חוזרים ללימודים: משפחתון? לא אצלי בבניין
שנת הלימודים החדשה בפתח, ואיתה גם פתיחת גני הילדים והפעוטונים. האם מותר להפעיל גני ילדים בבניין המשותף, איך זה משפיע על השכנים וכיצד מתמודדים עם ההורים שבאים לאסוף את הפעוטות - וחונים לנו בחניה? מדריך
לקראת פתיחת שנת הלימודים בתחילת השבוע הבא, עולות שאלות מעניינות בנושא החוקים בבתים המשותפים - בעיקר לגבי הפעלת גני ילדים או פעוטונים. זאת מאחר שמחלוקות וסכסוכים בין שכנים, על רקע פתיחת גנים או פעוטונים בדירות מגורים, מגיעים חדשות לבקרים לפתחם של בתי המשפט.
מדריכים נוספים במדור "שכנים שכנים ":
- איך למנוע מהמקלט להפוך למחסן של השכן
- מה עושים אם חסמו לכם את החניה בבניין
- לא משחקים באש: כך השכן לא יתבע אתכם
קיימים מספר היבטיים משפטיים שצריך להתייחס אליהם בטרם מחליטים לפתוח משפחתון בבניין המשותף. למשל, האם יש צורך בהגשת בקשה לשימוש חורג בחוק התכנון והבנייה; האם חלה החובת או אי-החובה ברישוי העסק; וכמובן - האם פתיחת משפחתון יהווה מטרד לשכנים.
הצורך לקבל היתר לשימוש חורג בדירת המגורים לצורך הפעלת המשפחתון והצורך בקבלת רישיון עסק, תלויים בחוקי העזר המקומיים או בנוהג המקובל בתחום הרשות המקומית - דבר המשתנה מרשות מקומית אחת לאחרת. עניינים אלה יש לבדוק בכל רשות בנפרד במחלקות לרישוי עסקים ו/או הנדסה.
כך לדוגמא, יש רשויות שרואות במסגרת לטיפול/שמירת פעוטות בה נמצאים עד 15 ילדים, כמסגרת משפחתית רגילה שאינה מהווה עסק המחייב רישיון או היתר לשימוש חורג בדירת המגורים. מאידך, יש רשויות הרואות במסגרת עם יותר מ-5 פעוטות כגן ילדים וכעסק החייב בקבלת רישיון; ובהתאמה אף ייתכן שמדובר בשימוש חריג המחייב הגשת בקשה לשנוי יעוד או לקבלת היתר לשימוש חריג.
Not In My Back Yard
בכל הקשור לסוגיית המטרד לשכנים, נראה כי בתי המשפט מכירים במציאות שנוצרה עם השנים - כאשר המדינה לא ראתה באחריותה לדאוג למסגרת חינוכית לפעוטות, בין היתר לאחר שהמגמה בעבר הייתה שהפעוטות נשארים עם אימם בביתם.
לכן, בעוד שהמדינה דאגה להקים או חייבה את הקמתם של גני ילדים ומבני חינוך לילדים מגיל 3 ומעלה, כחלק מתוכניות בנייה אשר אושרו לבניית אזור מגורים חדש, היא לא דאגה להקים מסגרות חינוך ושמירה לפעוטות עד גיל 3. לפיכך, רואה הפסיקה בהבנה את הצורך המשווע שאין גם מי שחולק עליו, בפתיחת פעוטונים במסגרות פרטיות גם אם בדירות מגורים בבית המשותף.
במילים פשוטות, בתי המשפט הגיעו למסקנה כי אין ברירה אלא לאפשר פתיחת מעונות וגני ילדים, גם בתוך מבני מגורים וגם בבתים אשר לכאורה לא נועדו לשימוש זה. בתי המשפט מנמקים, בין היתר, את החלטתם בכך שקבלת טענתם של דיירים בדבר חוסר הנוחות הנובע מפעילות גן אצלם בבניין - כהצדקה להעברת הגן למקום אחר - תוביל להיווצרות אותו חוסר נוחות במיקומו החדש של הגן. השופט מודריק כינה גישה זו בפשטות: Not In My Back Yard.
לפיכך, מתוך הרצון לאזן בין הצורך וההכרח בפתיחת מסגרות חינוך לפעוטות; לבין חוסר הנוחות שעלול להיגרם לשכנים של מסגרות מסוג זה, בתי המשפט בוחנים את השפעת פעילות הפעוטון על שמירת הרכוש המשותף. כלומר הם בוחנים האם ייגרם עומס חריג על מערכות הבית, והאם עומס זה יביא ללכלוך ולנזקים עודפים על הרגיל. כמו כן, בחנו בתי המשפט את השפעת גן הילדים על עומס החניה בסביבתו ואת הרעש המהווה מטרד לשכנים.
מה עושים עם המחסור בחניה?
אמנם נכון הדבר שבדרך כלל הגבילו בתי המשפט את התקופה לשימוש בדירה כפעוטון, אך ההגבלה היתה לתקופות לא קצרות של מספר שנים. לפיכך, מאחר שנראה מהפסיקה כי בתי המשפט מאזנים בין הצורך או ההכרח בהפעלת גן הילדים, לבין זכותם של השכנים שאורח חייהם לא ייפגע - מומלץ לפני שרצים לבית המשפט לאמץ מראש את הפתרונות שבלאו הכי יונחו לפתחם בסופו של הליך משפטי.
כך, ניתן להסכים מראש כי הכניסה לפעוטון תהיה נפרדת מחדר המדרגות; או לחילופין שהמעון יישא בהוצאות הניקיון העודפות של חדר המדרגות, בשל הצורך לנקותו מעבר למקובל. כמובן שיש להבין כי הפעלת פעוטון מביאה עמה גם רעש מסוים והדבר טבעי, אך מפעיליו של הפעוטון צריכים להבין כי למרות רצונם הראוי להתעשר, עליהם להגביל את מספר הפעוטות להיקף סביר - ככל שהם פועלים בסביבת מגורים. ודאי שיהיה עליהם גם להקפיד לא ליצור הפרעה בשעות המנוחה ובימי שבת וחג.
כמו כן, ראוי כי במקרה שבו הפעלת פעוטון עלולה ליצור עומס בלתי רגיל על מקומות החניה בסביבתו, שמפעיליו יכשירו מקומות חניה נוספים או יימצאו פתרונות - בשיתוף הורי הפעוטות, למסירת או איסוף הפעוטות, באופן שלא יהווה הפרעה ומטרד לשכנים.
הכותב הוא שותף בכיר במשרד עורכי דין ד"ר מילר ושות. הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול