שתף קטע נבחר

המוזה של קטאר: השייחה שהביאה מונדיאל

תכירו את האישה החזקה ביותר בעולם הערבי: השייחה מוזה התחתנה עם יורש העצר, הדיחה את האמיר, המליכה את בנה - וקנתה לנסיכות הקטנטנה מונדיאל. בין מגזיני אופנה למותגי יוקרה, היא סמל לנשיות ערבית חדשה

העולם המערבי אוהב מלכות ערביות. הוא מרותק לראניה היפהפייה של עבדאללה מלך ירדן, עוקב באינסטגרם אחרי אסמה אסד הראוותנית, ועד לא מזמן צחקק מול הופעותיה של סוזן מובארק ברחוב סומסום. אבל תשכחו מכל אלה: האישה החזקה ביותר של העולם הערבי נמצאת אלפי קילומטרים מזרחה מכאן, בקטאר הקטנטנה שבמפרץ הפרסי. קוראים לה השייחה מוזה בנת נאסר מוסנד, והיא לא רק הפנים היפות שהביאו למעצמת הנפט מונדיאל, אלא גם המושכת בחוטים שממליכה מלכים ומסלקת אחרים. כך לפחות מלחששים מאחורי הקלעים.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

השייחה מוזה, בת 54, היא בתו של האופוזיציונר הקטארי השייח נאסר אל-מוסנד. ב-1977, בהיותה בת 18, נישאה ליורש העצר הקטארי דאז, חמד בן חליפה אל-ת'אני. לא אהבה או רומנטיקה עמדו מאחורי הנישואים האלה, אלא הסדר פוליטי בין שליט קטאר לאביה הגולה של השייחה מוזה, שהוגלה לכוויית לכמה שנים בתחילת שנות ה-60 אחרי גל מהומות בנסיכות. אביה התחייב לחדול ממרדנותו נגד השלטון, ובתמורה הובטח לו שבאמצעות הנישואים תיכנס בתו למשפחת המלוכה.

 

השייחה מוזה, יש הטוענים, חיכתה לשעת כושר כדי לנקום באמיר קטאר שרקם את אותה עסקה ושהגלה את אביה לשנים רבות. ב-1995, כך אומרים, היא הייתה זו שהסיתה את בעלה, יורש העצר חמד, לבצע הפיכה נגד אביו ולתפוס את השלטון.

 

כוחה וקסמה של מוזה בולטים במיוחד לאור העובדה שהיא אינה אשתו היחידה של חמד: לא הייתה שום סיבה נראית לעין שאשתו הראשונה, הנסיכה מרים, ורעייתו השלישית, השייחה נורה, לא יאפילו עליה, ובכל זאת - היא מיצבה את עצמה כמושכת בחוטים. טביעות האצבע שלה ניכרו גם בחילופי השלטון המפתיעים בשנה שעברה: בנה תמים הוכתר לאמיר קטאר החדש על חשבון אביו, בעלה של השייחה מוזה, אף שלפי דיווחים בנו הבכור של האמיר הוא בכלל משעל בן חמד אל-ת'אני, בנה של הנסיכה מרים. העובדה שאמיר קטאר העביר את השלטון לבנו בעודו בחיים נזקפה גם היא לזכות מוזה.

 

נסיכות קטאר, נזכיר, נהנית מכוח לא פרופורציונלי ביחס לממדיה. רשת הטלוויזיה שלה "אל-ג'זירה" היא הפופולרית ביותר בעולם הערבי, והניעה מהפכות בתוניסיה, במצרים ובסוריה, ובאמצעותה בוחשים האמירים הקטארים בפוליטיקה המזרח-תיכונית. משאבי האנרגיה האדירים שלה מניבים לה רווחים עצומים, ובאמצעות הקמת מבנים ראוותניים ואירוח אירועים יוקרתיים בינלאומיים היא קונה לה השפעה חוצת יבשות.

 

ולראיה - מונדיאל 2022, שיש כבר המכנים אותו "המונדיאל המושחת בהיסטוריה". קטאר, מדינה בת שני מיליון תושבים, בלי מסורת ספורטיבית מרשימה וללא הופעה אחת בטורניר גביע העולם בכדורגל, זכתה במכרז על אירוח המונדיאל שייערך בעוד שמונה שנים. גם הצורך להעביר לראשונה את המונדיאל לחורף כדי לא לשחק בחום הקיץ של המפרץ הפרסי, והעובדה שהדבר יגרור שינויים מרחיקי לכת בלוח השנה הספורטיבי הכלל-עולמי, לא עצרו את בכירי פיפ"א המושחתים, שלפי דיווחים הולכים ומתרבים קיבלו מתחת לשולחן עשרות מיליוני דולרים - ובתמורה העניקו לנסיכות את אירוח הטורניר.

השייחה מוזה. מסתובבת בין גברים, השמרנים לא אוהבים ()
השייחה מוזה. מסתובבת בין גברים, השמרנים לא אוהבים

תפקידה של השייחה מוזה בזכייה במכרז, כך דווח, היה גדול במיוחד. תמונה שנחקקה בדברי הימים של קטאר הייתה זו של השייחה מוזה ובעלה מקבלים בציריך את הבשורה מנשיא פיפ"א ספ בלאטר שקטאר תהיה המדינה הערבית הראשונה לארח את המונדיאל. היא עצמה נשלחה למשימות שכנוע שקידמו את ההצעה הקטארית במכרז: ב-2010 היא הייתה זו שהציגה לבכירי פיפ"א, באנגלית, את הצעתה הסופית של קטאר לאירוח הטורניר היוקרתי.

 

הקולקציה של מוזה: בית האופנה קטאר

"השייחה מוזה - כשהשפעה ויופי נפגשים", נכתב על האישה החזקה של קטאר בעיתון הערבי Mena Post בכתבה שפורסמה על אודותיה בחודש מרס. תמונותיה המצודדות פורסמו על שערים של מגזיני אופנה מהמובילים בעולם, תוך שהיא מציגה קולקציה מגוונת של כיסויי ראש עדינים, כאלה שאינם מכסים אותה לגמרי ושמרמזים על דבקותה באיסלאם מתון לצד ערכים מערביים כמו עצמאות האישה.

 

והשייחה מוזה יודעת לתת שואו: בדיוק כפי שעשו כדי לזכות במונדיאל, אמירי קטאר יודעים לנצל את קסמה על הבמה הבינלאומית ושולחים אותה לוועידות בינלאומיות כדי לגזור קופון. שם, בין הגברים בחליפות, אין "עזרת נשים", והשייחה מוזה בולטת בנשיותה ובפתיחותה. ההתרועעות שלה עם אנשי עסקים בני המין השני עוררה מורת רוח בקרב חוגים שמרניים במפרץ, אבל היא בשלה.

 

השייחה מוזה הצטרפה בשנים האחרונות לכמה נסיעות בולטות של אמיר קטאר בעולם. בין השאר היא ביקרה איתו בבית הלבן ונפגשה עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה ורעייתו מישל, ובאוקטובר 2012 הצטרפה אל בעלה האמיר לביקור הראשון של מנהיג ערבי ברצועת עזה מאז עליית שלטון חמאס שם, ביקור שנועד "לשבור את המצור הישראלי". עד היום מהווה קטאר את אחד מעמודי התווך הכלכליים המסייעים לשלטון חמאס ברצועה, מה שמעכיר במידה לא מבוטלת את יחסיה עם גורמים אחרים בעולם הערבי.

כיסויי ראש משלל צבעים וסגנונות. עם ראש ממשלת יפן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כיסויי ראש משלל צבעים וסגנונות. עם ראש ממשלת יפן(צילום: רויטרס)
 

"מעבר לפוליטיקה, הגברת הראשונה של קטאר היא אשת חברה מהמעלה הראשונה, בעלת מראה הדור, ואוהבת להיראות כאישה משוחררת שיכולה להסתובב במדינות זרות בלי מלווה", נכתב עליה ב-Mena Post. "היא שומרת על גזרתה אף שהיא אם לשבעה ילדים, ובהם חמישה זכרים".

 

תפקידיה מגוונים: היא שימשה שליחה מיוחדת באונסק"ו, מובילה את המוסד הקטארי לחינוך, מדעים ופיתוח החברה ומנהלת פרויקטים כלכליים קטאריים בסכומי עתק. רבים מהפרויקטים האלה נוגעים לתחום האופנה, שלפי פרסומים קרוב מאוד ללבה. היא הייתה זו שהשיקה את המותג הקטארי הראשון של בגדי יוקרה, "Gela".

 

כיאה ל"דיווה", יש בעולם המערבי מי ששמים את השייחה מוזה ללעג ומייצרים פרודיות על חשבונה. תופעה שצברה תאוצה לאחרונה ברשת היא העלאת סרטים פרובוקטיביים ומיניים המתארים לכאורה את אשת הברזל של קטאר במצבים מביכים. העיתונאי תוופיק עכאשה, המזוהה עם משטר מובארק במצרים שנגדו הסיתה "אל-ג'זירה" הקטארית בימי המהפכה ב-2011, דיבר בהרחבה על ניתוחים פלסטיים שעברה השייחה כדי לשפר את המראה שלה.

 

ולפעמים השנאה אליך מעידה יותר מכול על עוצמתך. לפני כמה ימים שרפו בעיר המצרית פורט סעיד לרגל חג האביב בובות של שלל אישים חזקים הראויים לדעתם לגנאי: ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, אמיר קטאר הנוכחי השייח תמים בן חליפה אל-ת'אני, וגם את בובתה של, מי אם לא, המוזה הקטארית - השייחה המושכת בחוטים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שברה את המצור על עזה. השייחה מקטאר
מומלצים