שתף קטע נבחר

פסק דין: פיצויים ל"ילדי טהרן", ניצולי הנאצים

בהכרעת דין אחרונה לפני פרישתה קבעה השופטת פלפל כי ניצולי שואה שהוברחו ממחנות בפולין ושהו במחנות מעבר באיראן יפוצו ב-25 אלף שקלים כל אחד. אחד הניצולים: "החלטה אמיצה ומקורית"

סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב פורשת עם החלטה היסטורית: השופטת דרורה פלפל אמנם דחתה את תביעת "ילדי טהרן", אבל פסקה כי המדינה תשלם לכל אחד מהתובעים - ניצולי הנאצים - 25 אלף שקלים. לטענת אותם ניצולי שואה, שהוברחו ממחנות בפולין ושהו במחנות מעבר באיראן, המדינה עשקה אותם ולא העבירה להם חלק מכספי השילומים שנתנה גרמניה לישראל.

 

עוד סיפורים בפייסבוק שלנו

 

  • כך התגלגלה פרשת ילדי טהרן

 

עו"ד גד ויספלד, שייצג את "ילדי טהרן", אמר לאחר הכרעת הדין האחרונה של השופטת פלפל: "היום ניתן פסק דין חשוב ועקרוני נוסף בסוגיית ניצולי השואה. השופטת פלפל קבעה כי מטעמי שוויון ומניעת אפליה ישלמו 25 אלף שקלים. תמיד קיים סיכוי שהמדינה תערער, אך אין למדינה זכות מוסרית לעשות כן".

 

פרופ' זאב שוס, אחד מ"ילדי טהרן", אמר בעקבות ההכרעה: "נעשה קצת צדק לילדי טהרן, עשור אחרי ההכרעה הקודמת והפיכת ההחלטה בבית המשפט העליון, נגד כל היגיון. היום התקבלה החלטה אמיצה ומקורית". לדברי שוס, בן 76 ואחד מצעירי הניצולים, "ילדי טהרן חולקו בין המוסדות השונים והתגייסו לצבא, ויצאו ממערכות החינוך ללא השכלה ומקצוע. הם ניסו לשקם עצמם ללא עזרת המדינה והסכם השילומים".

 

השופטת דרורה פלפל (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השופטת דרורה פלפל(צילום: מוטי קמחי)

 

התביעה המקורית הוגשה בתחילת שנות ה-2000. על פי טענות התובעים, במהלך מלחמת העולם

השנייה הוברחו מאות ילדים יהודים מפולין, ונדדו באירופה במשך כשלוש וחצי שנים. בשנת 1943 הגיעו 830 מהם לישראל, אחרי ששהו במחנה מעבר בטהרן, שעל שמו ניתן להם הכינוי "ילדי טהרן". הניצולים טענו כי אף שהסוכנות היהודית הייתה זו שהעלתה אותם לישראל, הם מעולם לא קיבלו פיצויים כמו ניצולי שואה אחרים.

 

המדינה טענה מנגד כי הסכם השילומים נועד לקלוט פליטים ולבנות את הארץ, והוסיפה כי מדובר בהתיישנות. בשנת 2012 דחה בית המשפט את עמדת המדינה וקבע כי כל ניצול יקבל פיצוי של 50 אלף שקל. המדינה ערערה, ובינואר 2014 בוטל הפיצוי. בית המשפט נימק זאת בכך שהסכם השילומים לא נועד לבטא פיצוי המגיע לניצולים כיחידים אלא "להושבה מחדש, שיקום העולים וקידום בנייתה של המדינה הצעירה". עוד נקבע כי כספים שכבר הועברו על פי פסק דין קודם יישארו אצל הניצולים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
נציגי התובעים
צילום: מוטי קמחי
מומלצים