שתף קטע נבחר

שמורת גמלא: אל כנפי נשרים וגיבורים

סופם הטראגי של תושבי העיר גמלא, שזינקו אל מותם במרד הגדול, הוא סיבה מעולה לביקור במקום. ואם את הדרך מלווים גם תצפית נדירה על נשרים, המפל הגבוה בארץ, סלעי שולחן מוזרים וכנסייה עתיקה - מה עוד צריך לבקש?

בשמורת הטבע גמלא אפשר להתעמק. עמוק אל תוך ההיסטוריה של המרד הגדול ברומאים, עמוק לתוך קניון הבזלת של נחל גמלא, ועמוק בתוך קנים של עופות דורסים שהולכים ונכחדים.

 

אם זה לא מספיק, לאורך המסלול שזורות תצפיות נוף יפהפיות, כנסייה עתיקה ונגיעה במפל האיתן הגבוה ביותר ברמת הגולן. בהתאם לחום תחליטו עד לאיזה עומק אתם רוצים להגיע, צלילה נעימה.

 

איך מגיעים?

בצומת המפלים פונים דרומה מכביש 87 לכביש 808 (ציר המפלים). בק"מ ה-22 פונים ימינה (מערבה), בעקבות השילוט לגמלא. אחרי כשלושה ק"מ מגיעים לשער השמורה וחונים ליד הקיוסק.

 

מפת הטיול בגמלא  ( ) ( )
מפת הטיול בגמלא

 

  • למפת הטיול האינטראקטיבית בגמלא  - לחצו כאן

 

תצפית על גמלא העתיקה

מהחנייה (1) מצוידים במשקפת, כובע ומים - פונים דרומה. חוצים את הכביש שדרכו הגעתם, יורדים בשביל אל רחבת ספסלים דמוית אולם תיאטרון (2), וממנה צופים אל גמלא העתיקה. מתחתיכם, בין זרועותיהם של נחל דליות ונחל גמלא, מזדקרת שלוחת גבעות ארוכה, שמשני עבריה מצוקים גבוהים. מראש השלוחה מתרוממת מעין דבשת גמלים, שממנה קיבלה גמלא את שמה.

 

כאן פונים שמאלה (מערבה) וצועדים כ-200 מטר, עד לנקודת תצפית נוספת (3). ברחבת התצפית ניצבים לוחות מתכת שחקוקים עליהם קטעים מספרו של יוסף בן מתתיהו "מלחמות היהודים", המתארים את הקרב שהתנהל בגמלא. לצד הלוחות יש גם אתר הנצחה לחללי צה"ל תושבי רמת הגולן. מהרחבה יורדות מדרגות אל גמלא העיר. אפשר לרדת בהן (מומלץ למיטיבי לכת בלבד) ולחזור לאותה נקודה (3), ואפשר לוותר.

 

כמו דבשת גמלים. ההר שעליו נבנתה גמלא (צילום: עומר יגאל) (צילום: עומר יגאל)
כמו דבשת גמלים. ההר שעליו נבנתה גמלא(צילום: עומר יגאל)

 

גמלא והמרד הגדול

בתחילת המרד הגדול (שנת 66 לספירה) ביצר יוסף בן מתתיהו, שהיה אז מפקד הגליל, את העיר גמלא, כחלק מהיערכות היהודים נגד הרומאים. לאחר נפילת יודפת הסגיר את עצמו יוסף בן מתתיהו לרומאים, ובגלגולו כיוספוס פלאביוס שטח את סיפורה של העיר בספרו "מלחמות היהודים".

 

בראשית חודש תשרי 67 הגיע אספסיאנוס לגמלא והחל להכין את צבאו למתקפה. הצבא ירד אל האוכף המפריד בין ההר לעיר הנצורה ופתח בהרעשה במכונות קלע ובליסטראות. חומת העיר נבקעה והצבא הרומאי חדר אליה.

 

אנשי גמלא נלחמו בעוז בחיילים ואספסיאנוס עצמו נפצע ונותק מכוחותיו. בכ"ב בתשרי, עם שחר, הצליחו חיילי הלגיון הרומאי, בראשותו של טיטוס בנו של אספסיאנוס, למוטט את המגדל שבחומת העיר ולכבוש אותה.

 

על פי עדויותיו של יוסף בן מתתיהו, 4,000 מתושבי גמלא נפלו בחרב הרומאים ועוד 5,000 מהם קפצו אל מותם מהחומות אל התהומות שמסביב. עם תום הקרבות חזר אספסיאנוס לרומא והתמנה לקיסר, ואילו בנו פנה לירושלים והרס את בית המקדש. מעניין לציין שלמרות סיפורה המרתק לא הפכה גמלא למיתוס בדומה למצדה, אולי בשל העובדה שהתגלתה רק בשנת 1968.

 

אספסיאנוס וחייליו הצליחו לבסוף למוטט החומות. גמלא העתיקה (צילום: עומר יגאל) (צילום: עומר יגאל)
אספסיאנוס וחייליו הצליחו לבסוף למוטט החומות. גמלא העתיקה(צילום: עומר יגאל)

 

המשך המסלול - תצפית הנשרים

מאתר ההנצחה פונים ימינה (צפונה), פוסעים כ-150 מטר על שפת המצוק, ומגיעים אל תצפית הנשרים (4). התצפית ממוקמת בתוך מבנה היושב על גדת המצוק שממנו אפשר לצפות במשקפות על הנשרים במצוק שממול, לראות את מפל גמלא מרחוק ולקבל מבט עוצמתי אל נחל גמלא היורד לכיוון הכינרת, שגם היא מבצבצת באופק.

 

במקום מוקרן סרט שצולם בתוך קני הנשרים ממש ובשנת 2009 הוכנסה מערכת וידאו, שבאמצעותה יכולים מדריכי השמורה להראות לכם את הנשרים מקרוב קרוב, על גבי מסכי LCD בעמדת התצפית.

 

לראות נשרים ואת מפל גמלא הארוך. תצפית הנשרים (צילום: יאיר זיידנר) (צילום: יאיר זיידנר)
לראות נשרים ואת מפל גמלא הארוך. תצפית הנשרים(צילום: יאיר זיידנר)

 

אוכלוסיית הנשרים

אוכלוסיית הנשרים שבקניונו המצוקי של נחל גמלא היא הגדולה בארץ, ואליהם מצטרפים לגרעין הרבייה והאקלום גם רחמים וחיוויאים - הלוא הם עיטי הנחשים. מדי שנה מקננים כאן בין שלושים לששים זוגות נשרים, אך המספר בירידה ובזמן נתון נמצאים פחות מ-10 פרטים.

 

עונת הקינון מתחילה בטקסי חיזור בסתיו, ממשיכה בריפוד הקנים בחומר רך ובביצה בודדת שמטילה כל נקבה בסביבות ינואר-פברואר. הגוזל, הבוקע כעבור 52 יום, שוהה בקן כשלושה-ארבעה חודשים נוספים, שבהם דואגים לו הוריו לכל מחסורו.

 

כיוון שהנשרים הם אוכלי נבלות, נתונים חייהם בסכנה מתמדת. תנים וזאבים, שהורעלו בשנים האחרונות בחומרים אסורים לשימוש, גרמו למותם של עשרות נשרים וגוזלים. אוכלוסיית הנשרים בנחל נמצאת בפיקוח צמוד של אנשי רשות שמורות הטבע. בסוף מאי 2010 התחוללה בשמורה שריפת ענק שכילתה ב-24 שעות כ-20 אלף דונם.

 

תוצאות השריפה ניכרים מכל עבר ויראו לעין עוד שנים רבות אך הסיפור היפה של האסון האקולוגי הזה היה דווקא בהצלת כל הנשרים הנמצאים בכלוב על ידי הוצאתם ממנו. כמו כן, עבודה נמרצת הביאה לכך ששלושת השבילים המוסדרים בשמורה נפתחו מחדש במהירות.

 

עונת החיזור מתחילה בסתיו. נשר בגמלא (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים) (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
עונת החיזור מתחילה בסתיו. נשר בגמלא(צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)

 

דיר קרוח

פונים מזרחה ועוברים דרך שרידי הכפר דיר קרוח, ששכן במקום עד 1967. כאן תבחינו במבנה בולט (5). זוהי כנסייה ביזאנטית שהוקמה במקום במאה הרביעית לספירה. ממשיכים על השביל כ-100 מטר נוספים, עד שמגיעים למגרש החנייה (1), שממנו יוצא צפונה, אל מפל גמלא, שביל משולט ומסומן בסימון שבילים אדום (6).

