שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    מקל ותרמיל: אוכל טבעוני בגליל

    חשבתם שטופו זה קטע תל אביבי? אורי שביט יצאה לטייל כדי לספר לכם שאוכל טבעוני וטוב אפשר למצוא בכל מקום בארץ. 10 נקודות חן בצפון - לא לטבעונים בלבד

    אם עוד פעם אחת מישהו יגיד לי שהמגמה הטבעונית היא משהו שקיים רק בבועה התל אביבית, אני שולחת אותו מיד לסיור זריז בגן הצפון בקריית שמונה. מדובר באחת הנקודות הכי רחוקות על המפה מתל אביב, שהיא גם נקודה לוהטת לשוחרי מזון מן הצומח באשר הם.

     

    עוד מתכונים בערוץ האוכל:

     

     (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    בקריית שמונה ובגליל בכלל יש צימרים, מסעדות, פיצריות ובתי קפה שמגישים לא מעט מנות טבעוניות, לרוב הן גם מסומנות היטב בתפריט. ולא רק שם - כמעט בכל אזור שתנחתו בו בארץ תגלו שהמגמה הטבעונית מורגשת היטב, עם מסעדות טבעוניות וידידותיות, כשאת החיזוק המשמעותי נותנות רשתות הקפה הגדולות, שרבות מהן הטמיעו מנות טבעוניות בתפריטיהן במהלך השנה האחרונה. וזה בלי שספרנו את החומוס והפלאפל שאפשר למצוא בכל פינה.

     

    לקראת הנסיעה לצפון התייעצתי עם חבריי המקומיים ורשימת המקומות שהציעו לי לבקר בהם, שהלכה והתארכה מרגע לרגע, הפתיעה אפילו אותי. עכשיו, אחרי סופשבוע ארוך בגליל, אני (והמשקל הביתי שלי) יכולים להעיד שלא טעיתי - יש לא מעט אופציות טבעוניות נפלאות בצפון הארץ, שלא רק לטבעונים כדאי להכיר אותן.

     

    אחרי הכל, מדובר פשוט באוכל טעים. לאור הביקוש הגובר, זה לא יפתיע אותי אם עד שאסיים לכתוב את הכתבה כבר יצוצו עוד כמה מקומות מתאימים, נוסף על רבים אחרים שלא הספקתי לבקר בהם הפעם. אני מבטיחה שעוד אחזור.

     

    בדרך צפונה: רמת ישי

    לא שאני חורשת קניונים גדולה, אבל Street Mall הוא תחנת חובה לטבעונים רעבים שעוברים בסביבה. בקומה השנייה של הקניון החדש נפתחה Green Burger - מסעדונת טבעונית לחלוטין, שמציעה מגוון של מנות מוכרות בגרסאות על טהרת הצומח: המבורגר, שווארמה וגם שניצלונים לצד סלטים, מרקים ושייקים.

     

    קומה אחת למטה תמצאו שני סניפים של רשתות שמציעות תפריט טבעוני רחב - קפה לנדוור (המקום הראשון שבו טעמתי מנת כוסמת מוצלחת ממש, והיחיד שמגיש חביתת עדשים כתומות מצויינת) וקפה גרג, שהכפיל לאחרונה את כמות המנות הטבעוניות. אם אתם כבר בקניון ובענייני שופינג, כדאי לקפוץ לסניף של קליגולה - מחצית מהקולקציה של רשת החנויות הינה ללא עור, ואני מיהרתי להצטייד בשני זוגות מגפיים במכירת סוף עונה. שווה.

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    Street Mall, א. תעשייה רמת ישי

     

    חקלאות מקומית: עושים מיני-שוק בשדה אילן

    רוני הצפונית המליצה לי להגיע לשוק של סער סלע, דור רביעי למשפחת חקלאים, שהתגלה כחממה קטנה בלב השדות של מושב שדה אילן. סער מתמחה בגידולים אורגניים בשיטות אקולוגיות מזרעי מורשת, וכך תמצאו בשוק עשבי תיבול, עלים ירוקים (ביניהם הקייל המבוקש), גזרים צבעוניים ושאר ירקות, שתילים זעירים ואפילו קומפוסט. מהתנובה האיכותית של המשק שלו ייהנו בקרוב גם בתל אביב - סער עתיד לספק את עיקר תוצרת הירקות למסעדה החדשה של השף רן שמואלי, שנפתחת בימים אלה במתחם שרונה.

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    עוד מצאנו בשוק מוצרי מדף מעניינים כמו טופו קדיתא המצטיין, וגם את החומוס הגלילי הטרי והטעים של שבתאי מטבריה, שהיה האורח הקולינארי המתחלף של השבוע. בחוץ: שדות שום ירוק משתרעים עד האופק, וארטישוקים קטנים וטריים נחבאים ליד פתח הכניסה. הכי מחובר לטבע.

     

     (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    שוק המשק: קולות האדמה, משק סער סלע. פתוח בימים חמישי ושישי. שעות ודרכי הגעה באתר

     

    כי כולנו צמחונים: מושב אמירים

    מושב אמירים הוא כנראה נקודת הציון המתבקשת ביותר בטיול טבעוני לצפון. אחרי הכל, כמה מושבים צמחוניים-טבעוניים יש בישראל? בפועל מדובר במעצמת צימרים, שברבים מהם יגישו לכם ארוחת בוקר טבעונית אם רק תבקשו. גם במסעדות הצמחוניות במושב קל למצוא אופציות טבעוניות.

     

    אנחנו בחרנו הפעם בסלון רחב הידיים של סבתא דליה, שהוסב למסעדה הצופה אל נוף עוצר נשימה. בעלת הבית הבשלנית הסבירה לנו בעל פה מה יש בתפריט ("והיום: חגיגה!"): מרק שורשים, לחם הבית (לחמניות מתקתקות וטעימות שמזכירות סופגניות), קציצות בוטנים ושקדים, קציצות חוביזה, ממולאים, סלטים ועוד, עד עוגת תפוחים וכדורי תמרים שהוגשו לקינוח, לצד חליטת תה ניחוחית. האוכל חביב עד טעים (נא להוציא בדחיפות את המרגרינה מהמטבח, תפוחי האדמה במאפה ממש לא זקוקים לה), משביע ובהחלט לא שגרתי, והאווירה הביתית- סבתאית - כולל יצירות של מוצרט ברקע - מחממת את הלב.

     

     (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    מסעדת דליה, אמירים. מחיר קבוע לארוחה מלאה 110 שקלים לאדם. 04-6989349

     

    קורת גג ולחם, זה כל מה שצריך: מושב אבירים

    לאבירים הגענו כבר בשעת ערב והחושך, ויחד עם הגשם האחרון של הלא-חורף הנוכחי - לא אפשרו לנו ליהנות מהנוף המרהיב שמלווה את הטיפוס ליישוב היפהפה הזה. התארחנו אצל תמר ועדו אופיר - היא מתמחה באפיית לחם שאור (אפשר להשתתף בסדנה שלה או להזמין אחת מראש) והוא מעצב גראפי, שכמה מעבודותיו תלויות על קירות בקתת העץ (אחת מתוך שתיים שמאחורי ביתם) בה התאכסנו.

     

     (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    הבקתה שלנו, הקטנה מבין השתיים, היתה נעימה ומאובזרת לפי הסטנדרט הצימריסטי (כבלים אין, כאן מעדיפים ספרים, אבל יש מכשיר DVD וגם מערכת שמע). אם אתם מגיעים בלילות הקרירים, אתם מוזמנים לאתגר את עצמכם בהבערת האח בסלון, או להסתפק בהדלקת המזגן והתחממות בג'קוזי. ארוחת הבוקר הטבעונית נחמדה - במרכזה לחם טרי ומשובץ אגוזים מעשה ידי תמר, לצד סלטים וממרחים, טופו אפוי וסיידר חם. בחוץ מחכה לכם ערסל, פינת ישיבה חבויה והמון המון נוף.

     

    בקתה ביער, אבירים. לינה וסדנאות אפייה. אמצע שבוע 500-600 שקלים, סופ"ש 600-700 שקלים ללילה עם ארוחת בוקר. אפשר להזמין גם ארוחת ערב טבעונית. 054-6615530

     

     (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    פותחים שולחן: אצל יעקוב בכפר ראמה

    מזל שהיו לנו הוראות הגעה מדויקות, אחרת היינו מפספסים בקלות את השלט הקטן שמצביע על הכניסה לחניון אחורי בו מסתתרת "שבאריכ". מדובר במסעדה קטנה וביתית (רק 7 שולחנות), שבעליה, יעקוב ח'יאט, פתח אותה אחרי צאתו לגמלאות ומגיש בה ממיטב המעדנים המסורתיים המקומיים עם שפע מנות טבעוניות.

     

    על השולחן הסתופפו בין היתר סלט עלים טריים שאי אפשר להפסיק לאכול, תבשילי עשבים שנקטפו בסביבה: חובזה, עולש ושומר בר עם עדשים, קובה במילוי חומוס ובצל, משולשי פטאייר במילוי תרד, חמוצים, זיתים מרירים נהדרים וחומוס טוב. יעקוב מסתובב בין השולחנות, מוודא שכולם מרוצים וכשהבחין שחסר רוטב בצלחת הכרובית עם הטחינה (המושלמת!) שעל שולחננו, נעלם מיד למטבח וחזר כדי לצקת עוד מהנוזל החמצמץ. אם כל האושר הזה לא מספיק, כל הסיפור עלה לנו 80 ש"ח לזוג. מבט ביושבי השולחנות הסמוכים הספיק כדי להבין שמדובר באבן שואבת לתושבי הסביבה, לא חשוב מאיזה מגזר.

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    עוד באזור: גם ב"עזבה" שבכניסה המערבית לכפר אפשר למצוא מגוון מנות מקומיות מוצלחות וטבעוניות. 

     

    שראביכּ. בכניסה הראשית (המזרחית) לראמה. פונים שמאלה לרחוב הראשי ומחפשים את השלט מצד שמאל. 04-9995768

     

    תני לי בכוסמין: ראש פינה

    באחד המסעות הקודמים (והלא-טבעוניים) שלי לצפון פגשתי את קרן, אז אופה צעירה ומתחילה, שמכרה מאפים מקמח כוסמין מדלת לדלת. היום קרן היא בעלת חנות קטנה ומקסימה בכניסה לראש פינה, עם מבחר גדול של מוצרי כוסמין וגם כמה שולחנות ישיבה. לאחרונה הוחלף הדבש שכיכב בלחמים שלה בסילאן, ומדבקות מיוחדות מסמנות את כל המוצרים הטבעוניים - לחמים, קרקרים, עוגיות, גרנולה, ממרחים ואפילו פרעצלים טריים, שחלקם נמכרים גם בחנויות וברשתות קפה. לרעבים יש כריך טבעוני עם אנטיפסטי וירקות, מאפה במילוי ירקות שמזכיר סמבוסק וכמובן קפה עם חלב סויה. תחנת התרעננות והצטיידות מקסימה.

     

     (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    פתפותים. דרך הגליל 46 (מול המשטרה), ראש פינה. 04-8718071. יש משלוחים לתל אביב. קטגוריה מיוחדת למוצרים טבעוניים באתר

     

