מעשנים. במקרים מסוימים ניתן להיעזר בסד לילה שיתאים לכם רופא השיניים.

 

כאבי ראש מקבציים תוקפים בעיקר גברים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כאבי ראש מקבציים תוקפים בעיקר גברים(צילום: shutterstock)

 

5. כאבי גב

סיבות אפשריות: מזרן לא מתאים, זיהום.

 

כאבי גב לאחר שנת לילה קשורים בדרך כלל בשינה על מזרן רך או קשה מדי עבורכם. גם שינה עם יותר מדי כריות עשויה להקשות על הצוואר ועל הגב העליון ולהעמיס מתח נוסף על הגב התחתון.

 

גם דלקת מפרקים עשויה להעיר אתכם בלילה, משום שהכימיקלים בגוף הקשורים בדלקת פעילים יותר בין השעות 11 בערב ושלוש לפנות בוקר, אם כי הסיבה לכך עדיין אינה ידועה. אם אתם קמים בבוקר עם שרירים נוקשים, ייתכן שגם זה קשור בדלקת.

 

איך מטפלים: הקפידו להחליף מזרן בכל שמונה עד עשר שנים. שכבו בחנות על המזרן, על גבכם, והניחו את ידיכם ברווח שבין עמוד השדרה והמזרן - אם יש רווח גדול, המזרן קשה מדי. אם אינכם יכולים להכניס בקלות את אצבעותיכם לשם - המזרן רך מדי.

 

תנוחת השינה הטובה ביותר היא על הגב, עם כרית אחת מתחת לצוואר ואחת מתחת לברכיים, לתמיכה בגב התחתון.

 

אם אתם סובלים מדלקת, נטילת תרופות אנטי-דלקתיות לפני השינה עשויה לסייע לכם לישון טוב יותר. במקרים חמורים, יש לפנות לרופא כדי לברר אם אין בעיה משמעותית יותר בעמוד השדרה.

 

6. שיעול

סיבות אפשריות: רפלוקס.

 

הסיבה העיקרית לשיעול שמעיר אותנו מהשינה בלילה היא "רפלוקס לילי", חומצות קיבה שעולות למעלה ומגרות את קצה הגרון בשל סוגר וושט שאינו עובד כראוי, ומאפשר לחומצות לחזור אחורה בעת ששוכבים.

 

מצב זה פוגע במיוחד באנשים הסובלים מהשמנה בטנית, היוצרת לחץ על קיבה ומעלה את תוכנה למעלה.

 

איך מטפלים: עדיף להימנע מאכילה מוגזמת לפני השינה, כיוון שלגוף לוקח כשש שעות לעכל ארוחה שומנית אך רק שעתיים במקרה של סלט או בשר דל שומן. 

 

ניתן להרים גם מעט את המזרן באזור הראש או להשתמש בכריות כדי להפחית את עליית החומצות, או להיעזר בתרופות ללא מרשם לטיפול בצרבת לפני השינה.

 

הגב הרוס אחרי השינה? אולי הבעיה במזרן שלכם (צילום: index open) (צילום: index open)
הגב הרוס אחרי השינה? אולי הבעיה במזרן שלכם(צילום: index open)

 

7. סיוטים

סיבות אפשריות: נטילת תרופות.

 

אף על פי שמתח הוא גורם מוביל כשמדובר בסיוטי לילה, הם יכולים להתעורר גם בשל נטילת תרופות אנטי-דיכאוניות או חוסמי בטא עבור בעיות לב, המשפיעים על מחזור השינה הטבעי.

 

"יש דיווחים על תרופות ממשפחת החוסמי בטא על כך שהן עושות סיוטים", מבארת ד"ר פישר. "גם ירידה חדה מאוד ברמות הסוכר יכולה לגרום לזה, כך שסוכרת לא מאוזנת או תרופות שניטלו ללא אוכל עשויות להוביל לחלומות לא טובים. תרופות פסיכיאטריות מסוימות יכולות לדכא את שנת החלום ואחרות לעורר חלומות מפחידים, כך שיש להתאים לכל אדם את התרופה את המינון שלה".

 

איך מטפלים: אפשר לנסות שיטות שונות להירגעות לפני שנת הלילה, כמו אמבטיה חמה, או להתייעץ עם הרופא באשר למינון התרופות הנלקחות.

 

"רוב הפרעות השינה מסתדרות כשממשיכים עם התרופה", אומרת ד"ר פישר, "ורק מיעוטן צריך להפסיק בגלל הפרעות השינה. לגוף לוקח זמן להגיע לרמה הטיפולית ולהתרגל לתופעות".

 

8. סחרחורת

סיבות אפשריות: זיהום.

 

סחרחורות בלילה תוקפות בעיקר נשים בגילאי 50 ומעלה, בשל חלקיקים זעירים של סידן הנשברים באוזן הפנימית, בדרך כלל כתוצאה מדלקת או מזיהום, והנכנסים לתעלות מלאות הנוזל באוזן התיכונה. דבר זה משבש את מערכת שיווי המשקל באוזן, ושולחת סימנים מעורבלים למוח אשר מעוררים סחרחורת שמעירה אותנו בלילה.

 

איך מטפלים: רצוי לישון על הגב בתמיכה של שתי כריות, כדי לייצב את תנוחת הראש. אם מתעוררים בגלל סחרחורת, יש להדליק אור קטן לצד המיטה ולא לעצום את העיניים, כדי שהמסר הוויזואלי יעזור לעשות סדר במסרים המבולבלים שנשלחו למוח. לאחר מכן, התמקדו באובייקט אחד בחדר במשך כמה דקות.

 

תרופות עשויות לשבש את החלומות שלכם, אבל ממש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תרופות עשויות לשבש את החלומות שלכם, אבל ממש(צילום: shutterstock)

 

9. הזעת יתר

סיבות אפשריות: אלכוהול; הורמונים.

 

שתיית אלכוהול גורמת לנו להזיע יותר, משום שכלי הדם בעור מתרחבים וגורמים לנו לחוש כאילו חם יותר.

 

הזעת יתר בלילה יכולה להיות גם תופעת לוואי של תרופות אנטי-דיכאוניות, אשר מעלות בגוף את רמתם של הורמונים מסוימים הקשורים במתח. גם רמה נמוכה של הורמונים עשויה להיות קשורה בזיעה, במיוחד אסטרוגן אצל נשים, החשוב לשמירה על טמפרטורת גוף מאוזנת. רמתו של הורמון זה יורדת לפני קבלת המחזור או במהלכו, וכן בתקופת גיל המעבר. באופן דומה, גברים הסובלים מרמה נמוכה של טסטוסטרון עשויים להזיע יותר בלילה.

 

במקרים נדירים, הזעת לילה עשויה להיגרם בשל מחלת לב או סרטן.

 

איך מטפלים: אם התופעה חוזרת כמה פעמים בשבוע, יש לפנות לרופא המשפחה להתייעצות.

 

10. צמא

סיבות אפשריות: הורמונים; תנוחת שינה לא מתאימה; דום נשימה בשינה.

 

במקרה הקל, צמא בלילה עשוי לנבוע כתוצאה משינה בפה פתוח, אך הוא עשוי להצביע גם על סוכרת תפלה ("תפלת השתן"), מצב נדיר שאינו קשור לסוכרת רגילה. במחלה זו הגוף אינו מסוגל לווסת את כמות המים בגוף והפרשות השתן, בשל מחסור בהורמון מסוים, והתסמינים נוטים להחמיר במהלך הלילה.

 

עם זאת, הצמא עשוי להעיד גם על קיומה של סוכרת מסוג 1 או 2, משום שרמות גבוהות של סוכר בדם מעוררות צמא. תסמינים אחרים לכך עשויים להיות אובדן משקל, ראייה מטושטשת וביקורים תכופים בשירותים. "הסיבה הכי שכיחה לצמא בלילה היא סוכרת", אומרת ד"ר פישר, "כמו גם ערמונית מוגדלת או שלפוחית קטנה".

 

צמא אף עשוי להיות קשור בדום נשימה בשינה, כיוון ש"מופרש איזשהו הורמון שגורם להשתנת לילה", מסבירה ד"ר פישר. "כשאין אוויר גם בדרך כלל פותחים את הפה ו'רעבים' לאוויר, ואז קמים באמצע הלילה בגרון ניחר ועם יובש חזק מאוד בפה. אם אין סיבה ברורה לצמא, יש לברר עם הרופא אפשרות שמדובר בסוכרת או בדום נשימה בשינה".

 

איך מטפלים: אם מדובר בתופעה חוזרת ומטרידה, יש לפנות לרופא המשפחה להתייעצות. 

 

11. יקיצות מרובות

סיבות אפשריות: גיל; נטילת תרופות.

 

ככל שאנו מזדקנים, כך השינה שלנו הופכת קלה יותר ומופרעת בשל גורמים חיצוניים כמו רעש. כמו כן, תרופות מסוימות עשויות להעיר אותנו לעתים תכופות בלילה, כמו כאלה המטפלות בלחץ דם גבוה, בצינון ובשעת, כיוון שלעתים קרובות הן מכילות קפאין.

 

"הרבה תרופות משפיעות על השינה שלנו", אומרת ד"ר פישר. "יש תרופות מעוררות כמו סטרואידים ואלטרוקסין או ממשפחת הריטלין וקונצרטה. יש גם טיפות אף שיש בהן חומר מעורר הדומה לדארנלין, כך שצריך לשים לב באיזו שעה ביום נוטלים את התרופה".

 

איך מטפלים: שמרו על חדר חשוך, חסין לרעשים ובטמפרטורה קרירה, והתייעצו עם רופא המשפחה בנוגע לתרופות. 

 

12. צורך ללכת לשירותים

סיבות אפשריות: בעיות בערמונית; גיל; שלפוחית שתן רגיזה.

 

הצורך להטיל שתן במהלך הלילה נפוץ יותר בקרב גברים בגיל 50 ומעלה, בשל הגדלת הערמונית המתרחשת באופן טבעי בתהליך ההזדקנות והלוחצת על שלפוחית השתן. במקרים נדירים הדבר יכול להיות סימפטום של סרטן הערמונית.

 

ככל שאנו מתבגרים גם הכליות שלנו מייצרות יותר שתן, בשל הירידה בהורמון האנטי-דיורטי.

 

אנו מתעוררים בלילה גם בשל פעילות מוגברת של שלפוחית השתן, המתרחשת אצל נשים וגברים בני כל הגילאים. תופעה זו גורמת ללחץ בשלפוחית גם כאשר היא מלאה חלקית, ומאותתת לנו שיש לרוקנה. עניין זה מורגש ביתר שאת בלילה, אז הוא מפריע לנו לישון.

 

איך מטפלים: ניתן לטפל בערמונית מוגדלת באמצעות תרופות המרגיעות את השרירים בערמונית ומכווצות את השלפוחית. מומלץ לפנות לרופא המשפחה להתייעצות.

 

ניתן לטפל בשלפוחית רגיזה באמצעות תרופות, אך כיוון שמאחוריה התופעה עלול להסתתר גורם מסוכן יותר כגון אבנים בכליות או סרטן - יש להתייעץ גם במקרה הזה עם רופא המשפחה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כאבי ראש בלילה נוטים לתקוף בשעה קבועה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים