שתף קטע נבחר

נכדו של מפקד אושוויץ בקמפיין נגד ניאו-נאצים

ריינר הס, נכדו של האיש שעיצב ובנה את מכונת ההשמדה הנאצית בפולין, מודאג מעליית הימין הקיצוני לקראת הבחירות לפרלמנט האירופי. תנועה שבדית גייסה אותו להיות הפנים של הקמפיין בשם: "אסור לשכוח. להצביע"

כשהיה בן 12 למד ריינר הס שסבו רודולף שימש כמפקד מחנה ההשמדה אושוויץ בפולין. שנים לאחר מכן הוא מגויס לקמפיין שמטרתו לשכנע את אזרחי אירופה להצביע בבחירות לפרלמנט כדי למגר את התפשטות הימין הקיצוני ביבשת.

 

עוד חדשות בעולם :

עורכת 'ניו יורק טיימס' פוטרה: 'דרשה העלאה'

מחיר המלחמה: כל 60 שניות נעקרת משפחה

מאות כורים נספו, ארדואן בזירה: 'בוז, רוצחים'

 

כילד לא הבין הס מדוע ניצול שואה שהכיר התייחס אליו ברעות. עד שיום אחד מורתו סיפרה לו שסבו היה האיש שניהל את מכונת ההשמדה שהכחידה יותר ממיליון בני אדם חפים מפשע. "לא ידעתי כלום על אושוויץ, לא ידעתי כלום על משפחתי, ידעתי רק שסבי השתתף במלחמה, כמו אלפים אחרים", סיפר הס ל-AFP בביקורו האחרון בשטוקהולם. "ללמוד מידע כזה בגיל 12 זה דבר גדול מאוד", הוסיף.

 

"אסור לשכוח. להצביע". צפו בסרטון הקמפיין: 

 

בגיל 48 מנתב ריינר הס את עול העבר שנושאת משפחתו לעבר המאבק בעלייה של הימין הקיצוני באירופה. אגודה שבדית משתמשת בדמותו לקמפיין שהושק אתמול (יום ד') נגד התחזקות ניאו-נאצים באירופה לקראת הבחירות לפרלמנט האירופי שייערכו ב-25-22 במאי.

 

הקמפיין, שעליו אמונה תנועת הנוער הסוציאל-דמוקרטית של שבדיה, נקרא: "אסור לשכוח. להצביע". לפי התנועה, הדרך הטובה ביותר לעצור את ה"איום ההולך וגדל של הניאו-נאצים" היא ללכת לקלפי. "מטרת השימוש בהס כפנים של הקמפיין היא כדי להראות שאנחנו אף פעם לא שוכחים", אמר מזכ"ל התנועה, גבריאל וויקסטרום.

לא ידע עד גיל 12 על סבו. הס ()
לא ידע עד גיל 12 על סבו. הס

בעוד כמה מבני משפחתו של הס ביקשו לקבור את העבר מאחוריהם, הס בילה יותר מ-20 שנה בחקר משפחתו ובחקר הנאציזם. ריינר הוא אחיינה של ברגיטה הס, אחת מחמשת ילדיו של רודולף הס, שהחליטה בשנה שעברה, בעודה נלחמת במחלת הסרטן, לחשוף את סיפורה לעיתון "וושינגטון פוסט".

 

הס ברחה מגרמניה כדי להפוך לדוגמנית בספרד, שם פגשה מהנדס אמריקני ועמו היגרה לארצות הברית. בראיון לעיתון האמריקני אמרה הס כי היא מודעת לעובדה שיהודים ואחרים נרצחו במחנה שעליו פיקד אביה, אך טענה כי היא מטילה ספק במספר של שישה מיליון קורבנות. "איך זה יכול להיות שכל כך הרבה ניצלו אם כל כך הרבה נרצחו?", היא תהתה.

 

המשפחה נושאת את אות הקלון שהוא הדביק בנו

רודולף הס היה האיש שאחראי על העיצוב והבנייה של מחנה המוות אושוויץ בדרום פולין שבכבשניו

ניתן היה לרצוח 2,000 איש בשעה. אושוויץ היה מחנה הריכוז וההשמדה הנאצי הגדול ביותר, והוא הוקם ב-1940 ליד העיירה הפולנית אושוויינצ'ים. מספר היהודים שנרצחו במחנה נע סביב 1.3 מיליון, ולנתון זה יש להוסיף יותר מ-100 אלף אסירים פולניים, כ-17 אלף שבויי מלחמה סובייטיים וכ-23 אלף בני רומה (צוענים). סך כל הנרצחים במחנה אושוויץ-בירקנאו מגיע לכמיליון וחצי בני אדם.

 

רודולף הס נעצר על ידי בעלות הברית ב-1946, הוחזר לפולין ונתלה לאחר מכן ליד הקרמטוריום באושוויץ. בשנים האחרונות הס הנכד מרצה בפני סטודנטים על הסכנות שבגזענות ובאנטישמיות בגרמניה ובמדינות אחרות. "הימין הקיצוני לא טיפש. הוא הולך וגדל לאט אבל ביעילות. אני מאוד תוקפני כלפיהם", הוא מודה.  

 

הס גם ביקר בישראל ונפגש עם ניצולי שואה. "זה היה קצת בעייתי, אחרי הכול אני בן של רוצח יהודים שמגיע לישראל", הודה. במפגש עם סטודנטים יהודים הוא נשאל מה היה עושה אם היה פוגש את סבו כעת. "הייתי רוצח אותו", השיב אז. אולם כיום הוא טוען שתשובתו הייתה אימפולסיבית מדי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הס מתוך סרטון הקמפיין
הסבא. רודולף הס
מומלצים