שתף קטע נבחר

מהפך בסקרים בסקוטלנד: 51% בעד עצמאות

לראשונה מאז החל קמפיין משאל העם בסקוטלנד הצליחו מצדדי העצמאות להשיג רוב בסקרים מול מחנה ה"לא", שקיבל 49 אחוזים. בעוד פחות משבועיים יילכו הסקוטים למשאל העם, האם האיחוד בן 307 השנים עם אנגליה בדרך לפירוק?

סקוטלנד מתקרבת לעצמאות: תומכי קמפיין העצמאות לסקוטלנד הצליחו לראשונה להוביל בסקר - תוצאה שמצביעה על אפשרות אמיתית של המדינה להיפרד מבריטניה. סקר של מכון YouGov שנערך עבור ה"סאנדיי טיימס" הראה כי 51 אחוזים תומכים בעצמאות אל מול 49 אחוזים שמתנגדים.

 

עוד חדשות בעולם:

מסר ממוח למוח: 'ניסוי טלפתיה מוצלח ראשון'

מצרים: שבעה נעצרו בגלל חתונה חד-מינית

72 שעות הפרידו בין כוח החילוץ לשבויי דאעש

 

עוד פחות משבועיים, ב-18 בספטמבר, יילכו אזרחי סקוטלנד למשאל העם והבוקר לראשונה הצליחו תומכי העצמאות לא רק לצמצם את הפער אלא גם לעבור את המתנגדים, שרק בחודש שעבר הובילו ב-22 אחוזים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

תיפגש עם קמרון היום. המלכה אליזבת בפתיחת משחקי הרמה בסקוטלנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תיפגש עם קמרון היום. המלכה אליזבת בפתיחת משחקי הרמה בסקוטלנד(צילום: AFP)

 

 

ממכון הסקרים YouGov נמסר כי הסקר לא כולל את אלה שאינם מתכוונים להצביע ואת אלה שטרם החליטו מה יצביעו. אם קבוצות אלה כן היו נכללות בסקר, תוצאותיו היו: 47 אחוזים לתומכים בהיפרדות ו-45 אחוזים למצדדי העצמאות. הסקר נערך לאחר שמנהיג קמפיין העצמאות אלכס סלמונד ניצח בשני העימותים הטלוויזיוניים שנערכו.

 

אחרי חודשים של סקרים שהראו כי הלאומנים בדרך לתבוסה, הצביעו הסקרים האחרונים על צמצום הפער עם המתנגדים, בראשותו של אליסטר דרלינג, שעשוי להביא לכך שמפלגתו של סלמונד, "המפלגה הלאומית הסקוטית" (SNP), תשיג את מטרתה - לפרק את האיחוד בן 307 השנים עם אנגליה.

יתפטר? רה"מ דיוויד קמרון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יתפטר? רה"מ דיוויד קמרון(צילום: AFP)

לפי סקר שנערך לפני חמישה ימים עבור העיתונים הבריטיים "סאן" ו"טיימס", שיעור התומכים בעצמאות סקוטלנד עמד על 47 אחוזים. ניצחון של "מחנה" העצמאות יוביל לשיחות משא ומתן עם לונדון לגבי סוגיית המטבע, החוב הלאומי, הנפט שבים הצפוני ועתידו של בסיס הצוללות הגרעיניות בסקוטלנד. עצמאות סקוטלנד תיחתם ב-24 במרס 2016.

 

אם הסקוטים יצביעו על עזיבת הממלכה הבריטית, ראש הממשלה דיוויד קמרון יצטרך לעמוד מול הדרישות להתפטר לקראת הבחירות בבריטניה שייערכו במאי 2015. לצערו, סיכוייה של מפלגת הלייבור האופוזיציונית לזכות ברוב הקולות בבחירות יהיו גבוהים יותר אם קמרון יפסיד מול מחוקקיו הסקוטים. אולם קמרון, שצפוי להיוועד היום עם המלכה אליזבת בסקוטלנד, מתעקש כי לא יתפטר.

 

הלאומנים מאשימים את לונדון בבזבוז ההון הסקוטי, וטוענים כי סקוטלנד יכולה להיות אחת המדינות העשירות בעולם אם תיקח את המושכות על גורלה. מצדדי האיחוד עם אנגליה, בהם שלוש המפלגות המרכזיות בבריטניה, אומרים

כי הממלכה הבריטית תהיה חזקה יותר אם תישאר מאוחדת ושעצמאות סקוטלנד תוביל לאי יציבות פיננסית, כלכלית ופוליטית.


פוליטיקאים ממחנה "יותר טוב ביחד" המתנגדים להיפרדות ניסו לפתות את הסקוטים עם הצעות לסמכויות נרחבות יותר למדינה. השבוע הבטיח ראש הממשלה לשעבר גורדון בראון, סקוטי בעצמו, שאדינבורו תקבל יותר סמכויות על מסים, נושאים כלכליים וחברתיים אם הסקוטים יצביעו נגד העצמאות. העיתון Observer פרסם הבוקר כי השרים הבריטים מתכננים הצעות מוצקות נוספות בימים הקרובים כדי למנוע מהסקוטים לעזוב את הממלכה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים