שתף קטע נבחר

בגלל ביורוקרטיה: עיכוב בבניית אלפי דירות

משרד הפנים טרם מינה יו"רים חדשים לוועדות ערר במחוזות מרכז ות"א, אף שהיו"רים המכהנים יפרשו בעוד שבוע. המשמעות: דיונים בגין התנגדויות לתוכניות לבנייה של אלפי דירות במרכז יידחו. בעוד במשרד הפנים טוענים כי העבירו את המינויים החדשים לאישור משרד המשפטים, האחרון טוען שלא קיבל פנייה בנושא. גורמים בענף הנדל"ן: "הקרקס הזה חייב להיפסק"

האם בנייתן של אלפי דירות במרכז הארץ מתעכבת במשך חודשים בגלל ביורוקרטיה במשרד הפנים? ל-ynet נודע כי משרד הפנים לא מינה יושבי ראש חדשים לוועדות הערר של מחוזות תל-אביב והמרכז, בעוד שיושבי הראש הקיימים מסיימים את תפקידם בעוד כשבוע. כבר היום קשה לקבוע דיונים עתידיים בתחום התכנון והבנייה, וכאשר מנסים לפנות לוועדות לצורך תיאום דיונים, התשובה המתקבלת היא שמועדים לדיונים בחודשים ינואר ופברואר 2015 כבר מאויישים.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

"כבר עכשיו נדחים דיונים למועדים בלתי ידועים, והמשמעות היא עיכובים משמעותיים בבנייה ובחיזוק מבנים במסגרת של תמ"א 38", טוענת עו"ד ענת בירן, מומחית בדיני מקרקעין ודיני תכנון ובנייה ומי שכיהנה כיו"ר ועדת ערר של מחוז תל-אביב בעבר. לדבריה, "העיכוב במינוי יושבי ראש לוועדות הערר של מחוז מרכז ומחוז תל-אביב - הוועדות העסוקות ביותר בארץ - יגרום לעיכוב במתן היתרי בנייה לאלפי דירות בכל אזור המרכז".

 

עוד אומרת עו"ד בירן כי ועדות הערר אמורות לדון בכל ערר שמגישים מתנגדים בגין מתן היתר בנייה, הן בפרויקטים רגילים והן בפרויקטים בתחום תמ"א 38. "כיום, כמעט כל היתר בנייה מלווה בהגשת ערר על ידי מתנגדים, ולעתים מדובר בהתנגדויות שמטרתן היא עיכוב הפרויקט".

 

גורמים בענף הנדל"ן סבורים שמדובר ב"כשל סדרתי של משרד הפנים באיוש הוועדות". לדברי חיים פייגלין, מנכ"ל חברת הבנייה צמח המרמן, "זו תופעה שלצערי חוזרת על עצמה בצורות שונות בשנים האחרונות. זה קרה לאחרונה כאשר לא מונה יו"ר לוועדת המשנה להתנגדויות ופרויקטים רבים התעכבו. חמור מכך, לפני כ-3 שנים לערך ראש מינהל התכנון סיים את תפקידו - ובמשך שנה שלמה לא מונה מחליף".

 

המדינה: "יש מילוי מקום למינויים שיופקעו"

ד"ר אלדד פרי, יו"ר קבוצת אלדד פרי, מעריך שהעיכוב במינוי יושבי ראש לוועדות הערר יגרום לעיכוב משמעותי בקבלת היתרי בניה, ואף בוויתור של יזמים על עסקאות חדשות. לדבריו, כאשר מגישים לוועדה המחוזית התנגדות סרק, נערך דיון וההתנגדות נדחית - אולם אם מוגש ערר והדיון עובר לועדת הערר, בגלל שלא נקבעים דיונים קבלת היתר הבנייה עלולה להתעכב גם שנתיים.

 

ד"ר פרי נותן כדוגמא פרויקט של הקבוצה ברחובות, שהתעכב במשך שנתיים בגלל התנגדות סרק, כך לטענתו. "צריך להבין: מרגע רכישת הקרקע, היזמים מעבירים ערבויות לבנק המלווה עד לאכלוס הפרויקטים. מדובר בהוצאות מימון גבוהות, שבגלל עיכוב בבנייה עלולות להפוך פרויקט רווחי לפרויקט לא רווחי. לכן, אם יזם ששוקל לרכוש קרקע יודע שמחכה לו ערר שלא יידון בוועדת הערר במשך שנה או שנתיים - הוא יוותר על העסקה".

 

פולי טטרו, שותף בחברת טופ קפיטל המתמחה בפתרונות מימון לפרויקטים ויזמים, מוסיף כי "לדאבוני, גם כאשר הוועדות הללו עובדות, קצב קבלת ההחלטות שלהן איטי מאוד, והפרויקטים מעוכבים על ביורוקרטיה אינסופית. זו אחת הסיבות המרכזיות להתייקרות המחירים בארץ, כי בכך מונעים מהיצע של דירות להגיע לשוק".

 

לדבריו, "במקרה הזה, כאשר מעכבים מינוי תפקידים, אז מחמירים את הבעיה. במיוחד נכון הדבר בפרויקטים של תמ"א 38 שתקועים בוועדות, אשר יכולים להגדיל באופן משמעותי את היצע הדירות החסר באזור המרכז ותל-אביב. הקרקס הזה חייב להיפסק, והמדינה חייבת לקחת ברצינות את הלך הרוח בעם ולשרת את הציבור כמו במדינות נאורות ולא מדינות עולם שלישי".

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "שר הפנים אישר את המועמדים שנבחרו, ובהתאם לחוק העבירם לאישור שרת המשפטים".

 

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "מבדיקת משרד המשפטים עלה כי לא התקבלה כל פנייה בעניין מינוי יושבי ראש נוספים לוועדות הערר האמורות. על כל פנים, לאחרונה מונו 4 יושבי ראש לוועדות ערר, כאשר כל אחד מהם מונה גם למ"מ יו"ר הוועדות ביתר המחוזות. לפיכך, באפשרות משרד הפנים להפעיל את יושבי הראש הקבועים, גם כממלאי מקום, בוועדות בהן צפויים לפקוע מינויים בקרוב, וזאת עד להשלמת המינויים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות
בנייה בתל-אביב. בינתיים הדיונים מתעכבים
צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות
מומלצים