כמה ישלם סטודנט על מגורים בדרום?
הפסקת האש בדרום ושנת הלימודים האקדמית שבפתח צפויים להאיץ את החיפוש של סטודנטים באזור אחר דירה. חדר בשכונה ב' בב"ש, דירות עמיגור או אירוח בקיבוצים - מהן אפשרויות הדיור של 40 אלף הסטודנטים שיחלו ללמוד בקרוב בבן גוריון ובמכללות בדרום וכמה זה יעלה להם?
כחול-לבן: החנייה הזולה והיקרה לסטודנטים
סטייל בקמפוס? הצצה למעונות סטודנטים
להיות סטודנט ריאלי ולחיות כדי לספר על זה
באר שבע: שכונה ב' עדיין מובילה
בבאר שבע עומדות בפני הסטודנטים מספר אופציות, ובראשן מעונות הסטודנטים של אוניברסיטת בן גוריון, אשר סובלים אמנם מתדמית מפוקפקת אבל מהווים פתרון דיור משתלם. המעונות נמצאים בשכונות ג' ו-ד' בעיר וכוללים דירות יחיד, דירות למספר סטודנטים ודירות לזוגות נשואים. כל דירה במעונות כוללת מספר חדרי מגורים, מטבח, מקלחת ושירותים, והן כולן מרוהטות וממוזגות. טווחי המחירים נעים בין 600 שקל לחודש לשוכר בחדר לשניים עד 990 שקל לחודש עבור דירת סטודיו ליחיד, ע"פ נתוני המרכז להתיישבות בנגב ובגליל.
שכונה | דירת 2 שותפים* | דירת 3 שותפים*** |
א' (סמוכה למכללת סמי שמעון) | 1,100-1,300 שקל לחודש | 900-1,100 שקל לחודש |
ב' (אזור מבוקש) | 1,200-1,350 שקל לחודש | 1,050-1,200 שקל לחודש |
ג' (סמוך לאוניברסיטה) |
900-1,100 שקל לחודש |
850-1,050 שקל לחודש |
ד' (סמוך לאוניברסיטה) | 1,000-1,150 שקל לחודש | 800-1,000 שקל לחודש |
רמות (דרוש רכב לרוב) |
1,500 שקל לחודש; 2,100 עבור דירת סטודיו** |
1,100 שקל לחודש |
* המחיר לשותף בדירת שלושה חדרים.
** דירת סטודיו ליחיד, כולל הוצאות.
*** המחיר לשותף בדירת ארבעה חדרים.
- הנתונים באדיבות המרכז להתיישבות בנגב ובגליל.
לקראת שנת הלימודים הנוכחית לא נרשמה עלייה גדולה במחירי השכירות בעיר. על פי נתוני המרכז להתיישבות, השכונות המבוקשות ביותר בקרב הסטודנטים נותרו שכונה ד' הקרובה לאוניברסיטה ושכונה א' הקרובה למכללת סמי שמעון. שכונה ג' הזולה יחסית ושחלק מבתיה קרובים מאוד לאוניברסיטה נחשבת לפחות מבוקשת בקרב הסטודנטים, המעדיפים שכונות בעלות אווירה סטודנטיאלית יותר. השכונה הפופולארית ביותר, במיוחד בקרב הסטודנטים הוותיקים, נותרה שכונה ב', בעיקר בשל העובדה שמדובר בשכונה מטופחת יחסית שקרובה למרכז העיר.
בשכונת רמות החדשה ישנן אופציות שכירות רבות ובהן יחידות דיור, דירות ופנטהוזים המתאימים בעיקר לסטודנטים בעלי רכבים. ניתן למצוא גם דירות קרובות יותר לאוניברסיטה, במחיר שעולה בהתאם למרחק.
אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת בן גוריון מנסה לעודד ירידת מחירים על ידי חשיפת הסטודנטים לאופציות זולות יותר בשכונות נוספות, בהן גם העיר העתיקה. "הכוונה היא לגרום לסטודנטים להפסיק לשכור דירות סמוך לאוניברסיטה", הסביר יו"ר האגודה, אבי בן הלל. "כל מה שנדרש מהם הוא טיפה יותר השקעה בהגעה לאוניברסיטה".
"יש התעוררות בקרב הסטודנטים שמבינים שעליית המחירים היא לא גזירה משמיים, וזו בסך הכל החלטה של השוכר", הוסיף. "בשנה שעברה לדוגמה היו רשימות שחורות שכללו דירות במחירים מופקעים. הסטודנטים מחוץ לעיר צריכים להבין שלא צריך להיכנס לדירה בכל מחיר".
מכללת ספיר: הסטודנטים מעדיפים את הקיבוצים הקרובים
אפשרויות הדיור העומדות לרשות הסטודנטים במכללת ספיר מוגבלות יותר. בשדרות מוצעות דירות של חברת עמיגור, הממוקמות כקילומטר מהמכללה ובהן 153 מיטות. המחיר בהן הוא 590 שקל לחודש עבור מקום בדירת 3 חדרים (ל-3 סטודנטים), הכוללות מטבח ומקלחת, אך ללא מיזוג. עם זאת, רוב המתגוררים במקום הם דיירים מוגנים, ולא מדובר בסביבת מגורים שקוסמת לצעירים.
אופציה נוספת, היא שכירת דירה בעיר עצמה. דירת ארבעה חדרים בעיר, המיועדת לשלושה סטודנטים, תעלה כ-2,000 שקל. יחידת דיור באחת משכונות העיר הסמוכות למכללה, הכוללת חדר שינה, סלון, מטבחון ומקלחת עם גינה קטנה תעלה לכל הפחות 750 שקל לסטודנט, לא כולל חשמל.
האופציה המועדפת ברך כלל על הסטודנטים היא מגורים בקיבוצים הקרובים למכללה, אשר בכל אחד מהם מתארחים כ-100 סטודנטים בקהילות קטנות. הקיבוצים מציעים מגוון רחב של אופציות למגורים - החל מקרוון משודרג ל-2 סטודנטים במחיר של 750 שקל לחודש לסטודנט ועד דירות סטודנטים הכוללות חדר וסלון, מטבחון ומקלחת (ולפעמים גם ממ"ד) במחיר של 1,350, הכולל גם אינטרנט, כבלים וריהוט. למתפנקים מוצעות דירות סטודיו משודרגות ומאובזרות במחיר של כ-1800 שקל לחודש.
מחירי השכירות באזור לא ירדו בעקבות מבצע צוק איתן - למעשה, סטודנטים רבים מתלוננים על המחירים הגבוהים שגובים מהם חלק מהקיבוצים. "לא כל הסטודנטים יכולים להרשות לעצמם לגור בשדרות או בקיבוצי הסביבה, ואין באמת פיתרון מגורים ראוי, כי כמעט אין מעונות", הסביר עידן כהן, דובר אגודת הסטודנטים של ספיר. "שכר הדירה הגבוה והמצב הביטחוני הנפיץ יוצרים חשש לעזיבת סטודנטים, שיעדיפו ללמוד במקומות נוחים יותר - זה יכול להיות מסוכן והרסני כלפי קהילת תושבי הדרום. אנחנו מנסים לפעול מול משרדי הממשלה השונים ולהעניק לסטודנטים סיוע בשכר דירה או מלגות כדי להשאיר אותם במקום. זה כמו חמצן עבור הסטודנטים".
בקרוב בשדרות: כפר סטודנטים עשוי מכולות
אבל יש גם בשורות טובות: לאחרונה אישרה הממשלה פרויקט הקמת כפר סטודנטים בשדרות מוכת הרקטות, על פי מודל הולנדי. לפי מודל זה, יוקמו 200 דירות ממכולות שיספקו פתרון דיור ל-400 סטודנטים. שכר הדירה בכפר צפוי לעמוד על כ-420 שקל לחודש לסטודנט. "אין לי ספק שההחלטה להקים את כפר המכולות בשדרות תתרום רבות לחיזוק החוסן האזרחי בשדרות ובאזור, לנוכח המתקפות מעזה", אמר השר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום. "הסטודנטים יתרמו לקהילה ויתנדבו בתחומים שונים, והמחיר האטרקטיבי יהווה עבורם פיתרון לבעיית המחסור בדיור זמין וזול באזור".
תומר ירון, רכז דיור והטבות של המרכז להתיישבות, סיפר כי "השינוי המשמעותי בדיור לסטודנטים, בפרט בבאר שבע, נובע מהטבה לסטודנטים שמציע המשרד לפיתוח הנגב והגליל במסגרתה הסטודנטים שיעברו להתגורר בעיר העתיקה יקבלו מענק לשכר דירה בסך 500 שקל לחודש. כ-340 סטודנטים עברו לחיות בעיר העתיקה בעקבות ההטבה הזו. בעבר היו שם רק סטודנטים בודדים".