שתף קטע נבחר
 

האוצר: חוק מע"מ אפס יעלה 2 מיליארד שקל

בפתח הדיונים בוועדת הכספים על חוק המע"מ, הציגו משרדי האוצר והבינוי את האומדנים שלהם לגבי עלות החוק, שאמור להקל על זוגות צעירים לרכוש דירה חדשה. באגף הכנסות המדינה מעריכים שהעלות תגיע ל-2 מיליארד - "בגלל אלפי עסקאות שהוקפאו ועליית מחירים שצפויה עם אישור החוק". במשרד הבינוי העריכו שהעלות תעמוד "רק" על 1.8 מיליארד שקלים

אגף הכנסות המדינה במשרד האוצר מעריך שעלות חוק מע"מ אפס תגיע לשני מיליארד שקל. לדברי הממונה על הכנסות המדינה, אבי לבון, הסיבה היא "בגלל אלפי עסקאות שהוקפאו, ועליית מחירי הדירות שצפויה מיד עם אישור החוק". זאת לעומת הערכה קודמת של משרד הבינוי, לפיה העלות תהיה 1.8 מיליארד שקלים. שתי ההערכות נמסרו הבוקר (ב') לוועדת הכספים של הכנסת, בפתח חידוש דיוניה להשלמת הכנתו של החוק לקריאה שנייה ושלישית.

 

חוק המע"מ - כותרות נוספות בערוץ הנדל"ן :

 

האומדן של משרד הבינוי מבוסס על בדיקה שערך בחודש שעבר, לפיה אם החוק היה מיושם בשנת 2012 - היו נמכרות 11,824 דירות במע"מ 0%; ובשנת 2013 היו נמכרות 11,275 דירות בפטור. על סמך חישוב זה, העריכו במשרד כי אם יאושר החוק - יימכרו בשנת 2015 כ-10,000 דירות בפטור.

 

הנחת היסוד של המשרד היא שמדובר בדירות שיימכרו לזכאים בשווי עד 1.6 מיליון שקלים בשטח שבין 60 מ"ר ל-150 מ"ר. כמו כן, כללו במשרד בחישוב בתים צמודי קרקע שעומדים בקריטריונים, כמו גם דירות שבהן המחיר למ"ר גבוה מהמחיר הממוצע באותו אזור בפחות מ-5%. זאת, מתוך הנחה שבמקרים כאלה הקבלנים יעדיפו להוריד את המחיר כדי ליהנות מההטבה.

 

לאחר הצגת האומדן של משרד הבינוי, אמר הממונה על הכנסות המדינה כי אומדן עלות החלת החוק תלוי במספרי הדירות שייבנו ושיעמדו במגבלות החוק, וכן במספר הרוכשים שיעמדו במגבלות. "צריך לצפות את התנהגות הקבלן והרוכש", הדגיש לבון, "ההנחות הן שסך הבנייה הרוויה תישאר ללא שינוי, גם אם בטווח הארוך הקבלן יוכל לבנות דירות בשטח שבין 60 מ"ר ל-150 מ"ר".

 

עוד אמר הממונה על הכנסות המדינה כי "ההנחה שבטווח הקצר, בשנים 2015-2016, דירות במחיר של 1.7 מיליון שקלים יימכרו עד 1.6 מיליון שקלים - יזכו בהטבה. אבל אם המחיר למ"ר יעלה על המחיר הממוצע האזורי בלא יותר מ-5%, הקבלן יפחית את המחיר כדי לעמוד במגבלה זו". 

שר האוצר, יאיר לפיד, בדיון בוועדת הכספים של הכנסת. ארכיון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שר האוצר, יאיר לפיד, בדיון בוועדת הכספים של הכנסת. ארכיון(צילום: גיל יוחנן)

להערכת לבון, הצפי הוא "שלתחולת החוק ייכנסו בסך הכל ב-2015, לאחר שינוי התנהגות מצד הקבלנים - 13,372 דירות". לפי חישוביו, בשנים 2012-2013 עמדו בסך הכל 4 המגבלות לזכאות להטבה - רק 8,837 דירות במחיר ממוצע של 1.2 מיליון שקלים. מכאן עולה שעלות ההטבה תהיה שני מיליארד שקל, "אלא אם כן התנהגות השוק תשתנה בצורה קיצונית".

 

לבון ביסס את החישוב לפי נתוני אגף הכנסות המדינה, לפיהם בשנת 2013 נעשו 133 אלף עסקאות מכר דירות, מתוכן 47 אלף דירות חדשות. בתנאי הסף של דירות בבנייה רוויה הזכאיות להטבת המס, עמדו 26,782 דירות; בתנאי מגבלת השטח עמדו 23,787 דירות; במגבלת המחיר המרבי - 1.6 מיליון שקלים - עמדו 16,747 דירות; ובמגבלה הרביעית של מחיר למ"ר עמדו רק 14,484 דירות.

 

שר הבינוי: מחירי הדירות יירדו ב-15% ב-2015

בישיבה הקודמת של הוועדה התייחס שר הבינוי להערכות שלו על ירידות מחירים בשוק הנדל"ן. "שוק הדיור קרס, המחירים עלו - אבל יש מגמה של ירידת מחירים, הודות לגידול בהיצע", אמר בדיון. לדבריו, "אחרי 2013, שהייתה שנה אבודה, ב-2014 נבלמו המחירים וב-2015 הם יתחילו לרדת אפילו ב-15%, לאחר קבלת חוק מע"מ אפס בשילוב תוכנית מחיר המטרה".

 

השר אריאל אף התייחס לבנייה ביהודה ושומרון ואמר כי "צריך לבנות במרכז הארץ - ומבחינתי אין הבדל בין כפר סבא לאלפי מנשה". לגבי הבנייה בירושלים ציין: "יש עיכוב מסיבות טכניות ולא בגלל לחץ. האמריקנים לא מבינים את המצב, כפי שהם אינם מבינים את מהות דעאש".

 

בהמשך דיבר על מערך הדיור הציבורי וציין כי במשרד פועלים לשכלול תחום הדיור הציבורי על ידי רכישת 1,000 דירות, שיקצרו ב-50% את תור הממתינים הזכאים - שעומד היום על 2,300 משפחות. בנוסף, אמר כי תבוצע השקעה של מיליארדי שקלים בחידוש מתחמי הדיור הציבורי הישן באמצעות חברת עמידר שהופכת לחברה יזמית.

 

יצוין כי המשך דיוני הוועדה מתוכננים לפחות עד לסוף השבוע. יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), מתכנן שההצבעות הנוספות לאישור הסעיפים שנותרו לקריאה שנייה ושלישית יתקיימו ביום ד' או לכל המאוחר ביום ה'. עם זאת, חלק מחברי הוועדה ערוכים לחידוש "סחבת הפיליבסטר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, ח"כ ניסן סלומינסקי (מימין) ושר האוצר, יאיר לפיד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים