שתף קטע נבחר

יש על מי לסמוך: סיפורה של יחידת חילוץ גולן

חבורה מיוחדת ו"שרוטה" ערוכה בכל רגע נתון לצאת ולחלץ מטיילים במצוקה באוויר, במים וביבשה ברחבי הגולן והגליל, הכל בהתנדבות ובנתינה מלאה. הכירו את יח' החילוץ המשטרתית של רמה"ג, החוגגת 30 שנה להקמתה

"קול קרא ואלך" (חנה סנש)

 

בכל יום, ולאורך כל השנה מסביב לשעון, בחום ובקור, ביום ובלילה, במסעות אלונקות מאומצים מתוך נחלי הגולן, על חבל באוויר, במים, ביבשה, וללא הפסקה, בלי שאלות מיותרות, בלי פוזות וקומבינות, ברעות ואחווה של "כולם בעד אחד ואחד בעד כולם" - כך פועלת יחידת חילוץ רמת הגולן. ב-30 שנות פעילות אינטנסיבית בוצעו כ-2,500 חילוצים שבהם חולצו 5,000 בני אדם.

 

עוד על הגולן בערוץ התיירות:

 

הקדמה זו אינה מתייחסת ליחידת עילית של צה"ל או צבא אחר, אלא לקבוצת אזרחים פשוטה שמורכבת מחילונים ודתיים, קיבוצניקים, מושבניקים ועירוניים, גברים ונשים בחתך גילאים מגוון.

 

חבורה מיוחדת ו"שרוטה", המוכנה וערוכה בכל רגע נתון לצאת לסייע ולחלץ אנשים במצוקה ברחבי הגולן והגליל המזרחי והתחתון. הכול בהתנדבות ובנתינה מלאה. זו יחידת החילוץ המשטרתית של רמת הגולן החוגגת 30 שנה להקמתה. כן - יש לי הזכות והכבוד להיות חבר ביחידה ומראשוניה, ואני בהחלט גאה על כך.

 

לאחר הקדמה "נחרצת ומפוארת" שכזאת אני חייב להגיע לשלב ההסברים וההוכחות, והנה הם לפניכם.

 

באוויר, במים, ביבשה, וללא הפסקה. יח' חילוץ גולן בפעולה (צילום: יחידת חילוץ גולן) (צילום: יחידת חילוץ גולן)
באוויר, במים, ביבשה, וללא הפסקה. יח' חילוץ גולן בפעולה(צילום: יחידת חילוץ גולן)

 

הגולן - האלטרנטיבה לסיני של שנות ה-80

תהליך הקמת היחידה החל בשנת 1982. בשנה זו נסוגה מדינת ישראל מסיני והעבירה את כל האזור לידי מצרים. עד לשנה זו טיילו המוני בית ישראל במדבר סיני, לאורך חופיו ובאתרי הצלילה. עם הנסיגה פסק זרם המטיילים ברחבי סיני, ואותו זרם החל לחפש אלטרנטיבה לטיולים ואתגרים.

 

"לפתע" התגלה חבל ארץ שהיה פחות מטויל עד אז - רמת הגולן. ואכן, רבים החלו לטייל בנחלי הגולן ובשטחים הפתוחים - ברגל וברכב.

 

זו הייתה כמובן בשורה משמחת לאנשי הגולן והצפון, אבל כידוע לכולנו המטייל הישראלי המצוי יודע הכול טוב יותר מכולם. הוא כמובן יודע איך, מתי וכיצד לטייל. אף אחד לא ילמד אותו כמה מים לקחת, איך לנווט בשטח, אילו נעליים לנעול וכו'. הרי כולנו היינו ביחידות הכי קרביות בצבא ואף אחד לא יספר לנו איך להסתדר בשטח. והתוצאה? מטיילים נקלעו למצוקה בגלל פציעות, התייבשויות, איבוד דרך וכו'.

 

הראשון שנקט ביזמה לטובת מטיילים שנזקקו לעזרה היה קובי לפר, רכז הביטחון הראשון והמיתולוגי של המועצה האזורית גולן. קובי ארגן כמה אנשי שטח עם ג'יפים מרשות שמורות הטבע, בתי ספר שדה בגולן וסיירי המועצה, ובאלתורים שונים הם חילצו מטיילים.

 

מטיילים הסתבכו עקב פציעות ואיבוד דרך. חילוץ ממערה (צילום: יחידת חילוץ גולן) (צילום: יחידת חילוץ גולן)
מטיילים הסתבכו עקב פציעות ואיבוד דרך. חילוץ ממערה(צילום: יחידת חילוץ גולן)

 

קורס טיפוס, גלישה, חילוץ - תנאי קבלה ליחידה

בשנת 1982 החל קורס החילוץ הראשון, קורס טג"ח (טיפוס, גלישה, חילוץ), אך זה נקטע בגלל מלחמת של"ג. קובי לא אמר נואש, ובעזרת מועצה

אזורית גולן ארגן קורס נוסף, בשיתוף המדור לכושר קרבי בצה"ל. קורס זה, שארך שלושה שבועות, התקיים בקיץ 1984 והסתיים בהצלחה. 16 המחלצים הראשונים שהוכשרו היו בעיקר מרשות שמורות הטבע, בתי ספר שדה בגולן, מג"ב וחקלאים תושבי הגולן.

 

ב-1985 הושלם מיסוד היחידה, כשהמשטרה קיבלה אותה תחת חסותה, במסגרת מה שנקרא אז המשמר האזרחי וכיום אג"מ (אגף מבצעים). היחידה החלה לפעול בצורה מסודרת כשכל חבר שהתקבל אליה חויב לעבור קורס טג"ח כתנאי לקבלתו. פעילות החברים התמקדה בעיקר בהגעה למחולץ והוצאתו מהשטח במסע אלונקות שלא תמיד היה קל.

 

הקורס מתקיים בגולן ובמקומות שונים בארץ שבהם אפשר וניתן להתאמן. הצוות מסוגל לחלץ את מי שצריך כמעט בכל מתאר ומתווה שטח, ובעזרת אמצעים שונים - חבלים, רתמות, טבעות, חצובות, אלונקות, וציוד מגוון נוסף שמשתכלל עם השנים.

 

כל חבר משובץ בצוות אחד לפחות, אבל כולם נכנסים מתחת לאלונקה, כל אחד בתורו. העזרה ההדדית, עבודת הצוות ומשיכת האלונקה יחד הם נדבך מרכזי במהות יחידת החילוץ ובאופיה (צילום: יחידת חילוץ גולן) (צילום: יחידת חילוץ גולן)
כל חבר משובץ בצוות אחד לפחות, אבל כולם נכנסים מתחת לאלונקה, כל אחד בתורו. העזרה ההדדית, עבודת הצוות ומשיכת האלונקה יחד הם נדבך מרכזי במהות יחידת החילוץ ובאופיה(צילום: יחידת חילוץ גולן)

אחת מהתמחויות צוות הטג"ח היא חילוץ ממתקנים גבוהים. הצוות מתאמן ובוחן אמצעי חילוץ שונים ברכבל מצוק מנרה שעל רכס רמים שבגליל. כל זה כדי להיות מוכן אם וכאשר יתבקש לפעול במתאר כזה (צילום: יהודה וינברג) (צילום: יהודה וינברג)
אחת מהתמחויות צוות הטג"ח היא חילוץ ממתקנים גבוהים. הצוות מתאמן ובוחן אמצעי חילוץ שונים ברכבל מצוק מנרה שעל רכס רמים שבגליל. כל זה כדי להיות מוכן אם וכאשר יתבקש לפעול במתאר כזה(צילום: יהודה וינברג)

 

לכל חבר בצוות יש תפקיד מוגדר

החברים מתאמנים לאורך כל השנה כדי להיות כשירים, וכן כדי ללמוד ולהכיר אמצעים חדשים שמגיעים חדשות לבקרים. הצוות עוסק גם בחילוצים מורכבים, ולכל חבר בו יש תפקיד מוגדר. הצוות מתאמן גם עם צוותים אחרים ביחידה, וכל צוות ממצה את יכולותיו ומקפיד על סנכרון מושלם ככל שניתן.

 

עבודת הטג"ח נעשית בעיקר ביבשה ובאוויר, אבל גם במים, במבנים ומתקנים גבוהים, בורות עמוקים ובכל מקום שבו נזקקים לעזרה. מספר החילוצים שאליהם נקרא צוות הטג"ח לאורך השנה אינו גבוה, אולם הצוות נדרש להיות כשיר ומוכן לכל פעולה - כל השנה.

 

אחד מחילוצי הטג"ח המסובכים והארוכים אירע על מצוק בנחל גמלא. שני מטיילים שניסו לטפס טיפוס חופשי על מצוק תלול ומסוכן בשטח סגור במפל שמורת גמלא נתקעו בגבהים שונים על דרגש סלע צר. בעבודה מהירה, יעילה ובטוחה הצליחו המחלצים להעלות אותם למקום מבטחים. ולא דקה מאוחר מדיי, כיוון שאחד המטיילים הגיע למצב של היפותרמיה בגלל הקור ששרר באזור.

 

חילוץ פצוע בעזרת חבלים מעומק הנחל למרומי המצוק. הפצוע מאובטח היטב באלונקה ומחובר בחבל למחלץ. חלק ניכר מפעולת החילוץ מתבצע על המצוק על ידי אנשים העוסקים באבטחת המחלץ והמחולץ והבאתם למקום מבטחים (צילום: יחידת חילוץ גולן) (צילום: יחידת חילוץ גולן)
חילוץ פצוע בעזרת חבלים מעומק הנחל למרומי המצוק. הפצוע מאובטח היטב באלונקה ומחובר בחבל למחלץ. חלק ניכר מפעולת החילוץ מתבצע על המצוק על ידי אנשים העוסקים באבטחת המחלץ והמחולץ והבאתם למקום מבטחים(צילום: יחידת חילוץ גולן)

 

כך גם חולצו שני מטיילים שנכנסו למערת עלמה בגליל ללא אמצעים וללא כל ידע על מה שמצפה להם. הם נתקעו 24 שעות בגבהים שונים במערה,

עד שהגיעו אנשי הטג"ח ובעמל רב הוציאו אותם.

 

אימוני צוות הטג"ח מתקיימים בעיקר בגולן ובגליל, אבל גם במצוקי מדבר יהודה, במקומות שבהם ניתן לגלוש על פי החוק.

 

פעמים רבות משקלם של המטיילים שנופלים או מועדים הוא מעל הממוצע. הוצאת מחולץ כבד בהליכה מאומצת דורשת כושר גופני טוב. זה כמובן מחייב את כל החברים לשמור על כושר גופני תקין, שנבדק בכל שנה במבחן מאמץ שמתקיים במשטרה. חבר שלא עובר את המבחן אינו כשיר לפעילות.

 

אחת לשנה לערך נערך תרגיל חוצה יחידות חילוץ, ובו מתרגלים שילוב של אירועי חילוץ, איתור וכו', בשיתוף פעולה עם המשטרה, וחלוקת עבודה בין היחידות לאורך זמן ובמקומות שונים. בסיום עורכים תחקיר מסודר שבו נוטלים חלק כל המשתתפים (צילום: יהודה וינברג) (צילום: יהודה וינברג)
אחת לשנה לערך נערך תרגיל חוצה יחידות חילוץ, ובו מתרגלים שילוב של אירועי חילוץ, איתור וכו', בשיתוף פעולה עם המשטרה, וחלוקת עבודה בין היחידות לאורך זמן ובמקומות שונים. בסיום עורכים תחקיר מסודר שבו נוטלים חלק כל המשתתפים(צילום: יהודה וינברג)

 

שיתוף פעולה הדוק עם יחידה 669

מכיוון שחלק לא מבוטל מן המחולצים זקוקים לעזרה רפואית מידית דחופה ולעתים אף מצילת חיים, השלב הבא היה הקמת צוות רפואה. בצוות זה חברים חובשים ברמות שונות, שהוכשרו בצבא כחובשים קרביים וכן במסגרת מד"א.

 

הניסיון לצרף רופאים לצוות צלח רק בשנים הראשונות, ואחר כך נקלע לקשיים על שום אופי היחידה מול עבודת הרופא. עם זאת, בשנים האחרונות נוספו לצוות פרמדיקים מנוסים בוגרי צה"ל ומד"א, ששיפרו בכמה רמות את עבודת הרפואה הדחופה.

 

הטיפול במחולץ הפצוע נעשה עם הגעת הצוות הרפואי אליו, מצויד בכל האמצעים העומדים לרשותו בתרמילי גב. נדרשת מיומנות רבה כדי לאבחן בשטח את סוג הפציעה ומצב הנפגע, אופן הטיפול בו וכיצד לפנותו בבטחה ובמהירות (צילום: יהודה וינברג) (צילום: יהודה וינברג)
הטיפול במחולץ הפצוע נעשה עם הגעת הצוות הרפואי אליו, מצויד בכל האמצעים העומדים לרשותו בתרמילי גב. נדרשת מיומנות רבה כדי לאבחן בשטח את סוג הפציעה ומצב הנפגע, אופן הטיפול בו וכיצד לפנותו בבטחה ובמהירות(צילום: יהודה וינברג)

 

אנשי הרפואה מתאמנים גם הם לאורך כל השנה במתארים ובתרחישים שונים - לבד ויחד, בשיתוף פעולה הדוק עם יחידה 669 של חיל האוויר, בבסיסי צה"ל ובבתי חולים. חלק מהחברים עברו קורס מיוחד בנושא רפואת חילוץ בבית החולים רמב"ם. גם כאן נרכש ציוד ייעודי לטיפול במקרי טראומה - אלונקות מיוחדות, מכשירים מצילי חיים, תרופות שונות ואמצעים נוספים.

 

כל חברי היחידה משקיעים רבות בחילוץ ובנשיאת האלונקה. במקביל להם בא צוות הרפואה לידי ביטוי בטיפול במגוון רחב של פציעות - שברים, חבלות, נפילות מגובה, פגיעות רב מערכתיות, טביעות, החייאות, התייבשויות ומכות חום, עקיצות והכשות, היפותרמיה, ועוד. צוות זה שואף להיות הטוב ביותר שאפשר, משום שכל טעות עלולה לעלות בחיי אדם.

 

 (צילום: יחידת חילוץ גולן) (צילום: יחידת חילוץ גולן)
(צילום: יחידת חילוץ גולן)

 

רק לעתים רחוקות נעשית סחיבת הפצוע על דרך מישורית שבה ההליכה נוחה יחסית ומאפשרת אפילו ליהנות מהטבע והנוף, במקרה זה של מצוק הארבל (צילום: יחידת חילוץ גולן) (צילום: יחידת חילוץ גולן)
רק לעתים רחוקות נעשית סחיבת הפצוע על דרך מישורית שבה ההליכה נוחה יחסית ומאפשרת אפילו ליהנות מהטבע והנוף, במקרה זה של מצוק הארבל(צילום: יחידת חילוץ גולן)

 

טיפול ב"דקה ה-90" לנערה שהוכשה ע"י נחש

עד כמה עבודת הצוות קריטית יכול להמחיש מקרה של נערה שטיילה עם חברתה בנחל זוויתן והוכשה בכף רגלה על ידי נחש צפע. בשארית כוחותיה ועם קליטה גרועה בטלפון הנייד שלה קראה הנערה לעזרה. חברתה לא הצליחה לתאר את מיקומן בצורה ברורה. פיקוד היחידה הזעיק מסוק, ובמקביל חיפשו חובשים וצוות שמורת יהודיה את הנערה - בריצה. הטיפול הרפואי ניתן ב"דקה ה-90", בו בזמן עם הגעת המסוק, וכך ניצלו חייה של הנערה.

 

צוות הרפואה נתקל מדי פעם באירועי טביעה בנחלי הגולן. אחד מהם אירע באחת מבריכות נחל זוויתן. בחור צעיר, שלא ידע לשחות, טבע ונמשה מהמים לאחר שאבד זמן יקר. ניסיונות החייאה ממושכים שלנו ושל צוות רפואי צבאי מוסק לא הועילו, והצעיר נפטר. יצאנו מאירוע זה ברגשות קשים של עצב ואכזבה על כישלון המאמצים, אבל עם מסקנות ותובנות לעתיד.

 

חילוצים ממים זורמים מתבצעים בעיקר בירדן ההררי ובנחלי הגליל העליון. צוות המים מצויד היטב נגד המים הקרים, ובעזרת אמצעים שונים מעביר את המחולץ לקרקע בטוחה. (צילום: יחידת חילוץ גולן) (צילום: יחידת חילוץ גולן)
חילוצים ממים זורמים מתבצעים בעיקר בירדן ההררי ובנחלי הגליל העליון. צוות המים מצויד היטב נגד המים הקרים, ובעזרת אמצעים שונים מעביר את המחולץ לקרקע בטוחה.(צילום: יחידת חילוץ גולן)

 

צוות איתור נעדרים

צוות האיתור הוקם גם הוא תוך כדי תנועה ופעילות. בשנת 2000 נעלם מטייל במסלול נחל יהודיה התחתון כשטייל עם קבוצת נערים מארצות הברית.

למרות סדרת פעולות שננקטו על ידי יחידת החילוץ נמצא המטייל רק למחרת, על ידי מטיילים, כשהוא פצוע קשה.

 

פיקוד היחידה הבין שאיתור נעדרים הוא מקצוע שדורש התמחות בפני עצמה, והחליט להקים צוות לאיתור נעדרים והבאתם למקום מבטחים. בעזרת חברים טובים נוספים מהיחידה הייתה לי הזכות לבנות ולרכז את הצוות, שחלקו עוסק באיתור ביחידת איתן (איתור נעדרים) בצבא.

 

התחלנו מהבסיס. בנינו תורת הפעלה לאיתור נעדרים וערכנו השתלמויות רבות בנושאים הקשורים במישרין ובעקיפין לאיתור. למדנו לתשאל אנשים הקשורים לאירוע - קרובי משפחה, חברים וכו'.

 

חלק מרכזי באיתור נעדר הוא הבנת שטח ההיעדרות והכרתו באמצעות מפה, והאפשרויות לאתר אותו באמצעים שונים על פי תוואי השטח והערכה להתקדמותו בשטח (צילום: יהודה וינברג) (צילום: יהודה וינברג)
חלק מרכזי באיתור נעדר הוא הבנת שטח ההיעדרות והכרתו באמצעות מפה, והאפשרויות לאתר אותו באמצעים שונים על פי תוואי השטח והערכה להתקדמותו בשטח(צילום: יהודה וינברג)

 

הכרנו את כל "מוצרי המדף" שעוזרים לאתר נעדר - ניתוח שטח, סריקות מובנות ברכב וברגל, שימוש בכלי טיס ובאמצעים טכנולוגיים, איכון בעזרת טלפון, קשר עם מוסדות וארגונים שונים שמסוגלים לעזור בזמן אמת, שיתוף פעולה עם המשטרה, גששות והבנת השטח, סריקות בעזרת סוסים ועזרה מפסיכולוגים ומומחים אחרים להתנהגות האדם במצבים שונים. אחד מחברי היחידה התמחה באיתור בעזרת כלבים מאומנים שצורפו גם הם לצוות.

 

בעקבות הקמת צוות האיתור בגולן יזמה משטרת ישראל קורס איתור ארצי שאותו עוברים כל אנשי הצוות. כך נצבר ניסיון רב באיתורים שונים, שיכולים להימשך החל מכמה שעות ועד שבועות. בדרך כלל האיתור נגמר מהר יחסית ובשלום.

 

לפעמים, לצערנו, נמצא הנעדר ללא רוח חיים. הסיבות לכך שונות ומגוונות. אירוע איתור מכונן היה לפני כמה שנים. צעיר מאחד מיישובי הגליל נעדר כארבע שנים וכל הניסיונות לגלות מה עלה בגורלו נכשלו. קיבלנו את המקרה מהמשטרה ונקטנו בפעולות רבות. לאחר כחצי שנה מצאנו, בעזרת הצבא, את גופתו באחד מנחלי הגולן. הצעיר הובל לקבורה, וכך סייענו ולו במעט למשפחתו.

 

איתור נעדר הוא פאזל גדול שצריך לחבר בסבלנות, עד לפתרון התעלומה. כדי לעשות זאת במהירות וביעילות אנחנו ממשיכים ללמוד, להתחדש, להתייעץ עם מומחים שונים ובעיקר להפיק לקחים לעתיד. במהלך 13 השנים האחרונות עסק צוות האיתור ביותר מ-100 איתורים שונים של היעדרויות, מרצון ושלא מרצון.

 

כלבים המתמחים באיתור נעדרים ומחולצים מאתרי הרס הם חלק בלתי נפרד מהיחידה. הם גם לוקחים חלק בתרגילים משותפים עם חיל האוויר (צילום: יהודה וינברג) (צילום: יהודה וינברג)
כלבים המתמחים באיתור נעדרים ומחולצים מאתרי הרס הם חלק בלתי נפרד מהיחידה. הם גם לוקחים חלק בתרגילים משותפים עם חיל האוויר(צילום: יהודה וינברג)

 

חוסן נפשי

בשנה האחרונה הוקם צוות חדש - חוסן. צוות זה הוקם על ידי מומחה למצבי טראומה ולחץ נפשי שבנה תורת הפעלה והכשיר כמה חברים כדי לעזור

למחולץ ולקרובים אליו, בשעת האירוע ולאחריו. הצוות פועל בעיקר לאחר החילוץ, ועוזר לנתח ולפענח אירועי איתור מורכבים. לחבורת חוסן של היחידה מצטרפים בשעת הצורך סטודנטים לעבודה סוציאלית ממכללת תל חי, שמתמחים במצבי לחץ וטראומה.

 

ללא כל קשר ליחידת החילוץ הוקמה בשנות ה-80 עמותת פירסט (Fast Israeli Rescue and Searching Team) במטרה לעזור ולחלץ אנשים בכל מקום בעולם שבו יתבקשו לסייע. עמותה זו פעילה בעיקר באירועי רעידות אדמה קשים ואסונות טבע אחרים. בשנת 1988 נוצר קשר בין העמותה לאנשי הגולן, וכך הפכנו, יחד עם יחידות חילוץ נוספות, לזרוע המבצעת של העמותה.

 

בשנת 1999 אירעה רעידת אדמה קשה בטורקיה, ושם, במשך כשבוע ימים עשינו ככל יכולתנו לחלץ אנשים מההריסות ולסייע להם מבחינה רפואית. רעידת אדמה קשה נוספת התרחשה ב-2010 בהאיטי, שבה נספו כ-250,000 איש. מתנדבי היחידה שהו במקום כשבועיים בתנאים פיזיים קשים מנשוא, ובמהלכם הצליחו לעזור ולטפל במאות נפגעים.

 

היציאות לחו"ל נעשות דרך משרד החוץ וארגוני סיוע שונים שתורמים כסף ואמצעים למימון הנסיעה. החברים מצדם תורמים ימי חופש ואת כישוריהם השונים. במהלך השנים נוצרו קשרים טובים בין אנשי הגולן ליחידות חילוץ שונות בעולם, כמו AKUT - יחידת החילוץ הטורקית, וצוות החילוץ משאמוני (Chamonix) שבצרפת, שאף הגיע לארץ לאימונים משותפים.

 

אחרי החילוץ, היחידה עוזרת גם מבחינה נפשית (צילום: יחידת חילוץ גולן) (צילום: יחידת חילוץ גולן)
אחרי החילוץ, היחידה עוזרת גם מבחינה נפשית(צילום: יחידת חילוץ גולן)

 

מתכוננים לרעידת אדמה בישראל

ידע רב - מעשי ותאורטי - מועבר בין הצוותים השונים לשיפור הרמה של כולם. כאן המקום להזכיר שמלבד יחידת חילוץ גולן, שהוקמה ראשונה, קיימות עוד עשר יחידות חילוץ ברחבי הארץ - גליל כרמל, שומרון, גוש עציון, מגילות, ערד, עין גדי, הר הנגב, ערבה, אילת ויחידת צוללים. כולם אנשים טובים ומקצועיים, שמשקיעים מזמנם וממרצם להצלה ולחילוץ.

 

מדינת ישראל נמצאת על השבר הסורי-אפריקני, ועל פי חוות דעת של מומחים היא עלולה לספוג באחד הימים רעידת אדמה לא קלה. בהתחשב בנתון זה ולאור סכנת הטילים שקיימת מאויבינו מצפון ומדרום הוחלט ב-2003 להקים ביחידה צוות חילוץ מהריסות.

 

צוות זה אמור לאתר נפגעים ולחלצם מאתרי הרס וממפולות סלעים במתארים שונים. נוצר קשר עם פיקוד העורף של הצבא, ובעזרתו עברו חברים מהיחידה קורס חילוץ מהריסות של צה"ל.

 

רכשנו מיומנויות שונות, שאמורות לעזור ולפעול באתר הרס תוך שמירה על בטיחות המחלץ והמחולץ. נדבך נוסף בחילוץ מהריסות הוא הנושא של מודיעין אוכלוסייה. בעזרת פיקוד העורף למדנו כיצד להתנהל בבתים ומבנים שנהרסו ובהם משפחות רבות בגילים שונים.

 

למדנו כיצד להבין את המבנה והמתאר של הבניין על כל תושביו, ולפעול בהתאם לכך. אנו עורכים מדי פעם השתלמויות ואימונים בשטח בשיתוף פעולה מלא עם גורמי ההצלה השונים - מד"א, לוחמי האש, הצבא, המשטרה וגופים אזרחיים כמו מועצות אזוריות ומוסדות מחקר.

 

חלק מהחילוצים מתחילים באור ומסתיימים בחושך. בעזרת תאורה מתאימה מצליחים המחלצים לגלוש בבטחה, לחלץ את הנפגע ולהביא אותו למקום מבטחים (צילום: יהודה וינברג) (צילום: יהודה וינברג)
חלק מהחילוצים מתחילים באור ומסתיימים בחושך. בעזרת תאורה מתאימה מצליחים המחלצים לגלוש בבטחה, לחלץ את הנפגע ולהביא אותו למקום מבטחים(צילום: יהודה וינברג)

 

פרס יושב ראש הכנסת על תרומה לחברה ולקהילה

לאחר מלחמת לבנון השנייה זכינו לקבל תרומה נדיבה מארגון יהודי מארצות הברית, ובכסף זה נרכש ציוד ייעודי לחילוץ מהריסות. ציוד יקר וחשוב זה מאפשר לנו להתאמן ולשמר את יכולותינו, בתקווה שלא נזדקק להן בעתיד.

 

חלק מימי האימונים מוכרים כשירות מילואים בצה"ל וכך גם הצבא תורם את חלקו, זאת כמובן בנוסף לימי מילואים רגילים שכל חבר עושה ביחידתו הצבאית. איננו זקוקים או מצפים לתודה והוקרה כדי לצאת לשטח, אולם בהחלט נחמד לנו לקבל מכתבים ממחולצים, שרובם עוברים אירוע טראומתי ובוודאי משתדלים לשכוח את שאירע ולהמשיך הלאה.

 

זכינו לקבל מספר לא קטן של מכתבים כאלה מאזרחים, ממוסדות ומהמשטרה. בשנת 1987 הזמין אותנו יושב ראש הכנסת לערב הוקרה ותודה, ובמעמד נשיא המדינה זכינו לקבל את פרס יושב ראש הכנסת על תרומה לחברה ולקהילה. היחידה משתדלת להשתתף באירועים שונים לטובת הקהילה ולהציג את יכולותיה מטעם המשטרה, וכן להשתתף בימי כיף לילדים חולים ומאותגרים וכו'.

 

עם זאת, כדי להקטין את מספר האירועים שדורשים חילוץ ולהגביר את המודעות לסכנות הקיימות בשטח מוציא צוות דוברות ותיעוד של היחידה הודעות לתקשורת, שבהן אנו משתדלים להעביר מסר על שמירת כללי זהירות למטיילים מכל המגזרים - חילונים, חרדים, תלמידי תיכון וישיבות, בתי ספר, המגזר הערבי וכו'. נושא "הטיול הבטוח" מועבר גם למטיילים על ידי רשות הטבע והגנים, שמפעילה תחנות מידע בשמורות ומערכת הסברה לטובת המטיילים בכל רחבי הארץ.

 

חלק מימי האימונים מוכרים כשירות מילואים בצה"ל (צילום: יחידת חילוץ גולן) (צילום: יחידת חילוץ גולן)
חלק מימי האימונים מוכרים כשירות מילואים בצה"ל(צילום: יחידת חילוץ גולן)

 

70 חברים בהתנדבות מלאה

ביחידת החילוץ משרתים, בהתנדבות מלאה, כ-70 חברים. את כל המערכת המורכבת הזאת מנהל צוות פיקוד של מפקד ושני סגנים, שנבחרים בצורה דמוקרטית בכל שלוש שנים.

 

ליחידה ולכל צוות יש תקנון ותורת הפעלה, המאושרים על ידי המשטרה. כדי לגייס תרומות וכספים הוקמה עמותת יחידת חילוץ גולן. בגוף זה חברים חלק מפיקוד היחידה, ראשי צוותים יחד עם אנשי ציבור מהגולן ועוד אנשים טובים שבאים לתרום מזמנם ומכישוריהם. בעזרת העמותה והמשטרה החברים מבוטחים בביטוח מיוחד שנדרש בגלל אופי הפעילות שלהם.

 

זהו ניסיון לתאר, באופן תמציתי, ענייני ובמלוא הצניעות מי אנחנו ומה אנו עושים בחבל הארץ היפה ביותר בארצנו (לטעמי כמובן). בסך הכול אנחנו משתדלים להיות אנשים טובים באמצע הדרך. אף אחד מאתנו איננו רמבו או אדם בעל יכולות יוצאות דופן. העיקר הלב והרצון לתת ולתרום.

 

נמשיך להגיע לכל מקום שבו נוכל לעזור, ונשתדל להתחדש ולהיות טובים עוד יותר. כך נקיים את הנאמר במסכת אבות - "במקום שאין אנשים השתדל להיות איש" (פרק ב, משנה ו).

 

רק בבקשה מכם המטיילים - טיילו בזהירות ועל פי הנהלים. זכרו - סוף מעשה במחשבה תחילה!

 

מוקדש בהוקרה לאנשי יחידת חילוץ גולן לדורותיה, ואנו מאחלים החלמה מהירה לניקולאי רסטבורוב, שנפצע קשה בפעילות כחבר ביחידת חילוץ הר הנגב.

 

רוצים לתרום? נשמח לשמוע מכם במייל Ru.golan@gmail.com  

 

הכותב עובד רשות הטבע והגנים וחבר ביחידת חילוץ גולן

 

הכתבה פורסמה בגיליון אוגוסט  2013 בירחון "טבע הדברים "

מתנה לגולשי ynet: מנוי ל-4 חודשים ב-29 שקלים לחודש (במקום 39)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יחידת חילוץ גולן
יותר מ-5,000 מטיילים כבר חולצו. יח' חילוץ גולן בפעולה
צילום: יחידת חילוץ גולן
מומלצים