שתף קטע נבחר

הסופה בנפאל: 27 הרוגים בהם 3 מישראל, נעדרת - וחשש מסערה נוספת תוך יממה

באסון בצפון נפאל נהרגו הישראלים תמר אריאל, אגם לוריא ונדב שהם. מאמצי החילוץ ממשיכים במרוץ נגד השעון בגלל מזג האוויר. מיכל גילי צ'רקסקי מגבעתיים נעדרת ועוד עשרות לא יצרו קשר. אחיה: "אנחנו בחוסר ודאות מוחלט, מייחלים לכל שביב מידע". צוותי חילוץ ומד"א יצאו מישראל

בתום כשתי יממות של חיפוש, ניסיונות חילוץ ויצירת קשר, עומד על שלושה מניין ההרוגים הישראלים באסון סופת השלגים ברכס אנאפורנה בצפון נפאל . מיכל גילי צ'רקסקי (36) מגבעתיים מוגדרת כנעדרת לאחר שלא נוצר איתה קשר כלל מאז תחילת הסופה. במקביל, 130 מטיילים מוגדרים "מנותקי קשר". הם כנראה שוהים בבקתות לאורך ציר הטיול ויצרו קשר עם הרשויות הנפאליות או באזורים אחרים שהתקשורת עמם בעייתית. עד כה נמנו 27 הרוגים באסון בנפאל ו-70 נעדרים.

 

שלושת ההרוגים הישראלים הם:

סרן תמר אריאל (25), נווטת בחיל האוויר ממשואות יצחק

אגם לוריא (23) מקיבוץ יפעת

נדב שהם (30) מהיישוב הושעיה בצפון

 

בשעות הלילה בנפאל הופסקו פעולות החילוץ בשטח, והן יחודשו מיד כשעלה האור, בשל חשש מסופת מזג אוויר חדשה שעלולה להכות באזור ב-24 השעות הקרובות.  

 

ליאור קורן, אחיה של צ'רקסקי, סיפר שהיא יצאה לנפאל לבדה ואת המסלול עשתה בקבוצה עם עוד ישראלים: "אנחנו באי-ודאות מוחלטת ולאף גורם אין מידע חדש לספר לנו. אנחנו מייחלים לכל שביב של מידע. בגלל תנאי מזג האוויר הקבוצה שלה התפצלה. חלק עלו למעלה וחלק ירדו למטה ומאז אבדו עקבותיה. אין לנו כמעט עדויות מהשטח. רק עדות של כמה בנות שאמרו שראו אותה בראונד האנפורנה, קטע אחד לפני העלייה ל'פס', שזה המעבר שבו הייתה המפולת".

מימין לשמאל: נדב שהם, אגם לוריא ותמר אריאל שנהרגו בנפאל  ()
מימין לשמאל: נדב שהם, אגם לוריא ותמר אריאל שנהרגו בנפאל
 

הנעדרת מיכל גילי צ'רקסקי ()
הנעדרת מיכל גילי צ'רקסקי

סטטוס שפרסם בפייסבוק אחיה של צ'רקסקי (צילום: מתוך פייסבוק) (צילום: מתוך פייסבוק)
סטטוס שפרסם בפייסבוק אחיה של צ'רקסקי(צילום: מתוך פייסבוק)

מאות מטיילים שהו ברכס האנאפורנה בצפון נפאל כשסערה ובעקבותיה סופת שלגים פגעו באזור. יותר מ-150 מטיילים חולצו על ידי צוותי ההצלה במקום. ישראלים נוספים נפצעו במפולת השלגים באנפורנה, ו-13 מהם פונו לבית חולים צבאי בקטמנדו. כולם סובלים מפגיעות קור בדרגות חומרה שונות, אך לא נשקפת סכנה לאף אחד מהם. לבקשת שגרירות ישראל הועברו חמישה מהפצועים לבית חולים אחר כדי לקבל את הטיפול המתאים ביותר לפציעות שלהם. בישראל נערכים להטסת הפצועים לישראל, ולקראת המבצע נשלחו שני אנשי מד"א לנפאל, כדי להעריך את מצב הישראלים שם.

 

אוליבר אליעזר, ראש צוות החילוץ "הראל 669" השייך לחברת הביטוח שיצאה לסייע באזור האסון, התייחס ללוח הזמנים הצפוף בגלל הסופה המתקרבת. "אנחנו חייבים לגמור עם המשימה כמה שיותר מהר לפני שמזג האוויר יפריע לנו וניאלץ לחכות", הוא אומר.

 

צוות החילוץ הישראלי המריא בשעות הצהריים. "הצוות מורכב מאנשים שיש להם ניסיון ואנחנו נעזרים בצוותים מקומיים, בנציגי הקונסוליה, בחב"ד ובכל מי שיכול לעזור לנו. כל הזמן הרשימות שלנו מתעדכנות", הוסיף אליעזר והסביר שפעולות החילוץ יתמקדו תחילה בתרמילאים במצבי הקיצון ולאחר מכל יתרחבו. "קודם כל מחלצים את מי שנמצא בגובה 5,500 מטר, שם הסיכוי גבוה יותר שיפגעו מהיפותרמיה או מחוסר מזון וחימום".

 

ד"ר ברוך זיו, חוקר אקלים מהאוניברסיטה הפתוחה, מסביר שבהימלאיה יש שתי עונות קשות שביניהן כמעט אין רווח. האחת היא הקיץ - ובמהלכה יורדים גשמים בצורה מאוד אינטנסיבית - והשנייה היא החורף, שבו יורדים שלגים והקור קיצוני.

 

"בגובה של חמישה קילומטר, שאני מבין שזה הגובה שבו היו המטיילים, הטמפרטורה בקיץ היא מינוס 10 מעלות ובחורף היא מינוס 30", הוא מסביר. "ברגע שיש סופת שלגים, הרוח מקצינה את הפער בטמפרטורה בין ההר לעמק, ואם נמצאים במקום גבוה סובלים יותר מאשר במצב רגיל כי כשהאוויר עולה הוא מתקרר. בנוסף, בסיטואציה כזו כל גוף חי יוצר סביבו מעטה של אוויר חם, אנחנו למעשה מחממים את האוויר שבא איתנו במגע, אבל כשיש רוח חזקה, אפילו כשאנחנו לבושים, הרוח מסלקת את המעטה הזה וחושפת אותנו לאוויר הקר באמת".

 

"הבת שלי בטראומה"

מסלול אנאפורנה נמצא כ-160 קילומטר צפון-מערבית לבירה קטמנדו, וכמדי אוקטובר - שיא עונת הטרקים במקום בשל מה שאמור להיות מזג אוויר נוח - היה מלא בתיירים מכל העולם.

 

אחת הפצועות המאושפזות בקטמנדו היא לינור קגן, בת 22, שטיילה באזור עם חברתה. שמואל קגן, אביה של לינור, סיפר ל-ynet כי בתו סובלת מכוויות קור ברגליה לאחר שהות של 24 שעות בשטח. "קשה להן מאוד ללכת. הבת שלי בטראומה מכל הדברים שהיא ראתה שם, מחילוץ פצועים ועד פינוי של גופות רבות", סיפר האב. לדבריו, מזג האוויר תפס את התרמילאים בהפתעה מוחלטת.

אנשי מד"א בנתב"ג, לפני היציאה לנפאל (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אנשי מד"א בנתב"ג, לפני היציאה לנפאל(צילום: מוטי קמחי)

פעולות החילוץ למרגלות ההימלאיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פעולות החילוץ למרגלות ההימלאיה(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

שגרירות ישראל הקפיצה את הצבא 

בשיחה עם ynet תיארו מטיילים ישראלים החלטה שהתבררה כבחירה לחיים או למוות. שלושה שהחליטו לא לצאת למסלול ה"פס" עקב תנאי מזג האוויר ונשארו ללון בבקתה במחנה הקבע בשמורה, סיפרו שבשלישי בערב הגיעה אליהם שיירת נפאלים על סוסים שהעבירה לידיהם מכתב כתוב בעברית: "'יש ישראלים תקועים על ה'פס' בפסגה. תעזרו לנו, זו סכנת חיים". תמר חלק (22) מספרת כי יצרה קשר בטלפון קווי עם השגרירות ועם כוחות החילוץ. רק בבוקר התבררו לה ממדי האסון.

