שתף קטע נבחר

מכשולים בדרך לארוחת הערב: היום לא אוכלים בגלל הדיאטה

בפרק האחרון בסדרת כתבות המכשולים בדרך לארוחת הערב נמצאים האווירה הטעונה והדיאטה - שניהם מכשולים שיכולים להזיק לנו הן נפשית והן פיזית. איך מגיעים לשולחן ומשאירים את הכעסים מאחור ולמה חשוב לאכול ארוחת ערב? המומחים שלנו מסבירים

בעידן בו הורים רבים מתלוננים על כך שילדיהם ספונים בחדריהם עם המחשב, ארוחת ערב היא הזדמנות פז להוציא את "עכברי המחשב" המתוקים שלנו מחוריהם וללכד את המשפחה סביב השולחן.

 

בין השאלה "מי רוצה ביצה עין ומי מקושקשת?", אפשר להשחיל גם: "אז איך עבר עליכם היום? וכן להחליף חוויות, ללבן עניינים לא פתורים, ובכלל ליצור הווי משפחתי ותחושת שייכות. מחקרים אף מראים שהארוחה המשותפת חיונית לתחושת הביטחון של הילדים, להקניית הרגלי אכילה נכונים ושמירה על משקל, למיצוי פוטנציאל הגדילה שלהם, ובכלל ליכולתם לתפקד טוב יותר.

 

  • הצטרפו אלינו לשולחן המשפחתי

 

ממדגם שערכו לאחרונה מינה צמח ומנו גבע בקרב 500 בתי אב ישראלים, עולה שלמעלה מ-90% מהנשאלים אכן רואים חשיבות בקיום ארוחה משפחתית משותפת, כשבפועל מסתבר שפחות ממחציתם מצליחים לקיים ארוחה כזאת כל יום, או אפילו פעמיים שלוש בשבוע.

 

לשאלה מדוע אינכם אוכלים יחד ארוחת ערב לפחות פעמיים בשבוע היו תשובות הנשאלים מגוונות: "לא יוצא", "אין זמן", "אנחנו עובדים בערב", "כל אחד אוכל בשעה שלו", "הילדים אוכלים ארוחת צהריים מאוחרת", ואפילו ו"אצלנו בבית מדלגים על ארוחת הערב כדי לשמור על המשקל".

 

מסלול מכשולים בדרך לארוחה המשפחתית

אז בואו נעשה סדר בבלגן וננסה להבין מהם המכשולים שעומדים בפני המשפחה הישראלית הממוצעת בדרכה לארוחת הערב המשותפת, ומה שיותר חשוב, איך מתגברים על המכשולים האלה? לצורך כך אספנו את צוות חיים בריאים של אסם- עדי הרפז, מאמנת משפחתית; פז שוסטר- דיאטן קליני; איילת הירשמן- שפית, שייתנו עצות כיצד מתגברים על המכשולים בדרך לארוחת הערב המשפחתית.

 

 

המכשול החמישי: אווירה טעונה

זה קורה גם במשפחות טובות: יש מתחים, כעסים, עניינים לא סגורים. החיים תחת קורת גג אחת מזמנים חיכוכים, שלא תמיד נפתרים בנעימים. עכשיו, כל עוד כל אחד עסוק בענייניו, המתחים האלה מעיקים, אבל אפשר איכשהו לטשטש אותם, דבר שקשה יותר להתעלם ממנו כשיושבים יחד סביב השולחן. שתיקה רועמת, למשל, היא הרבה יותר מעיקה, כשמתכנסים יחד, ומילים פוגעניות הן הרבה יותר מעליבות, כשהן נאמרות ליד כולם.

 

ארוחה משפחתית שמתנהלת באווירה לא טובה, היא סוג של כישלון דווקא משום שהציפייה היא אחרת. כמו לנסוע לחו"ל יחד ולגלות שלא נהנים זה מחברתו של זה. הישיבה יחד סביב השולחן מעוררת, בצדק, את הציפייה שתהיה אווירה טובה. שיהיה על מה לדבר, שיהיה עניין, ואם אפשר אפילו צחוקים.

 

לא נעים לאכול יחד כשכולם כועסים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא נעים לאכול יחד כשכולם כועסים(צילום: shutterstock)
 

 

לעומת זאת, כשיש מתח ואווירה עכורה, המשפט מהשיר של דנה ברגר, "אז אני מוותרת על החגיגה", הופך רלוונטי מתמיד. מספיק שכמה ארוחת ערב משותפות יסתיימו בריב בשביל לגרום לכך שבני הבית יעדיפו להימנע מהן.

 

"מעצם זה שמשפחה מורכבת מאנשים שונים בגילאים שונים, טבעי שיהיו אי הבנות שייצאו אוירה פחות נעימה", אומרת הרפז, "אבל דווקא בגלל שכל היום עסוקים בלתקתק, חשוב לתת מקום גם לדיבור על הדברים הפחות נעימים. כשכבר מדברים רצוי להוציא החוצה ביקורת בכבוד הדדי ולאפשר לכל אחד לבטא את עצמו. עצם הישיבה יחד פותחת אפשרות לנהל שיחה ולצמוח מתוך הקושי. קשה לנתק את ארוחת הערב מהלך הרוח והאווירה הכללית בבית. אם יש מתח הוא יורגש, ולמרות זאת עצם הישבה יחד מעבירה מסר. אם למרות האווירה הטעונה יושבים יחד, זה אומר משהו טוב על ה'ביחד' שלנו".

 

- ומה קורה כשבדיוק לפני הארוחה הילדים רבים?

 

"דבר ראשון צריך לחזק אותם על עצם ההגעה לשולחן למרות הריב. להפגין הערכה על כך שלמרות הכעס, הילד מצא לנכון להצטרף לארוחה. ילד שרואה שמעריכים את התרומה והמאמץ שלו יש יותר סיכוי שירצה לנהוג כך בעתיד, כי נעים לקבל חיזוק חיובי. לגבי הריב עצמו, עדיף לתת לילדים להסתדר בעצמם, ולשדר שאתם סומכים עליהם, שגם אם הם לא מסכימים על משהו, הם ימצאו פתרון".

 

המכשול השישי: מדלגים על ארוחת ערב בשביל לשמור על המשקל

לדלג זה משהו שמשדר שמחה, מן תנועה שהיא כמעט ריקוד, אלא שלדלג על ארוחת ערב בשביל לשמור על המשקל, זה כבר לא משהו שמח ומבדח. מהבחינה הבריאותית מדובר בריקוד מסוכן, שהדיאטנים ממש לא בעדו.

 

"דילוג על ארוחת הערב", אומר שוסטר, "עלול להיות בעייתי או מיותר מכמה היבטים. היבט אחד הוא הוא הצריכה התזונתית האיכותית ביום. כשמדובר בארוחת ערב, זו לרוב מכילה כ 25%-30% מהצריכה היומית של מזון ביום. כשמנסים להוריד ארוחה זו, נמצאים בסיכוי מוגבר לחוסר בצרכים וערכים תזונתיים חשובים לאורך זמן".

 

"היבט אחר הוא זמן הצום בו שרוי אדם. לדוגמה: אם אדם אכל את ארוחתו האחרונה באזור הצהריים או לפנות ערב, יוצא שהפעם הבאה שבה אותו אדם יאכל היא בבוקר. כך יכול להיווצר צום של כ-12-15 שעות ומעלה, בהנחה שאכן אותו אדם רגיל לאכול בבוקר. מצב של צום מתמשך בכל יום מכלה את מאגרי הגוף בקצב מהיר, ודווקא עשוי לגרור אחריו ירידה זמנית בקצב חילוף החומרים וצריכת מזון מוגברת ביום או יומיים לאחר מכן".

 

אל תוותרו על ארוחת הערב - צוות המומחים של אסם (מימין): איילת הירשמן, פז שוסטר ועדי הרפז (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
אל תוותרו על ארוחת הערב - צוות המומחים של אסם (מימין): איילת הירשמן, פז שוסטר ועדי הרפז(צילום: צביקה טישלר)

 

"בנוסף, עולה השאלה האם מניפולציה זו פועלת בשטח? ובכן, אם אדם מנסה לשמור על משקלו או להורידו בעזרת צמצום אכילה, הרי שעדיף שזה יתבצע על פני היום כולו, במנות קטנות ולא על ידי ויתור על ארוחה שלמה. סביר להניח שההיענות לצריכה קלורית מצומצמת בשיטה זו תהיה גבוהה יותר ולכן מומלצת יותר".

 

"אם קיימת המלצה כלשהי בנושא זה, הרי שכדאי לוותר על ארוחות הלילה המפורסמות (נשנושי טלוויזיה, אכילה בלתי מבוקרת עד השינה) או לחילופין להפסיק אכילה כ-3 שעות טרם שינה. המלצה זו תואמת את קצב השעון הביולוגי שלנו, ותתרום להורדת צריכת המזון המיותרת בד"כ בשעות אלו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
היום אני אדלג על ארוחת הערב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים