שתף קטע נבחר

משולש אוהבים: טנדה, עטרי וציון משתוללים בספארי

עונת הייחום של הקרנפים רחבי השפה בספארי ברמת גן בשיאה. השבוע נצפו עטרי בן ה-38 ויורש העצר, ציון בן ה-28, כשהם נאבקים על הזכות להזדווג עם טנדה, הנקבה היחידה הפוריה בעדר. ההזדווגויות של הקרנפים נמשכות עד כשעה וחצי ומתרחשות מספר פעמים ביום. רק בעוד בארבעה חודשים ידעו בספארי באם טנדה בהריון

קרבות, חיזורים והזדווגויות רבות נרשמו בקרב הקרנפים רחבי השפה בספארי ברמת גן בימים האחרונים. טנדה, נקבה בת 22, מסתובבת מזה כשלושה חודשים עם מסיכה מיוחדת המסייעת לה להתמודד עם בעיות כרוניות בעיניים ומפני זבובים טורדניים. לצידה, בתה הבכורה, טשי, שנולדה בקיץ האחרון.  

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

רק לפני מספר שבועות יצאו השתיים בחזרה לשטח הפתוח והתאחדו עם שאר חברי העדר. במאבק על הזכות להזדווג עם טנדה, הנקבה הפוריה היחידה בעדר הקרנפים, עטרי (36), היה עד לא מכבר הזכר הבכיר בעדר, נאלץ לפנות את מקומו לזכר הצעיר יותר בחבורה, ציון (28). בימים האחרונים תיעדו אנשי הספארי ברמת גן את שני הזכרים נאבקים זה עם זה בניסיון להזדווג עם טנדה. ברגע שהזכרים זיהו כי טנדה מיוחמת הם החלו לנסות לחזר אחריה ולהזדווג עמה, מאחר שתקופת הייחום היא קצרה מאוד ונמשכת מספר ימים. 

 

מגישה: לי סובר. מרואיינת: נטע גואטה מהספארי בר"ג. (צילום: אייל גוואטה מהספארי בר"ג, צלמים: יוגב אטיאס ואבי חי,במאית: סיגל מגריסו, נתב: רובי לוי, הפקה: רפאלה גויכמן ולי סובר, תחקיר: ארז ארליכמן ולי סובר, סאונד: אבי אזולאי)

 

עוד בערוץ בעלי חיים ב-ynet

אחרי 90 שנה: היחמורים הפרסיים שבו לכרמל

צפו: אלפי זרזירים מצויים רוקדים באוויר

אילת: גרר כלב באופניים חשמליים

 

קרן לוחמנית: הזכרים נאבקים על הנקבה

"ציון הוא הצעיר והחזק יותר, אז עטרי צריך לפנות את מקומו. טנדה נותנת לציון לזווג אותה ומאפשרת לעטרי לשהות בסביבה. מאחר שציון צעיר ולא מנוסה, עדיין לא למד את העבודה כהלכה, היא מנסה ללכת לעטרי במטרה להזדווג איתו. כשציון מגלה זאת, הוא מגיע להפריע להם", אומרת נטע גואטה, מהספארי ברמת גן.

 

העדר בספארי מונה 11 קרנפים. הזכר השליט עד לא מכבר, עטרי, הוא אביהם של טיבור, טרקל וטשי, שלושה קרנפים שנולדו בשנים האחרונות על ידי טנדה.

 

שני הזכרים נלחמים ליד טנדה, שבזמן הזה מגוננת על בתה הקטנה שצופה במתרחש בפעם הראשונה. בספארי מציינים כי אם יימשכו הקרבות בין עטרי לציון והם עלולים לסכן זה את זה, הם ישקלו להפריד בין הזכרים כדי לאפשר לאחד מהם להזדווג ללא הפרעה.

 

טנדה וציון ברגע זוגי ליד טשי הקטנה (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג) (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר
טנדה וציון ברגע זוגי ליד טשי הקטנה(צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)

"הזכר יכול לפלוט קרוב ל-40 פעם באקט אחד שנמשך גם תשעים דקות", היא מגלה. היום בבוקר ובצהריים נצפו טנדה וציון מזדווגים בפראות ולהערכת גואטה, נראה כי טנדה הגיעה לסיום תקופת הייחום כי השניים התרחקו זה מזו.

 

לדברי גואטה, בעוד ארבעה חודשים במידה וטנדה לא תתעבר, היא תתייחם והליך החיזור יצא שוב לדרך.

 

משקלם של הקרנפים עשוי להגיע לשלושה טון. הנקבות מגיעות לבגרות מינית בגיל שש עד שבע שנים והזכרים מגיעים לבגרות מינית מאוחרת יותר בגילאי שבע עד עשר שנים.

 

איבר מינו של הקרנף עשוי להגיע לאורך של עד כ-60 ס"מ והוא מסוגל להזדווג עד כשעה וחצי ברציפות. בטבע זכרים שנלחמים על נקבות עלולים לפצוע זה את זה באמצעות שיניהם החדות אך גם בעזרת הקרן על ראשם.

 

 (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג) (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר
(צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)
 

הזכרים והנקבות חיים בגפם, למעט נקבות עם גורים מתבגרים המתלווים אליהם למשך כשלוש עד ארבע שנים. הזכרים שוהים לצד הנקבות בעיקר בתקופת הייחום ומסוגלים להיות עימן לתקופות של עד כ-20 ימים. הנקבה מסוגלת להזדווג עם מספר זכרים וגם הזכר יכול להזדווג עם מספר נקבות.

 

הנקבות מאפשרות לזכרים לשהות בקרבתן, אך רק כאשר הן בשיא תקופת הייחום, הן מאפשרות לזכר להזדווג עמן.  

 

יכולות הקרנפים להזדווגויות כה ממושכות, יצרו במהלך השנים מיתוסים שגויים כי הקרניים שלהן מכילות מרכיבים המסייעים להגברת האון הגברי ואף לרפא מחלות קשות, דבר שגורם לביקוש רב לקרניים. 

 

טנדה עם המסיכה ()
טנדה עם המסיכה

 

הדרישה לקרני הקרנפים מאיימת על הישרדותם

רק בחודש שעבר פירסמה ממשלת דרום אפריקה נתונים קשים על הציד הבלתי חוקי המשתולל בדרום אפריקה ומאיים על המשך קיומם של הקרנפים בטבע.

 

בשנת 2014 ניצודו 1,215 קרנפים בדרום אפריקה, בהשוואה ל-1,004 קרנפים ב-2013. רק לשם השוואה, ב-2007 ניצודו 13 קרנפים ומאז חלה עלייה של 9,300 אחוז בכמות הקרנפים שניצודו, כך על פי נתוני ארגוני שימור בינלאומיים. מדי יום ניצודים שלושה קרנפים בממוצע ומדי חודש ניצודים יותר ממאה פרטים.

 

אינפוגרפיקה: WWF UK ()
אינפוגרפיקה: WWF UK

 

 

כיום הציד מהווה את אחד האיומים הגדולים על הקרנפים ברחבי העולם. קרני החיות נמכרות בסכומי עתק של עשרות אלפי דולרים לקילוגרם.

 

על פי הערכות, אם יימשך קצב הציד הנוכחי, הקרנפים עלולים להיכחד לחלוטין מהטבע ב-20 השנים הקרובות.

 

עד לפני מספר שנים, הצליחו בדרום אפריקה לשמור על אוכלוסיית קרנפים יציבה למדי. 73 אחוז מאוכלוסיית הקרנפים בעולם מצוייה בדרום אפריקה. מאז 2009 נראה כי ארגוני פשע חובקי עולם הפכו את המדינה ליעד מרכזי. תעשיית הסחר בחיות בר ואבריהן נחשבת לאחד מענפי הפשע הרווחיים והגדולים בעולם, יחד תעשיות הסחר בנשק וסמים.

 

על פי הערכות נותרה אוכלוסיה של כ-20 אלף קרנפים רחבי שפה (לבנים) וקרנפים צרי שפה (שחורים) בדרום אפריקה, המייצגים למעלה מ-80 אחוז מאוכלוסיית הקרנפים בעולם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג
טנדה וציון הקרנפים מזדוגים בספארי בר"ג
צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג
מומלצים