שתף קטע נבחר

השיטה שתגרום לכם להפסיק לאכול רגשית

שעמום, עייפות או עצב שולחים אתכם אל המקרר? אתם יכולים לסמן "וי" בסעיף אכילה רגשית, שמוביל לחוסר מודעות באכילה ולהשמנת יתר מסוכנת. איך נפטרים מההרגלים הגרועים ומפרידים בין הקלוריות לרגשות? מדריך

הצעד הראשון בדרך לירידה במשקל הוא מודעות, כלומר זיהוי ההבדל בין רעב פיזי לרעב רגשי. רעב פיזי הוא רעב שמתפתח לאט, כזה שיכול לקבל מענה כמעט מכל מאכל, ובדרך כלל יכול לחכות ואינו דחוף. כשאנו אוכלים מתוך רעב פיזי, האוכל לרוב מתוכנן מראש, אנו מבשלים אותו או מזמינים מקום במסעדה. באכילה מתוך רעב פיזי יש יותר סיכוי שנעצור כשאנו שבעים, כיוון שאנחנו מחוברים לצרכים הפיזיים שלנו. היתרון הגדול של רעב פיזי הוא שהוא נטול רגשות אשם.

 

לעומת זאת, רעב רגשי הוא פתאומי, שולח אותנו למזונות שאינם בריאים בדרך כלל ואינו מהווה מענה לרעב פיזי. מדובר באוכל "נחמה", שעבור אחד יכול להיות צ'יפס ועבור אחר גלידה. הרגע שבו אנו מסתובבים במטבח בלילה ומחפשים מה לנשנש אינו קשור לרעב פיזי, אלא לרעב רגשי. החיפוש נובע ממשהו אחר, כמו שעמום, תסכול או עייפות.

 

 

התחלתם דיאטה ? קראו עוד:

  

כיוון שלא מדובר במקרה הזה בצרכים הפיזיים שלנו, הנטייה היא לאכול הרבה מעבר לנקודת השובע. כולנו אוכלים מתוך רעב רגשי מדי פעם, אך הבעיה מתחילה כשהדבר הופך לנורמה וישנו בלבול כאמור בין שני סוגי הרעב.

 

איך נשתחרר מהמקרר? נסו את הכלים הבאים לסיפוק הרעב הרגשי:

 

1. אכלו "אכילת דלק"

ישנם ארבעה סוגי אכילה: דלק, הנאה, ערפל וסערה. אכילת "דלק" עונה על הצרכים שלנו. הארוחה כוללת אוכל מזין שנותן לנו אנרגיה, כולל חלבון טוב, שומנים ממקור איכותי, דגנים מלאים, פירות וירקות. אכילת "הנאה" כוללת לרוב אוכל שאינו מזין אותנו אך טעים, כמו שוקולד, גלידה או צ'יפס.

 

אכילת "ערפל" היא הנפוצה ביותר, והיא פעולה ללא הכרה וללא מודעות. למשל, אכילת פיצוחים מול הטלוויזיה, פופקורן בסרט וטעימה מהסירים. זו אכילה ללא רעב וללא שובע, וברגע שמזהים אותה - יש להפסיקה.

 

באכילת "סערה" איננו רעבים, אך אוכלים בכל זאת. אכילה כזאת נובעת בדרך כלל מתוך סערת רגשות או כשאנו לא מרשים לעצמנו לאכול לשם ההנאה. חשוב שלא נשפוט את עצמנו, אלא נבין את סיבת הסערה ונרשה לעצמנו להרגיש אותה.

 

כיוון שרוב האנשים אוכלים לפחות חלק מהזמן מתוך רעב רגשי, חשוב לזהות את ארבעת הסוגים האלה ולהקפיד לאכול כשמדובר ברעב פיזי.

 

נסו לאכול ב-90% אכילת "דלק", ואתר יתר הארוחות להקדיש לאכילת הנאה, שבה נבחר באוכל שמסב לנו אושר ולאו דווקא הזנה. תכננו בכל יום מנה אחת שבה תיהנו מכל ביס, מבלי לחוש רגשות אשם.

 

2. נהלו יומן אכילה ותיעוד רגשות

הדרך לאכילה מאוזנת היא תיעוד האכילה, כלי העוזר לנו לזהות את ההרגלים שלנו. כך נזהה איזה סוג אכילה אנו אוכלים, מה אנו אוכלים בפועל ומה אנו מרגישים באותו הרגע.

 

כך נזהה אם אנו אוכלים מתוך רעב רגשי או פיזי. האם אנו כועסים, משועממים, מתוסכלים? יומן אכילה יעזור לנו לזהות את הטריגרים לאכילה רגשית.

 

באכילת "סערה" איננו רעבים, אך אוכלים בכל זאת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
באכילת "סערה" איננו רעבים, אך אוכלים בכל זאת(צילום: shutterstock)

 

3. שאלו שתי שאלות

לפני כל ארוחה שאלו את עצמכן שתי שאלות: "האם זה מזין אותי?" ו"האם אני צריכה את זה?". שתי השאלות יעזרו לנו לזהות אם מדובר ברעב פיזי או רגשי. אם התשובה לשתי השאלות היא "כן", האכילה פיזית. אם אחת משתי התשובות היא "לא", קרוב לוודאי שמדובר באכילה רגשית. אם שתי התשובות שלילות, ברור שאיננו צריכים את המאכל הזה כרגע בשום פנים ואופן.

 

עם זאת, כולנו אוכלים מתוך מצבים רגשיים מדי פעם בפעם, לכן ייתכן מצב שבו האוכל אינו מזין אותנו ואיננו צריכים אותו - אבל אנחנו עדיין רוצים אותו. אם החלטתם בכל זאת לאכול, לפחות תיהנו מהארוחה.

 

4. בחרו בפעילות אחרת

אם זיהיתם שאתם לקראת אכילה רגשית, נסו למצוא פעילות חלופית: צאו לטיול, בצעו פעילות גופנית, התקשרו לחברה או פשוט לכו לישון.

 

אם לא ניתן להימנע מהאכילה, נסו לפחות למצוא מתוך מודעות מאכל בריא יותר שיענה על הצרכים, או להקטין את הכמויות.

 

אם בחרתם בכל זאת במזון שאינו בריא, דעו כי שיא ההנאה שלנו הוא אחרי ארבעה ביסים. אם בחרתם בגלידה, אין צורך לאכול את כל המכל כדי לחוש מסופקים. בדקו אחרי ארבע כפיות אם אתם באמת זקוקים לעוד - או יכולים להפסיק מבלי לצרוך כל הקלוריות שמחכות לכם.

 

5. הרגישו במקום לאכול

נסו לתת מקום לרגשות שלכם במקום לאכול, ולא לערבב בין השניים. נסו להיות בחוויה מבלי לאכול. לא יקרה כלום, גם זה יעבור. הרגשות לא הורגים אותנו, אבל אכילת יתר היא בסופו של דבר מסוכנת.

 

אוכל לא עוזר לנו לעבור את התהליכים הנפשיים ואת הלחצים, אלא אחרי חצי קופסת גלידה יתווספו על אלה גם רגשות אשם וכבדות גופנית. אז במקום לאכול - תרגישו. נסו להיות בפוקוס על הדברים הטובים בחיים ולא על התסכול ועל העצב.

 

זכרו שכל מפגש עם אוכל הוא הזדמנות להחליט אחרת, לכן שאלו את עצמכן בכל פעם מחדש במה אתן בוחרות.

 

הכותבת היא תזונאית הוליסטית, ממציאת שיטת "להשתחרר מהמקרר".



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הרגשות לא הורגים אותנו, אבל אכילת יתר היא בסופו של דבר מסוכנת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים