שתף קטע נבחר

דליק ווליניץ: "לחם מלא? בלוף מקמח צבוע"

אחרי שפעל לקידום איכות הסביבה ותזונה אורגנית, מסמן דליק ווליניץ את היעד הבא להתקפה: קמח לבן. מנחה הטלוויזיה והרדיו מודאג מהאופן שבו כולנו מזיקים לגופנו ולילדינו בצריכתו ומקווה שיום אחד נאכל רק לחם ביתי. "קמח לבן יוצר תלות בו. נגייס את משרד הבריאות", אמר למאזיניו

הוא ידוע באג'נדה הטבעונית שלו, אוכל רק אורגני ומכין את הלחם שלו בעצמו, אבל עכשיו יוצא דליק ווליניץ למלחמה על חינוך הציבור לתזונה נכונה - ובעיקר להוצאת הקמח הלבן מהתפריט. "החלטתי לצאת נגד הדבר הכי בסיסי במזון שלנו", הוא מסביר בראיון ל-ynet. "מסתבר שבכל פעם שאנחנו קונים לחם ואוכלים אותו, או מכינים ממנו כריכים לילדים שלנו, אנחנו גורמים לעצמנו ולהם נזק בל ישוער.

 

"מבחינה תזונתית אנחנו אוכלים קלוריות ריקות. אין שום ערך ללחם שעשוי מקמח לבן. ברגע שמוציאים בהפרדה של גרגירי החיטה את הנבט, מוציאים איתו את כל הוויטמינים והמינרלים.

 

"רוב האנשים בכלל לא מודעים לעניין או שהם מוותרים מראש ואומרים שהם רגילים ללחם הזה כל חייהם. אבל בלחם הלבן יש כמות גדולה מאוד של סוכר, מעצם היותו חסר סיבים, ולזה מוסיפים עוד סוכר וגם נתרן, כך שהוא הופך למזיק בשני הכיוונים".

 

האזינו - ווליניץ משוחח עם מומחה התזונה אורי מאיר ציזיק על קמח לבן:

 

 

 

 

 

איך לאכול בריא יותר?

  

"בלוף הלחם המלא"

בחודשים האחרונים מגיש ווליניץ תוכנית רדיו יומית בשם "שש בבוקר עם דליק ווליניץ" ברדיו תל אביב 102fm. בתוכנית, שבה הוא עוסק באופן טבעי גם בנושאי בריאות הקרובים ללבו, הוא מתקשה להמליץ לקהל המאזינים שלו על מעבר לקנייה של מה שמוגדר כ"לחם מלא".

 

"יש פה אינטריגה תעשייתית", הוא מסביר. "ב'לחם מלא' מכניסים חומר כמו סוכר חום ומולסה שצובעים את הלחם והופכים אותו לחום, אבל למעשה הוא כמעט לבן. על פי התקן, לחם מלא נחשב כזה כשיש בו 51% קמח מלא, כך ש-49% האחרים יכולים להיות קמח לבן, שהופכים את כל העניין לבלוף גדול מאוד. כשקונים לחם, וזה מה שניסיתי להבהיר למאזינים, צריך לקרוא תמיד את האותיות הקטנות ולראות שהגרעין נטחן בשלמותו".

 

-מה האינטרס של היצרנים להתמקד בקמח לבן?

"זה מסוג הדברים שיוצרים תלות, מעגל פחמימות ריקות. בנוסף לזה, חיי המדף של לחם מקמח לבן ארוכים יותר, והרווח גדול מאוד ליצרן. הוא יכול להמשיך למכור את המוצר במשך כמה ימים, ואף לקוח לא מתלונן על עובש.

 

"הצריכה הגבוהה שלנו של מוצרי קמח לבן באה לא מעט מהמטבח התימני, מהמלוואח, הקובנה והלחוח. אבל יוצאי תימן עשו זאת בצורה בריאה מאוד עם קמח מלא וחמאה, והיום עושים את זה עם קמח לבן ומרגרינה. המוצר שלהם היה פי אלף יותר בריא".

 

מעגל פחמימות ריקות. לחם לבן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מעגל פחמימות ריקות. לחם לבן(צילום: shutterstock)
 

 

השמנה נטו

בשנת 1990 לקה ווליניץ בהתקף לב, ומאז שינה מהקצה אל הקצה את אורחות חייו, שכללו עד אז עישון כבד וצריכת בשר בכמויות גדולות. הוא עבר לתזונה המבוססת על פירות, ירקות, קטניות ואגוזים - ובעיקר בישול ביתי. בגיל 62 הוא משתתף במגוון סוגים של פעילות גופנית לאורך השבוע, ומקפיד גם להתקלח עם סבונים שהוא רוקח בעצמו משמנים אורגניים.

 

-למה בחרת להתמקד דווקא בקמח הלבן עכשיו?

"זה עניין של תזמון. אנחנו רגע לפני תחילת שנת הלימודים, ואני מנסה להראות להורים שאם הם רוצים להזין את הילד שלהם - שלא ייתנו לו לחם לבן. אלה קלוריות ריקות שיוצרות השמנה נטו, ואם יש איזשהו ערך בכל זאת, הוא שולי לעומת הקמח המלא".

 

-אולי המאבק הזה צריך להיעשות לא רק מול קהל הצרכנים.

"בשלב הבא של המאבק נתמקד בסבסוד לחם אחיד מקמח מלא. זה ישפר את איכות החיים של האוכלוסייה כולה, ובסך הכל הקמח אמור להיות זול יותר כי הוא נטחן בשלמותו ולא מנפים אותו. נילחם גם בעניין התקנות שקובעות מה יכול להיות מוגדר כקמח מלא. כרגע המאפיות מוכרות לחם אחיד, ולחמים מיוחדים אחרים שהם מגדירים כ'לחם בריאות' ומרוויחים עליו המון כסף.

 

"אני מקווה שנגייס לעניין את משרד הבריאות ומשרד הכלכלה, אבל חלק מהרעיון מול הציבור הוא ללמד אותו שאפשר לשבת בבית ולהכין לחם תוך שעה ועשרים דקות במחיר של שבעה שקלים עם קילו קמח וקצת שמרים. זה אפשרי, למרות חלק מהתגובות שקיבלנו ממאזינים שפחדו שאנחנו הולכים להרוס להם את החלה של שבת".

 

-מה יהיה היעד הבא שלך לתקיפה?

"סוכר ונתרן, שני דברים שמזיקים לגוף מאוד".

 

לחמניות טחינה מקמח מלא

מתכון של אורי מאיר ציזיק.

 

החומרים:

¾1 כוסות מים

3 כפיות שמרים יבשים

3 כפות סילאן תמרים

½5 כוסות קמח מלא

1 כף טחינה (עדיף משומשום מלא, "חמאת שומשום")

1/2 כוס שמן זית

1 כפית מלח

 

אופן ההכנה: 

1. מערבבים בקערה את המים, השמרים, הסילאן ו-2 כוסות קמח. ממתינים כ-5 דקות עד שנוצרות בועות בבלילה.

2. מוסיפים את שאר הרכיבים ולשים כ-10 דקות, עד שמתקבל בצק.

3. משהים את הבצק לתפיחה בקערה משומנת עד שהוא מכפיל את נפחו (כ-30 דקות). רצוי לכסות במגבת לחה, למניעת התייבשות.

4. יוצרים מהבצק צורת לחמניות ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. משהים להתפחה נוספת כ-30 דקות.

5. אופים כ-20 דקות בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות (אם הלחמניות קטנות, מספיקות 17 דקות בתנור).




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
לקרוא את האותיות הקטנות. ווליניץ ברדיו
צילום: יח"צ
ד"ר רק שאלה
מומלצים