שתף קטע נבחר

התינוק שלי באחוזון ה-90: האם יש מקום לדאגה?

חזרתם מטיפת חלב ואמרו שהתינוק "שבר את העקומות" או "חורג מהאחוזונים". גם אם לא הבנתם בדיוק מה זה אומר, טון הדיבור של האחות המביע על העובדה כי כנראה יש בעיה. האם תמיד יש סיבה לדאגה? ומהי באמת המשמעות של "שבירת עקומות גדילה" בינקות

מיד עם הוולדו התינוק נשקל ונקבע משקל הלידה שילווה אותו בשנים הראשונות לחייו כנקודת מוצא המעידה על בריאותו והתפתחותו של התינוק, וכבר בפגישה הראשונה בטיפת חלב האחות תמדוד בקפדנות את משקלו, אורכו והיקף ראשו של התינוק.

 

האחות תחזור על הבדיקות הללו בכל פגישה, והערכים שיימדדו יירשמו על גבי עקומות הגדילה של התינוק כדי לוודא שקצב גדילתו תקין. זאת משום שקצב גדילת התינוק מעיד על התפתחותו הגופנית התקינה.

 

מרבית התינוקות מתפתחים בקצב קבוע לאורך עקומת גדילה מסוימת, קצב הגדילה העקבי מעיד על התפתחות תקינה הנתמכת בתזונה מתאימה המספקת את צרכי הגדילה של התינוק.

 

צרכי האנרגיה ורכיבי התזונה השונים גבוהים במיוחד בשנתיים הראשונות לחיים, ומעקב אחר גדילת התינוק בעזרת אחוזוני הגדילה מאפשרים גם מעקב אחר מצבו התזונתי של התינוק.

 

לאחר מחלה תיתכן ירידה זמנית בקצב הגדילה אך במרבית המקרים לאחר ההחלמה יחזור הילד להתפתח בקצב האופייני לו.

 

עוד על עקומות גדילה

מרזה לשמן: בקרוב - עקומת גדילה חדשה לתינוק

הילד נמוך מדי? 6 סימני אזהרה לבעיות גדילה

הגובה שלנו: האם אנחנו יכולים לשלוט בו?

 

מהי משמעות האחוזונים?

עקומות הגדילה מחולקות לאחוזונים המתארים קצבי גדילה שונים, קצב גדילה שבין אחוזון 3 (הנמוך ביותר) לאחוזון 97 (הגבוה ביותר) נחשב תקין ובפרט אם הקצב קבוע והתינוק מתפתח לאורך עקומה קבועה.

 

לדוגמה: תינוק הנמצא על 'אחוזון 80' בעקומת גובה לגיל משמעותו ש-80% מכלל התינוקות בני אותו גיל נמצאים מתחת לערך זה כלומר נמוכים ממנו, ואילו רק 20% מכלל התינוקות גבוהים ממנו.

 

כל עוד בריאותו של התינוק תקינה ותזונתו מתאימה לגילו אין מקום לדאגה גם כשמדובר בתינוקות רזים או 'קצרים' במיוחד. הדגש הוא על קצב גדילה קבוע ועקבי, כלומר תינוק שמתפתח כל העת לאורך אחוזון מסוים.

 

חשוב לזכור שגם אם המשקל של הילד נמוך והוא אינו "אכלן גדול" זו לא סיבה למהר ולהילחץ. חשוב בעיקר לראות שהתינוק חיוני, אנרגטי, שיש לו מרץ. הרגלי אכילה זה משהו שמשתנה ומתבסס עם הזמן ולא כל ילד דומה למשנהו.

 

אל תמהרו לרוץ עם התינוק לדיאטניות או לעבות את התזונה שלו בקורנפלור או חמאה, כי אלו לא פתרונות תזונתיים אמיתיים.

 

חשוב לזכור שילדים מווסתים בעצמם את צריכתם התזונתית, לכן במעבר למזונות מוצקים צריך לאפשר להם לבחור מזונות בריאים ועשירים בוויטמינים ומינרלים, כגון שילוב של דגנים מלאים וקטניות כגון עדשים, גרגרי חומובס מבושל, אפונה ושעועית.

 

אם יש צורך להעשיר את התפריט רצוי לבחור בשמנים צמחיים כדוגמת אבוקדו, שמן זית, שמן קנולה, טחינה מלאה, ממרח שקדים וכד'.

 

 

האם הילדים מתפתחים לפי העקומות? (צילום: shutterstock)
האם הילדים מתפתחים לפי העקומות?(צילום: shutterstock)

 

  

מתי לא צריך להילחץ כשיש חריגה מעקומות הגדילה?

ישנם 4 מצבי גדילה נורמלים בהם החריגות מקצב הגדילה נורמליות ואינן מעידות על בעיה רפואית או תזונתית:

 

1. לעתים גם גדילה באחוזונים נמוכים כגון אחוזוני 3-5 נחשבת תקינה למרות האחוזון הנמוך. לדוגמה כשההורים נמוכים, הילד יגדל לאורך האחוזונים הנמוכים אך בקצב קבוע, מצב זה נחשב תקין לחלוטין ותואם את הפוטנציאל הגנטי של התינוק.

 

2. תינוקות שנולדו פגים (בשבוע לידה מוקדם יותר משבוע 37) במקרים רבים יגדלו לאורך האחוזונים הנמוכים. יש צורך לתקן את גילם בהתאם לשבוע ההריון בו נולדו ואז נראה כי קצב גדילתם תואם את האחוזונים.

 

ניטור גדילתם של פגים נעשה במקרים רבים לעיתים תכופות יותר זאת על מנת להימנע מלחשוף את הפג לפערי גדילה גדולים מדי במידה וקיימת גדילה איטית.

 

3. יש תינוקות בעלי דפוס גדילה ייחודי לפיו קצב גדילתם מואט סביב גיל 3 חודשים כך שנראה במעקב טיפת חלב ירידה קלה בעקומת משקל לגובה, הם ימשיכו לגדול בקצב איטי עד לגיל ההתבגרות, שבו יגדלו בקצב מהיר במיוחד וידביקו את פערי הגדילה שנוצרו בילדותם.

 

4. תינוקות שנולדו במשקל לידה גבוהה יחסית, לדוגמה עקב סוכרת הריונית. בתינוקות אלה נראה לעתים האטה בקצב גדילתם עד כדי שבירת עקומות גדילה סביב גיל 3 – 4 חודשים.

 

האטה זו נובעת מאדטפציה לקצב גדילתם הגנטי (הנמוך מקצב גדילתם ברחם) ואחר כך נראה חזרה לקצב גדילה תקין לאורך עקומות גדילה נמוכות משמעותית מאלה ששיקפו את משקל הלידה.

 

ומתי צריך לדאוג?

בכל מקרה, במצבים של האטה בקצב הגדילה של תינוקות כדאי מאוד להתייעץ עם הרופא המטפל שמכיר את ההסטוריה הרפואית של הילד ויכול לקבוע האם ההאטה בגדילה מצריכה התייחסות רפואית או תזונתית.

 

חריגות במשקל הן סממן ראשון לבעיה בריאותית ולסטטוס התזונתי של התינוק. שינויים במשקל שנצפים בעקומות "משקל לגובה" יכולים לספק לנו יותר אינפורמציה מאשר שינויים בעקומת ה"משקל לגיל".

 

באמצעות מיקום התינוק על גבי עקומות "משקל לגובה" ואיתור חריגות, נוכל לזהות מצבים כגון עודף משקל או תת משקל.

 

במקרה בו הגובה לגיל הינו מעל האחוזון העשירי, אך המשקל לגובה מתחת לאחוזון החמישי, יש לחשוד כי ישנה מחלה כלשהי או חסר תזונתי, במקרה זה מומלץ לערוך רישום של המזון הנאכל על ידי התינוק, ולהעריך האם תזונתו עונה על הדרישות התזונתיות האשיות של התינוק.

 

על פי ההערכה התזונתית אפשר יהיה להמליץ להעשיר את תפריט התינוק בקלוריות וחלבון, כדי לתמוך בהתפתחותו המואצת או בצרכיו האנרגטיים הגבוהים.

 

המצב ההפוך הוא מקרה בו המשקל לגובה מעל אחוזון 95, לרוב מדובר בהשמנה. אולם, יש לקחת בחשבון כי מצבים של אחוזוני משקל לגיל גבוהים, נצפים גם בהתפתחות טובה של השרירים או בספורטאים.

 

כשאנו בוחנים את היקף הראש של התינוק, יש לזכור כי כ- 2% מהאוכלוסייה הינם בעלי היקף ראש גדול או קטן במיוחד. במרבית המקרים מדובר בנטייה גנטית אך יתכנו גם מצבי חולי, כגון ריבוי נוזלים במוח, דבר שנראה כהיקף ראש גדול מהממוצע, גולגולת מעובה או ריבוי של רקמת המוח.

 

ישנם מקרים בהם היקף ראש חריג יכול להעיד על הפרעות נוירולוגיות והתפתחותיות חמורות ולכן יש לפנות לבירור רפואי דחוף.

 

ובכל מקרה שיש חריגה מעקומות, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל שמכיר ועוקב אחר הגדילה האופיינית של התינוק ומכיר את מצבו התזונתי.

 

לפני שאנו ההורים נלחצים, חשוב שנשים לב לסימנים נוספים שיכולים להעיד על מצבו התזונתי והבריאותי של התינוק: האם הוא חיוני כרגיל או קצת אפטי וישנוני, האם הוא נינוח וחייכן או חסר מנוחה ובוכה יותר.

 

אנחנו ההורים בסופו של דבר מכירים הכי טוב את התינוק שלנו, לא רק חריגה מעקומות, גם חריגה מהתנהגותו האופיינית של התינוק דורשת את ערנותנו ובדיקתנו.

 

הכותבת היא המנהלת המדעית של אבוט, יצרנית סימילאק

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך יודעים אם הוא מתאים לעקומת הגדילה?
צילום: shutterstock
מומלצים