שתף קטע נבחר

נשות הכותל: הצעת בנט - "מרפסת שיזוף"

בנט הכריז על פתיחתה של רחבת תפילה חדשה, שתהיה מעורבת לגברים ולנשים וניתן יהיה להתעטף בה בטלית - אך נשות הכותל זועמות: "זו הנחתה. עקיפה מסוכנת לפסק דין סובל", ומבטיחות להיאבק במתווה החדש. שרנסקי: "מדובר ברחבת תפילה זמנית, מהווה מחווה של התחשבות ורצון טוב"

הקרבות על התפילה מתחדשים: לאחר חודשים של התכתשויות סביב הזכות להתפלל "כמנהגן" ברחבת הכותל המערבי, הכריז היום (א') נפתלי בנט, המכהן כשר התפוצות וירושלים, על פתיחתה של רחבת תפילה חדשה עבור הזרמים הליבראליים בכלל, ו"נשות הכותל" בפרט, במסגרת פשרה בינן לבין הקהילה החרדית בנושא התפילה בכותל המערבי.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

אלא ש"נשות הכותל" רואות ביוזמה הפרה של הסיכום עמן, ובמסיבת עיתונאים שקיימו היום, הכריזו כי יתנגדו לה. "ההצעה הזו מעליבה, ולא עונה על הצרכים של הקבוצה שלנו", אומרת ל-ynet ענת הופמן, ממנהיגות "נשות הכותל".

 

"לא רק המה הוא בעייתי, אלא גם האיך. קודם כל היו צריכים להזמין אותנו ולנהל איתנו דיון, כאשר מנסים לפתור בעיה של 25 שנה". הופמן מכנה את המתחם המוצע "מרפסת שיזוף", בהיותו מקטע תלוי שייבנה בסמוך לשער המוגרבים. "גילינו שזו הנחתה", היא מוסיפה. "כרגע, ההצעה הנוכחית היא לא יותר ממרפסת שיזוף".

 

הרחבה - מעורבת לגברים ולנשים

את המתווה החדש לרחבה הציע מזכיר הממשלה, אביחי מנדלבליט. הרחבה שתיקרא "עזרת ישראל" (שם זמני), תוקם צפונית ל"קשת רובינסון" ודרומית לשער המוגרבים, ותהווה את המשכה של רחבת הכותל, אך לא תחובר אליו.

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

היא תהיה מעורבת לגברים ולנשים, ולפי בנט אמורה להיפתח כבר לקראת החגים הקרובים. שטחה של הרחבה - כ-450 מ"ר, ויוכלו להתפלל בה כ-450 איש - גברים ונשים. הכניסה למקום תהיה פתוחה 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, והכניסה – כמו זו לרחבה המסורתית - תהיה ללא תשלום.

 

הרחבה השוויונית מיועדת לתפילה ולטקסי בר ובת מצווה בלבד, ולא ניתן יהיה לערוך בה חתונות. במקום יהיו סידורי תפילה וחומשים, וכן סדרנים שיפקחו על הסדר והניקיון, כולל נגישות לנכים דרך הגן הבוטני. חידוש מפתיע ומעניין הוא שברחבת הכותל החדשה ייאסר לחלוטין על קיבוץ נדבות.

 

"אני לא מוכן שיהיו מריבות פנימיות של העם היהודי במקום קדוש זה לפני ראש השנה", אמר השר בנט. "את האנרגיות שלנו עלינו לתעל לתפילה, לסליחה ולאחדות, לצד שמירת הסטטוס-קוו בכותל המערבי".

 

"מוטב שהמתווה הזה לא היה בא לעולם"

בעוד מצדדי הפשרה רואים בה המשך ישיר למתווה שרנסקי שנחשף כאן לראשונה לפני כחמישה חודשים, מתנגדיה – ובהם "נשות הכותל" – רואים בה הפרה של החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים, שקבע כי הנשים שהתעקשו להתפלל ברחבת הכותל עם טליתות ותפילין, לא הפרו את החלטת בג"ץ, וכי מעצרן אינו חוקי. השופט משה סובל הוסיף כי ההחלטה בעניין התפילה בקשת רובינסון נוסחה כהמלצה בלבד, וכי המקום אינו מספק את צרכיהן במבנהו הנוכחי.

 

בנט החליט לשפר את המתווה של שרנסקי, וקבע כי הרחבה תוקם בסמוך לקשת רובינסון, אולם באופן פורמלי המיקום יהיה לצד הקיר המערבי של הר הבית, כך שלא ניתן יהיה לטעון שהן לא מפללות בכותל המערבי. "נשות הכותל" מסרו היום בתגובה כי הן דוחות מכל וכל את המתווה החדש, המהווה, לדבריהן, "עקיפה מסוכנת לפסק דין סובל", לאחר ההישג המשמעותי לו זכו – היתר להתפלל בטלית ברחבת הכותל עצמה.

 

יו"ר הסוכנות היהודית, נתן שרנסקי, בירך על ההחלטה: "הקמת רחבת התפילה הזמנית מהווה מחווה של

התחשבות ורצון טוב לזרמים ערב החגים הבאים עלינו לטובה מצדו של השר לענייני תפוצות. אני מקווה כי מחווה זו תתרום לבניית אמון בין הצדדים לקראת הדיונים והמגעים העתידיים בין הממשלה, הזרמים והסוכנות היהודית, בהם יקבעו הסדרי הקבע לתפילה בכותל".

 

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר כי המתווה החדש מהווה נסיגה צפויה, "וטוב שלא היה בא לעולם".

 

"עצוב לראות שגם ממשלה שאינה תלויה בחסדי החרדים, ממשיכה להפלות לרעה נשים ויהודים לא-אורתודוכסים מטעמי דת. הכותל הוא של העם היהודי כולו", הוסיף. " מתווה זה, אם יתממש - יבטיח את המשך מלחמות הדת בישראל בין יהודים ליהודים, עוד שנים רבות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
טוענות להפרת הסיכום עימן
צילום: גיל יוחנן
"לא רק המה הוא בעייתי, אלא גם האיך". ענת הופמן
מומלצים