שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    אפשר גם בלעדיו: 5 מתכונים ללא טיפת חלב

    חלב הרבה פחות בריא ממה שחשבו וגם כרוך בסבל רב בתהליך הייצור. אורי שביט מבקשת מכם: ותרו על מוצרי החלב. 5 מתכונים מעולים של עוגות, ריזוטו, בורקס ועוד ללא טיפת חלב

    כל ילד יודע שפרה נותנת לנו חלב. רובנו מעולם לא חקרנו ולא פקפקנו, כביכול, במידע הזה ואף פעם לא תהינו איך זה יכול להיות שככה סתם, מעצמו, בעל חיים מחליט לייצר חלב כדי להעניק אותו הלאה. מי עוצר לחשוב על זה בדרך לארוחת הבוקר עם שוקו, גבינה צהובה וחלב לקפה? מודה, גם אני אף פעם לא חשבתי על זה.

     

    עוד מתכונים בערוץ האוכל:

     

    אבל משהו השתנה. כולנו התחלנו לחשוב. אנחנו נחשפים לכמויות הולכות וגדלות של מידע על חלב - על דרך הייצור האמיתית שלו, ולא זו שמראים לנו בפרסומות. על מה שהוא באמת עושה לנו מבחינה פיזית ובריאותית, ולא מה שהחברות שמוכרות לנו אותו מספרות בתשדירים ובמודעות. ככל שאנחנו לומדים ומבינים, אנחנו מגלים שמה שסיפרו לנו פעם רחוק מאד מהמציאות.

     

    לא מה שחשבתם. חלב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    לא מה שחשבתם. חלב(צילום: shutterstock)

     

    כך אנחנו מתחילים לשנות הרגלים ולהפסיק לצרוך מה שלא באמת מתאים לנו. ולא, לא מדובר בתחושת בטן אישית שלי - הישראלים באמת צורכים פחות מוצרי חלב. עד כדי כך פחות, שמשרד החקלאות שלח לאחרונה מכתב לרפתנים בו דיווח על ירידה בצריכת החלב בשנת 2014 והקפאת המכסות הנדרשות לייצור, תוך המלצה לצמצום היקפי החליבה.

     

    אני זוכרת את הרגע שבו זה קרה לי. הרגע בו הבנתי בפעם הראשונה איך באמת מגיע החלב לכוס הקפה שלי, הגבינה לכריך, היוגורט לקערת הדגנים. עברו למעלה משלוש שנים מאז, ואני מאושרת ושלמה עם הבחירה שלי להפסיק לשלם עבור מוצרים שהכנתם כרוכה בכל כך הרבה סבל של יצורים אומללים.

     

    בימים האחרונים נוספה עוד סיבה למלאי הסיבות שלי לא לצרוך מוצרי חלב: זה לא שחשבתי קודם שחלב פרה טוב לבריאות האדם, נהפוך הוא. אבל לא תיארתי לעצמי שהוא מכיל כמויות גדולות של הורמוני מין, שעלולים להוות סכנה משמעותית למי שצורך אותם.

     

    תחקיר חדש ומטריד שפורסם בטלוויזיה, חשף שהפרות נחלבות רוב הזמן כשהן בהריון, שעה שגופן מייצר כמויות אדירות של הורמונים, המוצאים את דרכם לחלב אותו בני האדם צורכים. לא הורמונים שמוסיפים לפרות באופן מלאכותי, אלא הורמונים טבעיים שהגוף שלהן מייצר.

     

     

    אני כבר גיליתי שאפשר לחיות בקלות בלי מוצרי חלב, שהרגילו אותנו לחשוב שאי אפשר בלעדיהם. הנה כמה דוגמאות למתכונים מעולים, שאפשר להכין בלי חלב, שמנת או חמאה, אבל עם הרבה טעם.

     

    1. ממרח טופו ועגבניות מיובשות

    הדמיון החזותי והטעם הנייטרלי הופכים את הטופו למקביל הגבינה המושלם. במקום לקנות גבינות סויה מעובדות, אפשר בקלילות להכין כאלה בבית, בכל מיני טעמים. לא בא לכם על טופו? נסו להחליף אותו בשעועית לבנה גדולה, מבושלת עד לריכוך.

     

    ועוד משהו: את הממרח מאחסנים במקרר והוא מחזיק 4-5 ימים בכלי אטום. מומלץ להוסיף שכבה דקה של שמן זית.

     

    המרכיבים:

    300 גרם טופו, חתוך לקוביות

    8-10 עגבניות מיובשות/לחות

    3 כפות שמן זית איכותי

    מיץ מחצי לימון

    1 שן שום גדולה

    מלח, פלפל שחור גרוס טרי

    חופן עלי בזיליקום טריים, קצוצים דק

     

    אופן ההכנה:

    1. מעבדים את כל המרכיבים מלבד הבזיליקום במעבד המזון, עד לקבלת משחה חלקה (ולא פירורים). במידת הצורך מוסיפים עוד מעט שמן זית.
    2. מעבירים לקערה ומוסיפים את הבזיליקום. מערבבים היטב ומגישים כמטבל לירקות או על פרוסת לחם.

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)
      

     

    2. בורקס במילוי טופו, זיתים ועשבי תיבול

    טופו יכול לקבל טעם גבינתי ממש אם משדכים לו את המרכיבים הנכונים שיעניקו לו טעם מלוח עשיר ועמוק, כמו סויה ומיסו. אין מיסו? אפשר להחליף בחרדל דיז'ון.

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    המרכיבים ל-12 מאפים:

    12 דפי פילו מופשרים

     

    למלית:

    150 גרם טופו, מפורר לפירורים קטנים

    1/4 כוס חומץ תפוחים

    2-3 כפות רוטב סויה בהיר

    1 כפית משחת מיסו

    1 כפית שמרי בירה (להשיג ברשתות הטבע)

    חופן זיתי קלמטה, מגולענים וקצוצים

    חופן עלי כוסברה או פטרוזיליה, קצוצים

    פלפל שחור גרוס טרי

    שמן זית להברשה

    גרעיני שומשום לעיטור

     

    אופן ההכנה:

    1. מכינים את המילוי: מערבבים את פירורי הטופו בחומץ, סויה, מיסו ושמרי בירה כך שכל הטופו נעטף במשרה. מכסים ומאחסנים במקרר לפחות שעה, אפשר גם למשך לילה. מסננים את הטופו משאריות המשרה וטועמים. אם הוא מלוח מדי לטעמכם, ניתן לשטוף מעט במי ברז להפחתת המליחות. מוסיפים את הזיתים הקצוצים, עשבי התיבול והפלפל השחור ומערבבים.
    2. ממלאים ואופים: פורסים את דפי הפילו בערימה על משטח העבודה ועובדים כל פעם עם דף אחד. מברישים בשמן זית, ומקפלים לאורך למלבן. מברישים שוב ומקפלים קיפול נוסף, כך שמתקבל מלבן צר וארוך.
    3. מסדרים כף מהמילוי בקצה אחד של המלבן, ומקפלים עליו משולש מהפינה אל הפאה העליונה של המלבן. ממשיכים כך לקפל פנימה משולש על גבי משולש, כמו בקיפול פסטל, עד קצה המלבן. אם נשארת שארית - תוחבים אותה לתוך הקיפול האחרון.
    4. מברישים שוב בשמן, מפזרים שומשום ומסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. ממשיכים כך עם שאר הדפים והמילוי. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות במשך כ-10 דקות, עד שהמאפים הופכים זהובים ופריכים. מגישים חם.

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)
     

     

    3. ריזוטו אורז מלא ואספרגוס

    כשרוצים ריזוטו בריא יותר משתמשים באורז עגול מלא. במקום לבחוש אותו 40 דקות, מרמים ומבשלים אותו בנפרד. מגע הקסם של שמן קוקוס וכרישה קרמית, יספק את המרקם הנימוח שמזכיר ריזוטו קלאסי אמיתי, בלי להשתמש במוצרי חלב.

     

    המרכיבים ל-6 מנות:

    2 כוסות אורז עגול מלא

    1 צרור אספרגוסים, טריים ודקים

    1 גבעול כרישה, פרוס דק

    3 שיני שום, פרוסות דק

    2 כפות שמן זית

    1-2 כפות שמן קוקוס (לא חובה, אך מומלץ!)

    עלים טריים מ-3-4 ענפי טימין

    1/3 כוס יין לבן

    מלח גס (רצוי מלח ים), פלפל לבן

     

    להגשה:

    פטרוזיליה, קצוצה דק

     

    אופן ההכנה:

    1. מבשלים את האורז בישול מלא לפי הוראות היצרן. אפשר לשמור במקרר אפילו כמה ימים עד ההכנה או להכין מיד.
    2. קוטמים את הקצה התחתון של גבעולי האספרגוס וחולטים אותם במים רותחים ומומלחים במשך 3-4 דקות, עד שהם מתרככים אך עדיין פריכים. מוציאים למי קרח על מנת לעצור את הבישול ומסננים. חותכים למקטעים באורך 2-3 ס"מ.
    3. מחממים בסיר רחב שמן זית ושמן קוקוס. מאדים תוך כדי ערבוב את הכרישה והשום במשך 2-3 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח.
    4. מוסיפים את האורז המבושל ומערבבים-מטגנים 2-3 דקות נוספות. מוסיפים לאורז את האספרגוס והטימין ויוצקים את היין הלבן. מערבבים בעדינות, וממשיכים לבשל 2-3 דקות לאיחוד וספיגת טעמים.
    5. מתבלים במלח ובפלפל לבן. טועמים, מתקנים תיבול, מפזרים פטרוזיליה קצוצה ומגישים. 

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    4. חיתוכיות אגוזים, מייפל ושוקולד

    גנאש שוקולד קרמי ועשיר לא מחייב שימוש בשמנת מתוקה, אפשר להכין אותו על בסיס קרם קוקוס מפנק. הבטחה שלי לסולדים מטעם הקוקוס - לא תרגישו אותו בכלל.

     

    המרכיבים לכ-30 ממתקים:

    200 גרם תערובת אגוזים, קצוצים גס (מלך, פקאן, לוז, קשיו, שקדים ומה שבא)

    200 גרם שוקולד מריר איכותי 60% מוצקי קקאו

    120 מ"ל קרם קוקוס

    1/4 כוס סירופ מייפל טבעי

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים מחבת יבשה וקולים עליה את האגוזים הקצוצים במשך 5-8 דקות, תוך כדי ערבוב. מוסיפים את המייפל (זהירות, זה יבעבע), ומערבבים מיד כך שכל שברי האגוזים יצופו. מסירים מהאש.
    2. משטחים את האגוזים הממותקים בתבנית בשכבה אחידה בגובה של 1-2 ס"מ, ומאחסנים בינתיים במקרר או במקפיא.
    3. בסיר קטן מעל להבה נמוכה ממיסים את השוקולד עם קרם הקוקוס, תוך כדי בחישה (להקפיד שלא ייחרך), עד שמתקבל קרם חלק.
    4. מוציאים את התבנית עם האגוזים, ויוצקים עליהם את קרם השוקולד החם. משטחים היטב ומעבירים למקרר למשך שעתיים לפחות, להתמצקות (אפשר לזרז תהליכים במקפיא). חותכים לקוביות ומגישים. אם נשאר משהו - שומרים במקרר. 

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     

    5. עוגת תפוזים נימוחה בציפוי שוקולד-קפה

    את המתכון לעוגה הקלילה הזאת קיבלתי מרועי טל, השף של מסעדת "הום מייד", וכאן היא מובאת עם כמה שינויים קלילים. עוגה כל כך אווירית ורכה, שלא הייתם מנחשים שהיא מעולם לא פגשה חלב או חמאה.

     

    המרכיבים לתבנית אינגליש קייק קטנה:

    3/4 כוס קמח לבן

    3/4 כוס קמח מלא

    2 כפיות (1 שקית) אבקת אפייה

    קמצוץ מלח

    2/3 כוס סוכר חום כהה

    1/3 כוס שמן

    1 כוס מיץ תפוזים טרי

    1 כפית תמצית וניל איכותית

     

    לציפוי:

    100 גרם שוקולד מריר איכותי 60%, מופרד לקוביות

    1/4 כוס אספרסו או קפה נמס חזק

    1 כפית שמן קוקוס או שמן צמחי אחר

     

    אופן ההכנה:

    1. מערבבים בקערה את הקמחים עם אבקת אפייה ומלח. בקערה נוספת מערבבים היטב במטרפה סוכר, שמן, מיץ תפוזים ותמצית וניל. מוסיפים את המרכיבים היבשים למרכיבים הרטובים, וטורפים היטב רק עד לקבלת תערובת אחידה.
    2. יוצקים לתבנית אפייה משומנת, ואופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות במשך כ-25 דקות, עד שקיסם שננעץ בעוגה יוצא יבש.
    3. מכינים את הציפוי: ממיסים בסיר קטן את השוקולד עם הקפה ועם שמן הקוקוס או כל שמן צמחי אחר, עד שמתקבל קרם אחיד וחלק. יוצקים את הקרם על העוגה החמה ומניחים להצטנן.

     

     (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    (צילום: אורי שביט)

     


     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: אורי שביט
    בורקס במילוי טופו, זיתים ועשבי תיבול
    צילום: אורי שביט
    מומלצים