שתף קטע נבחר
צילום: על השולחן

פול האוס: 4 מתכונים עם פול ירוק

בקציצות, בסלט ואפילו במרק - פול ירוק ישמח להשתלב כמעט בכל מאכל. לכבוד האביב שכבר כאן, קבלו רביעיית מתכונים עם הכוכב העולה: קציצות בקר וכבש ברוטב פול ירוק, מרק פול עשיר, מחית פול עם פטה ונענע וגם סלט מרענן עם שומר ותפוחים

פול הוא צמח חד-שנתי חורפי, שנזרע בספטמבר ומניב באביב. מוצאו ממרכז אסיה, חבש וארצות הים התיכון וכבר במקרא הוא נזכר בין הירקות החשובים לאדם - למאכל ולמספוא.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

הפול הירוק עולה עשרות מונים בערכיו התזונתיים על הפול היבש (אם כי מבחינת אחוז החלבונים הפול היבש מנצח), וכך למשל כוס פול ירוק, חלוט ומתובל במלח ופלפל- יכולה לשמש כנשנוש בריא ודל קלוריות. אפשר לאכול גם את התרמילים (בדומה לשעועית ירוקה) - רק יש להקפיד לבחור בתרמילים דקים ובהירים, ולחלוט אותם במשך 5-8 דקות במים רותחים.

 

חשוב מאוד לפני שמגישים את הפול, לערוך בדיקה האם הסועדים רגישים - מחסור באנזים G6PD הוא תופעה תורשתית הנפוצה בעיקר בקרב בני העדה העיראקית והכורדית.

 

 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)
 

 

לפני שמתחילים - 5 טיפים לבישול פול

  1. יחסי המרה. יש לקחת בחשבון שאחרי הניקוי והסרת התרמילים תישארו עם 1/3 מהמשקל ההתחלתי.
  2. מבשלים. מרתיחים הרבה מים בסיר (בלי מלח!) ומבשלים את התרמילים 5-10 דקות. בודקים תרמיל אחד ואת הפולים שבתוכו. ככל שהפול ישן וגדול יותר, זמן הבישול יהיה ארוך יותר.
  3. מקלפים. הכי נוח לקלף אחרי הבישול - פותחים את התרמיל מאחד הקצוות, ושולפים את הפולים. בכל מקרה כדאי לעטות כפפות על הידיים, כדי שלא ישחירו. אם רוצים, אפשר להסיר גם את הקליפה השקופה הלבנבנה בלחיצה עדינה.
  4. אפשר להקפיא? אפילו רצוי. מעבירים את הפולים הקלופים לשקית אטומה ומקפיאים. הפול יישמר במקפיא עד שנה.
  5. מבשלים עם פול קפוא. מרתיחים הרבה מים בסיר ומבשלים 3 דקות, מסננים ומצננים. המהדרין יעבירו למי קרח להפסקת הבישול, זה חשוב במיוחד בהכנת סלט.

 

קציצות בקר וכבש ברוטב פול ירוק ועשבי תיבול

קיבוץ גלויות בסיר אחד: הפול מתבשל עם כורכום ובצל בהשראת המטבח המרוקאי. אליו מצטרפים עשבי תיבול ריחניים בהשראת המטבח הפרסי. בפסח מגישים עם אורז, אבל גם קוסקוס ילך כאן טוב.

 

גיוון:

מחליפים את בשר הכבש בכמות זהה של הודו טחון.

 

המרכיבים ל-4-6 מנות: 

 

לקציצות:

1/2 ק"ג גרם בשר בקר (רצוי צלעות), טחון גס

200 גרם בשר כבש או שומן כבש טחון

1 בצל, קצוץ דק

מלח ופלפל שחור גרוס טרי

2 כפות קמח מצה (או פירורי לחם)

1 ביצה

 

לרוטב:

2.5 כוסות פול ירוק, ללא התרמילים

1 כף שמן זית

2 בצלים, פרוסים דק

3 שיני שום כתושות

1/4 כפית כורכום

צרור כוסברה (או פטרוזיליה), קצוצה גס

צרור נענע, קצוצה גס

3 כוסות ציר עוף

1/4 כפית מלח

 

אופן ההכנה: 

  1. אם משתמשים בפול טרי, חולטים אותו 10 דקות במים רותחים ומקלפים. אם משתמשים בפול קפוא, אין צורך לחלוט אותו קודם.
  2. מכינים את תערובת הקציצות: מערבבים את חומרי הקציצות ומניחים מכוסה כחצי שעה במקרר.
  3. מכינים את הרוטב: מאדים בצל ושום בסיר רחב עם שמן על להבה נמוכה-בינונית כ-5 דקות עד שהופך שקוף ורך. מוסיפים כורכום ומערבבים. מוסיפים את הפול, מערבבים ומבשלים מכוסה על להבה נמוכה כ-10 דקות. שימו לב שלא נשרף. מוסיפים את עשבי התיבול, ציר עוף ומלח ומביאים לרתיחה עדינה.
  4. מבשלים את הקציצות ברוטב: קורצים כדורים בקוטר של כ-4 ס"מ מתערובת הקציצות, ומוסיפים אותם לרוטב. מכסים ומבשלים כ-20 דקות.

 

 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

 

מרק פול ירוק

למראה חגיגי ומהוקצע מרסקים למרקם כמעט חלק ומגישים עם תלולית של שמנת חמוצה.

 

טיפ: המרק נוטה להסמיך במקרר - לפני חימום חוזר הוסיפו מעט מים כדי לדלל אותו. 

  

המרכיבים ל-4 מנות: 

2 כוסות פול ירוק, ללא התרמילים

2 כפות שמן זית

3 שיני שום, קצוצות גס

2 בצלים, קצוצים דק

2 גזרים, חתוכים לקוביות

3 גבעולי סלרי, קצוצים דק

2 כפות עלי נענע יבשים

3.5 כוסות ציר עוף/ירקות - אפשר להחליף במים

מלח ופלפל שחור טחון טרי

קליפת לימון מגוררת

 

אופן ההכנה: 

  1. אם משתמשים בפול טרי, חולטים את התרמילים 10 דקות במים רותחים ומקלפים. אם משתמשים בפול קפוא, אין צורך לחלוט אותו קודם (אם רוצים להסיר את הקליפה השקופה, יש לחלוט גם את הפול הקפוא כדקה שתיים).
  2. מאדים בצל ושום בסיר עם שמן זית על להבה נמוכה-בינונית עד לגוון שקוף ולמרקם רך. מוסיפים גזר, סלרי, נענע ואת הפול החלוט ומטגנים כ-3 דקות עד להזהבה.
  3. מוסיפים נוזלים, מביאים לרתיחה ומבשלים מכוסה כ-20 דקות על להבה נמוכה.
  4. מסירים מהכיריים ומצננים. טוחנים את המרק חלקית בעזרת מוט ריסוק. מקפידים שלא יהיה חלק לגמרי. מתבלים במלח, פלפל וקליפת לימון מגוררת.

 

 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

 

מחית פול ירוק עם פטה ונענע

זילוף של שמן זית מעל, והרי לכם פתיח קליל ונפלא. בפסח - הניחו תלולית יפה על מצה; בימי חול - הגישו עם פיתה קלויה חמימה או ברוסקטה.

 

המרכיבים ל-4 מנות:

1 כוס פול ירוק, ללא התרמילים

1-2 שיני שום כתושות

חופן עלי נענע, קצוצים גס - אפשר להחליף בכף עלי זעתר טרי, קצוצים גס 

1 כף שמן זית

קליפה מגוררת מלימון אחד

מלח ופלפל שחור גרוס טרי

כ-50 גרם גבינת פטה - מומלץ פטה כבשים

מעט מיץ לימון

 

אופן ההכנה:

  1. אם משתמשים בפול טרי, חולטים את התרמילים 10 דקות במים רותחים ומקלפים. אם משתמשים בפול קפוא חולטים 3-5 דקות. מסירים את הקליפה הדקיקה.
  2. מועכים את הפול בעזרת מזלג או בעזרת מועך פירה למחית גסה. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים בעזרת מזלג (אין צורך ליצור מרקם אחיד).
  3. טועמים ומתקנים תיבול (אפשר להוסיף מעט מיץ לימון טרי).

  

סלט פול ירוק, שומר ותפוחים

פול ירוק בסלט טרי? למה לא? טעמו העדין משתלב נפלא עם הטעם האניסי של השומר והמתקתקות של התפוח. 

 

המרכיבים ל-4 מנות:

1 כוס פול ירוק, ללא התרמילים

1 שומר פרוס דק לאורך (אפשר להשתמש בעלעלים הירוקים הכהים לתיבול הסלט)

1 תפוח עץ אדום (פינק ליידי או סטרקינג), פרוס דק על קליפתו

1/2 בצל סגול, פרוס דק

חופן עלי נענע טריים, קרועים ביד

 

לרוטב:

2 כפות שמן זית

1 כף מיץ לימון

מעט חומץ בלסמי

1 כפית סילאן טבעי או דבש

מלח ופלפל שחור גרוס טרי

 

אופן ההכנה: 

  1. אם משתמשים בפול טרי, חולטים את התרמילים 10 דקות במים רותחים ומקלפים. אם משתמשים בפול קפוא חולטים 3-5 דקות. מסירים את הקליפה הדקיקה.
  2. מערבבים את חומרי הרוטב בצנצנת, טועמים ומתקנים תיבול.
  3. מערבבים את חומרי הסלט בקערה רחבה, מוסיפים חצי מכמות הרוטב ומערבבים. מוסיפים עוד לפי הצורך ומגישים.

 

 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

 

 

המתכונים (הנפלאים!) לקוחים ממגזין "על השולחן". עוד טיפים, מתכונים ורעיונות לארוחות - בעיתון

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאל לילה
קציצות בקר וכבש ברוטב פול ירוק ועשבי תיבול
צילום: דניאל לילה
מומלצים