    אצבע הגליל: תיקון לגוף ולנפש בבית הלל

    הלב שלי התכווץ כשנכנסנו למושב. שלט גדול בכניסה מפנה את המבקרים במקום לאחת מכמה וכמה רפתות שנמצאות במושב, עליו מתנוססת תמונת ילד מחייך מאכיל עגל בכלוב. במסע ההוא לצפון, לצורך כתבה אחרת, ביקרתי ברפת הזו. כתבתי על הגודל העצום שלה ועל האכלת העגלים מבקבוקים, קיבלתי שפריץ של חלב חם ישר לפה מהעטינים, וחשבתי שמדובר בחוויה מרנינה לכל המשפחה. ממרחק הזמן וזווית הראיה החדשה - קשה מאד לראות משהו מרנין בעגלים הקטנטנים והעצובים שכלואים בכלובים, רחוק מאימותיהן שנחלבות שוב ושוב עד שגופן הדואב קורס, משוועים למעט חום ואהבת-אם שלא יראו יותר לעולם, לא מודעים לעתידם המתקרב. חזרתי אל הרפת גם הפעם - הבטתי בעגלים וראיתי בעלי חיים מקסימים ומתוקים, בטח שלא גושי בשר. הבטתי במכונות החליבה וראיתי מכשירי עינויים, ולא מכונות לייצור יוגורט וחלב. גם על זה הגיעה העת לכתוב עכשיו.

     

     (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    את המזור לגוף ולנפש מצאנו בוילה ויטראז' - כפר נופש קטן למשפחות מטיילים, המשתרע על נחלתה רחבת הידיים של משפחת אולשנסקי. אחד מילדי המשפחה שהפך לטבעוני דרבן את המטבח, שכיום מספק ארוחת בוקר טבעונית מושקעת עם המון פנכות של מטבלים וממרחים, חביתת חומוס מוצלחת, סלטים והשיא - פוקאצ'ה עם קרם בטטה מושלם. תוכלו לאכול את ארוחת הבוקר הזו גם אם אינכם מתארחים במקום, בהזמנה מראש. עוד במתחם אזורי משחקים לילדים קטנים וגדולים, ספא מרכזי שנבנה בחממה גדולה ואופניים שניתן להשכיר לסיורי רכיבה. הבקתות סמוכות זו לזו אך נעימות - ברובן שתי קומות, מטבחון וג'קוזי פרטי בחצר (לא לשכוח להביא בגדי ים). גולת הכותרת במקום היא העיסויים המקצועיים. תנו לי עוד כמה שעות תחת ידיה החסונות של חנה, ואני אדם מאושר.

     

    וילה ויטראז'. בית הלל, 04-6950893. יש לציין מראש אם רוצים ארוחה טבעונית. מחיר לארוחת בוקר טבעונית ללא לינה - 65 שקלים לאדם. 

     

     (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    הכי צפוני, הכי טבעוני: מעיין ברוך

    אז מה אמרנו לגבי הפריפריה? להלן תוצאות הביקור שערכנו בגן הצפון, מתחם מסעדות קטן ושוקק בצומת מעיין ברוך. את ארוחת הערב אכלנו ב"פוקצ'ה", מסעדה מוצלחת עם אוכל טוב במידות גדולות - המנה האסייתית של הטופו היתה נהדרת, על אף מצע תפוחי האדמה הלא ממש קשור. למרבה הצער כרגע היא מציעה בערך שתי אופציות טבעוניות בתפריט (קיבלנו גם פסטה עגבניות וסלט ענק, שהחלפנו לו את הרוטב), ויש לקוות שההיצע יתרחב בקרוב. מה שאולי ייתן לה את הפוש הוא המיתוג מחדש של בית הקפה הסמוך "פול וחברים", שהשיק לאחרונה תפריט ובו התייחסות נרחבת לקהל הטבעוני (וגם הרגיש לגלוטן) - מארוחת בוקר, דרך סלטים ופסטות ועד עיקריות כמו סטייק טופו או קדירת אורז וירקות.

     

    עוד תמצאו במתחם את "פיצה נירו" שמציעה פיצה טבעונית עם גבינת סויה (גם בטייק אווי ובמשלוח, לא בשבת), ומספרים שאפילו במסעדת הבשרים הסמוכה מגישים המבורגר טבעוני. בועה תל אביבית, כבר אמרנו?

     

    עוד באזור: ב"קוקיה", שבכניסה לקיבוץ דפנה, מגישים מגוון מנות טבעוניות ולאחרונה, כמיטב המסורת באזור, נוספה להן גם פיצה.

