שתף קטע נבחר

מהפכת האיראניות: מתגרשות וחוגגות את זה

הזינוק בשיעור המשכילות והעלייה במספר הנשים בשוק העבודה הן בין הגורמים לנסיקה בשיעור הגירושים במדינה המוסלמית. השמרנים לא מרוצים, אבל לא יכולים לעצור התופעה. ויש גם טרנד חדש: מסיבות גירושים מפוארות

קידום מעמד האישה פוגע במעמד הנישואים - גט, הגרסה האיראנית: חתונות באיראן הפכו כבר מזמן לעסק שיוצא מכל פרופורציות עם משפחות שמוציאות אלפי דולרים לחגוג את שמחת החתן והכלה. אלא שכעת זוגות איראנים רבים מוציאים כסף רב על חגיגה מסוג שונה: מסיבת גירושים.

 

עוד חדשות בעולם :

התאסלם וסולק ממסגד. זה הטרוריסט הקנדי  

פרץ לבית הלבן והוכנע בידי כלבי האבטחה

"ג'קי שקלה להתאבד אחרי שקנדי נרצח"

אז מה אם הם ישבו בכלא. גם הפושעים רצים

 

כלי תקשורת ובלוגים מקומיים היו בחודשים האחרונים כמרקחה בשל הטרנד החדש של מסיבות ראוותניות עם הזמנות סרקסטיות ועוגות הומוריסטיות לזוג שנפרד. התופעה הפכה נרחבת בטהרן ובערים גדולות אחרות עד שאיש דת בולט אמר שזוגות שעורכים את המסיבות האלה הם "שטניים".

 

"למה שהבעל לא ישטוף כלים?". זוג אוהבים בטהרן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"למה שהבעל לא ישטוף כלים?". זוג אוהבים בטהרן(צילום: רויטרס)

ובכל זאת, מסיבות הגירושים הן סימן למגמה שאין להכחישה: שיעור הגירושים באיראן הולך וגואה. מאז 2006 עלה שיעור המתגרשים פי 1.5 למצב שבו כ-20 אחוזים מהנישואים נגמרים בגירושים.

 

בחודשיים: 21 אלף מקרי גירושים

בחודשיים הראשונים של לוח השנה האיראני (מסוף מרס ועד סוף מאי) לבדם, נרשמו באיראן יותר מ-21 אלף גירושים. כך על פי נתונים רשמיים.

 

העלייה בממספר הזוגות שבוחרים להיפרד הכעיס את השמרנים באיראן, שרואים בעלייה בגירושים עלבון לערכיים השמרניים של הרפובליקה האיסלאמית.

 

סוכנות הידיעות האיראנית איסנ"א דיווחה כי שר המשפטים האיראני מוסטפה פור מוחמאדי, איש דת בעצמו, אמר בחודש שעבר ש-14 מיליון מקרי גירושים "אינם הולמים את המערכת האיסלאמית".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כמה מהסיבות לגירושים באיראן, כמו במדינות רבות אחרות, הן בעיות כלכליות, ניאוף, התמכרות לסמים ואלימות פיזית. אולם מומחים אומרים שהעלייה בשיעור הגירושים מצביעה על שינוי מהותי יותר שעוברת החברה האיראנית.

 

כבר לא הולכות בתלם

"חלה עלייה גדולה באינדיבידואליזם באיראן, בייחוד בקרב נשים. הנשים משכילות יותר והגדילו את כוחן הפיננסי", אמר חאמיד רזה ג'אלפוק, סוציולוג מאוניברסיטת טהרן. "פעם היה נהוג שאישה מתחתנת ופשוט הולכת בתלם. כיום, אם היא לא מאושרת היא תיפרד מהגבר. זה לא טאבו", הוא אמר.

 

אישה בת 41, אם לנערה מתבגרת ובוגרת לימודי כימיה באוניברסיטה שעומדת בראש המחלקה ליחסי ציבור במפעל באיראן, סיפרה שהתגרשה מבעלה משום שהוא היה מכור לסמים והתעלל בה. ארבע שנים עברו בשביל לצלוח את הבירוקרטיה הממשלתית. "הם לא אוהבים שגירושים באים מהצד של האישה", היא אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס. אבל לדבריה, בשנה שחלפה מאז שהתגרשה "הייתי בגן עדן".

 

כשהייתה נשואה, דודתה אמרה לה לא לשטוף כלים בזמן מסוים ביום כדי שלבעלה לא יהיה כאב ראש מהרעש. "אמרתי לעזאזל עם כאב הראש, למה הוא לא קם ושוטף את הכלים בעצמו?". היא מעולם לא השתתפה באחת ממסיבות הגירושים הידועות לשמצה של טהרן, אבל לדבריה "ביום שבו השגתי את הגירושים שלי הזמנתי כמה חברים הביתה לחגוג".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

חוק הנישואים באיראן נוטה באופן מסורתי לטובת הבעל, שמחזיק בזכות לבקש להתגרש. אולם לדברי עורכי דין מקומיים, ברוב המקרים שמובאים כיום לבית המשפט, מגיעים הבעל והאישה להסכמה הדדית להתגרש.

 

עסק כלכלי משתלם לעורכי הדין

במקרים שבהם הבעל לא מוכן להתגרש, האישה חייבת להוכיח שהוא מתעלל בה, סובל מבעיות פסיכולוגיות או לא יכול לקיים את מחויבויותיו לנישואים. לחילופין, היא יכולה דחוף לשלם את הנדוניה שלה, אם זו לא שולמה בעת נישואי הזוג. נדוניות באיראן, בדרך כלל בדמות של מטבעות זהב, הרקיעו שחקים בשנים האחרונות ולא פעם היו מקרים שבהם משפחות שילמו עשרות אלפי דולרים למשפחת החתן. בכמה מקרים, הבעל עלול להיזרק לכלא אם אין באפשרותו לשלם את המוהר למשפחת הכלה.

 

"סוגיית הגירושים באיראן הגיעה לרמות חסרות תקדים בשנתיים האחרונות", אמר מושן מוחמדי, ראש משרד עורכי דין בטהרן. "לא היה לנו עניין במשפחה ובחוק הגירושים, אולם בגלל המספר הגדול של בקשות גירושים הבנו שזה הגיוני להיכנס לזה. ייצוג משפטי של משפחה ובהליך גירושים הפך לעסק גדול באיראן", הוא אמר.

 

לא נראה שהמגמה הרחבה של גירושים שנובעת בחלקה ממספרן הגדול של נשים משכילות וממספרן הגדול בשוק העבודה, הולכת להשתנות. לשם המחשה, 60 אחוזים מהסטודנטים שנרשמו לשנת הלימודים הנוכחית באקדמיה הם נשים.

 

השלטון לא מרוצה מהתופעה הרחבה. חמינאי (צילום: AP) (צילום: AP)
השלטון לא מרוצה מהתופעה הרחבה. חמינאי(צילום: AP)

כשנשים אלה יסיימו את הלימודים עם תארים אקדמיים, העדיפות הראשונה שלהם לא תהיה להתחתן משום שהן יכולות למצוא עבודה. ואם הן יתחתנו, יהיה קל יותר עבורן לעזוב נישואים כושלים ולתמוך בעצמן מבחינה כלכלית. אלא שגירושים באיראן בימים אלה אינם רק מנת חלקם של בני המעמד הגבוה והמשכילים.

 

לא רק האליטה מתגרשת

"אנחנו לא מדברים עוד על מעמד הביניים או על האליטה של טהרן. לא מדובר באלפיון העליון שהופך מערבי ומתגרש", אמר קבאן האריס, סוציולוג ומרצה במרכז ללימודי איראן והמפרץ הפרסי באוניברסיטת פרינסטון. "זה בגלל השינוי הפנימי בחברה. אם זה היה קורה רק באלפיון העליון אז לא היו רואים מספרים כאלה של גירושים".

 

העלייה בשיעור הגירושים מדאיג את הממשלה האיראנית משום שבאותה עת חלה צניחה בשיעור הילודה.

 

בשנה שעברה הציעה ועדה לעניינים חברתיים להקדיש 1.1 מיליארד דולר להקלת הליך הנישואים, אולם הצעד לא אושר בפרלמנט. "אם המחוקקים וגורמי הממשל אוהבים את צעירי המדינה, עדיף שיאשרו תוכניות מסוג זה", צוטט ראש הוועדה עבד אל-רזה עזיזי בסוכנות הידיעות "מאהר".

 

הצעה יותר שנויה במחלוקת הייתה ליצור משרד ממשלתי לנישואים ולגירושים. גורמים בממשל מתחו ביקורת על ההצעה ואמרו שמשרד ממשלתי חדש ייצור יותר בירוקרטיה במקום לטפל בבעיה הכללית של עלייה בגירושים.

 

בכל מקרה, תהיה אשר תהיה פעולת הממשלה בטהרן, היא תתקשה לשנות את הסובלנות החדשה במדינה לגירושים. "זה לא משום שמישהו אומר 'בבקשה, אני רוצה להתגרש', ואתה משכנע חברה שמרנית שגירושים הם בסדר. לא כך עובדים הדברים", אמר האריס. "אנשים חייבים לעשות את זה והצד השני לא יכול לחזור בו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אי אפשר לעצור אותן. נשים איראניות (ארכיון)
צילום: EPA
מומלצים