שתף קטע נבחר

בולדוזר טורקי. ארדואן לא עוצר באדום

דימויו של ראש ממשלת טורקיה נסדק בשנה האחרונה בעקבות מחאה חברתית, פרשיות שחיתות, הדלפות של קלטות מביכות ועוד, אולם תוצאות הבחירות המקומיות מראות שהוא הצליח לשמור על כוחו. איך זה קרה?

הדרך לנשיאות קרובה מתמיד לשליט הטורקי הבלתי מעורער: זאת הייתה השנה הפוליטית הקשה ביותר עבור ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מאז עלתה מפלגתו לשלטון ב-2002, והוא שרד אותה ללא כל פגע אלקטורלי.

 

עוד חדשות בעולם :

חנוט מחמד: החתולים של המצרים העתיקים

האג פסק: יפן תפסיק את ציד הלווייתנים

התחזקות לימין הקיצוני: הולנד ישנה הקבינט

דו"ח האקלים מנבא: סכסוכים, רעב ושיטפונות

 

מחאה חברתית, פרשיות שחיתות, הדלפות של הקלטות מביכות, מאבק מר מול בעל-ברית לשעבר, חסימת רשתות חברתיות, וכישלונות במדיניות-החוץ המזרח-תיכונית - כל אלה היו מנת חלקם של ארדואן ושל "מפלגת הצדק והפיתוח" (AKP) שלו מאז קיץ 2013.

 

יותר מ-44 אחוזי תמיכה במפלגת השלטון. תומך ארדואן באנקרה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
יותר מ-44 אחוזי תמיכה במפלגת השלטון. תומך ארדואן באנקרה(צילום: MCT)
הדימוי של ארדואן נסדק. חוגים ליברליים בטורקיה שתמכו בו בעבר ותלו תקוות גדולות ברפורמות הדמוקרטיות שהוביל - נטשו אותו. במערב כבר כמעט אין זכר להתלהבות שהופגנה כלפי ארדואן בשנים הראשונות לכהונתו. גם בישראל כבר התחילו להספיד את הקריירה הפוליטית שלו.

 

אין חדש תחת השמש הטורקית

והנה, עם תום ספירת הקולות בבחירות המקומיות שהתקיימו אתמול (יום א') בטורקיה, התגלה שמבחינת יחסי הכוחות הפוליטיים במדינה - דבר לא השתנה; לא מבחינת אחוזי התמיכה ב-AKP, ולא מבחינת השליטה של מפלגת השלטון על הזירה המוניציפלית.

 

מתוצאות כמעט-סופיות עולה כי מפלגתו של ארדואן זכתה ביותר מ-44 אחוזי תמיכה. מעט פחות מ-50 האחוזים שאותם קיבלה בבחירות הכלליות הקודמות ב-2011, ומעט יותר מ-39 האחוזים שאותם קיבלה בבחירות המוניציפליות האחרונות ב-2009.

 

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

ה-AKP גם הצליחה לשמר את שליטתה בערים הגדולות, למרות מערכות בחירות צמודות שהתקיימו בהן, במיוחד באנקרה. איסטנבול של אחרי המהפכה החברתית, עם מועמד אופוזיציוני כריזמטי ופופולרי, הייתה תקוותם של מתנגדי ארדואן. וגם שם הם נכשלו.

 

אוזלת היד של האופוזיציה

מפלגות האופוזיציה כמעט שלא הגדילו את כוחן בהשוואה לבחירות הכלליות הקודמות שהתקיימו ב-2011, והדבר מסמל את אוזלת ידן המתמשכת ואת הקושי שלהן להצטייר כאלטרנטיבה שלטונית אמיתית. הן מצדן טוענות שהדבר נובע מאי-סדרים למיניהם שהתרחשו ביום הבחירות.

 

חגיגת המנצחים. ארדואן, רעייתו אמינה ובנם בילאל (שני מימין) (צילום: MCT) (צילום: MCT)
חגיגת המנצחים. ארדואן, רעייתו אמינה ובנם בילאל (שני מימין)(צילום: MCT)

בחזית המאבק מול ארדואן לקראת הבחירות לא עמד מנהיג מפלגת אופוזיציה כמקובל, אלא דווקא איש-דת גולה, פתהוללה גולן, שיושב בארצות הברית, ושמפעיל משם בשלט רחוק את רשת תומכיו. ואולם, את השלטון באנקרה קשה להחליף מפנסילבניה. יש לייצר אלטרנטיבה אטרקטיבית מבית.

 

המתקפה הכללית שהוביל בחודשים האחרונים ארדואן נגד מתנגדיו נשאה פירות. ארדואן תקף גורמים זרים ואת תנועתו של גולן "חיזמט" כמי שמנסים להוביל הפיכה בטורקיה, לא באמצעות טנקים, אלא באמצעות חקירות שחיתות מפוברקות-לכאורה, יציאה נגד הסדר השלטוני והדלפת מידע ביטחוני רגיש.

 

ארדואן עשה למתנגדיו דה-לגיטימציה וצייר אותם כבוגדים, תוך שימוש בסגנון בוטה, פלגני ומתלהם. את חסימת הרשתות החברתיות הציג כצעד מחויב המציאות כדי לבלום ניסיון הפיכה נגד רצונו הדמוקרטי של העם הטורקי. הדבר עורר אמנם זעקות מחאה במערב ובקרב מגזרים רבים בטורקיה, אך במבחן התוצאה בקלפי - ארדואן השיג את מבוקשו.

 

ד"ר נמרוד גורן הוא יו"ר מיתווים , המכון הישראלי למדיניות-חוץ אזורית, ומרצה ללימודי המזרח-התיכון באוניברסיטה העברית בירושלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
עשה דה-לגיטימציה למתנגדיו. ארדואן
צילום: AFP
צילום: רויטרס
תכנן הפיכה? יריבו של ר"מ טורקיה, פתהוללה גוּלן
צילום: רויטרס
דבר לא השתנה מבחינת יחסי הכוחות. ד"ר נמרוד גורן
מומלצים