שתף קטע נבחר

איך קפה שחור לפני הארוחה ייזרז עיכול האוכל?

חגי תשרי מעבידים את מערכת העיכול שלנו בפרך במשך חודש - וגם גורמים לנו להיות קצת יותר שמנים בסופם. הכירו את צמחי המרפא שיעזרו לנו לאכול פחות, להתחמק מהקינוחים ולהימנע מצרבות ומגזים. וגם - למה קפה שחור לפני ארוחה ימנע מאיתנו לבלוס?

יש משהו בחגים, ולא רק באלו היהודיים, שגורם לאדם להיגרר להגזמה: בכמות הכסף שיוציא על מתנות לקרוביו - וגם בכמות המזון שיכניס לגופו במהלך החג, שלא לומר חודש שלם של חגים.

 

כמה רגילים אנחנו לאכול הרבה יותר ממה שגופנו צריך, וכמה נדושות אמירות כמו "עליתי כל כך הרבה במשקל בחגים, אני חייב לעשות דיאטה". לפני שעוסקים בצמחי מרפא כאלה ואחרים שיעזרו לנו לעבור את חגי תשרי בשלום, בואו נגלה את הקלפים ונאמר: צריך לנסות ולהפחית קצת מגודלן של הארוחות, ואולי לאכול קצת פחות ממה שאנחנו רגילים. זו עדיין דרך לחגוג, אך כזאת שתאפשר לסיים את החודש קצת פחות שמנים. כדאי לנסות, זה עובד.

 

 

עוד סיוע למערכת העיכול:

 

וכדי לעזור לפעילותה של מערכת העיכול בחודש העמוס שעומד בפניה, אפשר להיעזר בצמחי מרפא, שמלבד ריפוי של תופעות קיימות עשויים גם לשרת את הפזיולוגיה שלנו ולעודד פעילות תקינה של הגוף.

 

לכתבות נוספות בנושאי אורח חיים בריא - היכנסו למדור באלאנס   

 

1. לפני האוכל

כדאי לאכול או לשתות משהו מריר ואפילו מר ממש כ-20 דקות לפני שאוכלים. הטעם המר מעורר את מערכת העיכול לפעולה, גורם להפרשה של מיצי קיבה, לבלב ומרה ומכין את הגוף לקבלת מזון.

 

לא חייבים לצרוך מזון שיוסיף קלוריות לארוחה: אפשר לאכול כמה עלים של חסה ערבית מרירה, לשתות כוס קטנה של קפה שחור לא ממותק או תה שיבא (לענה) לא ממותק. העיקר שהלשון תטעם משהו מר.

 

עוד אפשרויות ל"הפעלה מרירה" כוללות עולש, חזרת, עלי ארטישוק וכורכום. בעונה זו של השנה קשה יותר למצוא עלים ירוקים טריים, לכן אפשר להסתפק בחסה רגילה (אשר מרה יותר בקיץ) או כאמור בשיבא. שתיית קפה שחור או תה שיבא לאחר האוכל מפספס את היתרון שבצריכת המרירות טרם תחילת הארוחה.

  

2. שתייה

כדאי לשתות מים או תה שיבא לפני שאוכלים, ולשתות שוב רק כחצי שעה לאחר האוכל ולא במהלך הארוחה. נוזלים בקיבה מדללים את החומצה שבה ובכך מקשים את תהליך פירוק המזון. כדאי לתת לקיבה לעשות את שלה ללא הרבה נוזלים, ונוכל גם לחסוך הרבה קלוריות מיותרות אם נוותר על קולה, ספרייט, מיץ טבעיים ואפילו מיץ פטל מתרכיז. 

 

באופן כללי, מומלץ להתרחק ככל האפשר ממשקאות קלים, רגילים או דיאט, כיוון שאלה רק משמינים אותנו ואפילו מובילים לנזקים בריאותיים ממשיים כמו חורים בשיניים, לחץ דם גבוה (בשל עודף קפאין) ובעיות נוספות.

 

לפני שאוכלים - מנשנשים חסה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לפני שאוכלים - מנשנשים חסה(צילום: shutterstock)

 

3. בסיום הארוחה

למרות החיבה לטעם המתוק, הסוכר גורם ללבלב שלנו להפריש הרבה אינסולין למחזור הדם, שבתורו גורם לקיבה לחשוב שהיא עומדת לקבל עוד מזון ולכן היא מפרישה חומצה נוספת - כדי שתוכל לעכל את המזון.

 

הקינוח המתוק יוצר מעין משוב חיובי שבסופו של דבר גורם לנו לאכול עוד: אחרי כוסית המוס נאכל סלט פירות או לפחות אבטיח חתוך לחתיכות ענקיות, ואחר כך ניקח חתיכת עוגה לא כל כך קטנה לצד התה המהביל. מסקנה? אפשר להסתפק בקערית קטנה של סלט פירות לקינוח ולנסות לוותר על כל השאר. בטוח שזה לא קל - אבל שווה, גם אם נרגיש קצת רחוקים יותר מגן העדן המובטח של הבטן המפוצצת.

 

4. אחרי האוכל

אם עוד נשארה נשימה באפנו, בטוח שהבטן שלנו מאוד נפוחה בשלב זה של הערב. ואם לא צרבת נוראה, אנחנו לפחות סובלים בשלב זה משיהוקים, גיהוקים או גזים אחרים, ונשמח למשהו שיקל את התחושה הקשה. כאן נכנסים שוב צמחי המרפא לתמונה: שתו חליטה של פרחי קמומיל (בבונג) או זרעי שומר שהורתחו במשך כעשר דקות (כפית זרעים לכל כוס מים). רצוי שלא להמתיק את המשקאות, שיעזרו מאוד לשיפור העיכול ולספיגת המזון, וגם יפחיתו את כמות הגז במערכת העיכול ויקלו בכך את הנפיחות הבלתי נסבלת.

 

ישפרו את ספיגת המזון. פרחי קמומיל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ישפרו את ספיגת המזון. פרחי קמומיל(צילום: shutterstock)

 

הסובלים מצרבת יוכלו להיעזר בחליטת של ספיראה (צמח הנקרא גם פיליפנדולה) - חולטים כפית עלים בכוס מים רותחים, ממתינים מספר דקות, מסננים ושותים לא ממותק. החליטה תעשה פלאים בגופכם ו"תכבה" את הצרבת. ניתן להשיג את הצמח בחנויות טבע או אצל אנשי מקצוע העוסקים ברפואת צמחים.

 

הכותב הוא מנהל תוכנית צמחי מרפא מהיחידה ללימודי חוץ והמשך במכללה האקדמית גליל מערבי




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כוס קטנה של קפה שחור לפני האוכל תכין את הקיבה לקבלת המזון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים