שתף קטע נבחר

נשיא מועצת אירופה: ברית אינה מילת נשים

נשיא המדינה טען כי החלטת מועצת אירופה נגד ברית מילה היא פגיעה בזכויות האדם, והתרעם על ההשוואה בין מילת נשים לברית. בתגובה, שיגר נשיא מועצת אירופה איגרת שבה נסוג מההשוואה, והבטיח לפעול לחופש הדת ביבשת: אין להכניס תחת אותה קטגוריה מילת נשים וברית מילה של בנים

לאחר ההחלטה מן השבוע שעבר, שהשוותה בין מילת תינוקות למילת נשים, וכינתה אותם "הפרה של זכויות אדם"  – מועצת אירופה חוזרת בה מן ההשוואה: "הארגון שלנו מחויב באופן מלא לזכויות הילדים לשלמות גופנית, אך יחד עם זאת, שום דבר בחוקה שלנו לא מכניס תחת אותה קטגוריה מילת נשים וברית מילה של בנים מסיבות דתיות", כתב נשיא מועצת אירופה, באיגרת מיוחדת שנשלחה היום (ד') לנשיא המדינה, שמעון פרס.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

האיגרת נשלחה בתגובה למכתב מחאה ששלח הנשיא בראשית השבוע, ובה דרש ממזכ"ל מועצת אירופה להפעיל את סמכותו לשינוי ההחלטה לפעול לקידום האיסור על קיום ברית מילה באירופה. נשיא המדינה כתב למזכ"ל, ת'ורביורן ג'אגלנד: "מועצת אירופה היא מוסד המגן על זכויות אדם וחופש הדת, החלטתכם מנוגדת לעקרונות אלו".

 

"מילת נשים - אלימות מגדרית"

באיגרת משיב ג'אנגלנד לפרס כי יבטיח את "המשך מחויבותה החד-משמעית של מועצת אירופה לסובלנות

ולחופש הדת, שהיא לא רק חובה מוסרית, אלא גם זכות המוגנת על ידי האמנה האירופאית לזכויות אדם", לדבריו.

 

הוא מסתייג מן הקביעה המכלילה את מילת הנשים וברית המילה תחת קטגוריה מוסרית אחת, ואמר כי "מילת נשים אסורה ספציפית כסוג של אלימות מגדרית תחת אמנת מועצת אירופה למניעה ולחימה באלימות נגד נשים ואלימות במשפחה", והוא מדגיש כי "לא קיימות הוראות משפטיות דומות בנוגע לברית מילה של בנים מסיבות דתיות".

 

ת'ורביורן ג'אגלנד אף הודה לנשיא המדינה על מכתבו, ואמר כי הוא מבין את הביקורת הקשה מצד הקהילות היהודיות והמוסלמיות להחלטה, תוך שהוא מדגיש כי "המועצה הפרלמנטרית של אירופה הינה גוף מייעץ אשר לא מייצג את עמדתה הכללית של מועצת אירופה כולה".

 

המילה - "פגיעה בשלמות הגוף של ילדים"

בתום דיון שקיימה בשטרסבורג האסיפה הפרלמנטרית של הארגון הבינלאומי, שבו מיוצגות רוב מדינות אירופה, לפני כשבוע ימים - נקבע ברוב מוחץ כי ברית המילה ו"מילת נשים" אסורות, אלא אם הילד או הילדה כבר עברו את גיל 15 ונתנו את הסכמתם לכך.

 

המועצה כינתה את המילה: "פגיעה בשלמות הגוף של ילדים", והתבססה בהכרעתה על דו"ח של ועדת הרווחה והבריאות. ההחלטה עברה ברוב של 78 תומכים, מול 13 מתנגדים ו-15 נמנעים. בין היתר, קראה המועצה למדינות החברות בה, "להגדיר בבירור את התנאים הרפואיים, הסאניטריים והאחרים להליכים כגון מילה שאינה מוצדקת מבחינה רפואית, בילדים קטנים".

 

בארגונים היהודיים הביעו חשש כי הצעד ההצהרתי ייתפס כהמלצה מקצועית של הגוף החשוב ביותר ביבשת בנושאי דמוקרטיה וזכויות האדם, מה שעלול להביא לגל חקיקה באירופה כולה לאיסור הבריתות.

 

הארגונים מחו בעיקר על חוסר האבחנה בין ברית מילה, המקובלת כלגיטימית לא רק בקרב יהודים - לבין מילת נשים,

הנחשבת כמעט בכל התרבויות לפגיעה בכבודה ובגופה של האישה, וזוכה להתנגדות נחרצת של ארגוני זכויות האדם. "למרות שאין החלטה זו מחייבת, יש בה משום עידוד לכוחות האפלים שרוצים לראות את אירופה נקייה מיהודים", אמר הרב פנחס גולדשמידט, נשיא ועידת רבני אירופה.

 

כתוצאה מההחלטה, שלחה ישראל מחאה חריפה למועצה, ומשרד החוץ כתב בהודעה שהוציא כי "החלטה זו מטילה כתם מוסרי כבד על המועצה כולה... היא מביאה לליבוי רוחות השנאה והגזענות באירופה. אנו קוראים למועצת אירופה לפעול לביטולה ללא דיחוי".

 

הקרב על המילה נערך בכמה מדינות במקביל, כאשר בשנה האחרונה נחלו ארגונים יהודיים ומוסלמיים ניצחון משמעותי בגרמניה, שם אושרה ברית המילה לאחר חמישה חודשים של חוסר ודאות - מאז פסיקת בית המשפט בקלן, שהגדיר את המילה כ"התערבות חמורה בגוף האנושי". הפרלמנט הגרמני אישר חוק המתיר את המילה, ומעניק להורים את הזכות למול את בנם באמצעות מוהל מוסמך. עם זאת, במדינות סקנדינביה גוברים הקולות הקוראים לאסור את הטקס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זעם בעולם היהודי
צילום: shutterstock
צילום: AP
ת'ורביורן ג'אגלנד
צילום: AP
צילום: מארק ניימן, לע"מ
ההחלטה - נגד זכויות האדם. הנשיא פרס
צילום: מארק ניימן, לע"מ
מומלצים