שתף קטע נבחר

בג"ץ קבע: הכנסת לא תדון ביצוא הגז

ברוב של חמישה שופטים מול שניים, בג"ץ דחה את העתירות להחזיר את נושא יצוא הגז לכנסת, בטענה החלטה בעלת משמעות כלכלית כה גדולה חייבת לעבור דרך הכנסת ואינה יכולה להסתיים בהחלטת ממשלה בלבד. הנימוקים להחלטת השופטים טרם נמסרו. רה"מ והשרים בירכו על ההחלטה

המאבק על הדיון ביצוא הגז הגיע לסיומו בניצחון של הממשלה: ברוב של 5:2 דחו שופטי בג"ץ את העתירה שהוגשה נגד החלטת הממשלה על מתווה ייצוא הגז הטבעי שנתגלה בים התיכון, והבקשה להחזיר את הדיון על הנושא לכנסת. בשל החשיבות של הכרעה מהירה, שכן הגז כבר התחיל לזרום, השופטים העבירו את פסק הדין ללא נימוקים, שיימסרו בהמשך. 

 

יצוא הגז הטבעי - כתבות נוספות בנושא:

 

הזרמת הגז הטבעי ממאגר "תמר" (צילום: אלבטרוס) (צילום: אלבטרוס)
הזרמת הגז הטבעי ממאגר "תמר"(צילום: אלבטרוס)

 

הדיון בעתירות חברי הכנסת וארגוני הסביבה התקיים אתמול (א'), אז נטען שהחלטה בעלת משמעות כלכלית כל כך גדולה חייבת לעבור דרך הכנסת והיא לא יכולה להסתיים בהחלטת ממשלה בלבד.

  

בדיון שנערך תהו השופטים מדוע העותרים מתעקשים להיכנס לשאלת מכסת ייצוא הגז ומשמעותה הכלכלית כאשר השאלה היחידה היא משפטית - האם הממשלה רשאית על פי חוק לקבל החלטה בדבר ייצוא גז תוך הסתמכות על חוק הנפט וסעיפיו השונים.

 

בדעת הרוב לדחות את העתירה החזיקו נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, המשנה לנשיא מרים נאור, השופטים עדנה ארבל, אסתר חיות ונעם סולברג. בדעת המיעוט לקבל את העתירה ולבטל את החלטת הממשלה החזיקו השופטים אליקים רובינשטיין וסלים ג'ובראן.

 

תגובות להחלטה 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו: "הגז הטבעי שהתגלה מול חופי ישראל הוא אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של המשק הישראלי. בזכות המתנה הזאת שקיבלה מדינת ישראל מהטבע נוכל להוזיל את מחירי החשמל למשקי הבית בישראל, ולהשקיע מיליארדים רבים שיתקבלו מייצוא הגז בבריאות, בחינוך וברווחת הציבור הישראלי.

 

"בהחלטה שקיבלה הממשלה החלטנו להגדיל את כמות הגז המיועד למשק הישראלי, כך שתספיק לצרכי המשק הישראלי לפחות ל-25 שנה. זאת החלטה שמאזנת בין הצורך להבטיח מקור אנרגיה זמין וזול לשימוש אזרחי ישראל והצורך לייצא גז שממנו תפיק המדינה רווחים שיושקעו לרווחתם של אזרחי ישראל. כל עיכוב ביישום ההחלטה שקיבלה הממשלה היה מעמיד בסכנה את יכולת המדינה לממש את רווחי משאבי הגז שלנו. ישראל לא תחזור על הטעות שעשו מדינות שהתמהמהו במימוש המשאב הזה ולבסוף נשארו בלי גז".

 

שר האוצר, יאיר לפיד: "בג"ץ נתן היום משנה תוקף להחלטת הממשלה אשר מהווה איזון בין צרכיו של המשק הישראלי לבין יכולתנו לדאוג לדורות הבאים ולהצעיד את הכלכלה הישראלית קדימה. יישום החלטת הממשלה אשר התקבלה לאחר בחינה מקצועית ומדוקדקת ופסיקת בג"ץ מהערב ייצרו ודאות במשק האנרגיה אשר תביא להשקעות רבות בכלכלה הישראלית ותאפשר למפעלים קטנים, בינוניים וגדולים לצמצם את עלויות האנרגיה שלהם, להרחיב את עסקיהם ולהוסיף מקומות עבודה במשק".

  

סילבן שלום, שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים: "פסיקת בג"ץ מחזקת את החלטת הממשלה שאותה הובלתי להשאיר כמות גדולה של גז טבעי לשימוש המשק הישראלי. ההחלטה שקיבלנו היתה שקולה ומאוזנת וראתה את צורכי המשק ואת הצורך לדאוג לדורות הבאים".

 

שר הכלכלה נפתלי בנט: "זהו יום חשוב לעוסקים בהורדת יוקר המחיה בישראל. הזרמת הגז תוזיל את עלויות האנרגיה עבור אזרחי ישראל, תוזיל את עלויות הייצור בישראל ותצמיח תעשיית הייטק סביב תחום הגז. אני מקווה שמדובר בשינוי מגמה מצד בית המשפט העליון, שהבין שהציבור מצפה מהממשלה לשלוט ומבג"ץ לשפוט, ולא ההיפך". 

 

יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ': "אנו מקבלים ומכבדים את החלטת בג"ץ. נמשיך במאבק אפקטיבי על העתיד האנרגטי והכלכלי של המדינה ולמען הציבור הרחב בישראל ולמען התעשייה הישראלית בכל האמצעים הציבוריים והפרלמנטריים העומדים לרשותנו. שני היעדים המרכזיים הם: הורדה משמעותית של מחירי הגז המופקרים שמשלמת התעשייה לחברות הגז ובשל כך גם יוקר המחיה ומחירי החשמל לאזרחי המדינה, ופירוק המונופול של תשובה ונובל אנרג'י.

 

"אנו קוראים גם לציבור להמשיך ולהיות פעיל ומודע ביחד עם חברי הכנסת וארגוני החברה והסביבה, ולא להניח לממשלה למכור את עתידנו. יש לזכור כי מול הציבור עומדים בעלי ממון רב ושפע של אינטרסים, ודרושות עיקביות ודבקות במטרה".

 

אבישי ברוורמן, יו"ר ועדת הכלכלה: "ועדת הכלכלה תמשיך לפקח על החלטות הממשלה בתחום הגז הטבעי תוך הבטחת האינטרס הציבורי, צרכי התעשייה הישראלית ובשקיפות מלאה".

 

אדם טבע ודין והתנועה לאיכות השלטון: "אנו סוברים, כפי שסברו שני שופטי המיעוט בביהמ"ש העליון, כי החלטת הממשלה, המסדירה את התנהלות משק הגז ל-30 השנים הבאות, ראוי כי תובא להכרעת הכנסת. למעשה, החלטת הממשלה, משמעותה שלא לאפשר לכנסת לקבל החלטה שקופה וציבורית בסוגיית ייצוא הגז".

 

יו״ר איגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז בישראל, אורי אלדובי: "בפני תעשיית האנרגיה הישראלית עומדים אתגרים רבים, וודאות רגולטורית הינה תנאי הכרחי להמשך פיתוח וקידום התעשייה. איגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז יפעל בשיתוף פעולה מלא עם ממשלת ישראל לקדם התעשייה, ולפעול למען כלכלת מדינת ישראל". 

 

אבנר ודלק קידוחים: "אנו מברכות על החלטת בג"ץ. השותפויות תפעלנה בנחישות יחד עם גורמי הממשלה לקידום ופיתוח משק הגז לטובת כלל אזרחי ישראל".

  

ליאור גוטמן הוא כתב "כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
אסדת הקידוח "תמר"
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים