שתף קטע נבחר

יוצא מהצלחת: טרנד הטבעונות מגיע לאופנה

טבעונות לא עוצרת במה שנכנס למטבח ועולה על הצלחת, אלא מתרחבת והופכת לדרך חיים המחלחלת גם לתחומי האופנה והטיפוח. מה צריך לבדוק לפני שקונים מוצר כלשהו - ומה הסיכוי שנראה בקרוב בארץ רשת מזון טבעונית למהדרין? אורי שביט יצאה לחפש את הארנב על התווית וחזרה עם תשובות

מה אתם בודקים לפני שאתם מחליטים לקנות משהו? הרוב בודקים את המחיר, מתעניינים במותג ורוצים לדעת על איכותו. ולפעמים, בואו נודה בזה, אפילו על הדברים הבסיסיים האלה אנחנו לא חושבים, ואנחנו פשוט מושיטים את היד אל המדף, הקולב או המקרר וקוטפים ממנו את מה שמתחשק באותו הרגע.

 

כמה מאיתנו עוצרים לחשוב על מה מכיל סל הקניות שלנו באמת? על מה שמסתתר מאחורי האריזות הנוצצות והבגדים האופנתיים? ועל המחיר האמיתי שלהם?

 

עד המעבר לטבעונות גם אני לא חשבתי יותר מדי על האותיות הקטנות ועל ההשלכות הגדולות של הבחירות הצרכניות שלי. מבגדים ונעליים, דרך מוצרי היגיינה וקוסמטיקה ועד האוכל שנכנס לצלחת, לא עצרתי לחשוב אם לבחירה שלי יש בכלל השפעה עלי, על בעלי החיים ועל הסביבה שבה כולנו חיים.

 

 

הדרך לטבעונות :

 

מגמת הטבעונות המתגברת בעולם ובארץ מעלה מודעות צרכנית שמתרוממת מעבר לעיסוק במחיר או באיכות. אין מדובר עוד רק באכילה מודעת אלא ב"צרכנות מודעת". כלומר, צרכנות שמבחינה במוצרים המכילים מרכיבים מן החי או שנוסו על בעלי חיים ומתבססת על משנה שמטרתה לעודד עולם טוב, בריא ונקי יותר.

 


 

 

הצעד הראשון שכל אחד יכול לעשות לקראת צרכנות מודעת הוא חיפוש תו הארנב המעיד כי המוצר והחומרים שממנו נוצר לא נוסו על בעלי חיים (החל משנת 1995) ולא ינוסו בעתיד. לסימון הבינלאומי יש גם גרסה מקומית: תו הארנב הישראלי שניתן בידי "האגודה הישראלית נגד ניסויים בבעלי חיים" ועמותת "מאחורי דלתות המעבדה".

  

מעניין לדעת גם כי לפני כשנה נכנס לתוקפו חוק באיחוד האירופי, שקובע כי החל ממרס 2013 אין לשווק בגבולות האיחוד מוצרים שנוסו על בעלי חיים. בישראל עתיד להיכנס לתוקף חוק דומה בינואר 2015. את רשימת החברות שאינן עורכות ניסויים בבעלי חיים אפשר למצוא בעמוד הפייסבוק "לא קונה בלי ארנב".

 

אופנה ועיצוב עם מודעות חדשה

"לפני שהפכתי לטבעונית ראיתי משהו יפה וקניתי אותו בלי להסתכל על התווית", מודה שי־לי מנזילבסקי, מעצבת פנים ופעילה למען בעלי חיים וקידום הטבעונות, צמחונית מילדות וטבעונית שנה וחצי. "אני אלרגית לקרדית האבק, אז החזקתי בבית רהיטים מרופדים בעור, ובתחילת כל עונה קניתי לפחות שני זוגות מגפיים או סנדלים מעור במחירים מטורפים".

 

המעבר לטבעונות הוביל את מנזילבסקי להבין שגם מאחורי מוצרי אופנה תמימים לכאורה מסתתר סבל של בעלי חיים שאותו ברצונה למנוע. "אנשים מתייחסים לעור כאל מוצר, חומר גלם וסמל יוקרה, ולא מקשרים עור למשהו שחי קודם". לשמחת מנזילבסקי, פריטים העשויים מתחליף עור (סינתטיים) מיוצרים היום באופן איכותי ואופנתי וכוללים בונוס: הם זולים באופן ניכר.

 

מי שמאמץ תפיסת עולם טבעונית רחבה יימנע לא רק מרכישת עור אלא גם מרכישת צמר, פרווה ומשי, כולם חומרים שמופקים מבעלי חיים תוך גרימת סבל רב לחיות.