 

שביל הדולמנים

השביל, שאורכו כקילומטר וחצי, נקרא גם שביל הדולמנים, בשל שולחנות הסלע הענקיים הפזורים לאורכו (דולמן פירושו שולחן בשפה הקלטית העתיקה). הסלעים עוצבו לשולחנות בידי נוודים שחיו באזור לפני כ-4,000 שנה. הדולמנים שנותרו כאן על כנם שימשו אותם ככל הנראה לקבורה.

 

מפל גמלא

כ-500 מטר אחרי שעוברים את שדה הדולמנים, מתעקל השביל שמאלה (מערבה) (7) , ויורד אל מפל גמלא, שגובהו 51 מטר - המפל הגבוה ביותר בגולן. חוצים את הנחל לגדתו המערבית על גבי אבני בזלת גדולות, ועוצרים לטבילת רגליים מרעננת.

 

פוסעים כ-200 מטר על הגדה המערבית, בכיוון דרום-מערב, עד לתצפית מגודרת (8), המשקיפה אל המפל הגבוה ואל קני נשרים נוספים במצוק שממול. מכאן חוזרים באותה דרך למפל (7) ולמגרש החנייה (1).

 

שרידי הכפר דיר קרוח בגמלא (צילום: עומר יגאל) (צילום: עומר יגאל)
שרידי הכפר דיר קרוח בגמלא(צילום: עומר יגאל)

 

כדאי לדעת

מחניון השמורה יוצא שביל סלול, מותאם לנכים המגיע לתצפית הנשרים ולתצפית על העיר העתיקה. השביל באורך 750 מטרים. נכון לסוכות 2013 טרם נפתח הכביש החדש היורד לגמלא העתיקה, ולכן הגישה היא רגלית בלבד. לאחר החג תתאפשר ירידה בשאטלים שיפעיל האתר.

 

סוג הטיול: רגל

מקום: שמורת גמלא

אורך המסלול (ק"מ): כ- 3 ק"מ

משך הטיול: עד שעתיים

נקודת מוצא: חניון שמורת גמלא

נקודת סיום: נקודת המוצא

דרגת קושי: קל

עונה: אביב, קיץ, סתיו, חורף

סוג המסלול: מעגלי

תחומי עניין: ארכיאולוגיה/היסטוריה, טבע ונוף, בעלי חיים בטבע, מתאים למכשירי ניווט

מפות טיולים וסימון שבילים: מס' 1, החרמון, הגולן ואצבע הגליל

התאמה לנכים: גישה נוחה, שירותי נכים, מסלול מותאם לעגלות ילדים ועגלות נכים

מתאים לילדים: כן

כניסה: בתשלום

טלפון בשמורת גמלא: 04-6822282

שעות פתיחה: חורף: א-ה, שבת 8:00-16:00 ו' 8:00-15:00 קיץ: א-ה, שבת 8:00-17:00 ו'.

הטיול מבוסס על מידע המופיע בספר "טיולים קצרים" מאת עומר יגאל

 

ואם כבר בסביבה...

מפלט מהחום של הגולן במהלך היום תוכלו למצוא בבריכה של צימרים דבש בגולן ביישוב מעלה גמלא.

כשהלילה ירד כבר יעשה באמת קר ואז אפשר להתחמם במשחקים במתחם הספורט או להתכנס בצימר ובג'קוזי שבתוכו. נהדר למשפחות ולילדים.

 

במושב רמות, מעל הכינרת, נמצאות בקתות בלבן. בקתות עץ מטופחות וחינניות, צבועות בלבן, שימחקו לכם את כל הדאגות ויעזרו לכם לפתוח דף חדש בשנה החדשה. בשר טוב ומנות שישרו קו עם המסעדות במרכז הארץ תמצאו במסעדת מושבוץ, גם היא בתוך מושב רמות, צופה על הכינרת.

 

לטיולים נוספים היכנסו לאתר מפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר יגאל
קשתות בזלת בדיר קרוח בגמלא
צילום: עומר יגאל
מומלצים