שתף קטע נבחר

לא יכולים בלי סיליקון? 10 עובדות שיפחידו אתכם

הוא עלול לגרום להופעת גושים בפנים, העור הופך לנוקשה והתוצאה האסתטית מלאכותית - אז למה ממשיכים בישראל להשתמש בהזרקות סיליקון כדי למלא קמטים ולעבות שפתיים? לפני שאתם מתפתים לטיפול כזה, הנה 10 סיבות טובות להימנע ממנו

הזרקת סיליקון לפנים לשם מילוי קמטים או עיבוי השפתיים אמנם מאושרת על ידי משרד הבריאות בישראל, אולם הרופא מחויב להחתים את המטופל על טופס הסכמה, המתריע בין היתר על נזקים בלתי הפיכים העלולים להיגרם מהזרקת הסיליקון לעור הפנים.

 

סיליקון הוא יסוד כימי המופק מחול, ומשמש גם בייצור מלט וקרמיקה לתעשיית הבניין, בייצור זכוכית וכן אלקטרוניקה, מחשבים ומסכי LCD. הזרקת הסיליקון בצורתו הנוזלית לפנים החלה בצורה מוגבלת בשנות ה-60, כחלק מניסיונות הרפואה דאז להעניק מענה כלשהו לסימני הגיל. אולם, במקביל החלו להתגלות תופעות הלוואי הקשות העלולות להתלוות להזרקות הסיליקון.

 

 

עוד מדריכים לאיכות חיים:

 

בין תופעות הלוואי האלו ישנו "סיליקינומה", גידול מפריש העלול להתלוות להזרקת סיליקון לפנים ומופיע לעתים שנים רבות לאחר ההזרקה. לסיליקינומה, וכן למספר סיבוכים אחרים של הזרקת סיליקון לפנים, אין עד היום פתרון רפואי הולם.

 

מעניין לציין כי בשנות ה-40 נערכו ניסיונות דומים למלא קמטים בפניהן של שחקניות באמצעות שמן פרפין, דבר שהופסק לבסוף משום שגרם לסיבוך קשה דומה ובלתי ניתן לתיקון בשם "פראפינומה".  

 

לסיליקון יתרונות כלכליים הקשורים בעלותו הנמוכה יחסית לחומרי מילוי אחרים, כגון אלה המבוססים על חומצה היאלורונית, אך למרות זאת להזרקתו יש חסרונות רבים, חלקם משמעותיים מאוד. בארץ, בשונה ממרבית העולם המערבי, ניתן עדיין כאמור להזריק סיליקון נוזלי לפנים לאחר החתמת המטופל על טופס ההסכמה, אך לאור החסרונות לא נותר אלא לתמוה על המשך ביצוע הפרוצדורה בישראל.

 

להלן עשר סיבות טובות, לפחות בעיני הרופאים המתנגדים לתהליך, שלא להזריק סיליקון למילוי קמטים או לעיבוי השפתיים:

 

1. הסיליקון עלול לנדוד רחוק ממקום ההזרקה

בשונה מחומרי המילוי הזמניים, סיליקון המוזרק לרקמות הדרמיס העמוקות לעולם אינו מתכלה ואינו עובר תהליך פירוק על ידי הגוף.

 

הסיליקון נותר ברקמה ועלול לנדוד בהמשך ממקום ההזרקה ולהימצא בקשריות לימפה שונות, לרבות בתי השחי, או אפילו להופיע לפתע כגושים קטנים בפנים - במקומות המרוחקים מנקודת ההזרקה המקורית.

 

2. מילוי הקמטים עלול ליצור מרקם עור נוקשה

כך עובד מנגנון מילוי הקמט בסיליקון: תאי העור מגיבים לנוכחות של טיפות הסיליקון שהוחדרו אליו באמצעות ייצור רקמה פיברוטית המקיפה את הטיפות, בדומה לתהליך המתרחש כאשר חודר גוף זר כלשהו לעור.

 

רקמה פיברוטית עשויה מסיבים צפופים וצמיחה פראית ולא מאורגנת של סיבי קולגן, בדומה לאלה המופיעים ברקמת צלקת טיפוסית. הרקמה הפיברוטית נוקשה ושונה במרקמה משאר חלקי עור הפנים, כך שאזור שטופל שוב ושוב בזריקות סיליקון עלול להפוך לאלסטי פחות ולנוקשה, דבר הבולט במיוחד בדיבור ובחיוך.

