שתף קטע נבחר

ויטמין B12: אולי בגללו אתם עייפים יותר מתמיד

מחסור בוויטמין B12 שכיח במיוחד, גם אם אתם מקפידים על תזונה נכונה ובריאה. למה נגרם החוסר הזה ומה אפשר לעשות כדי להימנע מתופעות הלוואי שעלולות להתפתח בגללו?

רובנו מוצאים את עצמנו בתקופות שונות בחיים עייפים יותר מהרגיל. לפעמים מדובר במתח נפשי שנותן אותותיו על הגוף בצורה זו, או בעקבות מחלה, רגישות או דברים נוספים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

כיום הוכח כי לתזונה אותה אנו צורכים יום-יום ישנה השפעה חד משמעית על הבריאות שלנו. אך מה קורה אם התזונה שלנו לא מושלמת? לעתים אנו שוכחים שחוסרים תזונתיים עלולים לגרום להרעה במצבנו.

 

עייפות, תשישות, דכדוך, חולשה, אלו סימנים ראשונים למחסור בוויטמין B12, חסר בו נחשב לאחד מהחסרים הנפוצים ביותר באוכלוסייה ויש לו השלכות ישירות על התפקוד היומיומי ועל בריאות הגוף והמוח.

 

קיראו עוד

זהירות: 5 ויטמינים ומינרלים שחסרונם מזיק לבריאות

מסידן עד ויטמין C: מתי צריך ליטול תוספי תזונה?

דיאטה: המשקל תקוע ולא יורד? אולי חסר לך B12

 

מי אתה B12?

ויטמין B12  הידוע גם בשם קובלאמין, הוא ויטמין מסיס במים וחבר צוות של שאר שבעת ויטמיני ה-B. יש לו תפקידי מפתח רבים וחיוני לקיומם התקין והשוטף של תהליכים ביוכימיים בגוף.

 

מחסור בוויטמין B12 נחשב לאחד מהחסרים הנפוצים ביותר באוכלוסייה ויש לו השלכות ישירות על התפקוד היומיומי ועל בריאות הגוף שלנו. סקרים מראים על מחסור בכ - 15% מהגברים ובכ - 30% מהנשים.

 

תפקידי המפתח של B12

בראש ובראשנה בשמירה על תפקוד תקין של המוח ומערכת העצבים שלנו.

 

הוא תומך בחומר הנקרא מיאלין, שתפקידו לספק מעין ריפוד מגן לעצבים, המאפשר העברת מסרים באמצעות דחף עצבי העובר בו. מחסור ב"ריפוד" זה יכול לגרום נזק לעצבים וכתוצאה מכך לבעיות נוירולוגיות כמו טרשת נפוצה, אלצהיימר וכו'. ויש לו תפקידים נוספים:

 

חיוני ליצירת תאי דם אדומים: תאי הדם האדומים הם המרכיב העיקרי של הדם. הם אלו המקנים לדם את צבעו האדום, והם האחראים לתפקידו העיקרי של הדם שהוא נשיאת החמצן אל כל תאי הגוף וסילוק פחמן דו-חמצני מהם.

 

בנוסף, ויטמין B12  עובד בשיתוף פעולה הדוק עם ויטמין B9, הידוע יותר בתור חומצה פולית, כדי לסייע ביצירת אותם תאי דם, ולעזור למינרל הברזל לעבוד בצורה טובה יותר. בקשר ישיר לכך, מחסור בוויטמין 12B עלול להוביל ליצירת אנמיה.

 

השתתפות בתהליכי חילוף חומרים: כמו שאר חבריו לצוות (וויטמיני B הנוספים), ויטמין B12 עוזר לגוף להמיר מזון (פחמימות) לדלק (גלוקוז), המשמש לייצור אנרגיה.

 

ייצור החומר הגנטי בגוף: B12  אחראי לייצור של DNA ו- RNA, החומר הגנטי של תאי הגוף.

 

שמירה על בריאות הלב וכלי הדם: ויטמין B12  בשיתוף פעולה עם ויטמין 6B וחומצה פולית, אלו עובדים יחד בשביל לשמור ולשלוט ברמות של חומצת האמינו הומוציסטאין. הומוציסטאין הוא מטבוליט רעיל המשפיע לרעה על בריאות הלב וכלי דם.

 

מקור מעולה לוויטמין B12 (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
מקור מעולה לוויטמין B12(צילום: Index Open)
 

   

איך משיגים B12?

ויטמין B12 מיוצר באופן טבעי ע"י הגוף. הוא נוצר במערכת העיכול בעזרתם של החיידקים הידידותיים במעיים (פרוביוטיקה). לכן מעי תקין, אוכלוסיית חיידקים ידידותיים ותזונה עשירה בסיבים תזונתיים הם תנאים חשובים לייצור עצמי תקין של ויטמין B12.

 

לוויטמין B12 זמינות ביולוגית (ניצול וספיגה של רכיבים ע"י הגוף) גבוהה במזונות מן החי (בשר, חלב, ביצים, רכיכות וכו') וזמינות ביולוגית נמוכה בירקות וקיימת רק בכמויות מזעריות במוצרים מותססים.

 

אוכלוסיות הנוטות למחסור ב-B12 הם לרוב צמחונים וטבעונים, אשר עלולים להיות מועדים למחסור בוויטמין, כיוון שדיאטה טבעונית או צמחונית כמעט ואינה מכילה ויטמין B12.

 

אוכלוסיות נוספות החוות בעיות ספיגה שונות כמו חולי צליאק, אנשים מבוגרים אשר עם התקדמות הגיל, חווים תהליך ספיגה של רכיבי מזון ברמה פחותה יותר, עלולים גם כן לסבול ממחסור בוויטמין.

 

מה הנזק הנגרם ממחסור ב- B12?

מחסור חמור בוויטמין B12 יכול להוביל לדיכאון עמוק, פרנויה והזיות, אובדן זיכרון, בריחת שתן, אובדן של טעם וריח ועוד. לרוב השם הכולל של מחסור בוויטמין B12 הוא אנמיה.

 

אנמיה היא מחלת דם שבאה לידי ביטוי ברמה נמוכה של המוגלובין או של כדוריות דם אדומות. כיוון שהוויטמין משתתף ביצירת אותם תאי דם אדומים, כמות ירודה שלו עלולה לגרום בהדרגה ליצירת אנמיה.

 

כמובן שבמקרה כזה, ישנה חשיבות עליונה לבצע בדיקות שונות לאבחון הגורמים שהובילו להיווצרותה. למרות שתסמיני האנמיה יכולים להיות זהים, הרי שהטיפול באנמיה משתנה מאוד בהתאם לגורם שלה.

 

בדיקת רמת ויטמין B12 בגוף ניתן למדוד בבדיקות דם. כל שיש לעשות הוא לבקש מרופא המשפחה הפנייה לבדיקה זו. לרוב אם רמת ה- B12 היא מעל 400 מיקרוגרם למיליליטר, ניתן להסתפק בתחזוקה שוטפת של תוספי תזונה. אך מתחת לזה, רצוי לטפל.

 

חשוב לציין שטווח הייחוס משתנה בין קופת חולים אחת לשנייה, אך לרוב בדיקה החורגת מהנורמה (קצה הטווח המוגדר) מהווה לרוב 'נורה אדומה' בכל קופות החולים. לרוב להצורכים דיאטה הדלה ב- B12, צפוי שיתרחש דלדול במאגרי הוויטמין בטווח גס של 4-2 שנים (אלא אם כן התפתחה בעיית בריאות חדשה המצריכה בירור) לכן אין צורך לבצע את הבדיקה לעתים תכופות.

 

איך להתגבר על המחסור?

מחסור קל ב-B12 ניתן לרוב לתקן עם פורמולה המכילה מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים, כמו מולטי ויטמין, או קומפלקס ויטמיני B. במקרים של מחסור רב בוויטמין ובבעיות ספיגה קשות ניתן לקבל זריקות שבועיות של ויטמין B12. ברוב המקרים מומלץ ליטול תוסף תזונה המכיל ויטמין B12 במינון גבוה של 1,000 מק"ג.  

 

המלצה נוספת היא פרוביוטיקה, המייצגת את תחום החיידקים הידידותיים למערכת העיכול.

 

מי צריך לקחת תוסף תזונה של B12?

לסובלים מקשיי ספיגה ועיכול של רכיבי תזונה

 למטופלים בתרופות לסוכרת ולמניעת חומציות בקיבה

 לצמחונים, טבעונים ולאנשים שתזונתם דלה במוצרים מן החי

לנוטלים גלולות למניעת היריון OC

לבני 55 ומעלה

לסובלים מאנמיה על רקע של חסר בוויטמין 12B

לנשים בגיל הפוריות המעוניינות להרות

לסובלים מרמות גבוהות של הומוציסטאין

למניעת דמנציה, לשיפור הזיכרון והיכולת הקוגניטיבית

לסובלים מאפטות חוזרות

למטופלים בזריקות של ויטמין 12B

 

הכותבת היא נטורופתית בחברת סולגאר




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תוסף התזונה שיעזור לכם לתפקד ביום יום
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים