שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

אזרחים שווים, אבל תשכחו מנישואים אזרחיים

לפני כשנתיים נמצאה פרצה בחוק הלבנוני שהתירה נישואים אזרחיים במדינה בתנאי שבני הזוג ימחקו את סעיף הדת מתעודות הזהות. אלא ששר הפנים מסרב לאשר נישואים אלה וזוגות רבים, חלקם עם ילדים, תקועים בלי זכויות

ה-7 במאי 2013 היה תאריך מכונן בלבנון. חולוד סכרייה השיעית ובן זוגה הסוני נידאל דרוויש הגיעו לרשות האוכלוסין בעיירה אל-הרמל בבקעת הלבנון ונרשמו רשמית כזוג הראשון במדינה שנישא בנישואים אזרחיים.

 

עוד חדשות בעולם :

לקחו להם את רשות השידור. בחריין מצנזרת

אפשר לבגוד חופשי: בוטל החוק נגד ניאוף

אם אין לחם: מלחמת קמח ביוון

יזידיות לאנג'לינה ג'ולי: "דאעש זה גיהנום"

 

בלבנון חיים כיום יותר מארבעה מיליון בני אדם שמיוצגים על ידי לא פחות מ-18 עדות. עובדה זאת יצרה קשיים לאזרחים שרצו להתחתן עם בני עדות אחרים ולכן אחת האלטרנטיבות שעמדו שפניהם הייתה חתונה אזרחית בחו"ל.

 

הפגנה למען חופש בחירה מול משרד הפנים בביירות

 

קבעו תקדים. סכרייה ודרוויש
קבעו תקדים. סכרייה ודרוויש

אלא שלפני כשנתיים התהפכה הקערה על פיה אחרי שעורך הדין טלאל אל-חוסייני הצליח להוכיח באמצעות מחקר כי אפשר להשלים את הנישואים האזרחיים במסגרת החוק הלבנוני. הוא מצא צו שהוציא הנציב העליון בלבנון ב-1936 בזמן המנדט הצרפתי שמסדיר את הנישואים האזרחיים. הסעיף החשוב בצו, שעליו הסתמכו סכרייה ודרוויש, קבע כי נישואים אזרחיים בלבנון חלים על אנשים שלא משתייכים לשום עדה

 

שר הפנים דאז, מרוואן שרבל, אישר את הנישואים האזרחיים של סכריה ודרוויש - לראשונה בתולדות לבנון - אחרי שבני הזוג החליטו למחוק את סעיף הדת מתעודת הזהות בהתאם לצו מתקופת המנדט הצרפתי. קודם לכן לא אושרו נישואים אזרחיים במדינה ולבנונים רבים הוציאו כסף רב ועשו זאת בקפריסין, ביוון, בטורקיה ובמדינות נוספות.

 

אלא שכמעט שנתיים חלפו מאז ציון הדרך ההיסטורי, וסוגיית הנישואים האזרחיים בלבנון לא התקדמה בכלל ורק באחרונה שבה לכותרות. סכרייה השתתפה השבוע בהפגנה בביירות ביחד עם מאות בני אדם אחרים בדרישה משר הפנים הנוכחי, נוהאד אל-משנוק, להתיר את הפלונטר ולאשר לעשרות זוגות לעשות את מה שסוכרייה ודרוויש עשו מבלי שילדיהם ייפגעו מכך.

 

ההפגנה, ביוזמת "הגוף האזרחי לחופש בחירה", קמה אחרי ששר הפנים החליט לאחרונה שלא להכיר בחוזי הנישואים האזרחיים של אותם זוגות שהלכו בדרכם של דרוויש וסכרייה.

 

"משחק פוליטי"

"יישמנו את החוקה הלבנונית כשהתחתנו בצורה הזאת. לא נעצור כאן ונגיש תלונה נגד שר הפנים. המכשולים שהוא מציב הם משחק פוליטי וחוקתי", אמרה סכרייה בהפגנה מול משרד הפנים בביירות.

 

אחרי שסכרייה ודרוויש נישאו בנישואים אזרחיים הם יצרו תקדים שאותו ניצלו שבעה זוגות נוספים ורשמו את נישואיהם האזרחיים. אולם 45 זוגות אחרים שגם נישאו נישואים אזרחיים טרם זכו לאישור המדינה שיאפשר להם ולילדיהם לקבל את אותן זכויות שמגיעות לזוגות שנישאו נישואים דתיים ולילדיהם.

 

רוואד רטאס, למשל, נישא נישואים אזרחיים בלבנון ונולדה לו בת. אך בגלל הסחבת של משרד הפנים, שמכיר רק בנישואים אזרחיים מחוץ למדינה, רטאס ורעייתו טרם השיגו לבתם הקטנה מסמכי זיהוי. "משרד הפנים פשוט לא מספק לנו נימוקים ברורים בנושא", הוא אמר. אחד הפעילים הבולטים למען הנישואים האזרחיים, ערבי אל-ענאדרי, גם מתח ביקורת על שר הפנים ותהה: "מה התועלת בהפקעת החירות של הצעירים ובכך שמכריחים אותם להינשא בבתי הדין הדתיים?".

 

האיש שנמצא בעין הסערה, שר הפנים אל-משנוק, כבר זכה על ידי המוחים הרבים לכינוי הלא מחמיא "דאעש של דיני האישות", והואשם בעיכוב רישום הנישואים האזרחיים של זוגות רבים. בתגובה למחאה נגדו, אמר אל-מנשוק שהוא תומך באופן עקרוני בנישואים אזרחיים מתוך בחירה, אך הוסיף שהנושא מצריך חקיקה מסודרת.

 

המילה האחרונה - של אנשי הדת

אולם חקיקה מסודרת היא לא דבר של מה בכך בלבנון, מדינה שסובלת משיסוע פוליטי עמוק ומשלטון לא יציב שלא מתפקד בנושאים רבים, בהם סוגיית הנישואים האזרחיים.

 

המפגינים ניסו להסביר לשר הפנים שהפרלמנט איננו הכתובת לבעיה שלהם, אך שר הפנים דובק בעמדתו ואמר להם שעד שהנושא לא יוסדר בחקיקה הוא לא יכיר בנישואים אזרחיים על אדמת לבנון. למרות דבריו של שר הפנים, מי שנחשב הלכה למעשה למילה האחרונה בתחום של נישואים ב"ארץ הארזים" הם אנשי הדת ולא אישים פוליטיים - ולא משנה מאיזו מפלגה הם מגיעים.

 

כבר בשנת 1998 ניסה נשיא לבנון, אליאס הראווי, לעגן בחוק את הנישואים האזרחיים, אולם הצעת החוק שקידם לא אושרה בפרלמנט בגלל קמפיין חריף שהופנה נגד הנשיא לשעבר, בייחוד מצד אנשי הדת במדינה.

 

גוף חכמי הדת המוסלמים במדינה (אנשי דת סונים) הביע באחרונה את מורת רוחו על כך ששר הפנים הלבנוני הביע עקרונית תמיכה בנושא של נישואים אזרחיים - שאינו עולה לטענת אנשי הדת בקנה אחד עם הקוראן ונוסח החוקה הלבנונית.

 

בינתיים, הזוגות הלבנוניים שנישאו נישואים אזרחיים תקועים בין אנשי הדת לבין הפוליטיקאים, ובלבנון כמו בלבנון - גם בסוגייה הזו מתקשים הצדדים השונים להגיע להסכמה. חבר פרלמנט מטעם זרם "אל-מוסתקבל" הכריז אתמול (יום ג') כי הגיש הצעת חוק לפרלמנט שתפתור את הסוגיה, אך בינתיים חיים זוגות רבים בחוסר ודאות, והכי חשוב - בלי זכויות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זוגות נשואים רבים "תלויים באוויר". מפגינים בביירות
מומלצים