שתף קטע נבחר

כאוס בפיליפינים: 'ניצולים מתהלכים כזומבים'

הרשויות מעריכות ש-10,000 איש נהרגו בעיר טקלובן לבדה, וכעת צריך לטפל גם במי ששרד את הטייפון "הייאן", החזק ביותר אי פעם. "אנשים מתהלכים כמו זומבים בחיפוש אחר אוכל", סיפרה סטודנטית, "זה נראה כמו סרט". שר הפנים: "מהחוף ועד קילומטר בפנים הארץ אין בית עומד. המים הרסו הכול"

ניצולים צובאים על משאיות הסיוע. עשרות עיירות מנותקות שאיש אינו יודע בוודאות אילו מראות הרס מחכים בהן לצוותי ההצלה. כפריים שעולמם חרב עליהם, משוטטים ברחובות הבוציים בחיפוש אחר יקיריהם. אלה הם הדיווחים והתמונות שמגיעים הבוקר (יום א') מהפיליפינים, שם סופת הטייפון החזקה אי פעם, "הייאן", גבתה לפי הערכות את חייהם של לפחות 10,000 בני אדם בעיר טקלובן לבדה. בתוך כך, בני משפחתה של הגר קליין (23) מהרצליה הצליחו ליצור עמה קשר והיא דיווחה להם שמצבה טוב. קליין, ששוהה באי הקטן מלפסקואה, איבדה את הקשר עם משפחתה בסוף השבוע.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

"אנשים מתהלכים כמו זומבים בחיפוש אחר אוכל", סיפרה ג'ני צ'ו, סטודנטית לרפואה בעיירה לייטה, "זה נראה כמו סרט". לפי הדיווחים, רוב מקרי המוות נגרמו מעליית מפלס מי הים והריסות המבנים שלקחו עמם המים הגועשים אל פנים הארץ. המראות מזכירים מאוד את אלה שידעו במזרח אסיה אחרי הצונאמי במזרח ב-2004 והצונאמי של שנת 2011 ביפן.

 

ניצולים באזור האסון בפיליפינים (צילום: AP) (צילום: AP)
ניצולים באזור האסון בפיליפינים(צילום: AP)

הים הציף את החוף, המים הרסו כל מה שבדרך (צילום: AP) (צילום: AP)
הים הציף את החוף, המים הרסו כל מה שבדרך(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מחכים לפינוי בשדה תעופה מקומי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחכים לפינוי בשדה תעופה מקומי(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

עדי ראייה וגורמי ממשל תיארו תמונות של כאוס מבירת לייטה, טלקובן, שבה חיים כ-220 אלף בני אדם. הרשויות מדברות כאמור על לפחות עשרת אלפים הרוגים שם, אולם עד כה אותרו רק כמה מאות גופות, והן מוטלות בצדי הדרכים או תחת בתים הרוסים. "מהמסוק אפשר לראות את ממדי ההרס", סיפר שר הפנים, מנואל רוחס, שהגיע לטקלובן עוד לפני שהטייפון היכה בעיר. "מהחוף ועד למרחק קילומטר בתוך פנים הארץ, אין כלל מבנים עומדים. זה היה כמו צונאמי. אני לא יודע איך לתאר את זה. זה מבעית".

 

מילה ווארד, אזרחית אוסטרלית שנולדה בפיליפינים ונמצאת כעת בחופשה אצל משפחתה בלייטה, סיפרה כי ראתה מאות גופות ברחובות. "הן מכוסות בשמיכות ובשקיות פלסטיק. היו ילדים ונשים". גם תיירים רבים מצאו עצמם תקועים. "המים הגיעו לקומה השנייה של המלון", סיפרה ננסי צ'אנג, שבאה מסין לטקלובן במסגרת נסיעת עסקים. היא סיפרה כי צעדה במשך שלוש שעות דרך בוץ והריסות כדי להיות מפונה על-ידי הצבא בשדה תעופה מקומי. "זה נראה כמו סוף העולם".

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אזור פגיעת הטייפון. כך זה נראה מלמעלה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אזור פגיעת הטייפון. כך זה נראה מלמעלה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

הסופה שפקדה את הפיליפינים נחשבת לאחת החזקות ביותר בהיסטוריה המתועדת. היא הגיעה לחופי המדינה ביום שישי לפנות בוקר וחצתה

את האיים לייטה וסמאר. בשיאה במהלך היומיים האחרונים הגיעה מהירות הרוח ליותר מ-300 קמ"ש - חזקה יותר מההוריקנים סנדי וקתרינה גם יחד.

 

ענני הסערה התפרסו למרחק אדיר של כ-1,800 קילומטר, והסערה השפיעה על כ-4.2 מיליון בני אדם ב-270 ערים ויישובים במרכז המדינה. הגלים שהיכו בחופי האיים הגיעו במקרים מסוימים לגובה חמישה מטרים. 800 אלף תושבים נותרו מחוסרי קורת גג ואזורי מגוריהם יזדקקו לחודשים של שיקום. חרף האזהרות המוקדמות, רק מספר זעום יחסית של 125 אלף תושבים מהאזורים שבהם פגעה הסופה באופן הקשה ביותר נמלטו למקום מבטחים.

 

בהכנת הידיעה השתתף איתי בלומנטל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"זה נראה כמו סוף העולם". אזור האסון
צילום: AP
צילום: נועם קליין
אותרה בשלום. הגר קליין
צילום: נועם קליין
מומלצים