שתף קטע נבחר

צילום: AP

מאבו ג'יהאד לאל-עטאר: חיסולי צמרת הטרור

חיסול בכירי חמאס הצטרף לשורת סיכולים ממוקדים. מהמבצע הנועז בתוניס של הסיירת, דרך הטניסאים שפעלו בדובאי ועד המהלומה בפתח "עמוד ענן"

במבצע "עמוד ענן" המהלומה הגדולה ניחתה על חמאס במהלך הפתיחה, ב"צוק איתן" זה קרה לאחר יותר מ-40 ימי לחימה. חיסולם הלילה (ד') של מפקד חטיבת רפיח בחמאס, ראאד אל-עטאר, ושל "אלוף פיקוד דרום" בארגון, מוחמד אבו שמאלה, היווה למעשה את הפגיעה המשמעותית ביותר בארגון הטרור מפתיחת המערכה. החיסול, שהתווסף לפגיעה יממה לפני כן בראש הזרוע הצבאית של חמאס, מוחמד דף, שגורלו עדיין לוט בערפל, הצטרף לשורה של סיכולים ממוקדים של בכירי הטרוריסטים של פתח, חמאס והג'יהאד האיסלאמי. הנה הם.

  

אחמד ג'עברי

אחמד ג'עברי, רמטכ"ל חמאס בפועל עקב פציעתו הקשה של דף, חוסל מהאוויר בפתיחת מבצע "עמוד ענן", בנובמבר 2012. הוא חוסל יחד עם בנו, בעת שהשניים היו ברכב. ג'עברי תחילה השתייך לפתח, והיה חבר באחת החוליות של הארגון ברצועה. בגיל 22 נעצר לראשונה על-ידי ישראל בעקבות פיגוע שבו השתתף, ונידון ל-13 שנות מאסר.

 

ג'עברי למד בכלא עברית ושלט בה באופן שוטף. בכלא הוא פיתח את שנאתו היוקדת לישראל ודעותיו הלכו והקצינו. בשנת 2002 הוא קודם בארגון לאחר חיסולו של ראש הזרוע הצבאית סלאח שחאדה. לאחר שמוחמד דף, שהחליף את שחאדה, נפצע אנושות בניסיון חיסול, שימש ג'עברי כראש הזרוע של גדודי עז א-דין אל-קסאם בפועל.

 

ג'עברי, משמאל ואל-עטאר (במרכז), בתמונה משותפת ()
ג'עברי, משמאל ואל-עטאר (במרכז), בתמונה משותפת

 

האיש מאחורי העסקה. ג'עברי עם גלעד שליט ביום שחרורו מהשבי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
האיש מאחורי העסקה. ג'עברי עם גלעד שליט ביום שחרורו מהשבי(צילום: EPA)

ג'עברי (משמאל) עם ראש הלשכה המדינית חאלד משעל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'עברי (משמאל) עם ראש הלשכה המדינית חאלד משעל(צילום: רויטרס)

ג'עברי היה אחראי לפיגועים רבים שבוצעו נגד צה"ל קודם לנסיגה מרצועת עזה ב-2005 ואחריה. הוא גם היה שותף להשתלטות חמאס על רצועת עזה בשנת 2007, הפיכה שבה הודח פתח מהשלטון. אף שבפעולת החטיפה של גלעד שליט השתתפו שלושה ארגונים שונים - חמאס, ועדות ההתנגדות העממית וצבא האיסלאם - ג'עברי היה המוח שמאחורי המבצע. זו גם הסיבה לכך שהוא היה האיש האחראי על שליט ועל המשא ומתן לשחרורו מצד חמאס לאורך השנים האחרונות.

 

עם הזמן הצליח ג'עברי לבסס לעצמו מעמד עצמאי. הוא הצליח ליצור ערוץ תקשורת ישיר עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, היושב בדמשק, אך לא סר למרותה של ממשלת חמאס ברצועה ולא עדכן את אנשיה בפעולות שלעיתים גררו את רצועת עזה לסבבים אלימים מול ישראל. אחת הדוגמאות הבולטות לכך הייתה באפריל האחרון, כשג'עברי הורה לאנשיו לירות טיל נ"ט על אוטובוס הילדים שנע על אחד הכבישים הצמודים לגדר הגבול עם רצועת עזה, וגרם למותו של הנער דניאל ויפליך.

 

ג'עברי החליט אז על דעת עצמו לבצע את הפיגוע, בניגוד לעמדת ההנהגה בעזה ובדמשק, כנקמה על חיסולו של בכיר הארגון אסמאעיל אבו לבד, שהיה מקורב אליו. ישראל הגיבה על הפיגוע בהפצצות כבדות על רצועת עזה. בעיתונות הערבית נטען כי ראש ממשלת חמאס, איסמעיל הנייה, רתח מזעם על ג'עברי וטען כי הוא סובל משיגעון גדלות.

 

מחמוד אל-מבחוח

מחמוד אל-מבחוח, יליד עזה, נאלץ לעזוב את הרצועה בשנת 1989, בעיצומו של מצוד שניהל אחריו צה"ל, ומאז שימש אחד מראשי חמאס בחו"ל והיה לאיש שניהל רשת הברחת נשק לארגון בעזה. אל-מבחוח עמד מאחורי חטיפתם ורציחתם של החיילים אבי סספורטס ואילן סעדון ז"ל באינתיפאדה הראשונה.

 

מחמוד אל-מבחוח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחמוד אל-מבחוח(צילום: AFP)

בכיר חמאס חוסל על פי פרסומים זרים בידי סוכני מוסד במלון שבו התאכסן ב-20 בינואר 2010. משטרת דובאי טענה כי 26 חברי חוליית המתנקשים הם סוכני מוסד שחדרו למדינה עם דרכונים מזויפים. פרשת זיוף הדרכונים הובילה לביקורת חריפה על ישראל ומדינות כמו אירלנד, אוסטרליה ובריטניה החליטו על גירוש נציגים דיפלומטים ישראלים משטחיהן.

 

עבד אל-עזיז רנטיסי

ד"ר עבד אל-עזיז רנטיסי הספיק לכהן חודש בלבד לאחר חיסולו של השייח אחמד יאסין, המנהיג הרוחני ומייסד תנועת חמאס. בחודש יוני 2003 הוא ניצל מניסיון התנקשות כשמסוק אפאצ'י שיגר לעבר מכוניתו טילים, אך ישראל השיגה את מבוקשה 10 חודשים מאוחר יותר כששני טילים נורו מהאוויר ופגעו במכוניתו. הוא הובהל במצב אנוש לבית החולים שיפא בעזה, אך שם מת מפצעיו.

חוסל חודש לאחר שמונה למנהיג חמאס. רנטיסי (צילום: AP) (צילום: AP)
חוסל חודש לאחר שמונה למנהיג חמאס. רנטיסי(צילום: AP)

זירת החיסול באפריל 2004 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זירת החיסול באפריל 2004(צילום: רויטרס)

רנטיסי היה ממייסדי החמאס. בשנות ה-80 הוא נעצר מספר פעמים. מעצרו האחרון היה בשנת 1990 והוא שוחרר שנה מאוחר יותר. ב-1992 הוא גורש יחד עם 400 פעילי החמאס למארג' א-זוהור בלבנון, וכאשר הוחזר משם, שהה במעצר עד 1997. לאחר-מכן, עד לתחילת האינתיפאדה השנייה, היה עצור מספר פעמים בידי הרשות הפלסטינית. 

 

ב-31 באוגוסט 2004 בוצע פיגוע בבאר שבע בו החמאס פוצץ שני אוטובוסים. בפיגוע נהרגו 15 אנשים ו-80 נפצעו. בחמאס הודיעו כי הפיגוע בוצע כנקמה על ההתנקשויות ביאסין וברנטיסי.