 

לתופעת לוואי זו של הזרקת סיליקון נוזלי אין כל פתרון הולם, למעט הזרקה מקומית של סטרואידים הממתנת מעט את התגובה הפיברוטית של העור.

 

לסיבוכים של הזרקת סיליקון לשפתיים ולקמטים אין פתרון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לסיבוכים של הזרקת סיליקון לשפתיים ולקמטים אין פתרון(צילום: shutterstock)

 

3. השפתיים עלולות להתנפח בצורה קיצונית

הזרקת סיליקון גוררת בעקבותיה כאמור יצירת רקמה פיברוטית, שלעתים אינה מפסיקה להתפתח והיא ממשיכה לשגשג גם זמן רב לאחר ההזרקה. למשל, הזרקת טיפות סיליקון לשפתיים, אפילו בהיקף קטן, עלולה לגרור אחריה תגובה נמרצת מדי של תאי רקמת החיבור שבעור - ובכך ליצור שפתיים הגדלות לממדים גרוטסקיים. לעתים צמיחתן כך אינה סימטרית והיא מלווה בנוקשות.

 

הטיפול בבעיה זו של צמיחה בלתי מבוקרת של רקמת השפתיים הוא כירורגי בלבד, וכרוך בכריתה נרחבת של חלקים מהשפתיים.

 

4. ההתקמטות נמשכת - אגירה נוצרת

אף על פי שטיפות הסיליקון אינן מתפנות לעולם מרקמות העור העמוקות, בכל זאת פני השטח החיצוניים של העור ממשיכים להתקמט. בצורה זו, גם אם לא הופיע סיבוך כלשהו הקשור בהזרקות חוזרות ונשנות של סיליקון נוזלי, הרי שבחלוף השנים האזורים בפנים הנוטים להתקמט והעוברים טיפולים יאגרו את טיפות הסיליקון, ועם הזמן תיווצר מלאות אופיינית באזורים המוזרקים.

 

מלאות זו מעניקה מראה לא טבעי לכל הפנים ומדגישה את ההתערבות הפלסטית. שינוי מבני זה אינו ניתן לתיקון.

 

5. עלולים להיווצר גושים דלקתיים בעור

הופעה של סיליקינומה או גרנולומה - גושים דלקתיים תת-עוריים - נדירה אמנם, אך כאשר נוצרת התופעה היא עלולה לגרום לעיוותים קשים, שלעתים אינם מגיבים לטיפול. מדובר כאמור בתגובה עורית קשה לסיליקון הנוזלי, העלולה להתחולל גם שנים רבות לאחר ההזרקה. התופעה באה לידי ביטוי בדרך כלל בנוקשות מקומית ובולטת, לעתים גם רגישה ומפרישה נוזל.

 

תגובה זו יכולה להופיע לפתע אצל מוזרקי סיליקון גם ללא סיבה הנראית לעין, ולעתים מתרחשת לאחר טראומה מקומית לרקמה כגון פציעה או ניתוח.

 

לסיבוך זה אין פתרון מוחלט והולם, למעט ניסיון להזריק קורטיקוסטרואידים בצורה מקומית שאינה חפה כשלעצמה מתופעות לוואי, לרבות ניוון של רקמת העור העמוקה (אטרופיה) ופגיעה בסיבי קולגן ואלסטין בדרמיס.

 

6. הזרקה של חומרי מילוי אחרים תעורר דלקת

רופאים רבים שאינם עוסקים בהזרקת סיליקון לא יבצעו כל טיפול למילוי קמטים באזורים שספגו בעבר הזרקות סיליקון. הסיבה לסירוב נעוצה בעובדה כי הזרקתו של חומר מילוי מכל סוג שהוא, לרבות חומרי מילוי מאושרים ובטוחים לשימוש, עלולה לעורר תגובה דלקתית הקשורה להזרקת הסיליקון בעבר, כולל גרנולומה.

 

הדבר תקף גם אם מדובר היה בהזרקת סיליקון יחידה לפני שנים רבות, וגם לתופעה זו אין פתרון מוחלט.

 

טיפות הסיליקון אינן מתפנות לעולם מרקמות העור העמוקות (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
טיפות הסיליקון אינן מתפנות לעולם מרקמות העור העמוקות(צילום: Index Open)

 

7. מה שמתאים בגיל 20 - לא מתאים בגיל 40

מראה השפתיים והנפח הרצוי להן מבוסס על משתנים רבים, כולל מבנה הפנים, גיל המטופל - וגם האופנה המשתנה. כיוון שהזרקת הסיליקון הנוזלי משנה את מראה השפתיים לצמיתות, לעתים בדרכים יוצאות דופן ובולטות במיוחד, יש לשקול את המשתנים טרם ביצוע הפרוצדורה.

 

שפתיים שנראות טבעיות אולי ואופנתיות לצעירה בת 20 ייראו לא הולמות בפניה של אישה בת 40, אך שפתיים שעוצבו בסיליקון לפני טעם המטופל ומיומנות הרופא נותרות כך לעד.

 

ניתן להקטין שפתיים גדולות מדי רק באמצעות כריתה כירורגית של חלק נרחב מהשפתיים, דבר העלול לפגום במראה השפתיים לצמיתות.

 

8. ההזרקה משנה את המבנה הטבעי של הפנים

סיליקון נוזלי המוזרק ללחיים ולסנטר כדי לחדד את קימורי הפנים, עלול בחלוף הזמן ליצור דווקא לחיים עגולות ותפוחות מדי ולפגום בחיטובי הפנים.

 

בשונה משינויים דומים שהם תוצאה של חומרי מילוי מתכלים, טיפות הסיליקון נאגרות ברקמות כך שהזרקות נוספות הדרושות בהמשך עלולות לגרום כאמור למראה פנים תפוח. אף שהוא נטול קמטים, הוא אינו אסתטי בעליל.

 

אין כל אפשרות כיום לעצב מחדש את קימורי הלחיים או הסנטר לאחר הזרקות נרחבות של סיליקון, ואי אפשר להשיב את הקימורים הטבעיים לפנים.

 

9. יש צורך בטיפולים רבים וזמן ממושך עד התוצאות הרצויות

הזרקת כמויות גדולות של סיליקון בבת אחת מעלה דרמטית את שיעור הסיבוכים ואת הסיכון בנדידת החומר לאזורים מרוחקים בגוף. כיוון שכך, יש להגביל את כמות החומר המוזרק בכל פעם, ולהמתין לתגובתו של העור ביצירת הרקמה הפיברוטית הממלאת את הקמט או את השפתיים.

 

הזרקה מבוקרת ומקצועית של סיליקון כרוכה במספר טיפולים ובהזרקות חוזרות ונשנות לאורך מספר חודשים, עד השגת התוצאות האסתטיות המבוקשות, וזאת בשונה מחומרי מילוי מתכלים אחרים היכולים להעניק מילוי מיידי לשפתיים או לקמטים.

 

יש לציין כי הזרקות חוזרות מעלות את מחיר הטיפול, כך שעלותו הכללית עשויה להיות גבוהה יותר מטיפול דומה וחד פעמי בחומר מילוי מתכלה כגון חומצה היאלורונית.

 

10. "תיקון יתר" בסיליקון קשה מאוד לתיקון

בכל טיפול בלחיים או בשפתיים באמצעות חומרי מילוי יש חשיבות רבה לטעמו האסתטי של הרופא וכן למיומנותו המקצועית. אם רופא ביצע תיקון יתר של קמט או מילוי נרחב מדי של הלחיים, למשל, הדבר ניתן לתיקון מהיר ומלא בדרך כלל - רק אם מדובר בחומרי מילוי מתכלים.

 

לעומת זאת, תיקוני יתר הנגרמים בגלל רשלנות של רופא או טעם אסתטי פגום ומבוצעים באמצעות הזרקת סיליקון למילוי קמטים או שפתיים אינם קלים כלל לתיקון ובחלקם כאמור בלתי הפיכים.

 

הכותב הוא רופא כללי, יועץ מומחה לתוספי תזונה ורפואה אסתטית

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החסרונות רבים, אז למה מזריקים סיליקון בישראל?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים