שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס, EPA, AFP

בלי הפיכות. כך יוצרת צ' קוריאה אזרח מושלם

נרטיב מוכתב בבתיה"ס, תעמולה שמציגה מנהיגים "דגולים" ומשטר של פחד. הרודן הוציא להורג את דודו כדי להרתיע מתנגדים עתידיים. בינתיים הולך לו

לאחרונה דווח בתקשורת הבינלאומית ואף בצפון קוריאה שדודו של מנהיג המדינה המבודדת קים ג'ונג און הודח מתפקידו הבכיר והוצא להורג. אין זו הפעם הראשונה שבה ג'אנג סונג תאק מודח מתפקידו. קים ג'ונג איל, אביו של המנהיג הנוכחי, הדיח בעבר את הדוד מתפקידו לזמן מה ואחר כך החזיר אותו לסייע בהכנת בנו לתפקיד מנהיגה הבא של צפון קוריאה. מתברר שהבן מתעלה על אביו בהוצאות להורג של קרובי משפחה.

 

"מאות מקרובי הדוד של קים בגולאגים"

 

"מגלים עולם " - מאמרים אחרונים:

רשימת תפוצה. לגור בחו"ל ולחשוב על הבית / פרופ' גבי שפר

מצפון תיפתח הרעה. ניגריה בקרב חייה  / ד"ר נורית השמשוני-יפה

תפנית בעלילת הסרט. כך שדדו את הפיראטים / ד"ר כריסטיאן בואגר

לאומן, ביצועיסט וידיד ישראל. ר"מ הודו הבא? / ד"ר מיכאל תנחום

 

הרחקתו של הדוד ומקורביו ממוקדי הכוח מהווה אינדיקציה לביסוס שלטונו של קים ג'ונג און מול ניסיונות של גורמים בצבא ובמפלגה הקומוניסטית שמנסים לצבור עוצמה ואולי בעתיד אף לערער על מעמדו. חוקרים רבים תוהים מדוע לא היו עד עתה הפיכות בצפון קוריאה או "אביב צפון קוריאני", כדוגמת "האביב הערבי". תשובה חלקית לשאלה מצויה באמצעים שמאפשרים לשלטון הצפון קוריאני למנוע הפיכות ו"לייצר" את האזרח ה"מושלם" שמוכן לקבל את דבר המנהיג ללא עוררין. אמצעי השליטה של השלטון הצפון קוריאני נחלקים לכמה רבדים.

 

הרובד הראשון הוא מערכת החינוך של צפון קוריאה, שמטרתה לייצר את האזרח הנאמן, קרי האזרח המושלם. הממשל, הרואה בחינוך מרכיב חשוב בחיי האזרח, דואג לספק לאזרחי המדינה חינוך חינם. לאורך כל שנות לימודיהם במערכת החינוך ילמדו התלמידים את האמת היחידה הקיימת בצפון קוריאה. במילים אחרות, הנרטיב הנלמד הוא הנרטיב המוכתב על ידי המנהיג הדגול, גם אם לעתים הוא איננו תואם את המציאות. לדוגמה, הם ילמדו על מקום לידתו של קים ג'ונג איל (אביו של המנהיג הנוכחי) על ראש ההר הקדוש, זאת אף על פי שהוא נולד כמה מאות קילומטרים צפונית למקום לידתו "הרשמי".

 

שכתוב ההיסטוריה, פולחן אישיות

יתרונה של צפון קוריאה הוא ביכולתה להתאים את ההיסטוריה למשפחת קים השלטת. לאורך שנותיהם בבתי הספר ילמדו התלמידים, בנוסף לשיעורי המדעים, גם על ההיסטוריה של משפחת קים והישגיה הבלתי מעורערים.

את הכיתות יעטרו תמונות של משפחת קים לדורותיה. בדרכם לבית הספר יעברו התלמידים לצד פסליהם של בני משפחת קים וציורי קיר המהללים ומשבחים את המשפחה וגם פוסטרים המזכירים לכולם כי האויב האמיתי הוא ארצות הברית ולא השלטון עצמו.

 

פיונגיאנג הבינה לפני כמה שנים שאיננה יכולה למנוע מתלמידיה גישה לאינטרנט למטרת לימוד. אולם יחד עם זאת, האינטרנט מהווה איום ממשי על השלטון אם וכאשר יגלו אזרחי המדינה מידע הפוגע בתמונה שמיוצרת על ידי השלטון. לאור זאת החל השלטון הצפון קוריאני לאפשר בשנים האחרונות לסטודנטים גישה לאינטרנט. אולם האינטרנט חסום לכל מידע שיערער על השלטון. הסטודנטים והמרצים מודעים לכך שכללי המשחק ברורים. כל מי שינסה להפר אותם יישלח למחנה מעצר.

 

רובד שני הוא מערכת האינדוקטרינציה באמצעות המדיה. בצפון קוריאה יש מערכת תעמולה משומנת שתפקידה לייצר מציאות שתציג בפני הציבור את גדולתם של המדינה ושל מנהיגיה: קים איל סונג, מייסדה של צפון קוריאה, בנו קים ג'ונג איל ונכדו קים ג'ונג און שזכה מיד עם מות אביו לקמפיין מדינתי שמהלל ומשבח את תפקידו. הקמפיין בתחילתו הציגוֹ לצד אביו ועם הזמן הדגש עבר לקים ג'ונג און עצמו.

 

מכשירי טלוויזיה שמקובעים על ערוץ הממשל

מכשירי הטלוויזיה שמוענקים לחלק מהאזרחים על ידי השלטון לא מאפשרים לאזרחים לברור את התחנות שהם רוצים לראות. השלטון דואג לכך שבטלוויזיה וגם במכשירי הרדיו שהוא מספק לאזרחיו יהיה רק הערוץ הרשמי של הממשל. כל מידע חלופי שעשוי להיות חתרני איננו רצוי.

 

קים ג'ונג איל, אביו של המנהיג הנוכחי, ביים סרטים רבים ואף דאג שבמאי ושחקנית ידועים מדרום קוריאה יובאו (ייחטפו) לצפון. הסרטים הצפון קוריאניים כוללים מערכת תעמולתית שבאה לשכנע את האזרח בחובתו לשרת את המדינה ולהיות נאמן לשלטון. גם מצעדי הענק ומופעי ה"בידור" באצטדיונים לכבוד יום הולדתם או לזכר יום מותם של מנהיגי צפון קוריאה משמשים כלי בידי השלטון ליצור קונפורמיות ונאמנות של האזרח אל המדינה ושליטיה. אפילו בבית הספר לקולנוע בפיונגיאנג הסטודנטים לקולנוע לומדים לדקלם את אמירותיו של המנהיג הדגול ולביים סרטים המלאים תוכן אידיאולוגי. סגנון קולנועי שנותר, נכון להיום, רק בקוריאה הצפונית.

 

פסלי המנהיגים המנוחים קים איל סונג ובנו קים ג'ונג איל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פסלי המנהיגים המנוחים קים איל סונג ובנו קים ג'ונג איל(צילום: רויטרס)

הצלחתה של מערכת האינדוקטרינציה הצפון קוריאנית באה לידי ביטוי כשפוגשים עריקים צפון קוריאנים, שעם בריחתם למערב נאלצים להתמודד עם הפער בין ה"מציאות" שהשלטון הצפון קוריאני ניסה להנחיל להם לבין המציאות האמיתית.

 

חשיפה מדרום

השליטה על אמצעי המידע השונים מחייבת את השלטון לדאוג לכך שלא יהיו לאזרחיו שום מקורות מידע חלופיים. לאור זאת, קבוצות תיירים שבאים לבקר בצפון קוריאה מלווות על ידי "מפקחים" הדואגים לכך שלא יהיה מגע בלתי מפוקח בין הזרים לבין אזרחים צפון קוריאנים. אזרחים דרום קוריאנים המודאגים מהמתרחש בצפון קוריאה החליטו לפני כשנה לעדכן את אזרחי צפון קוריאה בדבר עוולות שלטונו של קים ג'ונג און ולדווח להם על קיומו של "האביב הערבי". הדרך שבה בחרו הייתה באמצעות חיבור אגרות מידע לבלוני הליום שהופרחו לאוויר מהגבול בין שתי הקוריאות. המשטר הצפון קוריאני ראה בכך איום על משטרו ודרש מסיאול לחדול משיגור הבלונים לצפון. סיאול טענה להגנתה שזוהי זכותם הדמוקרטית של אזרחיה.


קים ג'ונג איל הדיח את הדוד של בנו לזמן מסוים (צילום: AP) (צילום: AP)
קים ג'ונג איל הדיח את הדוד של בנו לזמן מסוים(צילום: AP)

הרודן קים ג'ונג און עם רעייתו וצמרת המשטר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הרודן קים ג'ונג און עם רעייתו וצמרת המשטר(צילום: EPA)

האחיין והדוד שהודח והוצא להורג (צילום: רויטרס/ KYODO ) (צילום: רויטרס/ KYODO )
האחיין והדוד שהודח והוצא להורג(צילום: רויטרס/ KYODO )

רובד שלישי הוא משטר הפחד. בצפון קוריאה יושבים עשרות אלפי כלואים במחנות מעצר בתנאי מחיה קשים ביותר.

חלקם הוכנסו לכלא לאחר שהביעו את ביקורתם על השלטון או, במקרים רבים, אלו הם קרובי משפחה של אלה שביקרו את השלטון. פיונגיאנג מחזיקה בעמדה שיש לחנך מחדש בתנאי כפייה לא רק את המבקרים אלא גם את קרוביהם.

 

שלושת הרבדים הנ"ל מהווים חלק ממערכת השליטה של השלטון הצפון קוריאני המייצר את האזרח הנאמן. קים ג'ונג און החליט שדודו, ג'אנג סונג תאק, איננו נאמן מספיק ופוגע ביציבות המדינתית. דינו של מי שמערער על השלטון, כפי שהיה דינם של רבים, הוא הוצאה להורג. במקרה של ג'אנג, הוצאתו להורג משמשת כלי הרתעתי תעמולתי בידי השלטון נגד מתנגדים עתידיים, הן באליטה השלטונית והן בקרב אזרחי המדינה.

 

ד"ר אלון לבקוביץ, רכז תוכנית אסיה באוניברסיטת בר אילן וחוקר במכון בגין סאדאת, מלמד גם בחוג ליחסים בינלאומיים ולימודי אסיה באוניברסיטה העברית 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מתעלה על אביו ומוציא להורג קרובי משפחה. קים ג'ונג און
צילום: AP
צילום: אלון לבקוביץ
הדוד הוצא להורג בשביל להרתיע. ד"ר אלון לבקוביץ
צילום: אלון לבקוביץ
מומלצים