שתף קטע נבחר

סיבוב 2 באפגניסטן: שר החוץ נגד שר האוצר

אף מועמד לא קיבל 50% בבחירות לנשיאות, וב-7 ביוני ייערך סיבוב שני בין עבדאללה עבדאללה לאשרף ראני אחמדזאי, שניים שתומכים בהשארת כוחות אמריקניים באפגניסטן גם אחרי דצמבר - תאריך היעד לנסיגת הכוחות הזרים

אין הכרעה בבחירות לנשיאות אפגניסטן אחרי שאף מועמד לא קיבל 50 אחוזים מהקולות. המשמעות: שני המועמדים המובילים, שר החוץ לשעבר עבדאללה עבדאללה ושר האוצר לשעבר אשרף ראני אחמדזאי, יתמודדו בסיבוב השני שייערך ככל הנראה ב-7 ביוני.

 

עוד חדשות בעולם :

היסטוריה בוותיקן: 2 אפיפיורים חיים במיסה

ר"מ דרום קוריאה התפטר בשל טביעת המעבורת

יעד חדש לאיומי טרור במצרים: פפסי קולה

המלך הוא כתום: "יום המלך" הראשון בהולנד

 

ועדת הבחירות העצמאית פרסמה אתמול (יום שבת) תוצאות ראשוניות של הסיבוב הראשון. עבדאללה קיבל 44.9 אחוזים מהקולות, ראני הגיע אחריו עם 31.5 אחוזים. הרחק מאחוריהם נמצא זלמאי רסול, גם כן שר חוץ לשעבר, שקיבל 11.5 אחוזים מהקולות. "זו תוצאה ראשונית ואנחנו נפנה לוועדת הערעורים של הבחירות והם יתחילו בעבודתם. ברגע שהם ישתפו אותנו בממצאיהם, נכריז על התוצאה הסופית", אמר יו"ר ועדת הבחירות אחמד יוסוף נוריסטאני.

 

למרות איומי הטליבאן, האפגנים נהרו לקלפיות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
למרות איומי הטליבאן, האפגנים נהרו לקלפיות(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

תוצאות סופיות של הבחירות יוכרזו ב-14 במאי, ובינתיים יחקרו הרשויות טענות לזיופים בכחצי מיליון תיבות הצבעה. בכל מקרה, לא סביר שעבדאללה יגיע בסופו של דבר ל-50 אחוזי תמיכה ועוד קול נוסף גם אם יכללו בספירה את הקולות שנחשדים כמזויפים. "בלוח הזמנים שלנו, הסיבוב השני יתחיל ב-7 ביוני", אמר יו"ר ועדת הבחירות.

 

רוצים יותר עצמאות אחרי עשור של כיבוש זר

הבחירות לנשיאות אפגניסטן נערכו ב-5 באפריל והוגדרו כהצלחה גדולה. כ-7 מיליון בעלי זכות בחירה, מתוך 12 מיליון, אזרו אומץ והלכו לקלפיות למרות איומי הטליבאן לתקוף קלפיות ולחבל בהעברת השלטון הדמוקרטית הראשונה בתולדות המדינה.

 

הנשיא הנוכחי חמיד קרזאי לא התמודד בבחירות משום שהחוקה מגבילה את כהונת הנשיא לשתיים בלבד. האיש שייבחר להחליף את קרזאי יעמוד בפני אתגר גדול במיוחד - הובלת אפגניסטן לאחר נסיגת הכוחות הזרים ממנה עד סוף השנה, הפיכתה לעצמאית יותר לאחר יותר מעשור של שליטה צבאית זרה שהחלה בעקבות פלישת ארצות הברית ב-2001.

 

הבטיחו לחתום על הסכם להשארת כוח אמריקני באפגניסטן. עבדאללה (מימין) וראני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הבטיחו לחתום על הסכם להשארת כוח אמריקני באפגניסטן. עבדאללה (מימין) וראני(צילום: AFP)

הכוחות הזרים צפויים לסגת מאפגניסטן ב-31 בדצמבר ולהותיר את השליטה הביטחונית על כוחות הצבא והמשטרה המקומיים שעברו הכשרה וקיבלו מימון ממדינות המערב. אלא שבעולם יש גורמים רבים שמטילים ספק במוכנות של הכוחות האפגניים לעמוד לבדם מול האתגרים הרבים.

 

ארה"ב לא תמכה באופן פומבי באף מועמד בבחירות לנשיאות אפגניסטן. בכל מקרה, המועמדים המובילים אמרו שיחתמו על הסכם ביטחוני שיאפשר לכוחות אמריקניים להישאר במדינה גם אחרי חודש דצמבר.

 

דרדר את היחסים עם ארה"ב. קרזאי (צילום: AP) (צילום: AP)
דרדר את היחסים עם ארה"ב. קרזאי(צילום: AP)

יחסי הממשל בוושינגטון עם קרזאי הידרדרו בשנה האחרונה, בעיקר בעקבות סירובו של הנשיא האפגני לחתום על הסכם ביטחוני בילטרלי שיתיר לכוח אמריקני קטן להישאר במדינה ולספק תמיכה והכשרה לכוחות המקומיים בנושא לוחמה בטרור.

 

עבדאללה עבדאללה כיהן כשר חוץ עד 2006 והתמודד מול קרזאי ב-2009, אך פרש מהבחירות בגלל טענות להונאה. הוא מוכר כמי שדוחף להענקת עוד זכויות לאוכלוסייה האתנית השנייה במדינה - הטג'יקים האפגנים. הוא למד בצעירותו רפואה באוניברסיטת קאבול ועבד כרופא עיניים עד 1985. שנה לאחר מכן הצטרף לכוחות שלחמו בסובייטים ושימש כיועצו של אחמד שאה מסעוד, ממנהיגי הלוחמים נגד הסובייטים. עבדאללה שימש כשר חוץ ב"ברית הצפונית" שלחמה בטליבאן ולאחר ההתנקשות במסעוד, הפך עבדאללה לאחד הגורמים המרכזיים שסייעו לכוחות ארה"ב להילחם בטליבאן.

 

אחמדזאי קיבל בבחירות הקודמות לנשיאות ארבעה אחוזים מהקולות. חודשים ספורים לאחר מתקפת הטרור בארצות הברית ב-11 בספטמבר 2001, התפטר מתפקידיו במוסדות הבינלאומיים ושב למולדתו, שם הפך ליועץ לנשיא קרזאי. הוא מהמצדדים בהשארת כוחות ארה"ב על אדמת אפגניסטן מעבר לשנת 2014.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
משניים ייצא אחד. עבדאללה עבדאללה (מימין) וראני
צילום: AFP
מומלצים