שתף קטע נבחר

צילום: index open, shutterstock

שכר מצווה: 700$ להשלמת מניין

בבסיסי צה"ל מחפשים משפחות, בבתי הכלא מצ'פרים יפה את שליחי הציבור, "טנקים מבצעיים" של חב"ד מאוישים בחסידים מגיעים לכל פינה בארץ - ואפילו בסין מוכנים לשלם, והרבה, לבחורי ישיבות יראי שמים שישלימו מניין. והמחירים? נעים בין כמה מאות לכמה אלפי שקלים לבחור

בחורי הישיבה מכירים את ההשמצות הקבועות סביב השוויון בנטל וחלוקת המשאבים. אבל פעם בשנה הם מצרך מבוקש ופופולארי, שכדי להשיג אותו צריך לשלם לא מעט כסף.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

את ההצעה הכי מפתה מצאנו בעמוד הפייסבוק של יוסי הופמן, שכתב: "זקוק בדחיפות לבחורים ספרדים שמוכנים להתפלל בראש השנה בסין, כולל טיסות, אירוח ודמי כיס בסך 700 דולר".

 

בית הכנסת על שם מאיר חיים יפרח בגוואנגג'או שבסין. 700$ לבחור ואירוח מלא, כולל טיסות ()
בית הכנסת על שם מאיר חיים יפרח בגוואנגג'או שבסין. 700$ לבחור ואירוח מלא, כולל טיסות

 

הרב בני חן (48), איש נדל"ן מירושלים, מכהן בארבע השנים האחרונות כרב הקהילה הספרדית בגואנגג'ואו (Guangzhou) - עיר נמל בדרום סין, המושכת אליה אנשי עסקים מכל העולם. אגב חלק ניכר מהמתנות המיותרות שאתם קונים לקראת החגים, יוצרו באחד המפעלים הרבים באזור גואנגג'ואו. במקום יש כמובן שליח חב"ד, אבל יש גם קהילה ספרדית שהקימה לפני כחצי שנה בית כנסת מפואר, על שם מאיר חיים יפרח.

 

"לקראת ראש השנה רצינו שהתפילה תהיה באווירה שמחה ומיוחדת", מספר הרב, "ולכן התורמים של הקהילה היו מוכנים לממן הבאה של שבעה בחורים שיגיעו אלינו מישראל, מישיבות מיר ושארית יוסף. כל ההוצאות הם עלינו, כמובן: טיסות, אירוח, אוכל, וכל אחד גם יקבל דמי כיס בסך 700 דולר".

 

"בזכות תרומות אנחנו מגישים חינם ארוחות כשרות, מדי יום, בבוקר ובערב, לאחר התפילה", מוסיף הרב חן. "כשיש תערוכות גדולות, אנחנו מארחים עד 200 אנשי עסקים מישראל, ארה"ב ואירופה, וגם יהודים שעברו להתגורר בסין מטעמי פרנסה.

 

"אנחנו לא מבקשים מהאורחים שום תרומה על האוכל או האירוח, לא בימי חול ולא בשבתות וחגים. הדבר המדהים זה לראות את סעודות השבת אצלנו, שבהן מתחילים לשיר שירי שבת בתום הארוחה, ולעתים השירה נמשכת שלוש וארבע שעות".

 

טנקים בעורף החזן

הרב שלמה מרגליות, מנכ"ל ניידות חב"ד המכונות גם "טנק המבצעים", שולח מדי שנה מספר צוותים ליישובים שבהם זקוקים לחזנים ותוקעים בשופר. השנה יישלחו חמישה כלי רכב לעין איילה, בת שלמה ושלושה בסיס צה"ל.

 

"קשה למצוא בחורים שאינם ביישנים ושיודעים לתקוע בשופר ולקרוא בתורה. לכן הם מקבלי דמי כיס של כ-300 ש"ח" (טנק המצוות, אילוסטרציה: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
"קשה למצוא בחורים שאינם ביישנים ושיודעים לתקוע בשופר ולקרוא בתורה. לכן הם מקבלי דמי כיס של כ-300 ש"ח" (טנק המצוות, אילוסטרציה: חגי אהרון)

 

טוב, "רכב" זו מילה קצת כוללנית. האמת היא שמדובר בקרוואן ענקי, המצויד בשירותים, מקלחת, מקרר, מיטות מתקפלות, סידורים, חומשים ומחזורים, וכמובן - עלוני מידע של חב"ד. בנוסף, יש גם אוכל ושתייה, כולל מיץ ענבים לקידוש, המספיקים לשני ימי ראש השנה פלוס שבת, לשלושת אנשי הצוות. מכיוון שמנוע הקרוואן אינו עובד בחג, הרכב מחובר לחשמל כדי לספק אור לתאורה, למקרר ולמזגן.

 

"בדרך כלל, פונים אלינו בחורי ישיבה רבים כדי להשתתף בפעילות. הבעיה היא שבחגים, רבים מחסידי חב"ד טסים ל-770 (בית הרבי מלובביץ') שבניו-יורק, וקשה למצוא בחורים שאינם ביישנים ושיודעים גם לעבור לפני התיבה, גם לתקוע בשופר וגם לקרוא בתורה. לכן הם מקבלי דמי כיס של כ-300 שקלים לבחור. אבל האמת היא שהם עובדים קשה מאוד, מכיוון שלאחר התפילה הם הולכים לבתי אבות, מרכזים רפואיים ומקומות נוספים, כדי לזכות יהודים בתקיעת שופר.

 

להתפלל עם העבריינים

צ' הוא בחור ישיבה, חסיד חב"ד, שבשנים האחרונות שימש כחזן במספר בתי כלא. לדבריו, על תפילה בראש השנה ויום כיפור קיבל 1,500 שקלים.

 

"זו הייתה חוויה מדהימה וייחודית להתפלל עם אסירים", הוא אומר. "קודם כל, כשאתה אומר בתפילת כל נדרי 'אנו מתירים להתפלל עם העבריינים', לכל מילה יש משמעות מיוחדת. התפילה שם נאמרת בכוונה, כי לאסירים שמגיעים לתפילה, יש הרבה מה לבקש מהבורא. מצד שני, אין להם סבלנות לתפילות ארוכות, ולכן בחור ישיבה שמגיע לשם, חייב לדעת מראש מה קהל היעד שלו".

 

יש גם פחד מהאסירים?

 

"בעיקרון, הסוהר מתודרך שלא לנעול את הדלת במקום שבו אנחנו מתפללים, ולהיות איתנו בקשר עין. רק שאחרי אחת התפילות, ניגשתי לדלת וגיליתי שהיא נעולה. צעקתי לעזרה, אבל הסוהר לא היה. הצעתי לאסירים שנלמד משהו מהלכות החג וכך באמת עשינו, עד שאחד מהם שאל אותי: נו, כבוד הרב, איך זה לשבת בכלא?!"

 

הצבא הוא ביתך

במקרים חריגים מחפשים לא רק בחורי ישיבה, אלא משפחות דתיות שמוכנות להתארח בבסיסי צה"ל

בראש השנה. ארגון "מחנה משותף" בשיתוף הרבנות הראשית לצה"ל, חיפש משפחות שבהן אבי המשפחה מסוגל לקרוא בתורה, להסביר לחיילים על "סימני החג" ולהעביר שיעורי תורה.

 

מארגני המבצע אף הצהירו כי הם מעדיפים משפחות שבהן הגברים מסוגלים גם לקרוא בתורה ולשמש כחזנים. מכיוון שלהישאר בבסיס שלושה ימים ברציפות הוא לא משאת נפש של רבים, הבטיחו מארגני המבצע "מלגה מכובדת" למי שייענו לקריאה, וגם "אירוח מתואם ומסודר", למרות שכמו שרובכם יודעים, ברוב בסיסי צה"ל יש הרבה מאוד דברים, למעט "אירוח מתואם ומסודר".

 

  • לשנה טובה: היכנסו לעמוד ראש השנה המיוחד שלנו
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מי בעד טיול לסין? בית כנסת בגואנגג'ואו
    מומלצים