שתף קטע נבחר

צילום: index open, shutterstock

בית כנסת לכבשים אבודות

בימי כיפור שעברו היה קובי אוז יושב מחוץ לבית הכנסת ולא מעז להיכנס, "זה היה כמו מועדון סגור בשבילי". השנה הוא מזמין את כל מי שהוא "קצת ברוגז עם בית הכנסת" להתפלל ללא צורך בידע מוקדם. "לא ייתכן שעבור רבים תהיה מהות יום הכיפור רק כחג האופניים", אומר הרב מיכאל מלכיאור, יוזם הפרויקט

"אין טלוויזיה, אין אוכל, אין קפה. רק אתה עם עצמך לבד. לגמרי לגמרי לבד", מתאר קובי אוז את הוויית יום כיפור שלו בסרטון של ארגון "כולנו". "אפשר כמובן ללכת לבית הכנסת, זאת אומרת אם הזמנת מקום או קנית מושב, וגם זה רק בשביל לקרוא טקסטים שאתה לא תמיד מבין. לקום שנייה אחרי שכולם קמים, להתיישב שנייה אחרי שכולם מתיישבים. לא באמת להיות חלק".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

"ולהתפלל. בשיא הכוח להתפלל, כדי שאף אחד לא ינעץ בך מבט של זר. יהודי – אבל זר", משרטט אוז את החוויה המנוכרת כדי להציע לה אלטרנטיבה: מפגשי תפילה ושיח לכל חפץ, שיערוך ארגון "כולנו" ביותר מ-200 מוקדים ברחבי הארץ, בשיתוף עם ארגון "צהר".

 

לדברי הרב מיכאל מלכיאור, מייסד הארגון, המפגשים - שייערכו בבתי כנסת, במועדונים, במתנ"סים ובאולמות - נועדו לאפשר למי שרוצה לקחת חלק בחוויית יום כיפור משמעותית, בלי צורך בידע קודם ובלי לרכוש מקום מראש. בתפילות יחולקו מחזורי תפילה ייחודיים, בעלי נוסח אחיד, המכילים פיוטים של עדות המזרח לצד פיוטי עדות אשכנז, הכוללים הסברים קצרים על התפילות, מקורותיהן ואפילו איורים המסבירים אם נהוג לשבת או לעמוד בקטע התפילה המדובר.

 

להקשיב לתפילה מבחוץ

"רציתי לעזור לקבץ נידחים", אומר אוז, "לתת לאנשים שהם קצת ברוגז עם בית הכנסת מכל מיני סיבות לבוא ולהתפלל ביחד במקום קצת אחר, שהוא אמנם הלכתי לגמרי, אבל מיועד טיפה לכבשים קצת אבודות כמוני".

 

"מבחינתי הארץ הזו היא בית כנסת אחד גדול. כתבתי בשיר שלי 'בבית הכנסת הגדול הזה שנקרא ארץ ישראל,

כולם מוזמנים להביט אל השמיים, להתפלל לגשמים, לפחד מטילים'. כשכולנו חולקים את השמיים, אין שום סיבה שנתפלג בתפילה".

 

לדברי אוז, בעבר חש כי חוויית התפילה ביום כיפור אינה נגישה לו. "ישבתי כל פעם מחוץ לחלון של בית כנסת אחר כדי לשמוע קצת תפילות, ובכל מקום לא העזתי להיכנס, זה היה כמו מועדון סגור בשבילי". ברבות השנים הבין אוז כי הוא אינו לבד.

 

"מחוץ לבתי הכנסת היו הורים שרצו להשמיע לילדים שלהם קצת סאונד של תפילה, חילונים שהתעוררה בהם המיה, אנשים שלא החליטו באיזה נוסח הם רוצים להשתלב ואחרים שהרגישו שהם לא לובשים את הבגדים הנכונים. חשבתי שלא יכול להיות שדווקא בארץ ישראל יהיו כל כך הרבה אנשים שירגישו ככה".

 

תחושת ההחמצה הובילה את אוז לחבור ליוזמה של "כולנו". "כל מי שכבר מצוי בקהילה ומרגיש בנוח עם בית הכנסת שלו ימשיך כהרגלו, אבל למעגל התפילה יתווספו כמה אלפים חדשים. בעזרת השם, הסרטון הזה יזכה את הרבים", הוא אומר.

 

חג האופניים

לדברי הרב מלכיאור, כעולה חדש הופתע לגלות את הפערים בין דתיים לחילונים כפי שהם באים לידי ביטוי ביום כיפור, דווקא במדינת ישראל. "כילד בדנמרק ראיתי שיום הכיפורים היה היום שבו כולם נמצאים ביחד. כשהגעתי לארץ למדתי שהחגים ויום כיפור בתוכם מפרידים בין דתיים וחילונים", הוא אומר.

 

"אני מבין שעבור אדם דתי התוכן של החג שונה מאדם שאינו דתי, אבל לא יכול להיות שבמדינה שלנו עבור אנשים מסוימים המהות של יום כיפור תהיה רק חג האופניים".

 

מלכיאור מכהן כרב קהילה בירושלים ועל כן יתפלל בבית הכנסת שלו ביום הכיפורים. לדבריו, העומס הרב שנוצר בבבית הכנסת בחגים, הדגיש את את תחושת הזרות של אלו שאינם נוהגים לפקוד את בית הכנסת לאורך השנה.

 

"אנשי השכונה שבה אני גר ברובם לא דתיים, וכרב קהילה אני יכול להבין את תחושת הזרות שלהם. הם לא ידעו איפה לעמוד ואיפה לשבת, ואני רוצה שהם ירגישו בבית", אומר מלכיאור.

 

תבוא כמו שאתה

היוזמה של ארגון "כולנו" אינה חדשה, ומפגשי השיח והתפילה נערכים מדי יום כיפור, מזה כמה שנים.

השנה החליטו חברי הארגון לפרסם את הפרויקט גם במרחבים המקוונים. בנוסף לסרטון שבו מככב אוז, התבקשו אישים שונים בחברה הישראלית לכתוב על מהותו של יום הכיפורים עבורם. בין הטקסטים שהתפרסמו בדף הפייסבוק של הארגון גם אלה של אחינועם ניני, ג'קי לוי ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין.

 

"זו הפעם ראשונה שיש שיח סביב יום הכיפורים שבו אלפים מתווכחים מעל דפי הפיסבוק בנוגע ליום הכיפורים", אומר הרב מלכיאור. "אנחנו רוצים להעביר מסר שיום הכיפורים לא יכול להיות שייך רק לקבוצה אחת באוכולסייה. היום הזה הוא חלק מהמארג החברתי של המדינה, וזה לא משנה מאיזה כיוון אמוני מסתכלים עליו".

 

"השנה החלטתי ללכת בדרך אחרת, בדרך שלי" אומר אוז בסיום הסרטון. "כי יש מקום ביום הכיפורים שיודע לקבל אותי בלי תחפושות, בלי תנאים מוקדמים, מקום שלא מבקש להטיף לי מוסר, שלא מבקש ממני להשתנות, מקום שאפשר להרגיש בו בבית , מקום שבעצם אומר: תבוא אתה כמו שאתה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
רציתי לעזור לקבץ נידחים. קובי אוז
צילום: גבי מנשה
בארץ החגים מפרידים בין דתיים לחילונים. הרב מיכאל מלכיאור (צילום: איתי מאיר)
מומלצים