 

הפער בין היופי החיצוני של מוצרים שונים ובין תהליך הייצור המתעלל שלהם זכה לתהודה לפני חודשים אחדים, כשארגון זכויות בעלי החיים הבינלאומי PETA פרסם סרטון המתעד את אופן הפקת הצמר היוקרתי מארנבוני אנגורה בסין. בעקבות החשיפה קמה זעקה ציבורית, ורשתות ענק כמו קלווין קליין, מרקס אנד ספנסר, טומי הילפיגר ו-H&M הודיעו שיפסיקו כליל למכור מוצרים המכילים אנגורה.

 

קל להימנע מרכישת מוצרי אופנה ועיצוב המכילים רכיבים מן החי: על נעליים מופיע סימון המפרט מאילו חומרים הנעל עשויה, ובבגדים צריך לקרוא את תווית הבגד.

 

קל לבדוק ממה הנעליים עשויות - ולבחור בהתאם מה לקנות (צלום: shutterstock) (צלום: shutterstock)
קל לבדוק ממה הנעליים עשויות - ולבחור בהתאם מה לקנות(צלום: shutterstock)

 

מה אתם מורחים על הפנים?

הדברים מורכבים יותר כשמגיעים לשדה הטיפוח הכולל קרמים, איפור ומוצרי היגיינה, שעל רבות מהאריזות שלהם המידע כתוב באותיות זעירות וקשות להבנה.

 

"יש המון מוצרים נפלאים שלא מכילים רכיבים מן החי ולא נוסו על בעלי חיים", אומרת סיון פרדו־רנוויק, מנהלת ומייסדת אתר הלייף־סטייל הטבעוני The Vegan Woman. "הבעיה היא בעיקר בחוסר שקיפות. לא תמיד מספרים לנו מה המוצר באמת מכיל. יש מוצרים המכילים גליצרין, אליסטין ולנולין, שפעמים רבות מקורם מן החי".

 

באתר של פרדו־רנוויק, שנכתב באנגלית על ידי נשים מכל העולם, אפשר למצוא המלצות צרכניות הכוללות אתרים שמהם אפשר להזמין מוצרים טבעוניים. "ההפתעה הגדולה שלי אחרי המעבר לטבעונות הייתה המגוון האדיר של מוצרים טבעוניים לעומת המותגים הספורים הקבועים שהכרתי קודם", מוסיפה פרדו־רנוויק. "המעבר שלי לצרכנות מודעת חשף אותי למבחר גדול וגרם לי לחשוב מעבר להרגלים שלי, על תכולת הכימיקלים ומהי איכות אמיתית. זה מגביר את המודעות שלי גם לנושאים אחרים, כמו תהליך הייצור ותנאי העבודה של האנשים שהועסקו בו".

 

בעולם מקובל לסמן מוצרי קוסמטיקה ואיפור כטבעוניים או להטביע עליהם את סמל הארנב, שלעתים מתייחס גם להיעדר רכיבים מן החי. לא מעט יצרניות קוסמטיקה מצהירות על מוצריהן שהם אינם מכילים חומרים מן החי. כמה מותגים לדוגמה: אהבה, ג'ייד, לייף, ג'רנטיק, מורז, ד"ר פישר, דקלאור, דרמלוג'יקה, ללין, סבוקלם, ג'יג'י, חלק מהמוצרים של חברת HL, חלאבין ו"עדי טבעי" (שאת מוצריה אפשר לרכוש בין היתר בימי שישי ב"מנטה מרקט" במתחם התחנה בתל אביב) ואחרים. מותגים נוספים תוכלו למצוא בדף "לא קונה בלי ארנב" בפייסבוק.

 

מגוון חומרי הגלם במטבח גדל

אבל אין ספק שהשינוי הגדול ביותר בצרכנות מודעת הוא זה שנוגע למה ששמים על הצלחת ומה שלא: הוצאת מוצרים מן החי (בשר, דגים, מוצרי חלב, ביצים ודבש) והכנסת מוצרים חדשים מהצומח בלבד. בדומה לתחומי חיים אחרים, גם כשזה מגיע לאוכל שלנו אנחנו שבויים בקיבעונות ובהרגלים. להפתעתי גיליתי כי מגוון חומרי הגלם שנכנסים למטבח שלי היום, כשאני טבעונית, גדול בהרבה מזה שהיה בו קודם.

 

וככל שהביקוש למוצרים טבעוניים עולה, כך מגיב לו השוק: השנה עלו על המדפים מוצרים טבעוניים רבים, בהם מגוון משקאות צמחיים המשמשים כתחליפי חלב, שמנים מיוחדים, סוגי טופו רבים, תחליפי גבינה מן הצומח, מוצרים קפואים, מעדנים ועוד.

 

יצרני המזון ורשתות ארציות מיישרים קו עם עליית המגמה הצרכנית־טבעונית, ועל כך מעידים כמה מהלכים בולטים שהתקיימו השנה בתחום זה. אחד מהם הוא השקת סדרת מעדני יוגורט סויה מצוננים על ידי "תנובה", השני הוא הוספת מנות טבעוניות לרשתות ארציות בהן "ארומה ישראל", "לנדוור" ו"קפה גרג", והשלישי הוספת פיצה טבעונית עם גבינת סויה לתפריט "דומינו'ס פיצה" בישראל, לראשונה בעולם.

 

"חברות גדולות מעוניינות להיכנס לקטגוריה הטבעונית", מאשר גיא פרוביזור, מנכ"ל רשת "עדן טבע מרקט". "החשיפה באינטרנט ובתקשורת יוצרת 'באזז' סביב הנושא, ואנחנו מרגישים את העניין בפניות ובשאלות של טבעונים. העלייה במודעות וכמות האנשים שמצטרפים למעגל הטבעוני מעודדות יצרנים וספקים להגדיל את מגוון המוצרים המתאימים, כמו קטניות שמשמשות כמקור חלבון ותחליפי חלב ובשר".

 

לא מן הנמנע שבעקבות הביקוש הגובר נחזה בשנה הקרובה במהלכים טבעוניים משמעותיים נוספים מצד החברות המובילות במשק, לצד כניסת שחקנים נוספים לזירת המרכולים הפונים לקהל היעד הנחשק. בהתחשב בעובדה שרק לפני עשור היה חלב סויה בחזקת נעלם, חיי הטבעונים בארץ מעולם לא היו קלים וטעימים יותר.

 

יצרני מזון והרשתות מיישרים קו עם המגמה הצרכנית-טבעונית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יצרני מזון והרשתות מיישרים קו עם המגמה הצרכנית-טבעונית(צילום: shutterstock)

 

גן עדן לטבעונים

בביקורי הראשון בברלין נכנסתי בשערי גן העדן למרחב שעבור אנשים אחרים הוא סתם עוד מרכול, אבל עבורי הוא אושר צרוף. סופרמרקט המכיל מדפים ארוכים ומקררי ענק עמוסים במוצרים טבעוניים. לא צריך לשאול, לבדוק או לחשוש, הכל נטול מוצרים מן החי. בסניפי רשת Veganz הגרמנית נמכרים כ־6,000 מוצרים, מתוכם 80 סוגי תחליפי גבינה, 45 סוגי "חלב" צמחי, תחליפי בשר, מוצרי מדף יבשים ועוד.

 

הרשת שהוקמה בשנת 2011 בברלין מונה כיום חמישה סניפים, ובשנים הקרובות תצמח ל־21 סניפים ברחבי אירופה.

 

"80% מהלקוחות שלנו בכלל לא טבעונים", סיפר לי יאן ברדאק, מייסד הרשת, בשיחת טלפון מברלין. "הם מחפשים מזון בריא, ודרך מגוון המוצרים שלנו אנחנו מראים להם כמה זה קל ואפשרי.

 

"ברור לנו שגם ישראל היא יעד עבורנו", מוסיף ברדאק. "אנחנו במגעים עם זכיינים, ואם הם יבשילו, אין מניעה שסניף ראשון של Veganz ייפתח בתל אביב בחודשים הקרובים".

 

מגיעים לגרמניה? כדאי לדעת: בחלק מהסניפים מתקיימות ארוחות מיוחדות, הופעות וסדנאות בישול. בחודשים הקרובים עתיד להיפתח בעיר Essen (ולאחר מכן בלייפציג) קניון טבעוני, הווה אומר מרחב בן 1,300 מ"ר ובו לצד Veganz גם חנויות בגדים, נעליים, בית קפה, מסעדה ומאפייה טבעוניים.

 

טבעונים ברשת

יש אתרים נהדרים להזמנת מוצרים טבעוניים איכותיים מחו"ל. המחירים לא תמיד זולים וצריך להוסיף דמי משלוח:

 

 

 

 

  • אתר משלוחים גדול, מקרמים ועד מרשמלו טבעוני: iherb.com

 

בחלומות שלהם

סקר שערכתי בעמוד הפייסבוק הפרטי שלי הניב רשימת "חשקים" של טבעונים למוצרים שטרם נמכרים בארץ - לטובת קוראי מנטה בעלי חיידק היזמות:

 

  • יוגורטים וגבינות מבוססי צמחים

 

  • תחליפי בשר מוצלחים

 

  • שוקולדים

 

  • עוגות

 

  • ממתקים וחטיפים (אמנם מוצרים מעובדים פחות בריאים, אבל אם כבר, עדיף שיהיו על טהרת הצומח).

 

  • רבים מחפשים גם מוצרי טיפוח עם סימוני תכולה מדויקים ונעלי גברים ונעלי עבודה שלא עשויות מעור.

הכותבת היא בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר "



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא מדובר עוד רק באכילה מודעת אלא ב"צרכנות מודעת"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים