מועצת אירופה: המילה - הפרה של זכויות אדם
מועצת אירופה, שבה מיוצגות רוב מדינות היבשת - קבעה כי ברית המילה מהווה הפרה של זכויות אדם, משום שיש בה פגיעה בגופם של ילדים שלא על דעתם. בארגונים היהודיים חוששים מגל חקיקה בעקבות ההחלטה: "המלחמה נגד מילה ושחיטה מסתירה מאחוריה את האנטישמיות החדשה"
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
בתום דיון שקיימה בשטרסבורג האסיפה הפרלמנטרית של הארגון הבינלאומי, שבו מיוצגות רוב מדינות אירופה - נקבע ברוב מוחץ, כי ברית המילה ו"מילת נשים" אסורות, אלא אם הילד או הילדה כבר עברו את גיל 15 ונתנו את הסכמתם לכך.
המועצה כינתה את המילה: "פגיעה בשלמות הגוף של ילדים", והתבססה בהכרעתה על דו"ח של ועדת הרווחה והבריאות. ההחלטה עברה ברוב של 78 תומכים, מול 13 מתנגדים ו-15 נמנעים. בין היתר, קראה המועצה למדינות החברות בה, "להגדיר בבירור את התנאים הרפואיים, הסאניטריים והאחרים להליכים כגון מילה שאינה מוצדקת מבחינה רפואית, בילדים קטנים".
החשש: מגל חקיקה בעקבות ההחלטה
ה-JTA מדווח, כי מועצת אירופה קראה למדינות החברות בה, "ליזום דיון ציבורי ודיאלוג בין-דתי ובין-תרבותי,
במטרה להגיע לקונצנזוס רחב באשר לזכותם של ילדים להגנה מפני פגיעה בשלמות גופם, בהתאם לסטנדרטים של זכויות האדם", וכן "לאמץ הוראות משפטיות, שיבטיחו כי הליכים רפואיים מסוימים לא יבוצעו בילדים, כל עוד הם אינם מבוגרים דיים כדי לקבל החלטות על גופם".
רוב גדול דחה חמישה תיקונים שביקשו לבטל או לשנות התייחסויות בחוק לברית מילה. למשל, רבים מהצירים תמכו בתיקון החוק כך שלא יכלול אזכור של "הזכויות הדתיות של הורים ומשפחות".
מועצת אירופה היא ארגון ממשלתי כלל-אירופי שלהחלטותיה אין תוקף חוקי, והן אינן מחייבות את המדינות החברות בה, אך בארגונים היהודיים חוששים כי הצעד ההצהרתי ייתפס כהמלצה מקצועית של הגוף החשוב ביותר ביבשת בנושאי דמוקרטיה וזכויות האדם, והדבר עלול להביא לגל חקיקה באירופה כולה לאיסור הבריתות.
הארגונים מוחים בעיקר על חוסר האבחנה בין ברית מילה, המקובלת כלגיטימית לא רק בקרב יהודים - לבין מילת נשים, הנחשבת כמעט בכל התרבויות לפגיעה בכבודה ובגופה של האישה, וזוכה להתנגדות נחרצת של ארגוני זכויות האדם.
"זו פגיעה בחופש הדת"
נשיא ועידת רבני אירופה, הרב פנחס גולדשמידט, סיפר ל-ynet כי בזמן הקצר שחלף מאז התקבלה ההחלטה, הצליחו הוא ואנשיו לשכנע רבים מחברי המועצה בעניין, ואלה מתכוונים כעת לדרוש דיון נוסף שבו יישקל להתיר את ברית המילה לבנים.
"המלחמה נגד מילה ושחיטה מסתירה מאחוריה את האנטישמיות החדשה, והיא פגיעה בחופש הדת שעליה
חתומות כל מדינות האיחוד", אמר הרב גולדשמידט. "למרות שאין החלטה זו מחייבת, יש בה משום עידוד לכוחות האפלים שרוצים לראות את אירופה נקייה מיהודים".
הקרב על המילה נערך בכמה מדינות במקביל, כאשר בשנה האחרונה נחלו ארגונים יהודיים ומוסלמיים ניצחון משמעותי בגרמניה, שם אושרה ברית המילה לאחר חמישה חודשים של חוסר ודאות - מאז פסיקת בית המשפט בקלן, שהגדיר את המילה כ"התערבות חמורה בגוף האנושי". הפרלמנט הגרמני אישר חוק המתיר את המילה, ומעניק להורים את הזכות למול את בנם באמצעות מוהל מוסמך. עם זאת, במדינות סקנדינביה גוברים הקולות הקוראים לאסור את הטקס.