שתף קטע נבחר

יומולדת 85 לפופאי: תרמית התרד והברזל

כל מי שגדל על הסרטים המצוירים של פופאי, יודע שכוחו הגיע מהתרד. אלא שבמציאות, התרד לגמרי לא עשיר בברזל ויוצרי פופאי טעו והטעו. איפה בכל זאת תמצאו ברזל?

ביום שישי הקרוב יחגוג הקומיקס של פופאי המלח יום הולדת 85. פופאי אומנם קשיש, אך אם נודה על האמת, ותסלח לנו אשתו, אוליב אויל, מראה צעיר ואטרקטיבי לא היה אחת התכונות שלו גם בצעירותו.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

אז מה כן? חוסנו הגופנו וכוחו העצום שנבע, כמובן, מאכילה חסרת פרופורציות של תרד הודות לברזל, שלכאורה, נמצא בירק הזה ברמות גבוהות. יום הולדתו של פופאי, כאמור, וקופסאות התרד שלו הן הזדמנות מצוינת לחשוף מהם מקורות הברזל הטובים ביותר, וכיצד הם משתלבים עם עקרונות תזונה נכונה.

 

למה ברזל חשוב?

ברזל: התוסף שאתם נוטלים באמת נספג בגוף?

צימוקים וקינואה: מהם המזונות עם הכי הרבה ברזל?

ברזל בדם: למה נוצר חוסר ואיך לשפר את הספיגה?

 

לברזל יש חשיבות רבה בשמירת הבריאות שלנו ושל ילדינו. הוא חשוב במיוחד לתינוקות, ילדים ומתבגרים. כמות נמוכה מדי של ברזל עלולה לגרום לאנמיה, לירידה בכמות החמצן המגיע לרקמות בגוף ולתפקוד לקוי של רקמות אלה.

 

כמות הברזל היומית הדרושה לגבר היא 8.7 מיליגרם ולאישה בגיל הפוריות 14.8 מיליגרם. בין התסמינים הבולטים למחסור בברזל יכולים להיות ירידה בתפקוד המערכת החיסונית, עייפות, הרגשת קור תמידית, בעיות ריכוז, כאבי ראש וסחרחורות ואף נשירת שיער.

 

 
ערכי ברזל במזונות לדוגמה

ערכי ברזל במזונות לדוגמה
מזון כמות ברזל במ"ג ל-100 גרם
שמיר 48
חילבה 22
שומשום 15
כבד עוף 8
נבטי חיטה 8
פטרוזיליה 6.1
צלי בקר 5
פלאפל 4.6
פיצה 4
בורגול 2.5
בשר טחון 2.4
שום 1.6
שעועית ירוקה 1.6
אבוקדו 1.2
סלק 1.1
דג סלמון 1
ביצה אחת 1
עגבניה 0.7
גזר 0.7
ברוקולי 0.7
מלפפון חמוץ 0.7
חסה 0.5
דלעת 0.5
פלפל אדום 0.5
חזה עוף 0.4
ענבים 0.4
גבינה לבנה 5% 0.3
חלב 0.1

 

מקורות הברזל

לברזל שני מקורות עיקריים:

 

מן החי מצוי הברזל בבשר אדום, בשר הודו, עוף ודגים, ומצוי בשיעורים משמעותיים בכבד טחול ובלבבות. אומנם הברזל מהחי מגיע בצורה שהכי זמינה לגוף ונספגת בצורה הטובה ביותר, אך חשוב לזכור שלחלק גדול ממקורותיו מהחי יש גורמים נוספים שבהפרזה עלולים לפגוע בבריאות.

 

מהצומח. המקורות המיטביים מהצומח לצריכת ברזל הן קטניות כמו חומוס, טחינה, אגוזים, שעועית, אפונה, טחינה, טופו ומוצרי סויה; וכן ירקות ירוקים כמו ברוקולי, אבוקדו, שמיר וארטישוק, ומזון מדגנים מלאים כמו לחם מלא. עוד ניתן למצוא שיעור ברזל גבוה בפירות יבשים, אז לא כדאי למהר ולוותר על הטוּב של ט"ו בשבט.

 

עם זאת, הברזל מהצומח מגיע בצורה פחות זמינה לגוף מאשר ברזל מהחי, וספיגתו מושפעת לרעה בדרך כלל משילוב עם מזונות אחרים. כך למשל רצוי שלא לשתות תה קפה או לאכול שוקולד חצי שעה לפני ואחרי האוכל אם רוצים להבטיח ספיגה טובה של הברזל בדם.

 

לעומתם, שילוב מוצרים עתירי ברזל עם מוצרים עתירי ויטמין C כמו פירות הדר, דווקא יגבירו את ספיגת הברזל.

 

ומה עם התרד?

דורות של ילדים גדלו על פופאי, כשההורים משוכנעים שהתרד מלא בברזל ולכן, גם אם זה לא טעים, כדאי לאכול.

 

עכשיו מתברר שרמות הברזל הגבוהות בתרד הן מיתוס בלבד שמקורו בשגיאת דפוס. המדען פון וולף שמדד בשנת 1870 את ערכי הברזל ‏בירקות שונים, טעה במיקום הנקודה העשרונית ובמקום 3.5 המיליגרמים שמדד במנת תרד בת 100 גרם, כתב 35 מיליגרם. והשאר היסטוריה.

 

בנוסף לכך, בתרד ישנה חומצה המונעת את ספיגת הברזל ולכן "התרד של פופאי" הוא לא מה שנתן למלח החסון את הכוח, אלא הצופים. הרייטינג העצום  הקפיץ את צריכת התרד בארצות הברית ביותר מ–30%.

  

הכותב הוא מנהל מחלקת ספורט ואורח חיים בריא בחברה למתנ"סים המקיימת פעולות תזונה נכונה בכל הגילאים ב-200 מרכזים קהילתיים ברחבי הארץ

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה באמת נתו לפופאי את כוחו?
ד"ר רק שאלה
מומלצים