 

אחמד יאסין

אחמד יאסין היה ללא ספק אחד החיסולים האיכותיים שביצעה ישראל במרוצת השנים. יאסין היה זה שייסד את חמאס בשנת 1988. שלוש שנים מאוחר יותר הוא נידון למאסר עולם ו-15 שנה בכלא הישראלי. עם זאת, הדברים השתבשו כשישראל כשלה בניסיון החיסול של ראש הלשכה המדינית כיום חאלד משעל בירדן בשנת בספטמבר 1997.  

מייסד חמאס אחמד יאסין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מייסד חמאס אחמד יאסין(צילום: רויטרס)

זירת החיסול במרס 2004 (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
זירת החיסול במרס 2004(צילום: איי פי)

בעקבות החיסול שנכשל, הורה ראש הממשלה בנימין נתניהו לשחרר את יאסין מהכלא כדי למנוע משבר ביחסים בין ישראל לירדן, שהסכם השלום ביניהן היה טרי באותם ימים. חודש לאחר שחרורו מהכלא, שב יאסין לרצועת עזה לאחר שמונה שנות היעדרות. יאסין נהרג לאחר שיצא מתפילה במסגד בתקיפה של חיל האוויר במרס 2004.

 

סלאח שחאדה

סלאח שחאדה הקים את גדודי עז א-דין אל קסאם, הזרוע הצבאית של החמאס. בשנות ה-80 היה עצור בידי ישראל, ומאוחר יותר נעצר על ידי הרשות הפלסטינית, ששיחררה אותו בתחילת שנת 2000. בתחילת דרכו נחשב שחאדה לאיש הקשר בין הדרג המדיני לדרג הצבאי של התנועה, אבל עם התפתחות האינתיפאדה הוא סומן כמי שעומד מאחורי כל פעולות הזרוע הצבאית של החמאס.

סלאח שחאדה (צילום: gettyimages umagebank) (צילום: gettyimages umagebank)
סלאח שחאדה(צילום: gettyimages umagebank)

פצצה במשקל טון הוטלה על הבניין שבו שהה שחאדה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פצצה במשקל טון הוטלה על הבניין שבו שהה שחאדה(צילום: רויטרס)

כעוזרו הקרוב של השייח' אחמד יאסין, הוא נחשב למי שמקיים מגעים שוטפים עם הנהגת החמאס בחו"ל. שחאדה עמד מאחורי מאות פיגועים שבוצעו בשנים שלפני חיסולו. בין היתר הוא תכנן את הפיגוע בעצמונה במרס 2002, שבו נרצחו חמישה תלמידי מכינה קדם צבאית, ואת החדירה למוצב אפריקה כמה חודשים קודם לכן, שבמהלכה נהרגו ארבעה חיילי צה"ל.

 

שחאדה גם נודע בתפקידו המרכזי בחטיפתם וברציחתם של החיילים אבי סספורטס ואילן סעדון ז"ל באינתיפאדה הראשונה. ביולי 2002, מטוס F-16 של חיל האויר הטיל פצצה במשקל של טון על בניין בעיר עזה, שבו התגורר שחאדה עם משפחתו. 15 פלסטינים נהרגו, בהם ילדים, וכמאה נפצעו.

 

יחיא עייש

יחיא עייש שכונה "המהנדס" היה המבוקש מספר אחד בשטחים. בשנת 1992, בזמן שלמד הנדסת חשמל באוניברסיטת ביר-זית, הצטרף לזרוע הצבאית של החמאס. באותה שנה הכין לראשונה מכונית תופת, שהייתה אמורה להתפוצץ ברמת אפעל, אך נוטרלה על-ידי חבלנים.

ממציא פיגועי מכוניות התופת. המהנדס יחיא עייש ()
ממציא פיגועי מכוניות התופת. המהנדס יחיא עייש

הוא פעל בגדה המערבית, ותיכנן הכנת מכוניות תופת, החדרת מטעני חבלה לישראל והכשרת מחבלים מתאבדים. לאורך פעילותו היה עייש אחראי למותם של 50 ישראלים בפיגועי התאבדות. במשך ארבע שנים נהג לחבוש כיפה, להתחפש לאשה ולנהוג במכונית עם סטיקרים כגון "העם עם הגולן" כדי לחמוק מכוחות הביטחון הישראלים.

 

בינואר 1995, חודשים ספורים אחרי הפיגוע הקטלני ברחוב דיזנגוף בתל אביב, הוא נמלט לרצועת עזה בשל חשש לחייו. שנה מאוחר יותר הצליחה ישראל לשים את ידיה על עייש בדרך מתוחכמת. 50 גרם של חומר נפץ הוטמנו בסוללת מכשיר הטלפון הסלולרי שלו. "יחיא?", שאל אז האיש שהתקשר אליו. ברגע שעייש שהיה בבית להיא בצפון הרצועה השיב בחיוב הועבר אות אלקטרוני לטלפון הנייד והמטען שהושתך במכשיר התפוצץ.

 

פתחי שקאקי

פתחי שקאקי היה למייסד ארגון הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני. בשנת 1986 הוא נעצר על ידי ישראל וגורש באמצע האינתיפאדה הראשונה. לאחר גירושו, הצליח שקאקי לארגן מחדש את הארגון והפך למנהיגו.

ייסד את הג'יהאד האיסלאמי. פתחי שקאקי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ייסד את הג'יהאד האיסלאמי. פתחי שקאקי(צילום: רויטרס)

באוקטובר 1995 הגיע שקאקי למלטה תחת זהות בדויה. בזמן שהלך ברחוב הגיח לעברו אופנוע ועליו שני גברים, שלפי פרסומים זרים היו אנשי מוסד. שלושה כדורים נורו לעברו של שקאקי והוא נהרג במקום. לימים נודע כי שייטת 13 בפיקודו של יואב גלנט סייעה ללוחמים להיחלץ מהאי בסיום המבצע.

 

אבו ג'יהאד

חליל איברהים אל-ווזיר, שהיה מוכר בשם אבו-ג'יהאד, נולד בעיר רמלה. במלחמת העצמאות נכבשה רמלה על ידי צה"ל ואבו-ג'יהאד עקר עם משפחתו לעזה. בשנות ה-50 למד בפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת אלכסנדריה, שם קשר קשרי ידידות עם סטודנט פלסטיני נוסף - יאסר ערפאת. ב-1957 היגר אבו ג'יהאד לכווית שם התפרנס מהוראה. ב-10 באוקטובר 1959 ייסד, בצוותא עם ערפאת ופלסטינים נוספים את תנועת פתח.

אבו ג'יהאד (משמאל) עם שותפו להקמת פתח יאסר ערפאת (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו ג'יהאד (משמאל) עם שותפו להקמת פתח יאסר ערפאת(צילום: AP)

בין הפיגועים להם היה אחראי ניתן למנות את אירוע ההשתלטות והחטיפה במלון "סבוי" בתל אביב, ב-5 במרס 1975, ואת חטיפת האוטובוס בכביש החוף ב-11 במרס 1978. הוא התגורר בדמשק עד שחוסל בנו ולאחר מכן בביירות. לאחר פרוץ מלחמת שלום הגליל ב-1982 עבר לעמאן, בירת ירדן. ב-1986, גורש על ידי שלטונות ירדן מהמדינה ועבר לחיות בתוניסיה, שם התמקמה כל הנהגת אש"ף לאחר כיבוש ביירות על ידי צה"ל.

 

ב-16 באפריל 1988 חוסל אבו ג'יהאד על ידי כוח לוחמי קומנדו בביתו בטוניס. על פי מקורות זרים, בוצע החיסול על ידי כוח של היחידות סיירת מטכ"ל ושייטת 13 שהסתייעו בסוכנים של המוסד שפעלו בטוניס זמן מה לפני הפעולה. במשך שנים ישראל לא אישרה שהיא עמדה מאחורי החיסול, אך בשנת 2012 לקחה אחריות כשהודיעה שסיירת מטכ"ל בפיקודו של משה (בוגי) יעלון ביצעה את המבצע הנועז.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים