שתף קטע נבחר

חצי שנה למטוס המלזי: קרובי הנוסעים - נטל

שישה חודשים עברו מאז נעלמה טיסת MH370 וצללה לתוך האוקיינוס ההודי וקרובי הנוסעים שנספו שמשוועים לבדל מידע חדש סופגים התעללויות מצד הרשויות בסין בדמות מעצרים ליליים, חקירות ואף אלימות. ללא ראיות חדשות, רבים מהם נאחזים בתיאוריות קונספירציה: הנשיא אובמה מסתיר משהו

שישה חודשים אחרי שהמטוס המלזי נעלם מהמכ"ם, קרובי הקורבנות שנואשים לכל רמז שיצביע על מה שאירע לו, מאשימים את הרשויות הסיניות בעוינות רבה כלפיהם. בראיונות מתארים כמה קרובי משפחה כיצד נעצרו והוכו על ידי המשטרה - כנראה בתגובה ללחץ הציבורי שהפעילו המשפחות על רשויות התעופה הסיניות והמלזיות בדרישה לקבל מידע על המצוד אחר המטוס.

 

עוד חדשות בעולם :

לראשונה: ארה"ב הפציצה במערב עיראק

ראות אפס: צפו בסופת אבק עצומה באריזונה

מהפך בסקרים בסקוטלנד: 51% בעד עצמאות

 

שישה חודשים אחרי שהמטוס נעלם, קרובי הנוסעים שנספו מחזיקים בכל חפץ שהשאירו יקיריהם מאחור ויכול לנחמם ולו במעט. אב מחזיק בבובות הדובים של בתו, אישה שומרת על מפתחות הרכב של בעלה מכל משמר, כלה טרייה משמרת את החדר שעוצב במיוחד לילדים, שלא ייוולדו לה ולבעלה שנעלם.

 

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"בהתחלה, משטרת בייג'ינג הגנה עלינו, אבל אז הגישה שלהם השתנתה לגמרי", העידה צ'נג ליפינג בת 38, שבעלה היה על המטוס. "אני לא מצליחה להבין למה הם עושים את זה. אני מאוכזבת נורא".

 

מטוס הבואינג 777 שנשא 239 נוסעים ואנשי צוות נעלם ב-8 במרס לאחר שהמריא מבירת מלזיה, קואלה לומפור, בדרכו לבייג'ינג. כשליש מהנוסעים על סיפונו היו סינים. לפני כשבועיים חשפה אוסטרליה פרטים חדשים על היעלמות המטוס המלזי. לפי ממשלת אוסטרליה, לאחר שאבד הקשר עם המטוס נעשה ניסיון להתקשר אליו באמצעות טלפון לווייני. איש על המטוס לא ענה אמנם, אולם ניסיון השיחה הזה של אנשי "מלזיה איירליינס" על הקרקע אפשר לקבל פרטים על תנועותיו של המטוס, ומהם עולה האפשרות שהוא פנה דרומה בשלב מוקדם יותר מכפי שחשבו עד כה.

 

המטוס של "מלזיה איירליינס" הפך לאחת מתעלומות התעופה הגדולות בהיסטוריה. פחות משעה אחרי ההמראה הוא סטה באופן חד ממסלולו וטס לפי הערכות ללב האוקיינוס ההודי העצום, עד שאזל לו הדלק ושם התרסק. חצי שנה אחרי היעלמות המטוס לא נמצא אף לא שריד אחד שלו או של 239 הנוסעים ואנשי הצוות שהיו עליו.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
החוקרים אומרים כי מהראיות הקלושות שעמן הן עובדים עולה כי המטוס הוסט בכוונה אלפי קילומטרים ממסלול הטיסה המתוכנן לפני שצלל לתוך האוקיינוס ההודי. אולם אף אחד לא בטוח בכך, או יודע מדוע. חיפושים בינלאומיים נרחבים נכשלו במציאת עקבות.

 

הפכו לנטל על הרשויות בסין

עבור המשפחות, הכאב והמסע הנחוש למצוא תשובות לא הוקלו עם הזמן, ונראה כי הם הפכו לנטל עבור הרשויות הסיניות. המשפחות טוענות כי שוטרים היכו לפחות שני בני משפחה שילדיהם היו על הטיסה. במקרה אחד אושפזה אישה בשנות ה-50 לחייה לשלושה ימים לאחר שהותקפה.

 

"הלכתי לראות אותה בבית החולים, וראיתי את הפציעות שלה בראש ובגוף", אמר זאנג יונגלי, בן 64, שבתו הייתה על הטיסה. "הדרך שבה נהגו השוטרים קיצונית מאוד, אסור להם להתייחס אלינו ככה".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
    

הממשלה הסינית חזרה שוב ושוב כי היא לא חוסכת במאמצים לחיפושים אחר המטוס ומנהיגי המדינה ביטאו, לפחות בתקשורת, את יחסם החם למשפחות. רשויות ביטחון הציבור בסין לא נתנו את דעתן על המשפחות. אך נציגי "מלזיה איירליינס" פלטו מפעם לפעם כי הקרובים הנואשים מעט אגרסיביים לעתים.

 

כמה קרובי המשפחה אמרו כי הם מאמינים שעוקבים אחרי בתיהם. המשטרה עיכבה לחקירה כמה אזרחים מספר פעמים במשרד שהקימה הממשלה בפרבר של בייג'ינג, שמטרתו להוות מוקד עלייה לרגל של קרובי המשפחות שבו יוכלו לקבל מידע על החיפושים מ"מלזיה איירליינס" ונציגי הממשלה.

 

המשפחות ועורכי דינן אמרו כי המעצרים ארכו לעתים כ-24 שעות. המשטרה ייחסה למעצרים כמה סיבות, בהן התקנה נגד התקהלויות גדולות. בכמה מקרים, טוענות המשפחות, ילדים נלקחו גם הם עם הוריהם למעצר.

משפחות הנוסעים במסיבת עיתונאים בבייג'ינג. ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
משפחות הנוסעים במסיבת עיתונאים בבייג'ינג. ארכיון(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
לפחות בשני מקרים, שהגיעו לידי רויטרס מעדויות של קרובי משפחה, שוטרי משטרת בייג'ינג הגיעו לבתי המשפחות עם שחר כדי לעצור אותם ללא סיבה. "איכשהו אני מבינה מדוע המשטרה עושה את זה - אולי הם יודעים להתמודד רק עם פושעים", סבורה ליו וואני, בת 26, שבעלה הטרי היה על סיפון המטוס. "אנחנו לא מבקשים להיות נגד הממשלה בכוונה".

 

מעלים תיאוריות: בטוח אובמה יודע

בשבועות שלאחר שהטיסה נעלמה, תשומת הלב התקשורתית הייתה אינטנסיבית והמשטרה שהתה באופן קבוע במלון לידו שבבייג'ינג, שם שיכנה "מלזיה איירליינס" את המשפחות  וערכה פגישות יומיומיות.

 

בהפגנה אחת שנערכה באותם השבועות, עשרות שוטרים ליוו את בני המשפחה, רבים מהם בכו והחזיקו שלטים, בצעדה לשגרירות המלזית - במפגן בלתי רגיל של תמיכה במחאה בסין. אך בעוד הסיפור נעלם ממהדורות החדשות והחיפושים התארכו ללא סוף, הפכו הרשויות, לטענת המשפחות, לתומכות פחות.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

צ'נג, אם לשני בנים צעירים, שנעצרה גם היא במשרד הנציגים, אמרה כי לא הצליחה לגשת לחשבון הבנק המלזי של בעלה ושהרשויות בשתי המדינות לא ששו למלא את בקשותיה לעזרה. "בכנות, אני לא יכולה לסבול את זה", סיפרה. "חיי השתנו לגמרי, אני לא מצליחה ללכת לעבודה יותר".

 

רבים מקרובי המשפחה של הקורבנות מבקרים במשרד הנציגים פעם בשבוע, חלקם נוסעים

במשך שעות בתקווה לגלות רסיס של מידע חדש. כמו צ'נג, רבים מהם עזבו את עבודותיהם.

 

בעוד זרם המידע לגבי החיפוש של MH370 מתייבש לאיטו, קרובי המשפחה נאחזים בתיאוריות הקונספירציה שהמציאו בעצמם. רבים מהם מאמינים כי ארצות הברית או מעצמה אחרת מסתירה מידע או אולי אפילו אחראית להיעלמות המטוס. "אין לי ספק שהנשיא אובמה יודע מה קרה", אומרת ליו.

 

"לא משנה מה אנחנו שואלים, אף אחד מהצדדים האחראיים לא מספק מידע לגבי מה שקרה. מי יודע מה המניע שעומד מאחורי זה?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
החיפוש שנמשך ונמשך
צילום: רויטרס
מומלצים