     

     (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    פוקצ'ה; פול וחברים. מתחם גן הצפון, צומת מעיין ברוך

     

    בין הברזלים: אוכלים ומפסלים במצפה מתת

    לא מעט שנים שאני פוקדת בקביעות את בית האירוח (קשה לקרוא לו צימר), היפהפה של מירל'ה ויובל תלם במצפה מתת. בפעם האחרונה שהתארחתי שם, מירל'ה - בשלנית ואופה נהדרת - החליטה לקחת את חיבתה למטבח צעד נוסף קדימה. היא החלה להגיש את העוגות שלה בקומה העליונה מעל הסדנה של יובל, חרש ברזל כשרוני, שעבודותיו מעטרות את בית האירוח - מהדלתות והידיות ועד לראש המיטה המרשים. כך נולד קפה רושקה, שכיום כבר מתחזק מטבח משל עצמו עם מגוון מאפים, תבשילים וכמובן גם מתוקים.

     

     (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)
     

     

    המנות הטבעוניות מסתמנות בתפריט המחודש ממש בימים אלה - סלסלת לחמי הבית עם מבחר מזטים, מרק טבעוני שאפשר לקבל בתוספת שמנת סויה, קדרה בחורף או סלט קינואה עשיר בקיץ, וקינוח מתחלף. אנחנו זכינו בפאי אגוזים פריך ונהדר. מאז שמירל'ה עסוקה במטבח הקפה היא לא מכינה בעצמה את ארוחות הבוקר של הלנים במקום - הם מוזמנים לבוא לסעוד בקפה, או יכולים להזמין ארוחות בוקר וגם ערב מבשלנית טבעונית שמתגוררת באזור. מתעניינים באמנות ברזל? ניתן להשתתף בסדנאות שמעביר יובל בסדנה וגם לרכוש מעבודותיו.

     

     (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    קפה רושקה בגלריה ובית האירוח Yu & Mi. בכניסה למצפה מתת. 04-9870532

     

    התל אביבית הכי גלילית: מושב לימן

    נוסף על חיבתי הרבה אליו ואל האוכל הנהדר שלו, שאני מכירה היטב ממסעדתו התל אביבית "סושיאל קלאב", מיכאל גרטופסקי הוא גם השף שחנך יחד איתי את הבלוג "טבעוניות נהנות יותר" ואת יציאתי למסע אל ארץ הטבעונים. זמן רב שאני מחכה להזדמנות לטעום מהמנות הטבעוניות שלו במשכנו הצפוני המקסים, אליו עקר לפני כשנה, ושמחתי לגלות שגם שם הוא מפליא לטפל בחומרי הגלם שמגיעים למטבחו. אלא שב"מיכאל" הם מגיעים משדות הגליל, וכוללים גם עלים וירקות שליקט בעצמו.

     

    התפנקנו על סלקים צלויים עם צנוברים ושקדים ירוקים; בייבי קישואים על טחינה חריפה עם שומר בר; נתחי ארטישוקים שהוגשו על תבשיל עולש עם ברוסקטות ושום קונפי; פסטה פיצ'י בעבודת יד עם אספרגוס בר וקוסקוס בלאדי - כדורוני בצק עם פטריות, בצל ועשבי תיבול. חלק מהמנות הן וריאציות על מנות קיימות מהתפריט (שמתחלף ממילא מדי יום), ואת חלקן הכין במיוחד לאורחים הטבעונים. אם אתם מתכננים להגיע (זה כדאי) - יש להזמין מנות טבעוניות בהתראה של לפחות יום אחד מראש.

     

     (צילום: אורי שביט)

     (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    מיכאל ביסטרו מקומי. הגפן 43, מושב לימן. פתוח בימים רביעי-שישי החל מ 18:00 ובשבת החל מ 12:00. 04-9821250

     

     

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: אורי שביט
    על הטוב שבטבע. ארוחת בוקר טבעונית במושב אבירים
    צילום: אורי שביט
    מומלצים