 

סגן השגריר הישראלי בנפאל, יהונתן לבל, סיפר בשיחה עם ynet כי המטיילים עברו חוויה מטלטלת. "הם ניסו לעבור במעבר במזג אוויר קיצוני מאוד ולא היו מוכנים באופן טבעי לזה משום שבעונה הזו אמור להיות מזג אוויר יפה", סיפר. לדבריו, המטיילים היו צריכים לקבל החלטה אם להישאר במעבר מסוים או להמשיך. "חלק נותרו במבנה רעוע וחלק המשיכו. אנחנו ידענו ראשונים ואם לא היינו מודיעים לצבא הנפאלי, לא היו שולחים אף אחד. על המסוק היו 12 ישראלים. הורדנו אותם מהמסוק ונסענו איתם לבית החולים", סיפר לבל שציין כי מצבם טוב. "התקשורת במקומות האלה כמעט ולא קיימת", סיפר לבל, "אין תשתיות וחלק מהפצועים סיפרו לנו שהם צלצלו למשפחות ואנשים לא הבינו שמשהו קרה".

 

קשאב פאנדיי מאיגוד סוכנויות התיירות בנפאל התראיין לסוכנות רויטרס ומתח ביקורת על השלטון במדינה: "הממשלה שמחה לקחת כסף מתיירים אבל לא עושה כלום עבורם. עכשיו היא צריכה לדאוג לממן תחזיות מזג אוויר ועזרה מהירה להצלת הטיילים".

 

ההרוגים באסון בהימלאיה

סרן תמר אריאל, בתם של ענת וחנן ממשואות יצחק, הייתה השלישית מבין שישה ילדים. היא התמסרה לשנתיים של שירות לאומי, ולאחר מכן הרגישה שברצונה לתרום עוד למדינה - והחליטה לשרת גם בצה"ל. במהלך שירותה היא ניצלה מהתרסקות מטוס "צוקית" אך נפצעה בגבה. היא המשיכה במסלול כנווטת למרות חלומה להיות טייסת קרב. שר הביטחון לשעבר אהוד ברק אמר עליה: "הוכחת מהי אמונה ומהי כוחה".

 

שרגא וילק ממשואות יצחק, קרוב משפחתה של תמר, סיפר כי שבבוקר התבשר שהמאמצים למצוא אותה בחיים כשלו. "אתמול אחר הצהריים, כשהחלו להתפרסם הידיעות על המפולת, התחלנו לדאוג", הוא אומר. "יצרנו קשר עם חברות הביטוח, עם משרד החוץ ועם אנשי חיל האוויר. כבר אז הבנו שהמצב לא טוב".

תמר אריאל ז"ל בסיום קורס טיס ()
תמר אריאל ז"ל בסיום קורס טיס

 


אגם לוריא ז"ל ()
אגם לוריא ז"ל

נדב שהם ז"ל ()
נדב שהם ז"ל

וילק הוסיף שהיא עדכנה את המשפחה על היציאה לטרק והייתה אמורה לחזור לארץ בסוף השבוע. "דאגו לה כמו כולם, אבל רגילים שהיא בחורת אקסטרים", הוא מוסיף. "המסלול היה כזה שכל מי שמטייל בנפאל עושה אותו".

 

אגם לוריא החל את טיולו בחודש מאי השנה ומאז ביקר בתאילנד, קמבודיה, וייטנאם, הודו ובנפאל. הוא נולד וגדל בקיבוץ יפעת, בוגר תיכון "העמק המערבי יפעת". הוא השאיר אחריו אם, ורד, מרצה במכללת אורנים, ואחים, שחף ואילאיל. בקיבוצו סיפרו שאגם הוא חובב טיולים.

 

"הוא היה אדם מדהים, שחשש לצאת לטיול הגדול אבל מצא שם את האושר", סיפרה נוי עינב מקיבוץ גבת, בת כיתתו. "זה קצת יביך אותו שנגלה, אבל הוא התחיל לכתוב שם שירים, ומהם ראינו שהוא היה מאושר שם, ושאל איך אפשר להעביר את האושר הזה גם לכאן. אין אנשים כמוהו, כולם התאהבו בו. כל מי שפגש אותו נדבק ולא רצה לעזוב, רצו להיות בקרבתו. הוא זהב טהור".

 

משפחתו של נדב שהם מישעיהו מסרה: "נדב, בן 30 נולד וגדל בהושעיה. ילד טוב שיצא לטיול לפני כשבועיים, היה אמור לחזור בשבוע הבא. היה בקשר עם הוריו עד לפני כחמישה ימים. בן לוותיקי היישוב. השלישי מבין ארבעה בנים". הוא למד בישיבה התיכונית בטבריה ולאחר מכן בישיבת הקיבוץ הדתי. לאחר הצבא למד הנדסת מכונות בטכניון, שם מכהן אביו כפרופסור לרובוטיקה.

 

משפחתו וחבריו של שהם סיפרו כי הוא היה אדם של חסד וענווה, והקדיש את רוב זמנו הפנוי לעזרה לזולת. הוא התנדב לצה"ל ושירת ארבע שנים ביחידה מובחרת. מאז שהיה נער התנדב בשורה של עמותות חברתיות, בעיקר כאלה העוזרות לילדים עם צרכים מיוחדים. "'הרדאר' שלו תמיד חיפש איך אפשר לעזור לאחרים", סיפרו. "היה מלא שמחת חיים ובעל כישרון נדיר שבא לידי ביטוי בכל אשר עשה. נדב הצטיין בלימוד בישיבה, בשירות הצבאי, בלימודיו האקדמאים בטכניון ובעבודתו כמהנדס מכונות, אך מעל לכל בלטה צניעותו. גם מהסיפורים שהגיעו מאזור האסון עולה כי נדב פעל בגבורה עילאית כדי להושיט עזרה לחבריו, בצורה המאפיינת אותו".

 

אחרי הסופה. תמונות מבית חב"ד ()
אחרי הסופה. תמונות מבית חב"ד

מתעדכנים בית חב"ד בקטמנדו

בינתיים שוהים עשרות תרמילאים ישראלים בבית חב"ד בקטמנדו כדי להתעדכן בפעולות החילוץ. המתנדבים ושליחי חב"ד במדינה, הרב חזקי לפשיץ ורעייתו חני,

מעדכנים כל הזמן את רשימת התרמילאים מישראל ומסייעים ביצירת קשר עם בני משפחותיהם בארץ.

 

"אנחנו כל הזמן קולטים אנשים שמגיעים משמורת האנפורה", אמר הרב ליפשיץ. "חלק מהישראלים נמצאים בבית החולים הצבאי וחלק אחר שלא היה צריך טיפול הגיע לכאן כדי לעזור ולעדכן את הרשימות. במקביל כל הזמן יש ישראלים שיורדים מההר או עצמאית או על ידי מסוקים של הצבא הנפאלי".

 

חני ליפשיץ מוסיפה שבמהלך החג יצאו שליחי חב"ד לבית החולים הצבאי כדי להביא אוכל לתרמילאים הישראלים וכדי לספק להם ביגוד חם. "יש עדיין מטיילים שאין איתם קשר. להליקופטרים אין יכולת לחלץ את כולם בגלל תנאי מזג האוויר ככה שעד שכולם יגיעו לכאן ייקח זמן. אנחנו מקווים שיהיו בשורות טובות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אגם לוריא ז"ל
תמר אריאל ז"ל
נדב שהם ז"ל
הנעדרת מיכל גילי צ'רקסקי
מומלצים