שתף קטע נבחר

גם נורבגיה נגד המילה: "הליך כואב ומסוכן"

שר הבריאות הנורבגי יקדם חקיקה להסדרת ברית המילה, בעקבות קריאת הנציבה האחראית לשלום הציבור לאסור מילה שאינה רפואית בקטינים, בשל "פגיעה בזכויותיהם". מנכ"ל איגוד הארגונים היהודיים באיחוד האירופי פנה לעזרת ישראל, והביע "חשש לאנטישמיות במסווה של שמירה על זכויות אדם"

אירופה ממשיכה בחקיקות נגד ברית המילה – ועכשיו נורבגיה: המדינה הסקנדינבית תקדם הצעת חוק "להסדרת עריכת בריתות מילה מסורתיות במדינה", כך הודיע שר הבריאות של המדינה הסקנדינבית, בנט הויי, בעקבות קריאת הנציבה האחראית לשלום הציבור, לאסור ברית מילה בקטינים. הקהילה היהודית במדינה זועמת, ומנכ"ל איגוד הארגונים היהודיים באיחוד האירופי, אף פנה היום (ד') לעזרת הממשל הישראלי.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

בידיעה שפורסמה ב"דיילי אפטנפוסטן נורבגיה" (Norwegian Daily Aftenposten) נכתב עוד כי החקיקה החדשה תעסוק במילה שאינה מסיבות רפואיות לקטינים, והיא תוצג לאזרחי המדינה כבר לפני חג הפסחא החל ב-20 באפריל.

 

"אנו נבחן את העתירות שיוגשו בעניין בטרם תכריע הממשלה", אמר הויי, ובחר שלא לציין אם בעקבות "ההסדרה" יוטלו מגבלות חדשות על עריכת טקסי מילה מטעמים דתיים במדינה. אלא שהודעתו יצאה בעקבות קריאתה של אן לינדבו, הנציבה אחראית לשלום הציבור, לאסור ברית מילה בקטינים - בטענה כי מדובר בפגיעה בזכויותיהם.

 

"זהו איננו מעשה שנעשה בגלל חוסר סובלנות כלפי מיעוטים או מסורות דתיות", הבהירה לינדבו, "אלא בגלל שההליך הוא בלתי הפיך, כואב ומסוכן".

 

"תפקידנו לחסל תהליכים החושפים ילדים לסבל מיותר"

חברת הפרלמנט רות מרי גורנג, החברה בוועדת הבריאות מטעם מפלגת הלייבור, אמרה בתגובה להצעה

המתגבשת: "כחברה מודרנית, תפקידנו הוא לחסל פרקטיקות ותהליכים החושפות ילדים ואנשים לסבל מיותר". גם מפלגת המרכז שזכתה, ב-10 מושבים בפרלמנט, ציינה במסגרת מצעה התנגדות לקיום ברית מילה שאינה רפואית.

 

לתחושות הללו שותפים חברים נוספים במפלגת הלייבור בנורבגיה, המחזיקה, כך על פי אתר החדשות TR, ב-55 מושבים – ושולטת הלכה למעשה בבית הנבחרים במדינה, כך שלפי פרשנויות בנורבגיה, אישורו של החוק המתגבש כמעט מובטח.

 

מאידך גיסא, בפרלמנט הנורווגי נשמעים גם קולות אחרים, החוששים כי האיסור החדש עלול לגרור עריכת טקסי ברית מילה במחתרת, ולהוביל לכך שהיא תבוצע על ידי מוהלים שאינם בעלי הכשרה רפואית, ובכך יוגברו הסיכונים והנזקים.

 

"במקרה הטוב - חוסר למידה מוקדמת של העובדות"

ארווין כהן, נשיא הקהילה היהודית באוסלו, ציין כי הוא רואה באיום החדש "עניין קיומי" לשגשוגה של הקהילה היהודית המונה כ-700 במדינה, כפי שמדווחת סוכנות הידיעות JTA.

 

אל דבריו מצטרף הרב מנחם מרגולין, מנכ"ל איגוד הארגונים היהודיים באיחוד האירופי (EJA) המתריע

היום (ד') כי קריאתה של נציבה אן לינדבו, לאיסור על קיום ברית מילה במדינה למען הגנה על זכויות הילד, הינה שרלטנית ואינה מסתמכת על עובדות מדעיות.

 

"הרפואה, כולל מוסדות בריאות עולמיים שאינם קשורים ליהדות, קובעים שהמילה חשובה לבריאות ומונעת מחלות", אומר הרב מרגולין. הוא אף פנה במכתב בהול לשרת הבריאות בישראל, יעל גרמן, ולמנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, בבקשה שיפנו למקביליהם בנורבגיה, ויתריעו מפני קידום הצעת החוק ההרסנית לקהילות היהודיות במדינה, כהגדרתו.

 

"הקביעה כי ברית מילה מהווה פגיעה מנטאלית ונפשית, מהווה במקרה הטוב חוסר למידה מוקדמת של העובדות", אמר. "אלא שאנו חוששים שזהו מקרה נוסף של נהירה אחרי התקפות אופנתיות של ליברלים ופלורליסטים כביכול, כנגד כל מי שאינו כמותם".

 

הרב מרגולין טוען כי בנורבגיה מתקיימות כשבע בריתות יהודיות בלבד בשנה. "העובדה שהנציבה מוצאת לנכון לעסוק בנחרצות במספר בריתות מועט כל כך, מעוררת חשש שאנו שוב עדים לאנטישמיות במסווה של שמירה על זכויות אדם".

 

היסטוריה של חקיקה נגד הברית

ההצהרה הנורבגית באה חודש וחצי לאחר קביעתה של מועצת אירופה, שבה מיוצגות רוב מדינות היבשת - כי ברית המילה מהווה הפרה של זכויות אדם, משום שיש בה פגיעה בגופם של ילדים שלא על דעתם. בארגונים היהודיים הביעו חשש כי הצעד

ההצהרתי ייתפס כהמלצה מקצועית של הגוף החשוב ביותר ביבשת בנושאי דמוקרטיה וזכויות האדם, והדבר עלול להביא לגל חקיקה באירופה כולה לאיסור הבריתות.

 

ההחלטה אז גררה תגובה נזעמת מצד ישראל, ונשיא המדינה, שמעון פרס, אף טען כי החלטת מועצת אירופה נגד ברית מילה היא פגיעה בזכויות האדם, והתרעם על ההשוואה בין מילת נשים לברית. בתגובה, שיגר נשיא מועצת אירופה איגרת שבה נסוג מההשוואה, והבטיח לפעול לחופש הדת ביבשת.

 

הקרב על המילה נערך בכמה מדינות במקביל, כאשר בשנה האחרונה נחלו ארגונים יהודיים ומוסלמיים ניצחון משמעותי בגרמניה, שם אושרה ברית המילה לאחר חמישה חודשים של חוסר ודאות - מאז פסיקת בית המשפט בקלן, שהגדיר את המילה כ"התערבות חמורה בגוף האנושי". הפרלמנט הגרמני אישר חוק המתיר את המילה, ומעניק להורים את הזכות למול את בנם באמצעות מוהל מוסמך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקהילה היהודית זועמת
צילום: shutterstock
מומלצים